Чутки: виробництво чипів за техпроцесом TSMC 2 нм на 50% дорожче

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити Чутки: виробництво чипів за техпроцесом TSMC 2 нм на 50% дорожче

Та кожне нове покоління дорожче за попереднє. Питання лише в тому чи будуть виробничі потужності масштабуватись як було з 12/14/16 і 28/32 щоб з часом стати дешевше, чи це черговий проходняк і буде ще дорожче. Особисто я роблю ставку на друге, зараз забагато грошей вливають в техноконтори і вони з жиру бісяться.
VovaII
Member

Scoffer: 23.09.2025 10:15Особисто я роблю ставку на друге, зараз забагато грошей вливають в техноконтори і вони з жиру бісяться.
Тобто Ви вважаєте, що це вливання грошей ще не скоро закінчиться?
Оскільки запуск масового виробництва за цією технологією потребував величезних витрат, то вартість продукції може підскочити аж до 50%.
Але ж це вартість, якщо говорити про мобільники, лише самого SoC. Це ж не означає, що наступне покоління, наприклад Айфонів, стане в 1,5 рази дорожче?
Jarme
Junior

З цим всім є нюанси. Інфляція долара один із головних чинників зростання стартової ціни на 2 нм. Звісно, що масштабування виробництва, насичення ринку та зменшення відсотку бракованих чипів трішки знизять ціну на 2 нм, але вже не буде такого падіння вартості з часом як це було 10 років тому
Scoffer
Member

VovaII: 23.09.2025 10:37Тобто Ви вважаєте, що це вливання грошей ще не скоро закінчиться?
Ні. Ефективні центробанки і їхні аналоги по світу "надрукували" забагато грошей і вони мають десь осісти і згоріти. Поки їх не зжере інфляція чи пірамідка не репне - діла не буде.

Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
Ну або поки не знайдеться нова модна тема, в котру заливатимуть. От наприклад мене б влаштували бананові плантації. Не люблю банани)
Keyser Soze
Member

В начале цена будет на 50% дороже или на протяжении всего жизненного цикла?? Если второе - пускай, идут лесом со своими 2нм :gigi: :lol: :up: :up: :up:
ender
Member

Scoffer: 23.09.2025 10:43От наприклад мене б влаштували бананові плантації. Не люблю банани)
Будьте осторожны со своими желаниями
спойлер
https://www.youtube.com/watch?v=2Bm5NWCMlPo
Грядёт второе по счёту вымирание вида бананов за последние сто лет.
-falconer-
Member

Якщо не помиляюсь, то була новина, що Nvidia нові карти на архітектурі Vera Rubin будуть клепати на перевіреному 3 нм техпроцесі. Отже, там подорожчання не повинно бути (в теорії), але це не точно :-/
AssayMAS
Member

-falconer-: 23.09.2025 11:41будуть клепати на перевіреному 3 нм техпроцесі
ну так что у "2нМ техпроцесса" что у "3нМ техпроцесса" транзистор физически 40+нМ на 40+нМ
А тех процесс это способ на одном и том же литографе изготовления слоёв и время их облучения... что в самом узком месте транзистора даёт условные 2нМ или 3 нМ.
Так как "3нМ" уже с 2022 пользуют на заводе, то технология отлажена и брака будет мало - максимум прибыли за минимум риска. А вот "2нМ" всего годик как серийна и брака будет много.
ADv
Member

С чего бы это монополисту снижать цену, когда и так купят как миленькие. Пока всякие самсунги и интелы пасут задних ни о каких удешевлениях топовых техпроцессов можно и не мечтать, законы рынка отлично работают. Китай банально выкинули с игровой площадки, чтоб гешефт не обламывал. Тут главное постепенно повышать, дабы хомячки могли оправдать удорожание инфляцией, выходом годной продукции, ценой разработки и прочими отмазками. Единственное возможное рыночное противодействие - не покупать у зажравшегося монополиста - не реализуемо в принципе, ибо остановить каток потреблядства может только мировая катастрофа. Вот так и живём...
dead_rat
Member

Keyser Soze: 23.09.2025 11:10 В начале цена будет на 50% дороже или на протяжении всего жизненного цикла?? Если второе - пускай, идут лесом со своими 2нм :gigi: :lol: :up: :up: :up:
Спочатку буде на 50% дорожче. Потім буде ще дорожче, бо все дорожчає, а тсмц - монополіст.

