Дуже довго думав вони були тиждень тому , тепер через 3 тиждні
Новости
Последние статьи и обзоры
Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)
-
1985god
Member
-
dimus8210
Member
Не самий оптимальний режим роботи для свинцю якщо відключення затягнуться хоча б на опалювальний період, всі кого знаю в перші відключення AGM акуми через півроку поздавали в утиль. А, так непоганий бюджетний варіант якщо нечасті відключенняZ440_User: ↑ 10.10.2025 19:20 Hotspur
Уходив на роботу вранці, десь біля 8:00 світло вимкнули, зараз прийшов з роботи, ще немає, батарей вистачить ще на 3-4 години до повного розряду, якщо окрім котла та холодильника дозволити собі трохи подивитися ТВ та вимикати всюди світло і користуватись чимось на кшталт настільної лампи.
-
Hotspur
Member
повернемось до питання коли свинець втратить ємність тоді і порахуємZ440_User: ↑ 10.10.2025 18:58Запропонуйте в цінах 2024р кращій співставний варіант по ціні 15тис.грн за комплект (ДБЖ+Аккум мінімум 200А*г), який буде сам все робити без моєї участі і який можна спокійно залишити без нагляду?
Відправлено через 36 секунд:
звичайноdimus8210: ↑ 10.10.2025 19:46Не самий оптимальний режим роботи для свинцю якщо відключення затягнуться хоча б на опалювальний період, всі кого знаю в перші відключення AGM акуми через півроку поздавали в утиль.
-
geka3250
Member
dimus8210
Так, AGM-и багато посипались у людей, дивно, але стартерні заливні акб показали себе значно краще при блекаутах.
Ще живий вантажний 230а/г акум з грудня 2022, час від часу проганяю повний КТЦ від сульфатів. Але коли є LFP - мати справу зі свинцем вже немає бажання.
Так, AGM-и багато посипались у людей, дивно, але стартерні заливні акб показали себе значно краще при блекаутах.
Ще живий вантажний 230а/г акум з грудня 2022, час від часу проганяю повний КТЦ від сульфатів. Але коли є LFP - мати справу зі свинцем вже немає бажання.
-
Hotspur
Member
в мене 3500 Wh Lifepo4 і я думаю притягнути ще такий самий. скільки там реальної ємності не знаю, в 0 ніколи не садивZ440_User: ↑ 10.10.2025 19:20 Hotspur
Уходив на роботу вранці, десь біля 8:00 світло вимкнули, зараз прийшов з роботи, ще немає, батарей вистачить ще на 3-4 години до повного розряду, якщо окрім котла та холодильника дозволити собі трохи подивитися ТВ та вимикати всюди світло і користуватись чимось на кшталт настільної лампи.
-
nochnik89
Member
в Ровно тоже тухляк со светом
-
1985god
Member
Що ви накинулись на людину, тоді не було норм акумів і ціни на них були космос, то він взяв те що було, і користується
ну не викидати ж йому це все , просто бо не модно ? За сезон здохне то викине,я свій стартерний використав колись пару разів по пів цикла за рік, та підтримував його весь час , а потім набридло то віддав в зсу там він стартерний для генераторів 
Відправлено через 41 секунду:
У Львові із світлом поки що ок, але війна ще не закінчилась
Тож я вирішив дочекатися свіжої генерації дейе 6к інвертора , що приїде на початку листопада, вже доступні для замовлення
Відправлено через 41 секунду:
У Львові із світлом поки що ок, але війна ще не закінчилась
-
Hotspur
Member
не люблю коли кажуть про гарну ціну на різні типи акумів. а так то хай користується. акуми були але доставка 2-4 місяців1985god: ↑ 10.10.2025 20:08Що ви накинулись на людину, тоді не було норм акумів і ціни на них були космос, то він взяв те що було, і користується
-
Z440_User
Member
Скажімо так:
1.) на старті, з нуля, я взяв ДБЖ який не буде становити небезпеки для дитини та кота. До якого не треба буде підходити жінці, коли мене немає вдома. Який можна (Треба) залишити увімкненим і піти по справах. Це на фоні знайомих з автомобільними інверторами, зарядними, крокодилами, перемиканнями...
