Я простой рабочий Тарас с Украины, я читал газету Жеминь Жибао 人民日報 о том как продвинулась технология в Великий Китай, и понял что пришло время купить хороший китайский процессор Zhaoxin KH-50000 по скидке с Алиэкспресс и материнку Huanan 桦南 под него, чтобы иметь нефритовый стержень, как у нашего лидера Си Цзиньпинь 習近平, жену-кошку и миску риса.
Новости
Последние статьи и обзоры
У Китаї дебютували серверні процесори Zhaoxin KH-50000: до 96 ядер, 12 каналів DDR5 та 128 ліній PCIe 5.0
-
n+gibat[]r
Member
Предлагаю обсудить У Китаї дебютували серверні процесори Zhaoxin KH-50000: до 96 ядер, 12 каналів DDR5 та 128 ліній PCIe 5.0
Я простой рабочий Тарас с Украины, я читал газету Жеминь Жибао 人民日報 о том как продвинулась технология в Великий Китай, и понял что пришло время купить хороший китайский процессор Zhaoxin KH-50000 по скидке с Алиэкспресс и материнку Huanan 桦南 под него, чтобы иметь нефритовый стержень, как у нашего лидера Си Цзиньпинь 習近平, жену-кошку и миску риса.
-
almazmusic
Король клавиатуры
А что по потреблению и тепловыделению 
-
yurius_r
Member
Щось воно дуже нагадує. Чи то AMD десь наробками ділиться, чи то TSMC десь зливає. Виглядає як Zen2/Zen3 чіплети із існуючім IOD від Epyc 9004/9005. Як раз і те і те 7нм
-
Scoffer
Member
Процесори Zhaoxin засновані на напрацюваннях VIA, спільне підприємство з останньою. Всі забувають що живих тримачів ліцензій х86 не два, а три)yurius_r: ↑ 30.09.2025 16:51Щось воно дуже нагадує.
-
n6407
Member
начинается
-
1234waltz
Member
AMD previously licensed its original Zen architecture to a Chinese joint venture, which Zhaoxin was part of, but this license was limited and later complicated by US export controls, halting further technology transfers from AMD.Scoffer: ↑ 30.09.2025 16:55Процесори Zhaoxin засновані на напрацюваннях VIA, спільне підприємство з останньою. Всі забувають що живих тримачів ліцензій х86 не два, а три)yurius_r: ↑ 30.09.2025 16:51Щось воно дуже нагадує.
Chengdu Haiguang IC Design Co is a new x86 CPU vendor that is a joint venture between AMD and Haiguang Information Technology Co. This joint venture is aiming to make x86 CPUs for the Chinese server market. This deal was announced back in May and paid out $293 million to AMD for using their intellectual property.
The first Hygon CPU offerings is the "Dhyana" family that is based upon AMD technology and is derived from the AMD Family 17h "Zen" micro-architecture.
Через законні обмеження AMD мала організувати низку дочірніх компаній з метою уможливити ліцензування технології x86 Китаю. Об'єднувальною компанією стала Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. Ltd. (THATIC, «Тяньцзинсько-Гайґуанські інвестиції у передові технології»). Власниками THATIC (у різних пропорціях) є AMD, а також публічні і приватні китайські компанії, зокрема Китайська академія наук. Інші новоорганізовані фірми — Haiguang Microelectronics Co. Ltd. (HMC, володіє «місцевою інтелектуальною власністю» і організовує локальне виробництво процесорів) і Chengdu Haiguang Integrated Circuit Design Co., Ltd (Hygon, задіяна у проєктуванні, маркетингу і продажу процесорів).
Це в буквальному сенсі крадений неліцензійний розвиток першого Zen, над яким працювали співробітники материкового Китаю та співробітники VIA, юзаючи інтелектуальну власність VIA.
-
Kyro
Member
Твоя такая молодес. Будешь два миска риса!n+gibat[]r: ↑ 30.09.2025 16:48 Предлагаю обсудить У Китаї дебютували серверні процесори Zhaoxin KH-50000: до 96 ядер, 12 каналів DDR5 та 128 ліній PCIe 5.0
Я простой рабочий Тарас с Украины, я читал газету Жеминь Жибао 人民日報 о том как продвинулась технология в Великий Китай, и понял что пришло время купить хороший китайский процессор Zhaoxin KH-50000 по скидке с Алиэкспресс и материнку Huanan 桦南 под него, чтобы иметь нефритовый стержень, как у нашего лидера Си Цзиньпинь 習近平, жену-кошку и миску риса.![]()
-
Scoffer
Member
Ні, це якась маячня. Zhaoxin це спільне підприємство китаянці+віа. Hygon це спільне підприємство китаянці+амд. Одне до іншого ніякого стосунку не має. Паралельні проекти.1234waltz: ↑ 30.09.2025 17:01AMD previously licensed its original Zen architecture to a Chinese joint venture, which Zhaoxin was part of, but this license was limited and later complicated by US export controls, halting further technology transfers from AMD.
