Стала відома дата презентації мобільних процесорів Intel Panther Lake. Чекати залишилося недовго

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

alexeygalas: 29.09.2025 19:52 Всі обсираємо маки викладаючи скріни з маків :laugh: Комедія
я не обсираю сам мак, просто є чітке розуміння коли обговорюються переваги платформи, а коли просто маркетингова лапша, міф про 8гб на маку = 16гб на вінді доволі швидко розвіяли, але це не заважало йому вкоренитися в головах технічно неграмотних людей. Я і досі часто чую від людей які думають що вони зможуть запускати інтенсивні задачі як використовують багато памʼяті на 8гб моделі
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 29.09.2025 19:19Як і я. Якщо ти хоч якось дотично пов*язаний з програмуванням
дотичний, як і до оптимізації коду, навіть на рівні бітів
alexeygalas: 29.09.2025 19:19 Тому вас Тімоті Дональд Кук десь підманув про чистоту помислів macOS )))
мене - ні
alexeygalas: 29.09.2025 19:19Але навіть сьогодні під свої проєкти навіть на Windows 11 я би брав лептоп мінімум на 48 (а в дійсності або 21Q8000DRA або такий як в дружини 83L00057RA, бо проєкти бувають різні і в 32 можна тупо не влізтись
в мене десктоп - на 128 Гб і це вже дуже давно
alexeygalas: 29.09.2025 19:52 Всі обсираємо маки викладаючи скріни з маків :laugh: Комедія
я кажу про переваги маку - конкретно ейр - лекгий, швидкий, автономний
мак міні - просто тихенький, дешевенький, сидить собі і працює, і майже не споживає
мій десктоп в простої споживає більше ніж мак міні максимум

Відправлено через 12 хвилин :
tornadox: 29.09.2025 21:07міф про 8гб на маку = 16гб на вінді доволі швидко розвіяли
ноут на М1 з 8 Гб - значно краще працює ніж ноут за $2.5K на Віндовс з 16 Гб - я це особисто підтверджую
alexeygalas
Member

Я образно. Як залізки мені макбуки дуже подобаються. Особливо їх увага до якості збірки. Я б лише додав хоча б один usb-a і в поточному поколінні нормальні ніжки. Бо ті які вони встановили - жесть. З ними лептоп ковзає по столу. А так - претензій немає.
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 29.09.2025 22:15Я образно. Як залізки мені макбуки дуже подобаються. Особливо їх увага до якості збірки
а мак міні - ви бачили?
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 29.09.2025 22:30а мак міні - ви бачили?
Бачив. Настільні комп'ютери мені їх не подобаються через відсутнісь замінних компонентів.
Пк навіть розмірів 1u thin mini itx на лептопній турбінці можу зібрати з будь-чого, замінити цп, рам, ssd, wifi модуль.
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 29.09.2025 22:38замінити цп, рам
для швидкості - память мусить бути біля проца, і розпаяна

ось наприклад новий Квалком - там 12 каналів памяті

візьмемо 9950Х - там 2 канали - ви уявляєте яка конкуренція 16 ядер / 32 потоків за ці 2 канали?

невже х86 - не розуміють це? чому багато каналів лише в серверних процах? невже в десктопі не потрібна швидкість?
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 29.09.2025 23:29 візьмемо 9950Х - там 2 канали - ви уявляєте яка конкуренція 16 ядер / 32 потоків за ці 2 канали?

невже х86 - не розуміють це? чому багато каналів лише в серверних процах? невже в десктопі не потрібна швидкість?
Что бы не использовали настольные ЦП для нагрузок рабочих станций и простых серверов.
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 29.09.2025 23:53 Что бы не использовали настольные ЦП для нагрузок рабочих станций и простых серверов.
але АРМ - дозволяє

і хто тоді робить більше для простих користувачів?
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 30.09.2025 00:06
Alexsandr: 29.09.2025 23:53 Что бы не использовали настольные ЦП для нагрузок рабочих станций и простых серверов.
але АРМ - дозволяє