Ціна питання була щось біля 10-11кгрн.
2.) до нього треба аккум., як зараз пам'ятаю, 100А*г літієвий 16к грн. Такий самий але тяговий свинцевий 10к грн.
На залишок 5к грн після ДБЖ в автомагазині взяв дві сотки із розрахунку що і в авто можна кинути якщо що, і по черзі возити на роботу для заряду якщо повна оййййййй! буде... Ну і габарит. 2 сотки одна на одній займають менше місця ніж один на 200. Ну і звісно розумію що це не їх режим роботи, тому брав щось просте, що буде свідомо вбиватись під ДБЖ.
Скоро буде 1 рік як взяв, ось сьогодні на 12 годин з копійками вистачило. Тільки осьо дали світло. Тепер ДБЖ активно на 20А струму заряджає... Стабілізатор що на вході в будинок стоїть, показує 200В вхідної напруги.
Тож яка альтернатива за 15 тис грн/комплект, щоб працював котел якому нуль правильний та синусоїда потрібні, інакше автоматика у захист падає, насос в ямі на воду в будинок з пусковим 800-1000Вт та робочими 250-300вт, ну і 12-14 годин витримки щоб... І шуму щоб не більше за холодильник (котел гучніше працює)?
1.) на старті, з нуля, я взяв ДБЖ який не буде становити небезпеки для дитини та кота. До якого не треба буде підходити жінці, коли мене немає вдома. Який можна (Треба) залишити увімкненим і піти по справах. Це на фоні знайомих з автомобільними інверторами, зарядними, крокодилами, перемиканнями...
Ціна питання була щось біля 10-11кгрн.
2.) до нього треба аккум., як зараз пам'ятаю, 100А*г літієвий 16к грн. Такий самий але тяговий свинцевий 10к грн.
На залишок 5к грн після ДБЖ в автомагазині взяв дві сотки із розрахунку що і в авто можна кинути якщо що, і по черзі возити на роботу для заряду якщо повна оййййййй! буде... Ну і габарит. 2 сотки одна на одній займають менше місця ніж один на 200. Ну і звісно розумію що це не їх режим роботи, тому брав щось просте, що буде свідомо вбиватись під ДБЖ.
Скоро буде 1 рік як взяв, ось сьогодні на 12 годин з копійками вистачило. Тільки осьо дали світло. Тепер ДБЖ активно на 20А струму заряджає... Стабілізатор що на вході в будинок стоїть, показує 200В вхідної напруги.
Тож яка альтернатива за 15 тис грн/комплект, щоб працював котел якому нуль правильний та синусоїда потрібні, інакше автоматика у захист падає, насос в ямі на воду в будинок з пусковим 800-1000Вт та робочими 250-300вт, ну і 12-14 годин витримки щоб... І шуму щоб не більше за холодильник (котел гучніше працює)?
-
geka3250
Member
Ну якось так: гібридник 12В 1500вт і LFP АКБ 12.8В 100аг. Хіба по шуму рішення не проходить.Z440_User: ↑ 10.10.2025 21:03Тож яка альтернатива за 15 тис грн/комплект, щоб працював котел якому нуль правильний та синусоїда потрібні, інакше автоматика у захист падає, насос в ямі на воду в будинок з пусковим 800-1000Вт та робочими 250-300вт, ну і 12-14 годин витримки щоб... І шуму щоб не більше за холодильник (котел гучніше працює)?
А на олх за ці гроші можна знайти 12В гібрид з високовольтним МРРТ і швидкою зарядкою.