Ваш Кеп
Scoffer
Member

ender: 23.09.2025 11:32Грядёт второе по счёту вымирание вида бананов за последние сто лет.
Так буває коли по світу вирощувати один сорт і переважно вегетативним методом. Тобто це генетично однакові рослини. Але не хвилюйся, там вже знайшли заміну. Ще більш легкий у вирощуванні і транспортуванні і ще менш смачний сорт :rotate:
PS: а загалом у тих бананів з добру сотню сортів, і я впевнений що аборигени для себе вирощують не те що на експорт, а щось смачніше.
lw_007
Member

Scoffer: 23.09.2025 13:30
ender: 23.09.2025 11:32Грядёт второе по счёту вымирание вида бананов за последние сто лет.
Так буває коли по світу вирощувати один сорт і переважно вегетативним методом. Тобто це генетично однакові рослини. Але не хвилюйся, там вже знайшли заміну. Ще більш легкий у вирощуванні і транспортуванні і ще менш смачний сорт :rotate:
PS: а загалом у тих бананів з добру сотню сортів, і я впевнений що аборигени для себе вирощують не те що на експорт, а щось смачніше.
Ну так смачне не завжди значить коменрційно вигідне)
Scoffer
Member

lw_007: 23.09.2025 13:34Ну так смачне не завжди значить коменрційно вигідне)
Так, але з бананами дійшло до якоїсь крайньої ступені маразму. Тих же яблук не один-єдиний сорт комерційно вирощують, чи винограду, чи навіть пшениці з рисом.
VovaII
Member

Scoffer: 23.09.2025 13:30і я впевнений що аборигени для себе вирощують не те що на експорт, а щось смачніше.
Вони ті банани зрізають, коли вони ще зелені-зелені.(потім в чомусь їх замочують, вологу висушують, пакують і відправляють.) — Де можна скуштувати стигло-зрізаний банан, я навіть не знаю?
Аціо
Member

Scoffer: 23.09.2025 10:15 Пропоную обговорити Чутки: виробництво чипів за техпроцесом TSMC 2 нм на 50% дорожче

Та кожне нове покоління дорожче за попереднє. Питання лише в тому чи будуть виробничі потужності масштабуватись як було з 12/14/16 і 28/32 щоб з часом стати дешевше, чи це черговий проходняк і буде ще дорожче. Особисто я роблю ставку на друге, зараз забагато грошей вливають в техноконтори і вони з жиру бісяться.
Я вже неодноразово пояснював, що уся галузь тримається та фінансується споживачами, висока вартість лопат - мало споживачів, менше, і ще менше коли дорожче. Так відносно у короткостроковому майбутньому будуть надприбутки у декого, а потім піде стрімке падіння.
Хуанг та Ліза зароблять мільярди, індустрія втратить трильйони, і от смішно бо яка галузь тупа та її контентмейкери, адже тут пряма залежність, це як показувати на стрімінгах фільм коли його ще немає у кінотеатрах, так от власники кінотеатрів не тупорилі і мільярди у судах здирають з стрімінгових платформ штрафами через суди, а тут відверто Самсунг каже - роблю дорожче бо хочу, Нвідія каже роблю дорожче бо треба ще дві куртки з шкіри єдинорогів, АМД каже хочу зайві гроші, і на них не позиваються виробники ігор, ПЗ, ОС, фільмів та мережевих послуг, а дарма - немає доступної ложки у споживача - менше прибутки на трильйони, так от дати позов до АМД з Нвідією та інших на пару трильйонів разок за шкоду ринку та зловживання у бік споживачів-покупців, може вони трохи отямляться.

