Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор звуковой карты
-
l-m
Member
Я повністю згоден, хіба що ще саб для фільмів не зайвий, особливо якщо НЧ-динаміки менші за 6.5".Radio Bay: ↑ 22.10.2025 15:09Тому я вважаю, що гарне стерео ліпше за посередній 5.1, але це, звісно, суб'єктивно
Але, я й про це писав - DSP ресивера краще міксує багатоканальні доріжки фільмів у 2.0 та 2.1.
-
Ostin
Member
Ну ніхто ж не сперечається, що коли в навушниках є гарна сцена - це є добре. То коли цю уявну сцену в акустиці не треба придумувати, а вона реально відтворюється фізично з різних сторін - це теж є добре. Тому, маючи гарне стерео, але клонувавши його до необхідного числа каналів, на виході ефект має бути кращий. Але тут повинні виконуватись умови, що всі звуковідтворюючі пристрої не мають втрачати в якості (а це десь мінімум +200% до ціни враховуючи саб), а також джерело багатоканалу має бути належної якості, не гіршої, за наявний стерео-цап. Що теж недешево.
Тому, в підсумку, це дорого, хоч і цікаво. І дійсно може статись, що за ціною всього багатоканалу вже бюджет справді топового стерео. І вже треба вирішувати, чи більше музичку просто в кріслі слухаю, чи більше по фільмам та іграм.
Коротше кажучи, справа завжди у грошах
Я б для музики навіть не рипався б. А от маючи гарний бюджет і кімнату, яку можу обставити під ігри\фільми - то не все так просто стає. Якби років 20 скинути - то однозначно спробував би зробити таку кімнатку собі)
Тому, в підсумку, це дорого, хоч і цікаво. І дійсно може статись, що за ціною всього багатоканалу вже бюджет справді топового стерео. І вже треба вирішувати, чи більше музичку просто в кріслі слухаю, чи більше по фільмам та іграм.
Коротше кажучи, справа завжди у грошах
Я б для музики навіть не рипався б. А от маючи гарний бюджет і кімнату, яку можу обставити під ігри\фільми - то не все так просто стає. Якби років 20 скинути - то однозначно спробував би зробити таку кімнатку собі)
-
Z440_User
Member
Ostin
Ніколи не пізно прийти до мрії!
Я колись мріяв про те як я у великій залі увалюсь на диван з геймпадом або клава+миша, та не великому екрані з великим оточуючим звуком побудованої раніше аудіосистеми піду крошити монстрів в якійсь грі.
Ось у мене це все є, але тепер я не бачу з дивана приціл, треба або окуляри, або екран більше, або сідати ближче
Ніколи не пізно прийти до мрії!
Я колись мріяв про те як я у великій залі увалюсь на диван з геймпадом або клава+миша, та не великому екрані з великим оточуючим звуком побудованої раніше аудіосистеми піду крошити монстрів в якійсь грі.
Ось у мене це все є, але тепер я не бачу з дивана приціл, треба або окуляри, або екран більше, або сідати ближче
-
Scoffer
Member
Для фільмів спробуйте басс-шейкери, це значно крутіше за саб.
Тобто саб теж не завадить, але якщо обирати або-або, то однозначно басс-шейкер.
-
l-m
Member
А таке буває? Воно ж завжди грає неначе всередині голови або в кращому випадку трохи по за її межами. Нічого спільного зі сценою, яку створює акустика, емулюючи реальну сцену яка перед тобою, а не в голові. Мені взагалі після колонок довелось витратити деякий час, щоб змиритись з цим фатальним недоліком навушників.Ostin: ↑ 22.10.2025 15:38коли в навушниках є гарна сцена
Ну як раз тут й захована проблема, якщо робити по-людськи, то треба кімнату як мінімум 25-30 м2. А це вже треба спеціально підбирати квартиру (планувати будинок), і раптом розумієш що можна жити й без тих тилових каналівOstin: ↑ 22.10.2025 15:38і кімнату
Це я звісно кажу про систему 5.1 нормального класу, де тилові колонки це теж Hi-Fi акустика яка коректно розміщена, диван не під стінкою тощо.
