Швидше за інтернет навіть.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 16:19так точно, просто швидше
Новости
Последние статьи и обзоры
Стала відома дата презентації мобільних процесорів Intel Panther Lake. Чекати залишилося недовго
-
alexeygalas
Member
-
VolandInferno
Member
Я купую новий - тому що він новий. Як тобі таке, Стів Джобс?yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 16:19ви ж купуєте новий х86 проц - бо він швидший
-
yuriy_dd
Member
от бачте - виalexeygalas: ↑ 30.09.2025 16:19 Швидше за інтернет навіть.
а якщо локальний веб додаток для аналітики?alexeygalas: ↑ 30.09.2025 16:19 Швидше за інтернет навіть.
часто продаються нові запаковані, але дата випуску 3 роки тому - вас ж явно зацікавитьVolandInferno: ↑ 30.09.2025 16:19Я купую новий - тому що він новий
-
alexeygalas
Member
То що? На скільки швидше?yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 16:23а якщо локальний веб додаток для аналітики?
Ну якщо я пишу в Apple PROres я точно не буду купляти pc лептоп, бо там він не прискорюється логічно. І навпаки. Тому спорткар - з якого боку глянути? В чому спорткарність? Якщо в Apple PRORes - так. А якщо в hevc - то хто тут ще спорткар ))я не їзжу на Нюрбургринг, навіщо мені ці рекорди. Якщо він пасе задніх щоб перевезти 5 тон мішків з цементом.
-
Entar
Member
Та мені якось все-рівно що там у епл, у епл в принципі досить специфічні продукти, які орієнтовані на специфічні задачі. Добре що вони розробили свій чіп, але я не розумію чому його треба порівнювати по продуктивності з чіпами на іншій архітектурі що працюють в інших екосистемах. Це ж не "чисте порівняння". Порівнювати можна в конкретних задачах. Тут можна погодитися, що для певних конкретних задач цей чіп є оптимальним.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 16:15 але вони вже замінили - наприклад у Епл. змиріться з цим.
чому вони не можуть замінити в х86?
Чому не зможуть замінити в х86? Тому що ніхто не буде переписувати все-все-все програмне забезпечення з х86 на арм архітектуру, та ще й для чіпів епл, в обозримому майбутньому. А будь які "емулятори" будуть настільки вбивати продуктивність що користуватися ними буде ізвратом.
І тому-що, підозрюю, якщо все-таки і переписувати ігри, які будуть йти на арм чіпах, то тої вигоди в енергоефективності і продуктивності, які показуються в синтетичних тестах - не буде, бо синтетичні тести не враховують додаткових інструкцій і процесів, без яких не обійтися, а тому і задачі такої якби ставитися не буде.
Да і сенсу в такій задачі немає. Нічого не заважає власнику топового епловського макбука мати вдома топову приставку або ігровий ПК.
Навіщо? Консоль це пристрій, який призначено для ігр. І ПК як правило зараз збирають для ігр (в 95% випадків). Для роботи чудово підходять ноутбуки. Для частини людей, що мають певні уподобання або специфіку робочих задач чи корпоративної культури підходять ноутбуки apple.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 16:15 і що це міняє? ви там можете запустити х86 софт, чи віндовс поставити?
Ви ж намагаєтесь доказати (для чогось) що "х86 процесори погані і нікому не потрібні". Якби це було так то не існувало б ринку ноутбуків на інтел+амд, не існувало б ринку пк та консолей на х86, все було б на арм.
-
yuriy_dd
Member
суттєво. В мене є де показуються графіки з багато ліній / точок. Мій х86 - тупить дуже. На М4 - в реальному часі можна переміщуватись.alexeygalas: ↑ 30.09.2025 16:29 а якщо локальний веб додаток для аналітики?
То що? На скільки швидше?
