Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

divinity: 23.09.2025 16:03в нормальних моніторах не блокується.
В Dell блокируется... в самых дорогих моделях на IPS... B-)

Отправлено спустя 31 секунду:
divinity: 23.09.2025 16:03просто значить що там цей режим для галочки.
На QD-OLED для галочки? :D

Отправлено спустя 3 минуты 36 секунд:
divinity: 23.09.2025 16:03Те що в умовному дешевому MSI чи ASUS блокується регулювання яскравості
Asus ProArt - это дешевые мониторы? :)
Gold_Star
Member

FirstTDM: 23.09.2025 16:23На QD-OLED для галочки?
Я так розумію що драйвер і базовий софт (SDK) для керування можливостями панелі все ж надає Самсунг, а далі умовний МСІ це все оформляє/доробляє в межах власного бачення
FirstTDM
Member

Gold_Star: 23.09.2025 16:27Я так розумію що драйвер і базовий софт (SDK) для керування можливостями панелі все ж надає Самсунг, а далі умовний МСІ це все оформляє/доробляє в межах власного бачення
Не знаю точно... я проверял - в Dell, MSI, Asus при сигнале HDR настройки изображения блокируются...

Вот глянул сейчас мануал к Samsung Odyssey OLED G6 и на 22-й странице вижу такое:

― Когда источником входного сигнала является сигнал HDR, функция Режим изображения отключена.

Читаю дальше... интересно...

А у кого GIGABYTE монитор - как там в HDR?

- - -

Проверил AORUS FO32U2 - яркость блокируется в HDR
Последний раз редактировалось FirstTDM 23.09.2025 16:45, всего редактировалось 2 раза.
divinity
Member

FirstTDM
ну значить ****і. Я взагалі не розумію сенсу юзати монітор, в якому немає настройки режиму. Тоді цей режим виходить неробочий. Якщо мені очі сліпить і я хочу яскравість зменшити, навіть ціною падіння контрасту, а збільшити яскравість більше не можна, то що, все? Страждати? Це дивно
Beardo88
Junior

Чи варто розглядати до покупки alienware aw2725dm? Ціна ніби +- доступна. Сценарій в основному невибагливі онлайн ігри по вечорах, перегляд ютубу.
FirstTDM
Member

divinity: 23.09.2025 16:37Якщо мені очі сліпить і я хочу яскравість зменшити
Без паники! Всё работает, но немного хитрее B-)

1) В SDR всё настраивается без проблем... всё хорошо...

2) В HDR - всё сложно - это никак НЕ стандартный режим и разные производители формируют РАЗНЫЕ режимы HDR - такова ситуация на сейчас.

Как можно настроить яркость/контраст и остальные параметры в режиме HDR:

* в самой игре обычно 3-5 ползунков для настройки параметров HDR... иногда больше настроек...

* средствами видеокарты - в панели NVIDIA App есть 5 ползунков настроек: яркость/контраст/гамма...

Отправлено спустя 13 минут 55 секунд:
Beardo88: 23.09.2025 16:39Чи варто розглядати до покупки alienware aw2725dm? Ціна ніби +- доступна. Сценарій в основному невибагливі онлайн ігри по вечорах, перегляд ютубу.
Да. Вполне себе хороший бюджетный игровой монитор на IPS + NVIDIA® G-SYNC® Compatible/AMD FreeSync™/VESA AdaptiveSync... честно написано про 4мс... если нравится стиль Alienware то можно спокойно брать с 3-х летней гарантией...

Alienware 27 Gaming Monitor - AW2725DM
https://www.dell.com/en-uk/shop/alienwa ... ccessories
Tonny
Junior

Defcon7: 23.09.2025 09:18 Ще дивився MSI FULLHD але не можу зупинитися на якомусь одному бренді та моделі.
Щодо MSI пошукайте мої пости в цій темі.
Зараз сижу на бюджетному 24" LG 24GS60F, здається, за 5тис.

З плюсів: IPS, 180Гц, не гальмує керування (в MSI доречі більш тормознуте), зручне швидке меню, по кольорам теж краще за MSI.
Також живиться від зовнішнього БП 20V, що дає змогу живити його через type-C (PD) при відключеннях світла.

З мінусів: дещо низька максимальна яскравість, комфортна в іграх в мене виставлена на 95%, для роботи 50%-65%

Додатково: є утиліта для керування, там є не все з того що є в панелі самого монітору, зате є якась пародія на HDR
Nutbar
Member

Tonny: 24.09.2025 07:51 зате є якась пародія на HDR
Прям як в дешевих телевізорах. Підтримку додали, а те що воно відображатись нормально не буде вже нікого не цікавить, головне великими літерами на коробці хдр написати :gigi:
За свої гроші цікавий монік :up:
VovaII
Member

зате є якась пародія на HDR
Підкажіть чи варто таке використовувати, чи краще не морочити собі голову?
Nutbar
Member

VovaII
Спробую описати що в теорії трапиться:
В HDR контенті пікова яскравість часто перевищує 300 ніт. Все яскраве зільється в купу, і/або дуже сильно знизиться контраст.
Оскільки монік вміє тільки в 8 біт, а HDR контент то 10, то з'явиться бандінг на градієнтах.
Можливо будуть бляклі кольори, але якихось тестів цього моніка я не знайшов, тож складно стверджувати.