і хто тоді робить більше для простих користувачів?
Где? В продаж есть ЦП? Материнки? Пока ARM идет по пути готовых устройств, как и раньше. И хорошо если совместимость начнут делать и драйвера выкладывать. В какой ARM можно установить парочку 5090? Или что там с платами расширения?
Купить немного дешевле с памятью на 8 гиг платформу и нарастить память до 32 или 64..., добавить видео внешнее, контроллер RAID...? Покупать при каждом изменении хотелок наново всю платформу? А если такое не продают? Те же сервера можно конфигурировать у той же супермикро как хочется.
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 30.09.2025 00:11Где? В продаж есть ЦП? Материнки?
до ноутів - ви теж з такими вимогами підходите?
Alexsandr: 30.09.2025 00:11В какой ARM можно установить парочку 5090?
на ноути - теж можна встановити?
і до речі - а навіщо взагалі 5090, якщо вона - дорога, багато споживає, дуже не оптимізована - бо в робочих задачах програє М4

Епл М4 - це легкий швидкий спорткар. Навіщо до нього причіп?
Alexsandr: 30.09.2025 00:11Купить немного дешевле с памятью на 8 гиг платформу и нарастить память до 32 или 64
але ви ж знаєте що на х86 - теж память розпаяна?
а знаєте чому память розпаяна?
бачили які швидкоісті у М4? бачили скільки каналів у АРМ?
ви хочете тормоза? вам тоді лише до х86
alexeygalas
Member

yuriy_dd: 29.09.2025 23:29для швидкості - память мусить бути біля проца, і розпаяна
Не обов'язково. Нові сінкпеди вже на lp-camm модулях 2канальних 7466. Тому не довго думаю до переходу thin mini itx плат із so-dimm на camm2. Ну але 2 канали всеодно залишиться. На udimm на звичайних платах і так можна гіпер швидку поставити.
Про те і мова - є повно варіантів і вибір. В готових пк - вибрали за тебе. А в випадку з apple ти ще й сильно обмежений можливостями os
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 30.09.2025 00:25 до ноутів - ви теж з такими вимогами підходите?
Обязательно. Я удвоил память в ноуте ребенка, добавил еще один накопитель, видеокарта "внешняя" .
yuriy_dd: 30.09.2025 00:25і до речі - а навіщо взагалі 5090, якщо вона - дорога, багато споживає, дуже не оптимізована - бо в робочих задачах програє М4
Просто вы считаете не правильно :) видеокарту я привел как пример подключаемого устройства. А считать, ну как сказать, у вас есть комбайн который выполняет кучу всего. Да он хуже чем рядом железка которая лучше скажем пережимает игры, но комбайн умеет и в трассировку и в игры и пережимать... Т.е. мне не надо обвешиваться несколькими устройствами.
yuriy_dd: 30.09.2025 00:25 Епл М4 - це легкий швидкий спорткар. Навіщо до нього причіп?
А зачем мне узко специализированный автомобиль? Мне скататься в гости за тысячу км и картошку привести и отвести несколько человек куда нужно... Толку от спорткара? Покрасоваться что могу из Киева приехать не за 6 часов а за 2,5 или вообще за два? Но при этом ничего больше толком?
yuriy_dd: 30.09.2025 00:25 але ви ж знаєте що на х86 - теж память розпаяна?
а знаєте чому память розпаяна?
бачили які швидкоісті у М4? бачили скільки каналів у АРМ?
ви хочете тормоза? вам тоді лише до х86
Где? Бывают модели где память распаяна, но есть выбор.
У х86 судя по серверам тоже нет проблем с количеством каналов памяти. Пока, если смотреть обзоры более глобально яблоко не дает особых преимуществ, где-то быстрее где-то медленнее. В плюсы однопоток и то под вопросом степень оптимизации под разные платформы.

