5800x3d почему скачет температура?

Обсуждение всего, что связано с CPU
Автор
Member

Цп 5800x3d (курва -30, остальной биос - сток)
Мп x570 unify
Охлад noctua d15
Иногда резко скачет температура на +10-15 градусов на нечколько секунд.
С чем может быть связано?
Hottoro
Member

З різким збільшенням навантаження на процессор на невеликій період часу. Наприклад, при запуску браузера за декількома десятками відкритих сторінок.
sensey
Member

PhoenixTMS: 10.09.2025 23:39 Цп 5800x3d (курва -30, остальной биос - сток)
Мп x570 unify
Охлад noctua d15
Наприклад із матплатою . Не найкращий вибір під даний цп.
waryag
Member

Росте навантаження - температура зростає - розкручуються вентилі - температура падає. Спробуй погратися з кривими вентиляторів.
Якщо сильно нервує - переходь на воду, вона краще справляється зі стрибками.
Последний раз редактировалось waryag 11.09.2025 09:40, всего редактировалось 1 раз.
der_meister
Member

я забил на скачи, все же это игровой проц, ну и пусть себе греется
NST1983
Member

Тому що тільки вода. Я завжди казав, що треба водянка і вона глушить різки скачки температури, бо кулера не справляються.
Але навіть до 9800X 3D раджуть якісь дешманські кулери. І да, noctua d15 у мене був в двух ПК і навіть 5800x - завжди впиралося в термоліміти.

Відправлено через 26 секунд:
der_meister: 11.09.2025 09:36 я забил на скачи, все же это игровой проц, ну и пусть себе греется
ну можуть бути мікрофрізи із-за просадок.
wow_w
Member

Походу його треба забанити це тролебот. Всі теми крінжові
Stamb
Member

ніяка не тільки вода, у мене такий самий проц і був HEATKILLER в кастомній СВО із nemesis gtx і зараз стоїть dark rock pro 4
тишина і спокій що на одному, що на другому
sensey
Member

der_meister: 11.09.2025 09:36 я забил на скачи, все же это игровой проц, ну и пусть себе греется
Це дуже погано сказується на контакті підложки із кристалами/чиплетами. Там є певний ресурс на перепади температури. І все як в звичайній пайці смд компонентів із деградацією контакта від перепадів температури. В залежності від виду припою деградація відбувається по різному. З часом зявляються мікротріщини які ростуть і кристал "відвалюєтьбся" від підложки.
der_meister
Member

sensey
знаете, думаю, когда этот проц деградирует, к тому времени меня уже врядли будет это волновать)))
нет ничего вечного
sensey
Member

der_meister: 11.09.2025 17:16 sensey
знаете, думаю, когда этот проц деградирует, к тому времени меня уже врядли будет это волновать)))
нет ничего вечного
ви дуже сильно помиляєтесь, зменшені до межі техпроцеси, дуже пришвидшують деградацію кремнієвого ціпа. Крім фізичної деградації припою є ще фізична дифузія в npn-транзисторах. Яка при нинішніх техпроцесах стала однією із основних проблем при проектуванні. Саме тому внутрішня напруга і чіпах наближається до межі в 0.7В щоб мінімізувати цей процес.
deserteagle777
Member

PhoenixTMS: 10.09.2025 23:39 Цп 5800x3d (курва -30, остальной биос - сток)
Мп x570 unify
Охлад noctua d15
Precision Boost Overdrive Scalar выставьте из положения Auto в положение x1 и будет вам счастье

Температура скачет потому что в положении Auto камушек вылазит за пределы своего TDP под нагрузкой , и это приводит к противным скачкам температуры\шума при внезапной нагрузке ( открыли браузер , софтину и т.д )

Сам долго тоже понять не мог на своём 5800X3D в чём причина , пока не обратил внимание на TDP под нагрузкой
Геральт
Member

NST1983: 11.09.2025 10:51 І да, noctua d15 у мене був в двух ПК і навіть 5800x - завжди впиралося в термоліміти.
Гарна байка. В мене 5800 під U12P SE2 на одному вентилі так ще й корпус тісний. До термоліміту навіть в синтетиці далеко.
tablestikus
Member

Якщо викрутити на максимум систему охолодження то такі скачки будуть набагато меньші по дельті.
NST1983
Member

Геральт: 03.10.2025 18:37
NST1983: 11.09.2025 10:51 І да, noctua d15 у мене був в двух ПК і навіть 5800x - завжди впиралося в термоліміти.
Гарна байка. В мене 5800 під U12P SE2 на одному вентилі так ще й корпус тісний. До термоліміту навіть в синтетиці далеко.
Зробіть скрін з тесту aida64 CPU/FPU :popcorn: а поруч скрін з OCCT - з даними частот, обертів і нагріву! :apes:
Геральт
Member

NST1983: 04.10.2025 09:36 Зробіть скрін з тесту aida64 CPU/FPU :popcorn: а поруч скрін з OCCT - з даними частот, обертів і нагріву! :apes:
Та запросто. Обидва під повітрям
5800X3D:
спойлер
Изображение
5800X:
спойлер
Изображение
5800X ось в такому корпусі:
CI-01B-OP
SERGBILL
Member

Геральт: 04.10.2025 10:29 Та запросто. Обидва під повітрям
прибери ліміти та протестуй з AVX512, на 106W звичайно ж будь-яка башта впорається.
Геральт
Member

SERGBILL: 04.10.2025 12:35 прибери ліміти та протестуй з AVX512
Навіщо? :popcorn:
SERGBILL
Member

Геральт: 04.10.2025 12:57
SERGBILL: 04.10.2025 12:35 прибери ліміти та протестуй з AVX512
Навіщо? :popcorn:
щоб процесору вистачало живленя і частоту не скидував
Последний раз редактировалось SERGBILL 04.10.2025 13:26, всего редактировалось 1 раз.
Геральт
Member

SERGBILL
А 4,8 то замала для нього частота? Чи то якась не та частота?
Ответить