в тому що дуже швидкий процесор. Мене не цікавить ні ГПУ ні вбудовані асіки.alexeygalas: ↑ 30.09.2025 16:29В чому спорткарність? Якщо в Apple PRORes - так. А якщо в hevc - то хто тут ще спорткар ))
я порівнюю в тих самих програмах, чи компілюю свій код.Entar: ↑ 30.09.2025 16:31але я не розумію чому його треба порівнювати по продуктивності з чіпами на іншій архітектурі що працюють в інших екосистемах
є емулятор для АРМ проців під Віндовс. Працює. Якщо щось старе - то швидкодії йому не треба. Воно ж якось працювало колись на повільних процахEntar: ↑ 30.09.2025 16:31Тому що ніхто не буде переписувати все-все-все програмне забезпечення з х86 на арм архітектуру, та ще й для чіпів епл, в обозримому майбутньому
ви вказали що консолі на х86. Я запитав що це міняє що вони на х86Entar: ↑ 30.09.2025 16:31 і що це міняє? ви там можете запустити х86 софт, чи віндовс поставити?
Навіщо? Консоль це пристрій, який призначено для ігр. І ПК як правило зараз збирають для ігр (в 95% випадків)
архітектура х86 - тупикова. Прогресу не буде, не тому що АМД / Інтел не хочуть, вони не можуть.Entar: ↑ 30.09.2025 16:31Ви ж намагаєтесь доказати (для чогось) що "х86 процесори погані і нікому не потрібні"
весь коди що ви пишете треба планувати / тестувати щоб працював на АРМ
-
Entar
Member
Тобто у вас був якийсь топовий ноутбук на х86 процесорі за 1500+ $, ви перейшли на мак з арм процесором і ваша програма в якій ви працюєте стала працювати швидше, і не просто швидше, а помітно неозброєному оку швидше, і ви бачите в цьому великий плюс, вірно?yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 16:41 я порівнюю в тих самих програмах, чи компілюю свій код.
А навіщо? Навіщо користуватися емулятором (з його особливостями і недоліками), якщо можна користуватися пристроєм з х86 процесором? Для роботи в типових офісних програмах вистачає на рівні "все літає" нормального ноутбука, з i5 процесором 3-4 річної давнини і хорошим ssd.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 16:41 є емулятор для АРМ проців під Віндовс. Працює. Якщо щось старе - то швидкодії йому не треба. Воно ж якось працювало колись на повільних процах
Так це ж ви говорите що х86 це "стара відстала погана архітектура".yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 16:41 ви вказали що консолі на х86. Я запитав що це міняє що вони на х86
Тупикова - в чому тупикова? 7 років тому нормою було 4 ядра, а 6 ядер вважалось "топом". Зараз у AMD в якості середнього сегменту впроваджуються вже 12 ядерні проци. У інтела взагалі пішли шляхом багатоядерності радикально, і не збираються зупинятися.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 16:41 архітектура х86 - тупикова. Прогресу не буде, не тому що АМД / Інтел не хочуть, вони не можуть.
весь коди що ви пишете треба планувати / тестувати щоб працював на АРМ
Якщо порівняти:
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/I ... 4173vs3937
То бачимо що за 7 років кількість ядер виросла в 4 рази і Hugely faster 64-core speed. +407% .
Це що, не прогрес?
Так, інша справа що в ненавидимих вами іграх ця багатоядерність не вирішує радикально, і вистачає 8 ядер з максимальними частотами і кешем, але ви ж про робочу продуктивність, чи не так?) В ігри арм не вміють толком.
Де тупік?
І це при тому що в тому ж настолькому пк сегменті в принципі потужність процесорів топових для 95% користувачів надлишкова, а для геймерів все упирається в відеокарту в основному.
Тестувати код? Навіщо це робити наприклад розробникам відеоігр?
-
alexeygalas
Member
Ну якщо ВАС не цікавить - все ви переконали )) він найкращийyuriy_dd: ↑ 30.09.2025 16:41в тому що дуже швидкий процесор. Мене не цікавить ні ГПУ ні вбудовані асіки.
