phoronix - теж дурить?artko: ↑ 26.09.2025 11:36я продовжую стверджувати, що такої різниці не повинно бути
Новости
Последние статьи и обзоры
Прогрес ARM процесорів
-
yuriy_dd
Member
-
Gold_Star
Member
Ви коли-небудь бачили, щоб полунонейм девайси у популярних блогерів з дорогою рекламою колись показували хороші результати? 
-
yuriy_dd
Member
можливо для роутерів - інакшеartko: ↑ 26.09.2025 11:36 розкажіть це розробникам openwrt. у яких єдині опенсорсор драйвера під залізо - від медіатека
але мені якось смарти ближче
пс: в мене є роутер від Сяомі, але прошивка там від Padavan
Відправлено через 1 хвилину 1 секунду:
ще раз - у phoronix - результат майже такий самийGold_Star: ↑ 26.09.2025 11:40Ви коли-небудь бачили, щоб полунонейм девайси у популярних блогерів з дорогою рекламою колись показували хороші результати?
Відправлено через 7 хвилин 42 секунди:
я згідний з вами, але результат такий у 2-х джерелахartko: ↑ 26.09.2025 11:36я продовжую стверджувати, що такої різниці не повинно бути. бо zen5 ядра швидше ніж zen4 в однопотоці, а різниця в тактовій - не може тут дати таку різницю.
тому або щось неочікуване було у автора первісного тесту, або конкретна реалізація мініпк проблемна
якби був хтось з Ryzen AI - то хай би протестив
7700 трохи швидшийartko: ↑ 26.09.2025 11:36той же cpubenchmark надає для AMD Ryzen AI 9 HX 370 та R7 7700 майже однакові результати однопотоку
я став трохи скептично до нього ставитись - бо М4 в ньому програє М3artko: ↑ 26.09.2025 11:36а цей тест досить непогано дає можливість порівняти різні процесори за чистою швидкодією, неодноразово перевіряв його результати (співвідношення) іншими тестами, дуже схоже
Відправлено через 15 хвилин 38 секунд:
АРМ на смартах, вже швидші за десктоп в одно-потоці, і багато де в багато-потоці:
-
artko
Member
не маю жодного уявлення. ще раз: я бачу, що процесор показує неадекватні результати. чому - винний тестувальник чи виробник конкретного пристрою, мені невідомо (щоб перевірити, потрібно мати такий пристрій, в мене його нема).yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 11:38phoronix - теж дурить?
Відправлено через 47 секунд:
це якраз може свідчити про те, що конкретний пристрій - зробили погано.yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 12:06ще раз - у phoronix - результат майже такий самий
Відправлено через 1 хвилину 14 секунд:
непринципово. ~2% різниці це можна не враховувати.yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 12:067700 трохи швидший
Відправлено через 4 хвилини 17 секунд:
звісно, "неоптимізований" тестyuriy_dd: ↑ 26.09.2025 12:06я став трохи скептично до нього ставитись - бо М4 в ньому програє М3
Відправлено через 3 хвилини 39 секунд:
ой, я з цього дивувався ще років 5 тому. коли за тестом - мій смартфон дорівнював десктопу. але - вживу добре було видно, що все навпакі. і навіть поруч не стояв.yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 12:06АРМ на смартах, вже швидші за десктоп в одно-потоці, і багато де в багато-потоці:
не буде мобільний процесор зі споживанням в декілька ватт працювати як десктопний. і ніяка архитектура не допоможе - згадані вами серверні арми, які швидкі - жеруть добряче так, зовсім не декілька ватт.
-
yuriy_dd
Member
тому що інші тести одно-потік показують суттєве зростання - напирклад Cinebench 2024 - +25%artko: ↑ 26.09.2025 12:26 я став трохи скептично до нього ставитись - бо М4 в ньому програє М3
звісно, "неоптимізований" тествсе від виконання конкретного пристрою. чому раптом новий не може бути трохи повільніший? може він жере трохи меньше.
