Джон Кармак поскаржився, що ШІ-суперкомп’ютер NVIDIA DGX Spark не забезпечує заявлену швидкодію

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити Джон Кармак поскаржився, що ШІ-суперкомп’ютер NVIDIA DGX Spark не забезпечує заявлену швидкодію
DGX, який по заявам Хуанга повинен був порвати AI Max та Apple Silicon дав реальну продуктивність на їх же рівні. Сира bf16 в AI Max 59 Тфлопс, реальна правда до 37 Тфлопс не дотягувала (то рік назад було, може софтом щось пофіксили). Щось поки якись пшик вийшов.
daesz
Member

Давно нічого не чув про цього легендарного дядька :)
ronemun
Advanced Member

Дані звсідси : перевірена реальна продуктивність : MAMF виміряв ~99,8 TFLOPs BF16 та ~207,7 TFLOPs FP8.
значить fp4 буде 400+ TFLPs, що явно не 1000
Nick_888
Member

ну не дивно, чого ви очікували з такою мізерною пропускною здатністю пам'яті?
Тим часом на підході M5 Pro/Max/Ultra зі своїми аналогами тензорних ядер в GPU та ще швидшою пам'яттю.
gregory_amd
Member

Джон Кармак
>>
Коли вже новини та заголовки дійдуть до рівня "бомж Валера не оцінив якість текстур у новій грі, а алкаш сидоренко з третього поверху вважає що один терафлопс має дорівнювати 1 ватт годині за умови прильоту марсіан
3-14
Member

gregory_amd: 28.10.2025 17:06бомж Валера
Це Ви зараз творця перших в історії 3д ігор з бомжом Валєрою порівняли? :laugh:
l-m
Member

gregory_amd
Не ганьбись :facepalm:
Це легендарний програміст, який дуже суттєво вплинув на розвиток 3Д-графіки в іграх.
Зараз у нього власна компанія, що спеціалізується на розробці ШІ, так що його експертиза по цьому питанню більш ніж цінна.

Відправлено через 3 хвилини 19 секунд:
В новині не написали хто він такий, тому що автор справедливо вважав що й так всі знають.
MqM
Member

gregory_amd: 28.10.2025 17:06 Джон Кармак
>>
Коли вже новини та заголовки дійдуть до рівня "бомж Валера не оцінив якість текстур у новій грі, а алкаш сидоренко з третього поверху вважає що один терафлопс має дорівнювати 1 ватт годині за умови прильоту марсіан
Якраз на фоні Кармака ви і виглядаєте як той безхатько з вулиці)
Кармак практично засновник жанру шутери і взагалі 3d рушіїв по суті:) А ще він пропагував опенсорм та моддинг

Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
l-m: 28.10.2025 17:57 gregory_amd
Не ганьбись :facepalm:
Це легендарний програміст, який дуже суттєво вплинув на розвиток 3Д-графіки в іграх.
Зараз у нього власна компанія, що спеціалізується на розробці ШІ, так що його експертиза по цьому питанню більш ніж цінна.

Відправлено через 3 хвилини 19 секунд:
В новині не написали хто він такий, тому що автор справедливо вважав що й так всі знають.
Ну як бачиш якийсь Вася зі своєї землянки чи печери не чув, бо тоді в нього не було інтернету і він все пропустив :lol:
daesz
Member

Можна почати з елементарного : він був тою людиною яка започаткувала термін "game engine" :rotate:
Ekz0rcyst
Member

Без перебільшення легендарну особистість прирівняли з безхатьком та алкоголіком, а я думав мене важко здивувати...
l-m
Member

Ekz0rcyst: 28.10.2025 18:46 Без перебільшення легендарну особистість прирівняли з безхатьком та алкоголіком, а я думав мене важко здивувати...
Скоро певно підросте покоління яке й про Лінуса Торвальдса та Білла Гейтса не чуло :-/
dead_rat
Member

3-14: 28.10.2025 17:37
gregory_amd: 28.10.2025 17:06бомж Валера
Десь так, чим він після Doom займався? Це вже 30+ рочків пройшло

Відправлено через 2 хвилини 42 секунди:
l-m: 28.10.2025 19:22
Ekz0rcyst: 28.10.2025 18:46 Без перебільшення легендарну особистість прирівняли з безхатьком та алкоголіком, а я думав мене важко здивувати...
Скоро певно підросте покоління яке й про Лінуса Торвальдса та Білла Гейтса не чуло :-/
Які недоліки? Може ви виросли знаючи засновників General Motors чи Siemens?
dext
Member

dead_rat: 28.10.2025 19:31 Десь так, чим він після Doom займався? Це вже 30+ рочків пройшло
Doom 2 вийшов через рік після Doom, потім Quake і т.д.
vmsolver
Member

dead_rat: 28.10.2025 19:31Десь так, чим він після Doom займався
VR-ом очень много занимался, например
taras_cs
Member

l-m: 28.10.2025 19:22Скоро певно підросте покоління яке й про Лінуса Торвальдса та Білла Гейтса не чуло
Мої діти дивляться цей науково-популярний канал, він частково спонсорується фондом Б. Гейтса
спойлер
dead_rat
Member

dext: 28.10.2025 19:34
dead_rat: 28.10.2025 19:31 Десь так, чим він після Doom займався? Це вже 30+ рочків пройшло
Doom 2 вийшов через рік після Doom, потім Quake і т.д.
Квейк вийшов в 1996, це було 29 рочків тому
MqM
Member

dead_rat: 28.10.2025 19:54
dext: 28.10.2025 19:34 Doom 2 вийшов через рік після Doom, потім Quake і т.д.
Квейк вийшов в 1996, це було 29 рочків тому
Боже, та загугли, поки був в Id software писав всі рушії і впроваджував інноваційні на той час технології, потім займався vr і взагалі зайнявся технологічними розробками.
Tetronga
Member

gregory_amd: 28.10.2025 17:06 Джон Кармак
>>
Ну таке про Кармака писати це дійсно рівень алкаша Валери

Відправлено через 1 хвилину 7 секунд:
dead_rat: 28.10.2025 19:31
3-14: 28.10.2025 17:37
Десь так, чим він після Doom займався? Це вже 30+ рочків пройшло

Відправлено через 2 хвилини 42 секунди:
l-m: 28.10.2025 19:22
Які недоліки? Може ви виросли знаючи засновників General Motors чи Siemens?
Остання гра, зроблена за участі Кармака це Rage (2011). Потік він пішов у VR і ракетобудівництво
MqM
Member

Сучасне полкоління мене дійсно турбує знають усіх довбнів з тіктоку, але не знають знаменитостей ігрової індустрії в чиї ігри грають, або принаймні на їх технологіях виникли їх улюблені ігри.
Пс я так підрзрюю якби не було перезапуску Doom, то і про нього би не знали :weep: Як і про Quake з Rage
Alligator
Member

dead_rat: 28.10.2025 19:31Які недоліки? Може ви виросли знаючи засновників General Motors чи Siemens?
Не повірите, засновником Сіменс є фон Сіменс :laugh:
Ну знати людей по їх ПІП ніхто не заставляє, але при цьому порівнювати з "алкаш", "бомж" це вже перебор навіть для зумера з проектуванням зумерского ніка з ігрул'к на оверклокерський "Григорій АМД".
Ответить