Коротше, на такому моніку HDR краще взагалі не вмикати, бо виглядатиме він гірше за SDR. В самому кращому випадку, якщо правильно відкалібрувати вінду/гру, то просто так само як і SDR. Ну і 1000:1 контраст навіть в абсолютній темряві не дасть можливості умовно знизити середню яскравість до 50 ніт і якісь хайлайти зробити 300.
Gold_Star
Member

VovaII: 24.09.2025 15:20Підкажіть чи варто таке використовувати, чи краще не морочити собі голову?
В доповнення до сказаного вище скажу що монітор має мати хоча би 400 ніт повної яскравості і охоплення DCI-P3 на 98%
Tonny
Junior

Nutbar: 24.09.2025 17:10 Оскільки монік вміє тільки в 8 біт
трохи доповню: у вказаного LG 24GS60F заявлено 10bit, і в драйвері відеокарти також встановлено 10bit, але чи є вони насправді - незнаю.
В меню самого монітору є індикатор "HDR"

Сам типу-HDR вмикається через утиліту, або, після оновлення прошивки монітора, через його меню. Можна під час ігри поперемикати - зацінити ефект. Якихось переваг не помітив в порівнянні з звичними режимами. Можливо, треба якісь додаткові рухи, типу через операційну систему якось активувати, але потреби не бачу тому не заморочувався.

Доречі, нещодавно оновив прошивку, тобто виробник навіть щось змінює.

Можливо, доведеться брати ще один монітор як додатковий, і поки що схиляюся до такого самого. Але слідкую за темою: може ще щось цікаве і недороге порекомендують, то буду обирати.
Свегер
Member

Tonny: 25.09.2025 06:54
Nutbar: 24.09.2025 17:10 Оскільки монік вміє тільки в 8 біт
трохи доповню: у вказаного LG 24GS60F заявлено 10bit, і в драйвері відеокарти також встановлено 10bit, але чи є вони насправді - незнаю.
В меню самого монітору є індикатор "HDR"

Сам типу-HDR вмикається через утиліту, або, після оновлення прошивки монітора, через його меню. Можна під час ігри поперемикати - зацінити ефект. Якихось переваг не помітив в порівнянні з звичними режимами. Можливо, треба якісь додаткові рухи, типу через операційну систему якось активувати, але потреби не бачу тому не заморочувався.

Доречі, нещодавно оновив прошивку, тобто виробник навіть щось змінює.

Можливо, доведеться брати ще один монітор як додатковий, і поки що схиляюся до такого самого. Але слідкую за темою: може ще щось цікаве і недороге порекомендують, то буду обирати.
Ні, монітор на справді 8-ми бітний, але через наявність функції HDR, він буде "імітувати" 10-ти бітний сигнал.
Всі монітори з функцією HDR, будуть так робити, бо HDR - це ще й розширеніший кольоровий діапазон, який створений і прагне відтворювати 10-ти чи 12-ти бітні кольори, на відміну від SDR.
Tonny
Junior

Свегер: 25.09.2025 08:55 Ні, монітор на справді 8-ми бітний, але через наявність функції HDR, він буде "імітувати" 10-ти бітний сигнал.
Всі монітори з функцією HDR, будуть так робити, бо HDR - це ще й розширеніший кольоровий діапазон, який створений і прагне відтворювати 10-ти чи 12-ти бітні кольори, на відміну від SDR.
:up: дякую за роз'яснення. Справді дивно від такого класу очікувати "просунутих технологій" :)
Nutbar
Member

Свегер: 25.09.2025 08:55 Ні, монітор на справді 8-ми бітний, але через наявність функції HDR, він буде "імітувати" 10-ти бітний сигнал.
Як?
Свегер: 25.09.2025 08:55 Всі монітори з функцією HDR, будуть так робити, бо HDR - це ще й розширеніший кольоровий діапазон, який створений і прагне відтворювати 10-ти чи 12-ти бітні кольори, на відміну від SDR.
8/10/12 біт це кількість градацій, які розтягуються на будь-який діапазон. От саме тому на 8біт матриці при відображенні 10біт буде бандінг на градієнтах.
Tonny: 25.09.2025 06:54 трохи доповню: у вказаного LG 24GS60F заявлено 10bit
Можете показати де? Якщо там 8біт+frc, то супер, питань нема, але всюди де я дивився заявлено було вказано просто 8 біт.
Свегер: 25.09.2025 08:55в драйвері відеокарти також встановлено 10bit
Я в себе і 12 можу поставити там) але монік від того показувати їх не почне.
спойлер
2025-09-25 122020.jpg
Свегер
Member

Nutbar: 25.09.2025 12:21
Як?
Свегер: 25.09.2025 08:55 Всі монітори з функцією HDR, будуть так робити, бо HDR - це ще й розширеніший кольоровий діапазон, який створений і прагне відтворювати 10-ти чи 12-ти бітні кольори, на відміну від SDR.
8/10/12 біт це кількість градацій, які розтягуються на будь-який діапазон. От саме тому на 8біт матриці при відображенні 10біт буде бандінг на градієнтах.