ту саму роботу виконує швидше. Лише проблема що екран малий. Але можна підключити зовнішній монітор. Чекаю таке. Монітор портативний вже маюartko: ↑ 26.09.2025 12:26не буде мобільний процесор зі споживанням в декілька ватт працювати як десктопний
я згадував лише Ampere Altra - він повільний як для одно-потоку, але швидкий багатопотік і макс споживання до 250 Втartko: ↑ 26.09.2025 12:26згадані вами серверні арми, які швидкі - жеруть добряче так, зовсім не декілька ватт
Відправлено через 11 хвилин 34 секунди:
це доречі популярна думка, тих хто не пробував АРМ, і саме з цією думкою я борюсьartko: ↑ 26.09.2025 12:26не буде мобільний процесор зі споживанням в декілька ватт працювати як десктопний
вам раджу спробувати
якраз проблема що архітектура х86 - тупикова, і вони не можуть нічого зробити, не буде ростуartko: ↑ 26.09.2025 12:26і ніяка архитектура не допоможе
-
Alexsandr
Member
Тесты разные бывают как и настройкиyuriy_dd: ↑ 26.09.2025 10:24так я дав тести як цей проц зливає базовому М4Alexsandr: ↑ 26.09.2025 10:03А судя по тестам в софте х86 успешно таки конкурирует (тот же стрикх хало или ка ктам их).
viewtopic.php?p=4035765#p4035765
Видео vfkj не смотрибельно, смена картинки каждые пару секунд.
мне больше это понравилось. В зависимости от настройки можно получать разный результат,с батареей и от сети.
-
artko
Member
крім сайнбенча е ще тести? якщо процесор швидший, буде прискорення усюди. а не в одному тесті. нема такого? це помилка. некоректний тест. а ви чогось тягнете виключення як приклад.yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 12:40тому що інші тести одно-потік показують суттєве зростання - напирклад Cinebench 2024 - +25%
де вимірювання?yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 12:40ту саму роботу виконує швидше.
щойно з цікавості зібрав конфігурацію від домашнього пристрою(esp32, прошивка esphome). десктоп(згідно моніторінгу +35вт від розетки на цей час від idle) виконав збірку з нуля за [SUCCESS] Took 64.02 seconds, арм платка зі споживанням ~4вт (1вт idle) - [SUCCESS] Took 1579.88 seconds. Тобто х86 спожив 2240 ватт*секунд, а енергоефективний арм - 4740 ватт*секунд на збирання.
ви забуваєте, що крім швидкодії самого процесора ще є все інше, де він працює. і все воно в комплексі.
Який телефон вміє вже повноцінний десктоп? на андроідах те ще під руку попадалося тестував - ну, таке собі. і наче читав, що навіть самсунг свій dex все, закрив. Ну от навіть підключили монітор - впевнені, що мобільне ПЗ зроблено як треба, побачить таке і відкорегує інтерфейс, а не будуть кнопки на половину екрана?
Відправлено через 54 секунди:
трохи вище вимірювання в цифрах. 1 хвилина очікування результату проти 26+ хвилин.yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 12:52це доречі популярна думка, тих хто не пробував АРМ, і саме з цією думкою я борюсь
вам раджу спробувати
Відправлено через 4 хвилини 42 секунди:
yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 12:52якраз проблема що архітектура х86 - тупикова, і вони не можуть нічого зробити, не буде росту
Розумієте, нема ніяких проблем попиляти х86 та зробити з них мобільні процесори для телефонів (і вони були в реалі). Проблема в тому, що ПЗ мобільне вже зроблено під арм і нема сенсу туди лізти. дуже дорого.
і та сама проблема є у арм, тільки в сегменті десктопів. що воно і як буде - подивимось. конкуренція це добре, не маю нічого проти.
-
yuriy_dd
Member
саме так і є. У всіх інших одно або мало потокових тестах М4 демонструє суттєвий приріст відносно М3, ви можете пореконатись особистоartko: ↑ 26.09.2025 13:29крім сайнбенча е ще тести? якщо процесор швидший, буде прискорення усюди. а не в одному тесті
якщо раптом знайдете тест де М4 гірший - дайте мені знати будь ласка
цілий мак міні М4 теж споживає в idle порядку 1 вт. І це не маленька esp32 платкаartko: ↑ 26.09.2025 13:29арм платка зі споживанням ~4вт (1вт idle)
Я не знаю що там у вас стоїть на esp32.
