Статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux вперше перевищила 3%

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

IronWithin: 03.11.2025 11:49 Ну как роллінг реліз вообще относится к стабильности в принципе? Ну не новорите ерунды!
это мой пользовательский опыт многолетнего использования линукс
ArmagedoonZergs
Member

IronWithin: 03.11.2025 11:58
ArmagedoonZergs: 03.11.2025 11:52

Скоффер правий. xfs/ext4 + бекапи на сторонній носій.

Відправлено через 29 секунд:

На Федору не треба тут. На голову краще убунти.
Ну це питання дискусії, мої останні враження наскільки памʼятаю це «та дайте мені встановити пропрієтарщину сцуки» і «та ніфіга собі ти повільний» це про dnf))
Ну і це мій особистий рекордсмен по відвалам гному і грабу, правда то були ще ікси
Спробуй колись на днях. Звісно налаштування пропрієтарних драйверів через copr все ще бісяче. Але overall система просто "вилизана" видно що вкладена купа грошей.
IronWithin
Member

Z440_User: 03.11.2025 12:02 IronWithin, а як тоді це прокоментуєте:
Зібрав лего Gentoo на Р4 Prescott (x86_32bit) -> update -> update -> upgrade ПК із зміною платформи на x64, система upgrade із врахуванням зміни платформи з 32біт на 64біт без перевстановлення -> update -> update -> upgrade ПК без перевстановлення ОС -> update -> перенос системи з HDD на NVMe та організація запуску системи на материнці BIOS без підтримки NVMe (grub та каталог boot на загрузочному sata-диску з розміткою mbr, вся інша частина системи на NVMe з gpt) -> upgrade ПК на платформу з UEFI без перевстановлення -> update -> update...
Також на цьому шляху були переїзди ext3 -> ReiserFS -> XFS, зміна Ati Radeon X600Pro (ще пляски з fgrlx-драйвером) -> Nvidia GT8600...GTX1060 -> AMD RX580.

Але систему на цьому шляху я не перевстановлював, так щоб все видалити та з чистого листа наново зібрати.

Факапи звісно були коли оновлювався не читаючі news-повідомлення системи перед запуском оновлення, в яких писалося "щоб воно у вас не відвалилося після оновлення, в конфізі змінить оце на оце, а тут це приберіть"...

Що я роблю не так, чого воно у мене не ламається якщо я сам не натупив?
Ви вмієте в це «джедайство», а 99,9% людей ні, дуже просто і ясно))
artko
Member

tablestikus: 03.11.2025 11:55Коли чогось нема в оф.репах - шуках в не оф, якщо там нема - бери сорци і збирай під себе. Це ж лінукс.

Хоча я підозрюю що в ситуації з лібре було б достатньо з оф.сайта скачати в мінті деб-файл і поставити.
так і зробили тоді (поставили з оффсайту). просто трохи здивувало після арча, що воно настільки старі версії тримає в офрепах, щось треба було зробити з документом, а поради знайдені - не підходили зовсім. зрозумів чому, коли подивився на версію та поставили новішу.
DDt
Member

Z440_User: 03.11.2025 12:02коли оновлювався не читаючі news-повідомлення системи перед запуском оновлення
а кто их читает )))
Z440_User: 03.11.2025 12:02 Ati Radeon X600Pro (ще пляски з fgrlx-драйвером)
Оооо, помню времена когда был школотроном и хотел попробовать линукс (прости Господи, ASPlinux) и мне сразу сказали: если карточка Ati - можешь даже не пробовать )) но у меня была какая-то нвидиа и я решил попробовать Убунту (тогда ещё диски почтой можно было заказывать) и она работала до первого обновления ядра, а потом чёрный экран и я забил разбираться с этим приколом драйверов нвидии ))
Зато как же оно офигенно щас работает, проблем почти нет

artko: 03.11.2025 11:54 і софт свіжий, а не як у мінті
я не пойму эти приколы с дистрами основанными на убунте... ну хочешь ты новый софт, ну поставь дебиан сид, там не прям СВЕЖАЙШИЕ пакеты, но ничего смертельного нету (хотя у меня был один раз баг с ядром 5,14 и mdam)
IronWithin
Member

ArmagedoonZergs: 03.11.2025 12:15
IronWithin: 03.11.2025 11:58

Ну це питання дискусії, мої останні враження наскільки памʼятаю це «та дайте мені встановити пропрієтарщину сцуки» і «та ніфіга собі ти повільний» це про dnf))
Ну і це мій особистий рекордсмен по відвалам гному і грабу, правда то були ще ікси
Спробуй колись на днях. Звісно налаштування пропрієтарних драйверів через copr все ще бісяче. Але overall система просто "вилизана" видно що вкладена купа грошей.
Мені федора імпонує, й ідея крута, і «червону шляпу» ми поважаємо :D , але мені треба іноді пропрієтарщина та днф повільний шо капець, нам з ним друзями не бути, й деякий софт мій встановлюється на бубунту легше, і гном я б чесно на кеди поміняв, коротше не моє))
DDt
Member

