Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Ответить
Автор
Junior

a_z_z_y
Профіль саме заповнюю, давно не заходив на форум.
Моя ціль налаштувати озу хоча б щоб не було помилок, тому що помилки в testmem5 летять відразу в expo профілі. А по частоті планую залишитись на 6000, fclk теж на 2000 мені достатньо, було б чудово прибрати ці помилки, зжати таймінги щоб пк просто працював нормально.
Ще таке питання, цей вольтаж на контроллер він взагалі впливає на первички і вторички? Тобто чи доведеться його підвищувати, якщо на етапі підбору таймінгів почнуть летіти помилки? Чи цей вольтаж потрібний тільки для самої частоти озу та частоти fclk?
Jonny_Jedai
Member

a_z_z_y
Извиняюсь, забыл про спойлеры :shuffle:
спойлер
ZenTimings_Screenshot.png
a_z_z_y
HWBOT OC Team

kaliyanschik: 11.10.2025 01:11Моя ціль налаштувати озу хоча б щоб не було помилок, тому що помилки в testmem5 летять відразу в expo профілі
Бачу у вас 6000J3036F16GX2-TZ5NRW
Спробуйте RCD=37 виставити після того як активували профіль. Або тестуйте ТМ5 виключно з обдувом оперативки :learn:
kaliyanschik: 11.10.2025 01:11цей вольтаж на контроллер він взагалі впливає на первички і вторички? Тобто чи доведеться його підвищувати, якщо на етапі підбору таймінгів почнуть летіти помилки? Чи цей вольтаж потрібний тільки для самої частоти озу та частоти fclk?
vSoC на таймінги не впливає. Але теоретично може таке бути якщо ви прям на границі стабільності будете, то додаткове зажиманням таймінгів дасть ріст навантаження на КП і останній з радістю насипе вам помилок :lol:

Ще раз - vSoC впливає на стабільність чіпа IO під кришкою процесора. Там знаходяться контролери FCLK і MEMCLK.

Відправлено через 8 хвилин 47 секунд:
Jonny_Jedai: 11.10.2025 03:04 a_z_z_y
Извиняюсь, забыл про спойлеры :shuffle:
спойлер
ооо, то там роботи не початий край :lol:
Я раніше кидав вам налаштування під 7800X3D ;)
kaliyanschik
Junior

Якщо температура spd hub на обох планках максимум 41 градус під час тесту в testmem5 з конфігом extreme від anta777, обов'язковий обдув? такі в мене зараз максимальні температури при 1.25 vsoc, та по 1.4 вольт на vdd, vddq, vddio. Просто дуже впадлу знімати скло, шукати лишній вентилятор, підключати і тд). На рахунок trcd, чому саме 37? в expo 36 і я зараз вже більш години тестую, поки що помилки не було при ручних 30-36-36 та tras 66. Завчасно дякую за відповіді та допомогу, мені зараз будь яка інформація корисна)
Jonny_Jedai
Member

a_z_z_y
а при памяти 6200, fclk должен быть 2066 или 2100 ?
cl28 - не берет память при 6200 (((
и почему рекомендуют 1,35в ? а не 1,4в ?
Какие тайминги при уменьшении дают хороший эффект ? с каких начинать ?
это вот при 2100
спойлер
спойлер
cachemem2100.png
это при 2066
спойлер
cachemem2066.png
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Jonny_Jedai
Читайте сюди.
Якщо вже колупати то все. І там не так вже і складно.
Зробити "самі важливі" і кинути, то тоді поміняйте tREFI=65528 і забийте :gigi:
VolandInferno
Member

Я рот того пам'ять хитав. Не виходить стабнути 8400с34 хоч застрелься, вже варіантів з десятка 2 перепробував перебору напруг/опорів і підвищення таймінгів. Попарно, поштучно, і раком і боком. Температура вище 48 не піднімається.
Або комп рандомно йде в ребут, може після 5 хвилин, може на 40-ій. Або вискочить помилка.

Тут або
1. 8200 - межа IMC.
2. VDD 1.7 мало
3. VDDP мало, хоча до 1.19 піднімав поступово, як і VDDIO до 1.55(Як попарно, так і окремо, один вверх, другий вниз і навпаки)
4. Або після деліду пробувати знову, коли температура SOC буде нижче.
5. Або потрібно кардинально знижувати температуру пам'яті градусів до 25.
6. Або пункти з 2 по 5 разом узяті.
Чогось не вистачає. Або комплексу якихось налаштувань.

6 годин :banghead: :banghead: :banghead:
Пічот.
поки найкращий результат)
Изображение
Последний раз редактировалось VolandInferno 11.10.2025 14:38, всего редактировалось 3 раза.
a_z_z_y
HWBOT OC Team

kaliyanschik: 11.10.2025 04:02 Якщо температура spd hub на обох планках максимум 41 градус під час тесту в testmem5 з конфігом extreme від anta777, обов'язковий обдув? такі в мене зараз максимальні температури при 1.25 vsoc, та по 1.4 вольт на vdd, vddq, vddio. Просто дуже впадлу знімати скло, шукати лишній вентилятор, підключати і тд). На рахунок trcd, чому саме 37? в expo 36 і я зараз вже більш години тестую, поки що помилки не було при ручних 30-36-36 та tras 66. Завчасно дякую за відповіді та допомогу, мені зараз будь яка інформація корисна)
Якщо у вас до 50С при ТМ5 тесті то це окей.
В 41С без прямого обдуву складно повірити якщо чесно. Ви під адміном запускаете його, проц на 100% грузиться?