До речі до АМД в останньому СП теж є великі питання, наприклад як так трапилось що вже після розірвання контракту, китайці змогли самостійно додати в проц нових команд і розширити внутрішні шини. Це означає що АМД продала не скомпільовані ІР, а прямо таки сорці.
Відправлено через 2 хвилини 9 секунд:
Zhaoxin час від часу публікує схеми мікроархітектур, там прям видно що ноги ростуть з віа послідовною модернізацією.
-
1234waltz
Member
Такс. Помилився, там дуже складана структура власності. По факту всі компанії державні через проксі (навіть одні й ті самі, через різні фонди просто, але то таке). Але то Sugon з Hygon остаточно злились і далі ковиряють неліцензійний розвиток Зена. Zhaoxin дійсно окремо стоїть. Шож.
-
mrigi
Member
А отой центральний чіплет мабуть бекдор прям до кімнати фсб Китая.
-
Inqizitor2022
Member
好樣的,分到三碗飯,還分到貓妻!感謝黨,也感謝習大大!Моя простая инженера с Харькова, я люблю партию и осень рад новым великим разработкам благодаря Великому Си Цзиньпину! Моя кошкожена одобрять твоя речь во слава Партия!n+gibat[]r: ↑ 30.09.2025 16:48 Предлагаю обсудить У Китаї дебютували серверні процесори Zhaoxin KH-50000: до 96 ядер, 12 каналів DDR5 та 128 ліній PCIe 5.0
Я простой рабочий Тарас с Украины, я читал газету Жеминь Жибао 人民日報 о том как продвинулась технология в Великий Китай, и понял что пришло время купить хороший китайский процессор Zhaoxin KH-50000 по скидке с Алиэкспресс и материнку Huanan 桦南 под него, чтобы иметь нефритовый стержень, как у нашего лидера Си Цзиньпинь 習近平, жену-кошку и миску риса.![]()
-
KYDRAM
Member
Мабуть тіки мене повеселило індекс "50000", чого не 99999999999999+

-
lw_007
Member
Ну все логічно, були жраніше КХ-5000 )
-
Afit
Member
1234waltz: ↑ 30.09.2025 17:01Це в буквальному сенсі крадений неліцензійний розвиток першого Zen, над яким працювали співробітники материкового Китаю та співробітники VIA, юзаючи інтелектуальну власність VIA.
А може ZEN 2? Бо ж з нього пішли окремі чіплети
-
yariksom
Member
ZEN+, на ньому тредріпери були, хоча в назвах і дідько ногу зламати може, так що не принципово.
-
ronemun
Advanced Member
це не Zen, це kx7000 - ядро в один потік має IPC на рівні AMD FX, але з 2 рази кращими векторами FP тож в мультипотоці 8 ядер відсили як 4 ядра core 4го покоління haswell, і7 4770, але значно слабше де FP не треба
огляд і тести в spec2017 тут
огляд і тести в spec2017 тут
-
Scoffer
Member
Так, це доволі слабенькі ядра, але відносно великосерійні, можна навіть на аліку купити як плати з розпаяним процом, так і ноути.ronemun: ↑ 30.09.2025 22:57ядро в один потік має IPC на рівні AMD FX
Відправлено через 5 хвилин 9 секунд:
Потужними ядрами віа ніколи не славилась
-
waryag
Member
Списуй, тільки не 1 до 1! (с)yurius_r: ↑ 30.09.2025 16:51Щось воно дуже нагадує. Чи то AMD десь наробками ділиться, чи то TSMC десь зливає. Виглядає як Zen2/Zen3 чіплети із існуючім IOD від Epyc 9004/9005. Як раз і те і те 7нм
У тредріперів на зен інша архітектура - під кришкою кілька самостійних чипів райзен 1800х, а не ІО плюс чиплети.yariksom: ↑ 30.09.2025 22:12ZEN+, на ньому тредріпери були, хоча в назвах і дідько ногу зламати може, так що не принципово.
-
Scoffer
Member
yurius_r
То все старе і не має значення оскільки всі патенти закінчились по терміну давності. Все що старіше x86-64 sse3 включно можна без всяких дозволів випускати скільки заманеться. Наступного року до них приєднається sse4. Але якщо треба свіжак, то ліцензія є лише у трьох контор, ну і СП з ними.
То все старе і не має значення оскільки всі патенти закінчились по терміну давності. Все що старіше x86-64 sse3 включно можна без всяких дозволів випускати скільки заманеться. Наступного року до них приєднається sse4. Але якщо треба свіжак, то ліцензія є лише у трьох контор, ну і СП з ними.