Так при ярком дневном освещении любой монитор пусть даже на олед в любом из его (олед) вариантов не выдаст глубокий черный бо всегда будет небольшое отражение солнца даже от черных не свитящихся пикселей, чтобы они были как можно чернее это надо чтобы каждый пиксель мог отражать свет в очень разные стороны а не в одну из того небольшого процента света который не поглощается самой матрицей и пикселями, а пиксели к сожалению не поглащают 100% света, поэтому мы и видим немного серый вместо черного где должен быть чисто черный.l-m: ↑ 21.10.2025 22:15 Свегер
В QD-Oled взагалі немає поляризаційного шару (через що вони й не мають глибокого чорного при яскравому зовнішньому освітлені).
Так що вони ще "корисніші"/"безпечніші"/тощо?
Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор монитора
-
Melofon
Member
-
feniks_tm
Member
Нічого критичного власне, але різниця цілком очевидна.feniks_tm: ↑ 24.10.2025 22:44 У браузері воно якраз мені найбільше в очі і кидалось, тому це швидкий і безболісний фікс.
-
FirstTDM
Member
У меня так при 500% масштаба:feniks_tm: ↑ 24.10.2025 23:17Нічого критичного власне, але різниця цілком очевидна.
- спойлер
-
-
feniks_tm
Member
Ви б ще апскейл до 8к через ШІ зробили бFirstTDM: ↑ 24.10.2025 23:32У меня так при 500% масштаба:feniks_tm: ↑ 24.10.2025 23:17Нічого критичного власне, але різниця цілком очевидна.
- спойлер
![]()
-
FirstTDM
Member
Не понял... а что не так?feniks_tm: ↑ 24.10.2025 23:39Ви б ще апскейл до 8к через ШІ зробили б
Сделал скриншот и увеличил в 5 раз... так разве нельзя? Ну рассматривают же под лупой шрифты - ну вот я попробовал
Кстати, легкая окантовка на QD-OLED всё-таки видна - тут спорить не о чем... хотя, она вот вообще не мешает...
-
feniks_tm
Member
Для 27" QHD цього і не треба, я з недорекцією при своїх -10дптр з відстані витянутої руки чудово бачу ці окантовки. З ідеальним зором і подавно має бути одразу помітно, якщо тільки не звик вже.
-
Gold_Star
Member
Який же все-таки убогий той кліртайпFirstTDM: ↑ 24.10.2025 23:32У меня так при 500% масштаба
-
feniks_tm
Member
Та чого, задумка хороша, але шо ти зробиш, якщо воно підтримує тільки RGB та BGR. І ніхто майкам під хвоста не дасть, щоб вони почали оптимізовувати його під актуальні оледи. Найcмішніше те, що більша частина "нового" інтерфейсу вінди має якраз grayscale згладжування шрифтів. Тобто вони дають оледоводам відчути себе людьми "на півшишечки"Gold_Star: ↑ 24.10.2025 23:53Який же все-таки убогий той кліртайпFirstTDM: ↑ 24.10.2025 23:32У меня так при 500% масштаба
-
Gold_Star
Member
Цілком співпадає з баченням містера Наделли генерувати до половини коду вінди штучним інтелектомfeniks_tm: ↑ 24.10.2025 23:59Тобто вони дають оледоводам відчути себе людьми "на півшишечки"
-
FirstTDM
Member
Имхо, наверное дело привычки... народ радостно начинает играть на новых OLED и не особо обращает внимание на шрифты... потом потихоньку возвращается к работе и опять же шрифты не режут глаз... потом привыкаешь...feniks_tm: ↑ 24.10.2025 23:44З ідеальним зором і подавно має бути одразу помітно, якщо тільки не звик вже.
Я вот серьезно про десяток реальных отзывов - значит все привыкли и не видят окантовок или они не мешают комфортно жить...
-
Gold_Star
Member
З переходом на LCD було так самоFirstTDM: ↑ 25.10.2025 00:29народ радостно начинает играть на новых OLED и не особо обращает внимание на шрифты... потом потихоньку возвращается к работе и опять же шрифты не режут глаз... потом привыкаешь...