Я кажу про сучасні АРМ проци - конктертно М4
якраз Гугл працює в новому Андроїд над цим. Крім того є плани обєднати Андроїд та ХромОС - якщо буде принаймі як ХромОС - буде достатньоartko: ↑ 26.09.2025 13:29Який телефон вміє вже повноцінний десктоп?
Відправлено через 4 хвилини 35 секунд:
я маю на увазі спробувати М проциartko: ↑ 26.09.2025 13:35 вам раджу спробувати
трохи вище вимірювання в цифрах. 1 хвилина очікування результату проти 26+ хвилин
якраз щойно вийшли нові АРМ проци від Епл, Квалком та МТК - дуже суттєвий ріст. Чому ви заперечуєте реальність?artko: ↑ 26.09.2025 13:35далі особливо рости нікуді
воно споживає менше ніж дискретна Нвідіа і може на рівні з десктопними х86artko: ↑ 26.09.2025 13:35що показує і величезне споживання версій M3 Ultra
Тобто дуже сильно менше ніж х86 + Нвідіа
в чому проблема?
ринок дуже великий, якщо нема проблем - чому не зробили?artko: ↑ 26.09.2025 13:35Розумієте, нема ніяких проблем попиляти х86 та зробити з них мобільні процесори для телефонів (і вони були в реалі)
Андроїд на х86 - абсолютно підтримується і працює. Наприклад в Хромбуках на х86 - працює підсистема Андроїд - і можна запускати всі програми з Google Playartko: ↑ 26.09.2025 13:35Проблема в тому, що ПЗ мобільне вже зроблено під арм і нема сенсу туди лізти. дуже дорого
Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
ні. Система команд АРМ - сильно простіша. В той час як х86 - мусить розбивати команди під час виконання - саме тому є таке велике споживання і відсутність прогресу.artko: ↑ 26.09.2025 13:35ARM та x86 зсередини дуже схожі зараз. це RISC архитектури з транслятором своєї системи команд + додаткові модулі під периферію
-
artko
Member
мова про арм плату, яка збирала проект. це 4-х ядерний cortex-a55 наче, не дуже пам'ятаюyuriy_dd: ↑ 26.09.2025 13:49цілий мак міні М4 теж споживає в idle порядку 1 вт. І це не маленька esp32 платка
ріст в порівняння з собою раніше? але вони ще не досягли своїх же серверних показників, чи х86 топових.yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 13:49якраз щойно вийшли нові АРМ проци від Епл, Квалком та МТК - дуже суттєвий ріст. Чому ви заперечуєте реальність?
ні в чому. там сотні ватт, як і у інших сучасних процесорів. не одиніці!
ви не прочитали? мало зробити, треба підтримка ПЗ. а воно все вже - потяг поїхав, там арм домінує.yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 13:49ринок дуже великий, якщо нема проблем - чому не зробили?
нагадаю, десктопні процесори швидшів, ніж мобільні. тому, скоріш за все, воно ще якось працює.yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 13:49Андроїд на х86 - абсолютно підтримується і працює. Наприклад в Хромбуках на х86 - працює підсистема Андроїд - і можна запускати всі програми з Google Play
сходіть пошукайте літературу як влаштований сучасний x86.yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 13:49ні. Система команд АРМ - сильно простіша. В той час як х86 - мусить розбивати команди під час виконання - саме тому є таке велике споживання і відсутність прогресу.
і щодо споживання - я вже казав, доволі старий Ryzen 5 4500U (зараз воні кращі і швидші) в простої споживає теж 1..2вт як той ваш Mac mini M4. а повинен,схоже набагато більше жерти? чому ж він так не робить?
отримають підтримку потрібного мені ПЗ - спробую. на зараз це викинуті гроші особисто для мене.yuriy_dd: ↑ 26.09.2025 13:49я маю на увазі спробувати М проци
-
yuriy_dd
Member
навіщо ви порівнюєте з ядром 2017 року? я кажу порівнювати з сучасними ядрамиartko: ↑ 26.09.2025 14:00 мова про арм плату, яка збирала проект. це 4-х ядерний cortex-a55 наче, не дуже пам'ятаю
воно в смарті скоріше ніж десктопні гроби під 500 Втartko: ↑ 26.09.2025 14:00 якраз щойно вийшли нові АРМ проци від Епл, Квалком та МТК - дуже суттєвий ріст. Чому ви заперечуєте реальність?