У контексті новини - здорожчення у виробництві на 50%, пластина 4нм - умовно 10000 баксів 160 в середньому кристалів 62.5 бакси за одиницю, 2нм пластина 15000 баксів 300 в середньому кристалів 50 баксів за одиницю, тобто дешевше, але про це ні ні, світ рожевих поні коштовний, поні мають доплатити.
Scoffer
Member

VovaII: 23.09.2025 17:22Де можна скуштувати стигло-зрізаний банан, я навіть не знаю
Ну от може б я теж якщо скуштував стиглозрізаний банан, та ще й отого нормального сорту, котрий скопитився задовго до мого народження, то може б мені і сподобалось. А те що в магазах мені от категорично не заходить.
lw_007
Member

Аціо: 23.09.2025 19:23
Scoffer: 23.09.2025 10:15 Пропоную обговорити Чутки: виробництво чипів за техпроцесом TSMC 2 нм на 50% дорожче

Я вже неодноразово пояснював, що уся галузь тримається та фінансується споживачами, висока вартість лопат - мало споживачів, менше, і ще менше коли дорожче. Так відносно у короткостроковому майбутньому будуть надприбутки у декого, а потім піде стрімке падіння.
Хуанг та Ліза зароблять мільярди, індустрія втратить трильйони, і от смішно бо яка галузь тупа та її контентмейкери, адже тут пряма залежність, це як показувати на стрімінгах фільм коли його ще немає у кінотеатрах, так от власники кінотеатрів не тупорилі і мільярди у судах здирають з стрімінгових платформ штрафами через суди, а тут відверто Самсунг каже - роблю дорожче бо хочу, Нвідія каже роблю дорожче бо треба ще дві куртки з шкіри єдинорогів, АМД каже хочу зайві гроші, і на них не позиваються виробники ігор, ПЗ, ОС, фільмів та мережевих послуг, а дарма - немає доступної ложки у споживача - менше прибутки на трильйони, так от дати позов до АМД з Нвідією та інших на пару трильйонів разок за шкоду ринку та зловживання у бік споживачів-покупців, може вони трохи отямляться.

У контексті новини - здорожчення у виробництві на 50%, пластина 4нм - умовно 10000 баксів 160 в середньому кристалів 62.5 бакси за одиницю, 2нм пластина 15000 баксів 300 в середньому кристалів 50 баксів за одиницю, тобто дешевше, але про це ні ні, світ рожевих поні коштовний, поні мають доплатити.
Изображение

1) Геймери для виробників - ніхто. Прибуток це b2b.
1.1) Геймери з бідних країн для виробників - зовсім ніхто. З тих що пунктом вище можна хоча б маркетинговий зиск мати)
2) сферичні цифри в вакуумі з "енциклопедії стеля" ?)
1234waltz
Member

Монополіст навіть при 90% виході годної продукції та зниженні собівартості на 50% може підняти ціну хоч на 50, хоч на 150 відсотків, та розповідати про те що йому дорого, важко.
Tiufin
Member

ADv: 23.09.2025 12:01 С чего бы это монополисту снижать цену, когда и так купят как миленькие. Пока всякие самсунги и интелы пасут задних ни о каких удешевлениях топовых техпроцессов можно и не мечтать, законы рынка отлично работают. Китай банально выкинули с игровой площадки, чтоб гешефт не обламывал. Тут главное постепенно повышать, дабы хомячки могли оправдать удорожание инфляцией, выходом годной продукции, ценой разработки и прочими отмазками. Единственное возможное рыночное противодействие - не покупать у зажравшегося монополиста - не реализуемо в принципе, ибо остановить каток потреблядства может только мировая катастрофа. Вот так и живём...
Ужас-ужас, навкруги суцільні хомячки, монополісти та потрєблядство, ніпаіграть :D
Аціо
Member

lw_007: 23.09.2025 20:03

1) Геймери для виробників - ніхто. Прибуток це b2b.
1.1) Геймери з бідних країн для виробників - зовсім ніхто. З тих що пунктом вище можна хоча б маркетинговий зиск мати)
2) сферичні цифри в вакуумі з "енциклопедії стеля" ?)
В наступний раз спробуйте у голову не тільки їсти, ніхто в нього - саме тому GAMING ледь вже на шкарпетках та туалетному папері, ніхто з ринком та послугами на десятки трильйонів, ніхто той хто тебе годує? Тоді у вас проблеми з чинником та наслідками.
Сферична аналітика сферичної відповідності, а ви чого очікували?
Хоча даремно питаю, так з огляду на перших два ваших твердження
- як масштабувати підрахунок вам пояснювати марно.
Ответить