P.S. це типове гасло маководів - якщо щось не працює не пітримується - просто скажи що тобі це не потрібно і нікому не потрібно. Замість визнати ))
Це ваш спорткар, який їздить тільки прямо і направо. Наліво навіть повільно не може. І ви мусите свій трек планувати тільки правими поворотами, щоб встигнути. Ну класно. А мій універсал по прямій програє вашому спорткару, але в центр міста з одностроннім рухом приїде швидше ))
Тому - тіштесь вашим "спорткаром"
Apple був є і буде вузько-спеціалізованим інструментом, як і ARM комп*ютери. І швейцарським ножиком їм не стати.
-
yuriy_dd
Member
так, але не ноут - а десктопний проц(-и). І не просто швидше а споживаюче значно менше енергіїEntar: ↑ 30.09.2025 16:57Тобто у вас був якийсь топовий ноутбук на х86 процесорі за 1500+ $, ви перейшли на мак з арм процесором і ваша програма в якій ви працюєте стала працювати швидше, і не просто швидше, а помітно неозброєному оку швидше, і ви бачите в цьому великий плюс, вірно?
тому що АРМ - швидше, автономніше, може працювати без охолодженняEntar: ↑ 30.09.2025 16:57А навіщо? Навіщо користуватися емулятором (з його особливостями і недоліками), якщо можна користуватися пристроєм з х86 процесором?
і дешевше
саме це і є проблема. І навіть 10-ти річні проци тягнуть. І що ще краще може демонструвати що прогресу у х86 - немаEntar: ↑ 30.09.2025 16:57Для роботи в типових офісних програмах вистачає на рівні "все літає" нормального ноутбука, з i5 процесором 3-4 річної давнини і хорошим ssd.
просто порівняйте з АРМ 10ти річної давнини
тупиковаEntar: ↑ 30.09.2025 16:57 Так це ж ви говорите що х86 це "стара відстала погана архітектура".
вони йдуть простим шляхом збільшити к-ть ядер. Складний шлях - збільшити швидкість одно-потоку - вони не можутьEntar: ↑ 30.09.2025 16:57Зараз у AMD в якості середнього сегменту впроваджуються вже 12 ядерні проци. У інтела взагалі пішли шляхом багатоядерності радикально, і не збираються зупинятися.
ну і швидкість в сучасних х86 при роботі від батареї - падає ледве не в 2 рази
а ви спробуйте порівняти поточне покоління і попереднє у АМД / ІнтелEntar: ↑ 30.09.2025 16:57Якщо порівняти:
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/I ... 4173vs3937
То бачимо що за 7 років кількість ядер виросла в 4 рази і Hugely faster 64-core speed. +407% .
Це що, не прогрес?
і порівняйте прогрес у АРМ
-
yuriy_dd
Member
тому що складні команди, які проц мусить розбивати на простіші постійно в процесі виконання і оптимізовувати - саме тому нагрівEntar: ↑ 30.09.2025 16:57Тупикова - в чому тупикова?
команди різної довжини
а АРМ - все сильно простіше
-
alexeygalas
Member
Знов брехня. Це залежить чисто від волі вендора а не від x86yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:06ну і швидкість в сучасних х86 при роботі від батареї - падає ледве не в 2 рази
-
alexeygalas
Member
спрообував - і щось пішло не так ))yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:06і порівняйте прогрес у АРМ
https://gadgetversus.com/processor/amlo ... ic-s905x4/
-
Entar
Member
1. Швидше - в окремому ряді задач, в певному сенсі досить специфічних.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:06 тому що АРМ - швидше, автономніше, може працювати без охолодження
і дешевше
2. Автономніше? З урахуванням п.1 - так. Чи є це критичною перевагою, у порівнянні з? Для більшості ні. Але для когось - так.
3. Робота без охоложення - аналогічно п.2, але це ще менш критичне питання.
4. Дешевше? Ні. Більшість непоганих ноутбуків, за якими в роботі переважна більшість типового ПО буде "літати" (а для цього достатньо i5 + ssd нормального) - коштують значно дешевше за епловську продукцію.