Таймінг RCD дуже залежить від температури і при перегріві дає знати прро себе.
До того ж зустрічав комплекти 30-36-36 які RCD=36 не тримали з коробки. Рідкість але таке буває. Поставити +1 і все добре працює.
Не дарма ж випускають комплекти 30-38-38 і навіть 30-40-40. Правда якщо брати комплект 30-40-40 то не факт що там лайно чіпи і RCD там зажати неможна.

Якщо у вас в ЕХРО глюки, а вручну все працює добре - подякуйте виробнику материнки за "стабільний біос" :tomat:
Jonny_Jedai
Member

a_z_z_y
Спасибо, то что надо ! :yes:
kaliyanschik
Junior

a_z_z_y: 11.10.2025 14:22
kaliyanschik: 11.10.2025 04:02 Якщо температура spd hub на обох планках максимум 41 градус під час тесту в testmem5 з конфігом extreme від anta777, обов'язковий обдув? такі в мене зараз максимальні температури при 1.25 vsoc, та по 1.4 вольт на vdd, vddq, vddio. Просто дуже впадлу знімати скло, шукати лишній вентилятор, підключати і тд). На рахунок trcd, чому саме 37? в expo 36 і я зараз вже більш години тестую, поки що помилки не було при ручних 30-36-36 та tras 66. Завчасно дякую за відповіді та допомогу, мені зараз будь яка інформація корисна)
Якщо у вас до 50С при ТМ5 тесті то це окей.
В 41С без прямого обдуву складно повірити якщо чесно. Ви під адміном запускаете його, проц на 100% грузиться?

Таймінг RCD дуже залежить від температури і при перегріві дає знати прро себе.
До того ж зустрічав комплекти 30-36-36 які RCD=36 не тримали з коробки. Рідкість але таке буває. Поставити +1 і все добре працює.
Не дарма ж випускають комплекти 30-38-38 і навіть 30-40-40. Правда якщо брати комплект 30-40-40 то не факт що там лайно чіпи і RCD там зажати неможна.

Якщо у вас в ЕХРО глюки, а вручну все працює добре - подякуйте виробнику материнки за "стабільний біос" :tomat:
Так 41 градус при увімкненні всіх вентиляторів в корпусі на 100%, прямого обдуву не потрібно, тм5 звісно від імені адміна запускав, extreme профіль від анта, проц грузиться в 100%. Материнка не винна, винен скоріш за все дж скіл, тому що ставив в цю материнку кінгбанки 6000 cl28 в expo і на кінгбанках все стабільно без помилок
vltk
Member

kaliyanschik
Попробуйте поменять в слотах 2, 4 гскил модули местами, может помочь.
VolandInferno
Member

kaliyanschik: 11.10.2025 18:01винен скоріш за все дж скіл
Не всі G.Skill йдуть з прокладкою на PMIC. Це можна перевірити на "просвіт".
kaliyanschik
Junior

VolandInferno: 11.10.2025 18:26
kaliyanschik: 11.10.2025 18:01винен скоріш за все дж скіл
Не всі G.Skill йдуть з прокладкою на PMIC. Це можна перевірити на "просвіт".
я вже переконався на власному досвіді що дж скіл повний мусор, чим довше я налаштовую цю оперативку, тим швидше мені хочеться її продати та замовити кінгбанки
VolandInferno
Member

kaliyanschik: 11.10.2025 19:21я вже переконався на власному досвіді що дж скіл повний мусор
Ні, вони не мусор. Далеко не мусор. Бинннінг чіпів != Якість вендора. Тут все від ціни залежить. Звісно в них є мусор, як і будь якого іншого виробника. Моя пам'ять вартує 320уе, хоча всього лиш 6000MHz. Той же G.Skill. Але в них же є ті ж 6000 комплекти за 80уе оптом.
G.Skill будуть першими хто випустить 6400cl26.

TL;DR - у будь-якого виробника дешева пам'ять - вона хлам.
kaliyanschik
Junior

VolandInferno: 11.10.2025 19:27
kaliyanschik: 11.10.2025 19:21я вже переконався на власному досвіді що дж скіл повний мусор
Ні, вони не мусор. Далеко не мусор. Бинннінг чіпів != Якість вендора. Тут все від ціни залежить. Звісно в них є мусор, як і будь якого іншого виробника. Моя пам'ять вартує 320уе, хоча всього лиш 6000MHz. Той же G.Skill. Але в них же є ті ж 6000 комплекти за 80уе оптом.
G.Skill будуть першими хто випустить 6400cl26.