-
Z440_User
Member
geka3250
У мене 2х100А*г. Тож ємність 200А*г яка обійшлася в 5тис грн в вистачає її на 12-14 годин до відключення по розрядженню. Правда заряджати її треба потім 20А струмом 10годин до повного, на відміну від lfp. Хоча і максимальний струм заряду у мого ДБЖ 30А.
У мене 2х100А*г. Тож ємність 200А*г яка обійшлася в 5тис грн в вистачає її на 12-14 годин до відключення по розрядженню. Правда заряджати її треба потім 20А струмом 10годин до повного, на відміну від lfp. Хоча і максимальний струм заряду у мого ДБЖ 30А.
-
geka3250
Member
Z440_User
А тепер сурова правда кислотних акб: 200аг заявлено, але для їх тривалого життя треба обмежитись 50% ємності. Вже маємо 100аг. Ці цифри вказані при розряді на протязі 20 годин. В наших реаліях розрядні струми будуть більше. Ітого маємо десь 80аг корисної ємності з цих батарей. Це у нових із магазину. Через рік використання цифра буде ще менше.
За 10 годин він не зарядиться, ніяк, бо у кінці заряду густина піднімається доволі повільно. Як дійде до 14.4В, струм почне падати, і бажано його довести до 1% від ємності або нижче, тільки тоді заряд можна вважати завершеним. У мене цей кінцевий заряд для підняття густини займає 2-8 годин додатково до основного 0.1С.
А тепер сурова правда кислотних акб: 200аг заявлено, але для їх тривалого життя треба обмежитись 50% ємності. Вже маємо 100аг. Ці цифри вказані при розряді на протязі 20 годин. В наших реаліях розрядні струми будуть більше. Ітого маємо десь 80аг корисної ємності з цих батарей. Це у нових із магазину. Через рік використання цифра буде ще менше.
За 10 годин він не зарядиться, ніяк, бо у кінці заряду густина піднімається доволі повільно. Як дійде до 14.4В, струм почне падати, і бажано його довести до 1% від ємності або нижче, тільки тоді заряд можна вважати завершеним. У мене цей кінцевий заряд для підняття густини займає 2-8 годин додатково до основного 0.1С.
-
Hotspur
Member
200 А свинцю це приблизно 85-90 А Lifepo4Z440_User: ↑ 10.10.2025 21:25 geka3250
Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
абсолютно точно. був детальний розбір свинця з усіма табличками- там все настільки сумно що краще вже сотню 21700 спаяти мега колхозомgeka3250: ↑ 10.10.2025 21:32А тепер сурова правда кислотних акб: 200аг заявлено, але для їх тривалого життя треба обмежитись 50% ємності. Вже маємо 100аг. Ці цифри вказані при розряді на протязі 20 годин. В наших реаліях розрядні струми будуть більше. Ітого маємо десь 80аг корисної ємності з цих батарей. Це у нових із магазину. Через рік використання цифра буде ще менше.
-
Z440_User
Member
Ну такий гібридник я дивився, але враховуючи що то за пристрій, то мені має сенс моделі 6-7кВт. Його вішати на вхід у будинок, замість стабу 7кВт який у мене є і тоді не паритись що можна, а що зараз не можна вмикати. Але так, про їх шум теж чув. Зараз у мене ручне перемикання живлення будинку перемикачем, або стаб, або ДБЖ.
Зроблено свідомо.
1.) всі усвідомлюють від чого зараз є світло і пральну машину чи електродуховку від акума ніхто не включить. Питання навіть не потужності ДБЖ, був би гібридник що потягне - це яка йому батарейка треба, щоб утримати середніх по лікарні 2-2,5 кВт протягом 12 годин? То мікрохвильова, то пилосос, то посудомийка, то чайник, то пралка, то духовка, то нічого протягом цих 12 годин. Чим менше залишилося батарейки - тим більше всього вимикається аби протягнути по довше.