-
Radio Bay
Member
Згоден, хоча і в стерео саб можно прикрутити, але то вже деталіl-m: ↑ 22.10.2025 15:31хіба що ще саб для фільмів не зайвий
-
l-m
Member
Ладно, раптом ще один фатальний недолік навушників — деякі внутрішньоканальні дають настільки глибокий та якісний бас, що виникає дисонанс коли звук баса є, а його відчуття немає. Тобто мозок насторожується від суперечності того що чує, та того що відчуває. А точніше того що не відчуває — має все тіло такий бас "шейкити", а нічого немає.Scoffer: ↑ 22.10.2025 16:09 Для фільмів спробуйте басс-шейкери, це значно крутіше за саб.
Але теж звикаєш з часом.
-
lewerlin
Member
Прямо на профільній. Інша річ, що вони мені нафіг не потрібні, як і багатоканал, але кожна пара, окрім фронту, має свій дешманський CS4362A і це даунгрейд, в порівнянні з D2(там всі виходи симетричні по обв'язці), котра досі має кращий аналоговий багатоканал з усіх внутрішніх карт(є RAID DLX на 9016, але виконання там..).
Не буде. Стерео абузить "природній" механізм позиціонування, але якщо навушники завжди, відносно вух, в одному положенні, то стерео колонкам, для повноцінної реалізації, потрібна спеціально спроєктована і облаштована кімната. Багатоканал дозволяє обійти вимогу до приміщення для акустики, в цьому його суть.Ostin: ↑ 22.10.2025 15:38Тому, маючи гарне стерео, але клонувавши його до необхідного числа каналів, на виході ефект має бути кращий.
Старі Асусі. Якщо готові довбатися з софтовою частиною.Ostin: ↑ 22.10.2025 12:51А що взагалі є цікавого для виводу 5.1 з ПК? Маю на увазі перетворювачі. Це треба АВ ресивер ставити, який буде їсти сигнал по HDMI? Внутрішні звукові якось зараз не дуже поширені бачу.
От що заважало Креатіву ткнути в АЕ-5 умовну 9016, для багатоканалу? СА0132 не може віддати РСМ на вихід? Та наче ж може
-
Scoffer
Member
Жлобство звісно. ES9016K2M коштує 5 баксів мілким оптом на маузері, а 8-канальний ES9016S аж цілих 15 баксів.lewerlin: ↑ 22.10.2025 16:37От що заважало Креатіву ткнути в АЕ-5 умовну 9016, для багатоканалу? СА0132 не може віддати РСМ на вихід? Та наче ж може
-
MSiAventador
Member
Cirrus-Logic CS4362A - 114дб, 2002 рік випуску проти 116дБ СаундКора - афігеть як рве АЕ-5 в іграх цей ASUS ROG Xonar Phoebuslewerlin: ↑ 22.10.2025 16:37Прямо на профільній. Інша річ, що вони мені нафіг не потрібні, як і багатоканал, але кожна пара, окрім фронту, має свій дешманський CS4362A і це даунгрейд, в порівнянні з D2(там всі виходи симетричні по обв'язці), котра досі має кращий аналоговий багатоканал з усіх внутрішніх карт(є RAID DLX на 9016, але виконання там..).
-
lewerlin
Member
А я шось казав, що воно рве? Річ про те, що воно там таки є, з повноцінною об'язкою. Хоч і дешеві та старі, але виділені ЦАПи.
От бюрбрауни в D2, дай їм готову РСМку, від креатіву мокрого місця не лишать.