ріст в порівняння з собою раніше? але вони ще не досягли своїх же серверних показників, чи х86 топових.
х86 в смарті - ніколи не покаже такої швидкодії
але там і швидкість відповідна. Нема жодного рішення на х86 - якбе би змогло швидше і менше споживатиartko: ↑ 26.09.2025 14:00 ні в чому. там сотні ватт, як і у інших сучасних процесорів. не одиніці!
підтримка є, все паше. Головне зробити енергоефективний процartko: ↑ 26.09.2025 14:00 ви не прочитали? мало зробити, треба підтримка ПЗ. а воно все вже - потяг поїхав, там арм домінує.
нагадаю - вони повільніші в одно-потоціartko: ↑ 26.09.2025 14:00нагадаю, десктопні процесори швидшів
швидші - лише де або більше ядер, або оптимізація, або ігри - де дискретна ВК
мій ноут з 4500U в простої споживає порядку 7 Втartko: ↑ 26.09.2025 14:00і щодо споживання - я вже казав, доволі старий Ryzen 5 4500U (зараз воні кращі і швидші) в простої споживає теж 1..2вт
що далеко не 1 Вт
-
djbob2000
Junior
А шо там переконуватись, ідемо до баті на сайт, а батя каже: ну так новий техпроцесс TSMC N3E + FinFet і ніякої магії Appleyuriy_dd: ↑ 26.09.2025 13:49 М4 демонструє суттєвий приріст відносно М3, ви можете пореконатись особисто

-
yuriy_dd
Member
цілком можливо. Але х86 - ніхто не забороняє теж робити так само. Чому ж Інтел так довго жували соплі з своїм 14нм++++ ?djbob2000: ↑ 28.09.2025 20:15ну так новий техпроцесс TSMC N3E + FinFet і ніякої магії Apple
-
djbob2000
Junior
Ось є гарний відос на цю тему там в коментарі "А первопричина это ключевые менеджеры, которые откровенно в какой то момент потеряли связь с реальностью, лично у них все было все очень хорошо. "yuriy_dd: ↑ 28.09.2025 21:08 Чому ж Інтел так довго жували соплі з своїм 14нм++++ ?
-
yuriy_dd
Member
ні, вині покупці - які продовжували купувати Інтел, а не підтримували АМДdjbob2000: ↑ 29.09.2025 00:48 там в коментарі "А первопричина это ключевые менеджеры, которые откровенно в какой то момент потеряли связь с реальностью, лично у них все было все очень хорошо. "
так само - як противниками прогресу зараз є хейтери АРМ
особисто я - підтримував АМД з появою Зен2, і підктримкою АРМ з появою М1
-
yuriy_dd
Member
Німці викотили тести Snapdragon X2 у Geekbench/Cinebench Single/Multi-core та 3dmark.
Там є M4 і M4 Pro для порівнянь і купа всяких x86 з ноутбуків:
https://www.computerbase.de/artikel/pro ... rks.94438/
Snapdragon між M4 та M4 Pro за графіком 3dmark.
У CPU-multi виграє Snapdragon X2 за рахунок більшої кількості ядер.
В однопотоці приблизно рівність між Snapdragon та M4.
x86 у цих тестах скрізь слабше, ніж apple M4 Pro та Snapdragon.
Там є M4 і M4 Pro для порівнянь і купа всяких x86 з ноутбуків:
https://www.computerbase.de/artikel/pro ... rks.94438/
Snapdragon між M4 та M4 Pro за графіком 3dmark.
У CPU-multi виграє Snapdragon X2 за рахунок більшої кількості ядер.
В однопотоці приблизно рівність між Snapdragon та M4.
x86 у цих тестах скрізь слабше, ніж apple M4 Pro та Snapdragon.
-
waryag
Member
yuriy_dd
А в реальних завданнях?