IronWithin: 03.11.2025 12:23 днф повільний шо капець
там вроде с федорой 43 завезли новый днф, говорят пушка ракета по сравнению со старым
Z440_User
Member

IronWithin, при тому що я не ойтішнєг, і взагалі в програмуванні не шарю.
спойлер
Мій шлях знайомства з комп'ютерними технологіями:
Школа: Діти, це комп'ютер, а тепер пішли в клас праці -> технікум: вчимося рахувати на калькуляторі Електроніка МК61 / знайомитися з ПК "Корвет-86" -> інститут: Ти що, ПК ніколи не бачив? WinХР вперше бачиш? Тобто взагалі ПК до цього часу не користувався і бачив тільки по тєліку :eek: ?!!! Як же ти залік здавати будеш?

З таким досвідом пройшов шлях від першого домашнього ПК з ХР у 2002р до десктопу на Gentoo у 2008р.
IronWithin
Member

DDt: 03.11.2025 12:31
IronWithin: 03.11.2025 12:23 днф повільний шо капець
там вроде с федорой 43 завезли новый днф, говорят пушка ракета по сравнению со старым
В сравнении со старым всё что угодно пушка-ракета, жесть он неторопливым был :weep:

P.S ты мне лучше скажи как там кеды поживают, если на уровне гнома вполне то я может поиграюсь снова))

Відправлено через 3 хвилини 30 секунд:
Z440_User: 03.11.2025 12:33 IronWithin, при тому що я не ойтішнєг, і взагалі в програмуванні не шарю.
спойлер
Мій шлях знайомства з комп'ютерними технологіями:
Школа: Діти, це комп'ютер, а тепер пішли в клас праці -> технікум: вчимося рахувати на калькуляторі Електроніка МК61 / знайомитися з ПК "Корвет-86" -> інститут: Ти що, ПК ніколи не бачив? WinХР вперше бачиш? Тобто взагалі ПК до цього часу не користувався і бачив тільки по тєліку :eek: ?!!! Як же ти залік здавати будеш?

З таким досвідом пройшов шлях від першого домашнього ПК з ХР у 2002р до десктопу на Gentoo у 2008р.
Супер, але ви скоріше виключення з правил «default_user», господи, скільки ж ви часу на пересбірку пакетів витратили :apes:
Последний раз редактировалось IronWithin 03.11.2025 12:38, всего редактировалось 1 раз.
Scoffer
Member

А куди ви поспішаєте? жмакнули апдейт і займайтесь далі своїми справами. Так обурюєтесь наче він комп лочить)
IronWithin
Member

Scoffer: 03.11.2025 12:38 А куди ви поспішаєте? жмакнули апдейт і займайтесь далі своїми справами. Так обурюєтесь наче він комп лочить)
Треба у людини запитати, але здається в генту як раз лочить, чи близько до того ))
Scoffer
Member

IronWithin
я про dnf
шо там на генті я не в курсі
DDt
Member

IronWithin: 03.11.2025 12:37P.S ты мне лучше скажи как там кеды поживают, если на уровне гнома вполне то я может поиграюсь снова))
та я линуксом в целом пользуюсь только с августа этого года, как пересел с ноута на комп, решил что "цей час настав"©, как раз Дебиан 13 выходит, так что я не совсем релевантная выборка
из тех глюков что сталкивался: не монтировались "грязные" флэшки - глобальный глюк нтфс драйвера, чиниться парой команд,
плазма выдавала ошибки при попытке отрендерить превьюшку чего-то в папке (толи webp картинку или типа того) - лечиться отключением специфических превью,
на вейланде системное дробное масштабирование мылит приложения - пришлось отключить дробное масштабирование и "поиграть шрифтами" (но тут у гнома не лучше вроде), ну и на моём специфичном сетапе под Х проявляется какой-то глюк с тирингом в играх - на вейланде такого нет, не уверен что причина в кедах
:/
Z440_User
Member