2.) знаю про автоматичні перемикачі, але знаю декілька погорільців, в яких вони не спрацювали на відновлення електрики і генератори робили бабах із пожежею.
Зроблено свідомо.
1.) всі усвідомлюють від чого зараз є світло і пральну машину чи електродуховку від акума ніхто не включить. Питання навіть не потужності ДБЖ, був би гібридник що потягне - це яка йому батарейка треба, щоб утримати середніх по лікарні 2-2,5 кВт протягом 12 годин? То мікрохвильова, то пилосос, то посудомийка, то чайник, то пралка, то духовка, то нічого протягом цих 12 годин. Чим менше залишилося батарейки - тим більше всього вимикається аби протягнути по довше.
2.) знаю про автоматичні перемикачі, але знаю декілька погорільців, в яких вони не спрацювали на відновлення електрики і генератори робили бабах із пожежею.
-
geka3250
Member
Так, звичайно краще 48В гібрид на весь дім. Однак при бюджеті у 15к навряд вийде зробити щось краще 12В системи на LFP.Z440_User: ↑ 10.10.2025 21:41Ну такий гібридник я дивився, але враховуючи що то за пристрій, то мені має сенс моделі 6-7кВт. Його вішати на вхід у будинок, замість стабу 7кВт який у мене є і тоді не паритись що можна
А що це за середнє споживання таке велике? 24-30квт за півдоби? Пралка споживає 2квт під час нагріву тена, мотор 300вт, повний цикл 2год, у мене виходило 1квт за прання. Мікрохвильовка 1.2-1.6квт, нагріти їжу протягом 5хв - 100вт енергії. 2квт чайник теж працює ну хвилини 2-3.Z440_User: ↑ 10.10.2025 21:41це яка йому батарейка треба, щоб утримати середніх по лікарні 2-2,5 кВт протягом 12 годин
-
dimus8210
Member
Гібридних треба вішати після стаба, а не замість, інакше при поганій стрибаючій мережі будете сидіти на акумі з постійним перемиканням на мережу коли напруга підростає, принаймні з deye 6k так, в інших теж наврядчи стаби вмонтованіZ440_User: ↑ 10.10.2025 21:41 Ну такий гібридник я дивився, але враховуючи що то за пристрій, то мені має сенс моделі 6-7кВт. Його вішати на вхід у будинок, замість стабу 7кВт який у мене є і тоді не паритись що можна, а що зараз не можна вмикати. Але так, про їх шум теж чув. Зараз у мене ручне перемикання живлення будинку перемикачем, або стаб, або ДБЖ.
Зроблено свідомо.
-
Z440_User
Member
dimus8210
Хм, цікаво. Наче як читав що в них стаб вмонтований і вони за логікою роботи щось типу інтерактивних ДБЖ з можливістю під'єднання сонячних панелей. Тому і дивився на варіанти 7кВт (ДТЕКовський автомат на будинок 32А, ду-у-уже примітивно 220в*32а=7040вт), щоб спочатку як ДБЖ, потім потроху додати панелі... Але на 2024р старт був від 30тис грн за пристрій.
Принаймні в моєму дбж "кулон", при роботі від мережі він працює як 1кВт стаб в діапазоні 130...280В + зарядне для аккума з струмом до 30А (виставляється вручну) автоматичної зарядки. Якщо щось із синусоїдою не те, частота не 50гц і таке інше що він стабом не може виправити - переходить на батарею до нормалізації мережі. Ну це те що я за цей рік бачив в його роботі.
Що до аккума, 2*100А*г за 5тис.грн і воно через майже рік тримає 12годин = чудово, здохне, здам на прийомку. Бралося на залишок коштів, поки на щось притомне не з'явиться і гарячка спаде. Поки тримає - хай працює.
Я написав свій сценарій робочого варіанту як викрутитися в ситуації "тут і зараз, з наявного, з більш-менш прийнятним балансом мінімальний бюджет/результат".