А в реальних завданнях?
-
yuriy_dd
Member
перший Квалком - був не дужеwaryag: ↑ 30.09.2025 14:43А в реальних завданнях?
другий - ще нема пристроїв, коли випустять - тоді й будуть тести
буде краще - принаймі швидше
-
waryag
Member
Був дуже неyuriy_dd: ↑ 30.09.2025 16:53 перший Квалком - був не дуже
Головна проблема - немає масивної підтримки у софті, як це робили епл на релізі М-серії чи інтел з відяхами.
Квалком чомусь вважає, що підтримка сама якось самозародиться
- спойлер
- Але не в цьому світі
-
yuriy_dd
Member
ви розумієте скільки грошей вкладено в Віндовс на АРМ? думаєте там тупі дядьки сидять?waryag: ↑ 30.09.2025 17:30 Головна проблема - немає масивної підтримки у софті, як це робили епл на релізі М-серії чи інтел з відяхами.
я вже десь писав - повторю - це абсолютно не правильна думкаwaryag: ↑ 30.09.2025 17:30Квалком чомусь вважає, що підтримка сама якось самозародиться
Квалком - це просто один з розробників АРМ проців для Вінди. Є / будуть - інші. Якщо цим буде займатись Квалком під свої - то це виходить що цим мають займатись і всі інші. Тому абсолютно логічно що цим має займатись Майкрософт - як відповідальна за софт.
Майкрософт розробила Віндовс, і вона її назвала Windows for ARM, вона не назвала її Windows for Qualcomm
Саме тому саме вона і відповідальна за оптимізацію і софта і емулятора.
Там всього є 4 рівні задіяних компаній:
1 - ARM (AARCH64) – система команд від компанії ARM
2 - Виробник процесорів: Snapdragon (Qualcomm), але можуть бути інші виробники: Nvidia/Mediatek (N1) або сама Microsoft, для яких можна буде запустити емулятор.
3 - виробник системи Windows for ARM - Microsoft
4 - DELL/HP/Lenovo/Asus/Microsoft – виробники комп'ютерів.
І кожен із них зацікавлений у емуляторі та хорошій оптимізації софта. Але Qualcomm знаходиться лише на одному рівні з 4. І на тому рівні є й інші компанії, які зможуть використати емулятор потім. А Microsoft там вже знаходиться на 3 рівнях із 4. У Microsoft є свій процесор на ARM.
-
waryag
Member
Якщо квалком хоче продавати АРМ під віндовс і відбивати мільярдні інвестиції в тему- він має займатися привабливістю продукту для реальних користувачів. Є способи, щоб зробити оптимізацію специфічною для заліза квалком.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 17:43Квалком - це просто один з розробників АРМ проців для Вінди. Є / будуть - інші. Якщо цим буде займатись Квалком під свої - то це виходить що цим мають займатись і всі інші. Тому абсолютно логічно що цим має займатись Майкрософт - як відповідальна за софт.
Майкрософт розробила Віндовс, і вона її назвала Windows for ARM, вона не назвала її Windows for Qualcomm
Саме тому саме вона і відповідальна за оптимізацію і софта і емулятора.
Там всього є 4 рівні задіяних компаній:
1 - ARM (AARCH64) – система команд від компанії ARM
2 - Виробник процесорів: Snapdragon (Qualcomm), але можуть бути інші виробники: Nvidia/Mediatek (N1) або сама Microsoft, для яких можна буде запустити емулятор.
3 - виробник системи Windows for ARM - Microsoft
4 - DELL/HP/Lenovo/Asus/Microsoft – виробники комп'ютерів.
І кожен із них зацікавлений у емуляторі та хорошій оптимізації софта. Але Qualcomm знаходиться лише на одному рівні з 4. І на тому рівні є й інші компанії, які зможуть використати емулятор потім. А Microsoft там вже знаходиться на 3 рівнях із 4. У Microsoft є свій процесор на ARM.
Майки щось(!) роблять. Але їм, по великому рахунку, пофіг, на якому саме залізі будуть купляти ліцензію/сервіси на вінду, офіс і ко. Робити всю роботу за квалком вони не будуть.