DDt: 03.11.2025 12:23 а кто их читает )))
А потім: "а чого не робе, чого відвалилося? ай яка погана система/програма" :laugh:
спойлер
Оооо, помню времена когда был школотроном и хотел попробовать линукс (прости Господи, ASPlinux) и мне сразу сказали: если карточка Ati - можешь даже не пробовать )) но у меня была какая-то нвидиа и я решил попробовать Убунту (тогда ещё диски почтой можно было заказывать) и она работала до первого обновления ядра, а потом чёрный экран и я забил разбираться с этим приколом драйверов нвидии ))
Журнал "Хакер": ого, окрім вінди та дос бувають ще системи :eek: -> знайшов диски Red Hat 7.2: не пішло, дізнався про VMware, в силу наявного ПК неюзабельні гальма -> знайшов Mandrake: пішло, але без мережі тієї Ati та sata диску бо немає дров, лише VESA-відео та IDE-пристрої -> знайшов ASP Linux: sata є, вже краще, перший досвід патчу ядра та збірки для отримання робочої марвеловської сєтєвухі (роздрукував талмуд по збірці свого ядра для чийників), танець з бубном по запуску PPTP-VPN щоб отримати інтернет до наявної локалки, отримання з тирнету знань як приготувати Direct Rendering "Yes" з драйвером fgrlx та картою Ati... А потім проапгрейдив ATi X600Pro на GeForce GT8600 та дізнався про той рівень крінжу який у мене був з аті відносно нвідії. А далі понеслося по *nix системам поки не зупинився на Gentoo.

І весь цей шлях пройдено в розрізі використання компа по сценарію кіно-музика-ігри-браузер-торент :lol:
IronWithin
Member

Scoffer: 03.11.2025 12:50 IronWithin
я про dnf
шо там на генті я не в курсі
Ну в цілому так, це не те щоб прям страшний недолік, але коли кожен запит до нього це секунд 10-15, навіть на найпростішу операцію(а це не тільки оновитися), це дратує якось, я б сказав нагріває "місце під сонцем" :), пакети різні, версії дивитись доволі часто доводиться, перевстановити щось, вирішити конфлікт с залежностями, буває, і ВСЕ це суперповільно)) Не знаю як передати ці відчуття, але в жодному іншому дистрі такого "безобразия" не було , Хоча днф інфи про пакети давав багато, гарно і упорядковано, тут крута штука)
Scoffer
Member

Z440_User: 03.11.2025 12:58А потім: "а чого не робе, чого відвалилося? ай яка погана система/програма"
Ну взагалі-то так, погана. Якщо прога хоче передналаштувань, а кнопарь "оновити" можна жмакнути без спливаючих червоних літер на пів екрану, то це погана практика.
IronWithin
Member

Z440_User: 03.11.2025 12:58
DDt: 03.11.2025 12:23 а кто их читает )))
А потім: "а чого не робе, чого відвалилося? ай яка погана система/програма" :laugh:
спойлер
Журнал "Хакер": ого, окрім вінди та дос бувають ще системи :eek: -> знайшов диски Red Hat 7.2: не пішло, дізнався про VMware, в силу наявного ПК неюзабельні гальма -> знайшов Mandrake: пішло, але без мережі тієї Ati та sata диску бо немає дров, лише VESA-відео та IDE-пристрої -> знайшов ASP Linux: sata є, вже краще, перший досвід патчу ядра та збірки для отримання робочої марвеловської сєтєвухі (роздрукував талмуд по збірці свого ядра для чийників), танець з бубном по запуску PPTP-VPN щоб отримати інтернет до наявної локалки, отримання з тирнету знань як приготувати Direct Rendering "Yes" з драйвером fgrlx та картою Ati... А потім проапгрейдив ATi X600Pro на GeForce GT8600 та дізнався про той рівень крінжу який у мене був з аті відносно нвідії. А далі понеслося по *nix системам поки не зупинився на Gentoo.

І весь цей шлях пройдено в розрізі використання компа по сценарію кіно-музика-ігри-браузер-торент :lol:
"Машина" :insane:
Z440_User
Member

IronWithin: 03.11.2025 12:41 Треба у людини запитати, але здається в генту як раз лочить, чи близько до того ))
На поточному (профільному) ПК взагалі не відчуваю що воно там щось оновлює, раніше на ніч, або як з хати йшов, запустив і хай він собі торохтить.
Ну наприклад Pentium4 (Prescott, одне ядро 32біт) можна було дивитися FullHD (звісно за допомогою апаратного декодера vdpau на відеокарті) під час оновлення.
Mozdev
Member

hohlid19: 03.11.2025 10:49
ArmagedoonZergs: 03.11.2025 10:01

Ну ти на тому самому залізі інші ОС спробуй.
Спасибо, по малолетке настрадался уже пингвинами
О у пана птср після лінуксу початку 2000-х :gigi:
Z440_User
Member

Scoffer: 03.11.2025 13:01 Ну взагалі-то так, погана. Якщо прога хоче передналаштувань, а кнопарь "оновити" можна жмакнути без спливаючих червоних літер на пів екрану, то це погана практика.
Ну вибачте, коли після тривалого терміну вийшов новий оновлений "профіль системи" або щось змінили у структурі системи з усіма останніми досягненнями та нововведеннями IT-технологій, тебе перед запуском оновлення про це повідомили, навіть вказали що де треба змінити щоб не було факапів, але ти на це забив, отримав факап, але винувато ПЗ.
Ага, ясно-понятно.
Ответить