Ну "тягнуть" і "комфортно працювати" - це зовсім різні речі. По друге - а що такого в умовному ворді-екселі-браузері повинно додаватися, що повинно було б постійно вимагати у них більш потужних процесорів радикально? Це чомусь в мобілках треба для того ж самого все більше, більше і більше потужності і ОЗУ.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:06 саме це і є проблема. І навіть 10-ти річні проци тягнуть. І що ще краще може демонструвати що прогресу у х86 - нема
Складний шлях - це щоб розробники оптимізували ПО під багатоядерністьyuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:06 вони йдуть простим шляхом збільшити к-ть ядер. Складний шлях - збільшити швидкість одно-потоку - вони не можуть
ну і швидкість в сучасних х86 при роботі від батареї - падає ледве не в 2 рази
Ну ARM просто має бонус "доганяючого розвитку" в даному випадку. Треба дивитися на практичну площину. Плюс знову ж таки рахувати IPC, а не лише бенчмарки.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:06 а ви спробуйте порівняти поточне покоління і попереднє у АМД / Інтел
і порівняйте прогрес у АРМ
В мене телефон з 8 ядрами по 2.2 GHz. І от він ні разу не є більш швидким, функціональним і універсальним пристроєм ніж один з моїх ПК який був на i5-2500k - я ядра на 4.5 (в розгоні) Ghz. І я щось дуже сумніваюсь, що такий проц в моєму телефоні здатний виконувати з тою ж швидкістю всі ті задачі.
-
yuriy_dd
Member
це скоріше залежить від проца, тому що сучасні х86 проци потужніші ніж батарея може датиalexeygalas: ↑ 30.09.2025 17:19 ну і швидкість в сучасних х86 при роботі від батареї - падає ледве не в 2 рази
Знов брехня. Це залежить чисто від волі вендора а не від x86
ну і який би вендор не хотів щоб його ноути працювали повільніше - вони останнє вижимають
-
yuriy_dd
Member
для 90% простих користувачів М4 буде швидшим у всьому що їм треба - браузер, офіс, пошта, месенжери, музика, відео, ..Entar: ↑ 30.09.2025 17:25 1. Швидше - в окремому ряді задач, в певному сенсі досить специфічних.
це коли у вас 30% і ви спокійно можете йти з ноутом на півдня без зарядки - ви просто не знаєте це відчуттяEntar: ↑ 30.09.2025 17:252. Автономніше? З урахуванням п.1 - так. Чи є це критичною перевагою, у порівнянні з? Для більшості ні. Але для когось - так.
охолодження - це пряма залежність до енерго-ефективності і автономностіEntar: ↑ 30.09.2025 17:25 3. Робота без охоложення - аналогічно п.2, але це ще менш критичне питання.
нема жодного ноута на х86 - який би був кращим у всьому і дешевшимEntar: ↑ 30.09.2025 17:254. Дешевше? Ні. Більшість непоганих ноутбуків, за якими в роботі переважна більшість типового ПО буде "літати" (а для цього достатньо i5 + ssd нормального) - коштують значно дешевше за епловську продукцію.
і я кажу і про екран, і про тачпад (яких майже не існує нормальних на х86), і звук, і якість корпусу
сучасні веб сайти по 2 Гб на табEntar: ↑ 30.09.2025 17:25Ну "тягнуть" і "комфортно працювати" - це зовсім різні речі. По друге - а що такого в умовному ворді-екселі-браузері повинно додаватися, що повинно було б постійно вимагати у них більш потужних процесорів радикально?
є алгоритми які не оптимізовуються, навіть в АвтоКАДіEntar: ↑ 30.09.2025 17:25Складний шлях - це щоб розробники оптимізували ПО під багатоядерність
я завжди на ноуті від батареї. Для стаціонарного - в мене декстоп з великим монітором і тдEntar: ↑ 30.09.2025 17:25Щодо роботи від батареї - відверто кажучи я бачу досить мало сценаріїв роботи, коли потрібно бути далеко від розеток і при цьому мати максимальну продуктивність роботи cpu
змиріться що проц в останьому айфоні - швидший за ваш компEntar: ↑ 30.09.2025 17:25В мене телефон з 8 ядрами по 2.2 GHz. І от він ні разу не є більш швидким, функціональним і універсальним пристроєм ніж один з моїх ПК який був на i5-2500k - я ядра на 4.5 (в розгоні) Ghz. І я щось дуже сумніваюсь, що такий проц в моєму телефоні здатний виконувати з тою ж швидкістю всі ті задачі.