Отправлено спустя 6 минут 5 секунд:
По факту більше, К2М хочеться лишити для вух, +обв'язка у 9016 таки теж чогось варта. Але тоді в нас вийде асусьScoffer: ↑ 22.10.2025 16:44 ES9016K2M коштує 5 баксів мілким оптом на маузері, а 8-канальний ES9016S аж цілих 15 баксів.Куди такі непомірні витрати. Цілих 10 баксів різниці.
-
Scoffer
Member
Нашо його залишати для вух? В ньому немає підсилювача. Це просто четвертинка від ES9016S. Вушний підсилювач це SABRE9601K окремою мікрухою, котру точно так само можна приліпити до ES9016S. Без комутаторів вийде вуха + 5.1, з комутаторами всі 7.1.lewerlin: ↑ 22.10.2025 17:02К2М хочеться лишити для вух
Відправлено через 3 хвилини :
А обв'язку до CA0132 все одно робили, вона ж і для ES9016S згодиться. Так що по факту різниця лише в вартості заміни однієї мікрухи на іншу.
Ну і ціни на маузері явно не ті за котрими креатів скупляється. З його тиражами там різниця може і 5 баксів бути. Максимум 7.
-
lewerlin
Member
Окремий вихід, без конфлікту з фронтом 7.1.Scoffer: ↑ 22.10.2025 17:12Нашо його залишати для вух?
По перше тупо зручно. По друге, можна робити чисто "вушний" тракт.
-
Scoffer
Member
lewerlin
Навернути зверху можна багато але АЕ-5 це 5.1 карта. Якщо залишатись в її форматі то треба просто замінити мікруху і трішечки перерозвести плату. Все інше там для 5.1+вуха вже є.
Навернути зверху можна багато але АЕ-5 це 5.1 карта. Якщо залишатись в її форматі то треба просто замінити мікруху і трішечки перерозвести плату. Все інше там для 5.1+вуха вже є.
-
MSiAventador
Member
Ну давайте глянемо цю ASUS Xonar D2lewerlin: ↑ 22.10.2025 17:02А я шось казав, що воно рве? Річ про те, що воно там таки є, з повноцінною об'язкою. Хоч і дешеві та старі, але виділені ЦАПи.
От бюрбрауни в D2, дай їм готову РСМку, від креатіву мокрого місця не лишать.
https://itc.ua/articles/asus_xonar_d2_p ... -fi_29179/
2.0 дірект - TI BB PCM1796 , це добре, але ж ми ведемо мову про 5.1 і безшовну панораму в іграх.
Наконец, наиболее интересный момент – сигнальный процессор. На плате установлен чип, на ко-тором нанесена маркировка ASUS AV200, однако уже изначально было очевидно, что вероятность самостоятельной разработки такого устройства силами самой компании весьма сомнительна, ввиду большой ее сложности. Поэтому не удивительно, что на самом деле перед нами – Oxygen HD CMI8788 производства C-Media, в чем легко убедиться по Device Instance Id.
C-Mediа CMI8788 2005-2009 рік SNR чипа до 118.
Нічого видатно про ігровий 7.1 у оглядах не писали.
-
Radio Bay
Member
Пам'ятаю, в мене знайомий задовбався налаштовувати ДКТ, що в нього м'ячик від пінг понгу літав лівий тил → правий фронт → лівий фронт → правий тил. Акуcтика комплект Kef XQ 5.1, джерело не пам'ятаю, але бюджетом там не пахло. Задача була, щоб м'ячик літав через тебе. Переміг майже рівновіддаленим розташуванням колонок
-
lewerlin
Member
РСМка - цифра. Вся обробка робиться з цифрою. Її абсолютно все рівно чим обробляти, перед відправкою на ЦАП, це буквально file edit, абсолютно начхати, хто її обробить, саундкор чи ЦП. Якщо алгоритм однаковий, то і результат на виході буде однаковий. Апаратна обробка спеціалізованими чипами в ПК має лише одну перевагу - продуктивність. Для звуку це мало значення в часи вінХР, коли ЦП всю цю кухню тупо не вивозили. Зараз - тьфу. Від будь-якої звуко-залізяки вимагається якісна конвертація в аналог і аналоговий вивід, все інше можна зробити софтом в ОС.MSiAventador: ↑ 22.10.2025 18:23але ж ми ведемо мову про 5.1 і безшовну панораму в іграх.