Там интересно вроде бы выглядит зен6 и по памяти в т.ч. интел однопоток грозится изменить. Просто лидеров рынка настолок и серверов пнули. ДУмаю ждать не так и долго до новинок, будет интересно.
yuriy_dd
Member

alexeygalas: 30.09.2025 08:56На udimm на звичайних платах і так можна гіпер швидку поставити
але все одно 2 канали
alexeygalas: 30.09.2025 08:56Про те і мова - є повно варіантів і вибір
є все, окрім швидкості
alexeygalas: 30.09.2025 08:56 до ноутів - ви теж з такими вимогами підходите?
Обязательно. Я удвоил память в ноуте ребенка, добавил еще один накопитель, видеокарта "внешняя" .
стоп - розмова була про проци і материнки. До ноутів теж вимога про проци і материнки?
Alexsandr: 30.09.2025 11:51 Где? Бывают модели где память распаяна, но есть выбор.
знаєте хоч один пристрій з AMD Ryzen AI Max+ 395 де память не розпаяна?
а з Lunar Lake / Core Ultra 200V ?

за якийсь час ви зрозумієте - що для швидкості - треба розпаяну память

чи ви спорткари теж будете гнобити за речі які важливі для швидкості?
Alexsandr: 30.09.2025 11:51У х86 судя по серверам тоже нет проблем с количеством каналов памяти
але чому лише в серверах? чому АРМ це пропонує в ноутах, а х86 - досі не спромігся?
пс: а в серверах ви не пробували порахувати скільки ядер на 1 канал памяті?
dext
Member

yuriy_dd: 30.09.2025 12:10 але чому лише в серверах? чому АРМ це пропонує в ноутах, а х86 - досі не спромігся?
Тому що така висока ПЗ (при обмеженій кількості ядер ЦП) на 99% потрібна виключно для інтегрованого GPU - де ARM не може нічого додати для нормальної підтримки зовнішніх відеокарт, тож не потрібно видавати вимушене рішення за "емейзінг" або щось недосяжне, хоча яблуку це також дозволяє непогано 1) зекономити 2) заробити на адептах :rotate:
yuriy_dd
Member

dext: 30.09.2025 13:24на 99% потрібна виключно для інтегрованого GPU
невже у х86 - нема інтегрованого ГПУ?
і що там не потрібна швидкість?
dext: 30.09.2025 13:24де ARM не може нічого додати для нормальної підтримки зовнішніх відеокарт
навіщо до енерго-ефективного проца - додавати жрущі ВК - які споживають на порядок більше ніж АРМ проц?
навіщо до швидкого і легкого спорткара - додавати 5-ти тоний причіп?
VolandInferno
Member

yuriy_dd: 30.09.2025 13:28навіщо до енерго-ефективного проца - додавати жрущі ВК - які споживають на порядок більше ніж АРМ проц?
В тебе все добре?
yuriy_dd
Member

VolandInferno: 30.09.2025 13:30 В тебе все добре?
так, дякую, а у вас?

бо по аватарці - явно не дуже :lol:
VolandInferno
Member

yuriy_dd: 30.09.2025 13:28навіщо до швидкого і легкого спорткара
Mazda MX5 Miata також вважається спорткаром.
dext
Member

yuriy_dd: 30.09.2025 13:28
dext: 30.09.2025 13:24на 99% потрібна виключно для інтегрованого GPU
невже у х86 - нема інтегрованого ГПУ?
і що там не потрібна швидкість?
Розміром з футбольне поле, як у яблука? Немає, бо за потреби можна поставити дискретну GPU, платформа x86 надає таку можливість на відміну від монолітних одноразових рішень, які потім тільки на смітник
yuriy_dd: 30.09.2025 13:28 навіщо до енерго-ефективного проца - додавати жрущі ВК
Ви до будь-якого ЦП ARM не можете додати зовнішню відеокарту, бо Кук/Квалком сказав "не потрібно" :laugh:
vmsolver
Member

Как это мило, когда что-то приписывают ARM: ширину шины, мощный GPU и так далее. Apple просто сделал свой SoC с такими характеристиками которые им нужны были для своей платформы, вместо ядра ARM могло бы быть ядро с совершенно любой архитектурой команд, что x86_64, что RISC-V что любая выдуманная своя, ибо от системы команд ничего не зависит, а зависит от микроархитектуры, в которой от "внешней" системы команд уже практически ничего не осталось, и результат был бы тот же. Ничего волшебного в системе команд ARM нет, она ничем не лучше и не хуже других.

Не стоит привязываться к фасаду дома, главное что внутри.
Ответить