і буде можливість скоро просто підєднати телефон до монітору клавіатури мишки - і повноцінно працювати
пс: не думали чому х86 нема в смартах?
-
alexeygalas
Member
По якому показнику він швидший? Він зможе число Pi швидше порахувати ніж 2500k з AVX ?yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:39змиріться що проц в останьому айфоні - швидший за ваш комп
-
alexeygalas
Member
бо для них зробили ARM та MIPS? )) Бо телефон не мусить виконувати такі важкі задачі як персональний комп*ютер?yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:39пс: не думали чому х86 нема в смартах?
пс не думали чому arm досі не було в великих пк?
-
pelia
Member
ВЗАГАЛІ-ТО, х86 був в смартах, але інтел програв конкуренцію тоді і вирішив дропнути. Той же Lenovo k900, класний девайс до речі був, виглядав круто
-
VolandInferno
Member
Юра продовжує шкваритись)
-
Entar
Member
Нащо це 90% простих споживачів, якщо ці їх потреби (не рахуючи ігрові) задовольняє будь який адекватний ноутбук з i5 чи аналогом, 3-5 річної давності? Для чого:yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:39 для 90% простих користувачів М4 буде швидшим у всьому що їм треба - браузер, офіс, пошта, месенжери, музика, відео, ..
- платити більше?
- щось міняти (а зміна операційної системи, звичних програм ітд це дуже енергозатратно для мозку, а цукор дорогий).
Якщо ж говорити про нас, Україну, то за 300$ можна купити чудові корпоративні ноутбуки з сусідніх країн.
Я в принципі не ходжу з ноутбуком, можу собі дозволити не працювати в години відпочинку, да і не вглядаючися в маленький екран) На днях довелося вперше за довгий час працювати за ноутбучним екраном без великого монітору (бо треба було презентувати на конференції), це жахливі відчуття, я щиро не розумію як людям може бути комфортно працювати десь в кафе за екраном ноутбука. Та ще й тачпадом користуватися.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:39 це коли у вас 30% і ви спокійно можете йти з ноутом на півдня без зарядки - ви просто не знаєте це відчуття
Мене цілком влаштовують варіанти ASUS VivoBook S - вони дешевше, а якщо говорити про "корпоративний сегмент", то Dell XPS полюбляють.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:39 нема жодного ноута на х86 - який би був кращим у всьому і дешевшим
і я кажу і про екран, і про тачпад (яких майже не існує нормальних на х86), і звук, і якість корпусу
Проте, повторюсь, особисто для мене не прицнипово який екран, звук і якість корпусу у ноутбука, якщо я дивлюся в великий якісний екран монітора, клацаю по нормальним а не тонким убогим кнопкам клавіатури, користуюся зручною ергономічною мишкою
yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:39 сучасні веб сайти по 2 Гб на таб
ОЗУ вистачає, а якщо ні то легко довставити
А я майже ніколи, на роботі ноут підключений до монітора і периферії, вдома декстоп, і там і там з великим монітором.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:39 я завжди на ноуті від батареї. Для стаціонарного - в мене декстоп з великим монітором і тд
Та хай буде швидший в бенчмарках, яка мені від цього користь чи шкода?) Якщо останній топовий айфон коштує як весь мій ПК з монітором тим паче.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:39 змиріться що проц в останьому айфоні - швидший за ваш комп
пс: не думали чому х86 нема в смартах?
Ну звучить непогано, з точки зору компактності, але моє життя це від слова ніяк не змінить, якщо звісно цей смартфон не буде:yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:39 і буде можливість скоро просто підєднати телефон до монітору клавіатури мишки - і повноцінно працювати
1. Дозволяти весь той набір активностей що дозволяє ПК включно з іграми
2. Коштувати дешевше ніж ПК аналогічної потужності при такій же продуктивності.
А так, мені ні ноутбук на робочому столі, ні ПК на домашньому - не заважає. ПК ще й красивий.