Восьмибітний монітор може мати в налаштуваннях опцію 10-бітного кольору, якщо він підтримує HDR та здатний обробляти більшу кількість кольорів шляхом програмного згладжування ("фрейтерингу" - коли система швидко чергує сусідні кольори, щоб створити враження проміжного відтінку). Хоча сам монітор не є справжнім 10-бітним, він може імітувати більшу глибину кольору, щоб показати весь діапазон HDR-контенту, що дозволяє отримати більш реалістичне зображення.
Tonny: 25.09.2025 09:59 :up: дякую за роз'яснення. Справді дивно від такого класу очікувати "просунутих технологій" :)
Будь ласка!
Ще одну особливість можете помітити на моніторах з не чистою бітністю - 6 bit+FRC, чи 8 bit+FRC.
В таких моніторах, навіть, якщо в них не заявлено підтримку HDR, всеодно, ввімкнення функції HDR доступне. І хоча воно нічого не дає, але також, досить часто вводить людей в оману.
Tonny
Junior

Nutbar: 25.09.2025 12:21 Можете показати де? Якщо там 8біт+frc, то супер, питань нема, але всюди де я дивився заявлено було вказано просто 8 біт.
в огляді на ютубі почув, потім побачив на сайті LG HDR10 і сприйняв це як 10біт (враховуючи, що іншого параметра "бітність" в характеристиках не було), які наочно "підтвердилися" опцією в драйверах "10bit".
Свегер пояснив мені мою помилку :)
feniks_tm
Member

Поправити трішки пересети HDR і буде ноубрейнер :rotate: Кому там було мало яскравості в SDR на оледах, готуйте котлету (точніше нові виправдання) :gigi:
Nutbar
Member

Свегер: 25.09.2025 13:12
Восьмибітний монітор може мати в налаштуваннях опцію 10-бітного кольору, якщо він підтримує HDR та здатний обробляти більшу кількість кольорів шляхом програмного згладжування ("фрейтерингу" - коли система швидко чергує сусідні кольори, щоб створити враження проміжного відтінку). Хоча сам монітор не є справжнім 10-бітним, він може імітувати більшу глибину кольору, щоб показати весь діапазон HDR-контенту, що дозволяє отримати більш реалістичне зображення.
Оце ви термін видумали) Мова ж про FRC? - так от в цьому моніторі його нема.

Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
А може й є. Зазвичай якщо є, то це вказують. Для цього всюди бачу лише просто "8 біт". Те що в налаштуваннях невідії на нього можна кинути 10біт взагалі нічого не означає. Як я вже показував, на мій 12 біт можна кинути, але від цього він 12 біт не стане, навіть 10біт+фрц не стане.

Відправлено через 20 хвилин 41 секунду:
З чатугпт:
Коротко: для LG 24GS60F усе вказує на рідні 8 біт без FRC. Якщо подати 10-бітний сигнал, монітор його прийме, але всередині зведе до своїх 8 біт. Дизеринг може зробити відеокарта або внутрішня обробка, та це не перетворює панель на 8-біт + FRC.

Що є в офіційних спеках
  • На сторінках LG для 24GS60F видно Color Depth 16.7M і окремо вказано Color Bit 8bit. Про FRC не пишуть. LG Electronics
  • Для спорідненої моделі 24GS50F LG прямо пише 8bit (6bit+FRC), тобто там FRC декларують, а для 24GS60F ні. Це непрямо підтверджує, що у 24GS60F звичайні 8 біт. LG Electronics
Що станеться з 10-бітним виходом
  • Інтерфейси HDMI/DP дозволяють обрати 10 bpc, але дисплей з 8-бітною панеллю відмалює 8 біт. Іноді драйвер робить власний тимчасовий дизеринг, що може трохи зменшити бандинг, але глибина панелі не змінюється. Це нормальна робота тракту, а не режим 8-біт + FRC.
Цікаво те, що у 24gs50f-b з 6біт+фрц теж є підтримка HDR.
Vpupkin
Member

feniks_tm: 25.09.2025 15:22Кому там було мало яскравості в SDR на оледах, готуйте котлету (точніше нові виправдання)
Не 4к, не 32", нінужноє :gigi:
Ответить