-
Nutbar
Member
Відкрив в двох різних браузерах, один запустив от як ви радили і шось взвгалі різницю не бачу. В чому вона має бути? Де її шукати?feniks_tm: ↑ 24.10.2025 22:18З яких пірFirstTDM: ↑ 24.10.2025 21:53 Зачем? Что это дает, когда и так всё идеально со шрифтами? Звісно, на 4к значно краще, але на WQHD більш ніж помітно, особливо на білому фоні
![]()
- спойлер

-
feniks_tm
Member
Справа звички і сприйняття. Хтось переходить з умовних FHD на QHD/4K і у такому випадку це очевидний апгрейд по чіткості шрифтів, бо банально значно вищий PPI. У випадку з 32" змінюється ще й комфортна відстань до монітора та потенційно масштаб, що в купі нівелює недосконалості.FirstTDM: ↑ 25.10.2025 00:29Имхо, наверное дело привычки... народ радостно начинает играть на новых OLED и не особо обращает внимание на шрифты... потом потихоньку возвращается к работе и опять же шрифты не режут глаз... потом привыкаешь...feniks_tm: ↑ 24.10.2025 23:44З ідеальним зором і подавно має бути одразу помітно, якщо тільки не звик вже.
Я вот серьезно про десяток реальных отзывов - значит все привыкли и не видят окантовок или они не мешают комфортно жить...![]()
Відправлено через 2 хвилини 31 секунду:
На WOLED з RGWB/RWBG? Я про QD-олед нічого не писав, бо не маю уявлення, чи допомогає це якось там, оскільки там прикол не у порядку субпікселів, а у їх геометричному розміщенні. Порада була для конкретного монітора - MO27Q28G, відповідно QHD WOLED.Nutbar: ↑ 25.10.2025 00:39 Де її шукати?
Последний раз редактировалось feniks_tm 25.10.2025 00:54, всего редактировалось 2 раза.
-
FirstTDM
Member
Согласен!feniks_tm: ↑ 25.10.2025 00:46Справа звички і сприйняття. Хтось переходить з умовних FHD на QHD/4K і у такому випадку це очевидний апгрейд по чіткості шрифтів, бо банально значно вищий PPI. У випадку з 32" змінюється ще й комфортна відстань до монітора та потенційно масштаб, що в купі нівелює недосконалості.
-
ASTON
Member
Спробував це налаштування, порівняв із звичайними шрифтами.FirstTDM: ↑ 24.10.2025 22:27Ну у меня опрос скромный - около 10 юзеров и никто не видит проблем со шрифтами на 3-м поколении QD-OLED... спорить ни с чем не буду - у всех разное зрение и внимательность, кто-то лупу использует чтобы разглядеть некие проблемы... бывает и так...feniks_tm: ↑ 24.10.2025 22:18З яких пір ? Звісно, на 4к значно краще, але на WQHD більш ніж помітно, особливо на білому фоні![]()
Не побачив чесно кажучі жодної різниці.
-
Geinz21
Member
Что у нас из годных ультравайдов можно приобрести? OLED нафиг, не хочу возиться с выгораниями, нечетким текстом и т.д. По бюджету до 20к, для работы и игр планирую (от 100 гц частота обновления). https://hotline.ua/ua/computer-monitory ... ?tab=about Смотрю на такой, но с мониками MSI никогда дел не имел.
-
feniks_tm
Member
Що ж, заздрю вамASTON: ↑ 25.10.2025 10:50Спробував це налаштування, порівняв із звичайними шрифтами.FirstTDM: ↑ 24.10.2025 22:27
Ну у меня опрос скромный - около 10 юзеров и никто не видит проблем со шрифтами на 3-м поколении QD-OLED... спорить ни с чем не буду - у всех разное зрение и внимательность, кто-то лупу использует чтобы разглядеть некие проблемы... бывает и так...![]()
Не побачив чесно кажучі жодної різниці.
-
OldGoodGames
Member
питання, як на умовному 2к 27" моніторі буде виглядати 1080 або 720, наскільки усе буде розмито/не чітко?
-
feniks_tm
Member
The end. 720p в теорії могло б виглядати ок за умови, якби там був височенний PPI, але це не той випадок. Якщо мова про ігри, то тут однозначно натив + апскейл DLSS/FSR.OldGoodGames: ↑ 25.10.2025 13:57 усе буде розмито/не чітко?
-
OldGoodGames
Member
тобто усе буде мило?feniks_tm: ↑ 25.10.2025 14:01The end. 720p в теорії могло б виглядати ок за умови, якби там був височенний PPI, але це не той випадок. Якщо мова про ігри, то тут однозначно натив + апскейл DLSS/FSR.OldGoodGames: ↑ 25.10.2025 13:57 усе буде розмито/не чітко?
якщо я буду старі ігори запускати то зовсім буде уг виглядати?