TL;DR - у будь-якого виробника дешева пам'ять - вона хлам.
я спеціально придбав дж скіл, думав що з ним проблем не буде, глянув які в них є серії, обрав z5 neo (F5-6000J3036F16GX2-TZ5NRW) (знаю що royal сама в них крутіша наче, але це трішки ту мач для мого пк), переплатив ще й за первички cl30-36-36 в expo, а отримав в expo помилки вже на першій хвилині тесту і третій вечір відданий налаштуванню цього чуда. a_z_z_y рекомендує спробувати поставити первичку з 36 на 37, або 38, але навіщо я тоді віддавав 125 доларів за цей комплект весною 25 року? Сидіти вирішувати ці проблеми кожен день по 5 годин, дж скіл розчарував мене повністю, я вже не знаю що цій оперативці зробити щоб в мене не було помилок при первичках 30-36-36. Тільки що поміняв місцями планки за вашою порадою, не думаю що це чимось допоможе їй, встановив ще один вентилятор для обдуву, буду далі пробувати підбирати вольтажі та таймінги.
VolandInferno
Member

kaliyanschik: 11.10.2025 19:41F5-6000J3036F16GX2-TZ5NRW
F5-6000J3036F16GX2-TZ5NRW
Хлам. Без образ :) Там може бути як і а-дай, так і м-дай. J30 - значить в EXPO CL=30. Це практично як на базарі брати картоплю перебір, яку зазвичай свиням на корм потім кормлять. Буквально.

Відправлено через 33 секунди:
kaliyanschik: 11.10.2025 19:41Тільки що поміняв місцями планки за вашою порадою
Я вам нічого такого не радив :)
kaliyanschik
Junior

VolandInferno: 11.10.2025 19:45
Хлам. J30 - значить в EXPO CL=30. Це практично як на базарі брати картоплю перебір, яку зазвичай свиням на корм потім кормлять. Буквально.
Потрібно було брати cl32 в expo? не розумію нічого. Чи шукати дж скіли за 200-300 доларів? Я так поняв дж скіл не хлам тільки той що вартує під 300 баксів. Але суть в тому що за 110 доларів я брав замі дешманські кінгбанки з cl28 в expo при тій самій частоті, які навіть грілись менше, не видавали помилок під час тестів тривалістю годинами. Мені здається весь дж скіл це мусор для свиней

Відправлено через 6 хвилин 58 секунд:
VolandInferno: 11.10.2025 19:46
Хлам. Без образ :) Там може бути як і а-дай, так і м-дай. J30 - значить в EXPO CL=30. Це практично як на базарі брати картоплю перебір, яку зазвичай свиням на корм потім кормлять. Буквально.

Відправлено через 33 секунди:
kaliyanschik: 11.10.2025 19:41Тільки що поміняв місцями планки за вашою порадою
Я вам нічого такого не радив :)
також перевіряв які чіпи стоять, в моєму екземплярі a-die hynix, який так нахвалюють для систем з амд
VolandInferno
Member

kaliyanschik
У вас коні-люди, все в одне :)
Я свій початковий пост писав до того, що не весь гскілл, як і інші вирбники - гівно, все залежить від ціни. Можете купити таку пам'ять як у мене і буде вам щастя, все поїде так, що аж шуба завертатись буде. Ну якщо IMC процесора не бракований :)

Не в рамках реклами, можете в мене забрати мій комплект гскілл, з кастомними радіками, відтестований по саму глотку і підібраними таймінгами, валяються вже рік.
kaliyanschik
Junior

VolandInferno: 11.10.2025 19:56 kaliyanschik
Я свій початковий пост писав до того, що не весь гскілл, як і інші вирбники - гівно, все залежить від ціни. Можете купити таку пам'ять як у мене і буде вам щастя, все поїде так, що аж шуба завертатись буде. Ну якщо IMC процесора не бракований :)

Не в рамках реклами, можете в мене забрати мій комплект гскілл, з кастомними радіками, відтестований по саму глотку і підібраними таймінгами, валяються вже рік.
використовуєте свою озу в expo? рекомендую теж запустити testmem5 на години 3-4, якщо теж в expo помилки то про дж скіл можна зробити один висновок та будемо сидіти разом в одному свинарнику власників дж скіл) :D

Відправлено через 1 хвилину 17 секунд:
VolandInferno: 11.10.2025 19:56 kaliyanschik

за таку ціну я краще флагманські кінгбанки куплю з такою самою частотою та первичками, а то й краще і буду впевнений що помилок ніяких не буде, потенціалу для розгону та тюну таймінгів більший
VolandInferno
Member

kaliyanschik: 11.10.2025 20:03використовуєте свою озу в expo?
Ні, не в експо :)
спойлер
Изображение
Відправлено через 39 секунд:
kaliyanschik: 11.10.2025 20:03потенціалу для розгону та тюну таймінгів більший
Згоден, головне розуміти що і куди крутити :)
Последний раз редактировалось VolandInferno 11.10.2025 20:14, всего редактировалось 1 раз.
Ответить