АЕ-5 це гарний стерео вихід і "ліцензія" на софт креативу(реально, чому б їм не продавати чисто софт, 7.1 в кожній пристойній мамі стоїть). Аналогова частина багатоканалу там дно, в чому і суть всієї дискусії.
-
MSiAventador
Member
Суть дискусії що тільки АЕ-9 не дно. Чи теж дно ?lewerlin: ↑ 22.10.2025 19:04РСМка - цифра. Вся обробка робиться з цифрою. Її абсолютно все рівно чим обробляти, перед відправкою на ЦАП, це буквально file edit, абсолютно начхати, хто її обробить, саундкор чи ЦП. Якщо алгоритм однаковий, то і результат на виході буде однаковий. Апаратна обробка спеціалізованими чипами в ПК має лише одну перевагу - продуктивність. Для звуку це мало значення в часи вінХР, коли ЦП всю цю кухню тупо не вивозили. Зараз - тьфу. Від будь-якої звуко-залізяки вимагається якісна конвертація в аналог і аналоговий вивід, все інше можна зробити софтом в ОС.MSiAventador: ↑ 22.10.2025 18:23але ж ми ведемо мову про 5.1 і безшовну панораму в іграх.
АЕ-5 це гарний стерео вихід і "ліцензія" на софт креативу(реально, чому б їм не продавати чисто софт, 7.1 в кожній пристойній мамі стоїть). Аналогова частина багатоканалу там дно, в чому і суть всієї дискусії.
То що не дно? Все на що посилались вище - дно дніщенське проти АЕ-5.
-
corruptedflesh
Member
Ти оце обережно, бо зараз призвеш адептів різних мега_саунд_5д_нагібатор_666_технолоджі які розкажуть шо ти не пробував справжню геймерську гарнітуру з супер точним позиціонуввнням у просторі!l-m: ↑ 22.10.2025 16:28А таке буває? Воно ж завжди грає неначе всередині голови або в кращому випадку трохи по за її межами. Нічого спільного зі сценою, яку створює акустика, емулюючи реальну сцену яка перед тобою, а не в голові. Мені взагалі після колонок довелось витратити деякий час, щоб змиритись з цим фатальним недоліком навушників.Ostin: ↑ 22.10.2025 15:38коли в навушниках є гарна сцена
Ну до речі: є DTS Headphone:X - по суті дсп фільтрів накидує.
-
lewerlin
Member
В реальному житті, ми визначаємо положення джерела звуку через різницю у відстані до різних вух. Стерео просто імітує цю різницю. Але якщо тракт ширпотребний, з великими допусками, котрі фактично вирівнюють обидва канали, то і виходить "звук посередині". Геймерські гарнітури такі от їм і треба всі ці сурраунди.corruptedflesh: ↑ 22.10.2025 21:44Ти оце обережно, бо зараз призвеш адептів різних мега_саунд_5д_нагібатор_666_технолоджі які розкажуть шо ти не пробував справжню геймерську гарнітуру з супер точним позиціонуввнням у просторі!
Ну до речі: є DTS Headphone:X - по суті дсп фільтрів накидує.
Для "сцени", достатньо притомних вух з більш менш рівною АЧХ("студійною"), підсилення для них і адекватного джерела, часто і вбудованого ріалтеку вистачить, якщо він притомно реалізований. Мені свого часу, для "масового випуску цегли", вистачило офісної мами, вушної дірки в дешевих свенах(колонках, їх підсилювач на вуха працював) і Шурів за 60$(SRH240). Бісові павуки з Метро в мене по кімнаті бігали і по стелі лазили. І ні, я нічого не вживав, крім чаю