Хм, цікаво. Наче як читав що в них стаб вмонтований і вони за логікою роботи щось типу інтерактивних ДБЖ з можливістю під'єднання сонячних панелей. Тому і дивився на варіанти 7кВт (ДТЕКовський автомат на будинок 32А, ду-у-уже примітивно 220в*32а=7040вт), щоб спочатку як ДБЖ, потім потроху додати панелі... Але на 2024р старт був від 30тис грн за пристрій.
Принаймні в моєму дбж "кулон", при роботі від мережі він працює як 1кВт стаб в діапазоні 130...280В + зарядне для аккума з струмом до 30А (виставляється вручну) автоматичної зарядки. Якщо щось із синусоїдою не те, частота не 50гц і таке інше що він стабом не може виправити - переходить на батарею до нормалізації мережі. Ну це те що я за цей рік бачив в його роботі.
Що до аккума, 2*100А*г за 5тис.грн і воно через майже рік тримає 12годин = чудово, здохне, здам на прийомку. Бралося на залишок коштів, поки на щось притомне не з'явиться і гарячка спаде. Поки тримає - хай працює.
Я написав свій сценарій робочого варіанту як викрутитися в ситуації "тут і зараз, з наявного, з більш-менш прийнятним балансом мінімальний бюджет/результат".
-
dimus8210
Member
Не стабілізує, моніторить і працює/підмішує на напрузі мережі, при 190В по низу, 250 чи 260В по верхній межі відсікає мережу і тоді в автономному режимі видає 230ВZ440_User: ↑ 10.10.2025 22:53 dimus8210
-
Z440_User
Member
geka3250
Влітку саме постійного це близько 100-150Вт холодильника + ввечері додається світло/тв/комп + додаткових або 3,2квт духовки, або 2,2квт пралки, обов'язково сеанс посудомийки 2,4квт, куди ж без 2квт чайника та 1,2квт мікрохвильовки. Приблизно так приблизно взяв "середню по лікарні" 2 кВт (по платіжках у мене десь 400-500кВт/місяць намотується)
Взимку до цього сценарію додається котел та дві електричних теплих підлоги (800Вт) і платіжка зростає до 600-800кВт/місяць.
Але то мережевий "анлім", не вміємо ми економити.
Влітку саме постійного це близько 100-150Вт холодильника + ввечері додається світло/тв/комп + додаткових або 3,2квт духовки, або 2,2квт пралки, обов'язково сеанс посудомийки 2,4квт, куди ж без 2квт чайника та 1,2квт мікрохвильовки. Приблизно так приблизно взяв "середню по лікарні" 2 кВт (по платіжках у мене десь 400-500кВт/місяць намотується)
Взимку до цього сценарію додається котел та дві електричних теплих підлоги (800Вт) і платіжка зростає до 600-800кВт/місяць.
Але то мережевий "анлім", не вміємо ми економити.
-
Hotspur
Member
абсолютно точноdimus8210: ↑ 10.10.2025 21:56Гібридних треба вішати після стаба, а не замість
Відправлено через 1 хвилину 38 секунд:
це дуже багатоZ440_User: ↑ 10.10.2025 23:10Влітку саме постійного це близько 100-150Вт холодильника + ввечері додається світло/тв/комп + додаткових або 3,2квт духовки, або 2,2квт пралки, обов'язково сеанс посудомийки 2,4квт, куди ж без 2квт чайника та 1,2квт мікрохвильовки. Приблизно так приблизно взяв "середню по лікарні" 2 кВт (по платіжках у мене десь 400-500кВт/місяць намотується)
Відправлено через 12 хвилин 25 секунд:
при малому споживанні просто не треба нічого більше 12 V. Поріг десь 1000-1500geka3250: ↑ 10.10.2025 21:55Так, звичайно краще 48В гібрид на весь дім. Однак при бюджеті у 15к навряд вийде зробити щось краще 12В системи на LFP.