Новости
Последние статьи и обзоры
Чутки: виробництво чипів за техпроцесом TSMC 2 нм на 50% дорожче
-
Scoffer
Member
Пропоную обговорити Чутки: виробництво чипів за техпроцесом TSMC 2 нм на 50% дорожче
Та кожне нове покоління дорожче за попереднє. Питання лише в тому чи будуть виробничі потужності масштабуватись як було з 12/14/16 і 28/32 щоб з часом стати дешевше, чи це черговий проходняк і буде ще дорожче. Особисто я роблю ставку на друге, зараз забагато грошей вливають в техноконтори і вони з жиру бісяться.
Та кожне нове покоління дорожче за попереднє. Питання лише в тому чи будуть виробничі потужності масштабуватись як було з 12/14/16 і 28/32 щоб з часом стати дешевше, чи це черговий проходняк і буде ще дорожче. Особисто я роблю ставку на друге, зараз забагато грошей вливають в техноконтори і вони з жиру бісяться.
-
VovaII
Member
Тобто Ви вважаєте, що це вливання грошей ще не скоро закінчиться?Scoffer: ↑ 23.09.2025 10:15Особисто я роблю ставку на друге, зараз забагато грошей вливають в техноконтори і вони з жиру бісяться.
Але ж це вартість, якщо говорити про мобільники, лише самого SoC. Це ж не означає, що наступне покоління, наприклад Айфонів, стане в 1,5 рази дорожче?Оскільки запуск масового виробництва за цією технологією потребував величезних витрат, то вартість продукції може підскочити аж до 50%.
-
Jarme
Junior
З цим всім є нюанси. Інфляція долара один із головних чинників зростання стартової ціни на 2 нм. Звісно, що масштабування виробництва, насичення ринку та зменшення відсотку бракованих чипів трішки знизять ціну на 2 нм, але вже не буде такого падіння вартості з часом як це було 10 років тому
-
Scoffer
Member
Ні. Ефективні центробанки і їхні аналоги по світу "надрукували" забагато грошей і вони мають десь осісти і згоріти. Поки їх не зжере інфляція чи пірамідка не репне - діла не буде.VovaII: ↑ 23.09.2025 10:37Тобто Ви вважаєте, що це вливання грошей ще не скоро закінчиться?
Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
Ну або поки не знайдеться нова модна тема, в котру заливатимуть. От наприклад мене б влаштували бананові плантації. Не люблю банани)
-
Keyser Soze
Member
В начале цена будет на 50% дороже или на протяжении всего жизненного цикла?? Если второе - пускай, идут лесом со своими 2нм

-
ender
Member
Будьте осторожны со своими желаниямиScoffer: ↑ 23.09.2025 10:43От наприклад мене б влаштували бананові плантації. Не люблю банани)
- спойлер
-
https://www.youtube.com/watch?v=2Bm5NWCMlPo
Грядёт второе по счёту вымирание вида бананов за последние сто лет.
-
-falconer-
Member
Якщо не помиляюсь, то була новина, що Nvidia нові карти на архітектурі Vera Rubin будуть клепати на перевіреному 3 нм техпроцесі. Отже, там подорожчання не повинно бути (в теорії), але це не точно 
-
AssayMAS
Member
ну так что у "2нМ техпроцесса" что у "3нМ техпроцесса" транзистор физически 40+нМ на 40+нМ-falconer-: ↑ 23.09.2025 11:41будуть клепати на перевіреному 3 нм техпроцесі
А тех процесс это способ на одном и том же литографе изготовления слоёв и время их облучения... что в самом узком месте транзистора даёт условные 2нМ или 3 нМ.
Так как "3нМ" уже с 2022 пользуют на заводе, то технология отлажена и брака будет мало - максимум прибыли за минимум риска. А вот "2нМ" всего годик как серийна и брака будет много.
-
ADv
Member
С чего бы это монополисту снижать цену, когда и так купят как миленькие. Пока всякие самсунги и интелы пасут задних ни о каких удешевлениях топовых техпроцессов можно и не мечтать, законы рынка отлично работают. Китай банально выкинули с игровой площадки, чтоб гешефт не обламывал. Тут главное постепенно повышать, дабы хомячки могли оправдать удорожание инфляцией, выходом годной продукции, ценой разработки и прочими отмазками. Единственное возможное рыночное противодействие - не покупать у зажравшегося монополиста - не реализуемо в принципе, ибо остановить каток потреблядства может только мировая катастрофа. Вот так и живём...
-
dead_rat
Member
Спочатку буде на 50% дорожче. Потім буде ще дорожче, бо все дорожчає, а тсмц - монополіст.Keyser Soze: ↑ 23.09.2025 11:10 В начале цена будет на 50% дороже или на протяжении всего жизненного цикла?? Если второе - пускай, идут лесом со своими 2нм![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ваш Кеп
-
Scoffer
Member
Так буває коли по світу вирощувати один сорт і переважно вегетативним методом. Тобто це генетично однакові рослини. Але не хвилюйся, там вже знайшли заміну. Ще більш легкий у вирощуванні і транспортуванні і ще менш смачний сортender: ↑ 23.09.2025 11:32Грядёт второе по счёту вымирание вида бананов за последние сто лет.
PS: а загалом у тих бананів з добру сотню сортів, і я впевнений що аборигени для себе вирощують не те що на експорт, а щось смачніше.
-
lw_007
Member
Ну так смачне не завжди значить коменрційно вигідне)Scoffer: ↑ 23.09.2025 13:30Так буває коли по світу вирощувати один сорт і переважно вегетативним методом. Тобто це генетично однакові рослини. Але не хвилюйся, там вже знайшли заміну. Ще більш легкий у вирощуванні і транспортуванні і ще менш смачний сортender: ↑ 23.09.2025 11:32Грядёт второе по счёту вымирание вида бананов за последние сто лет.![]()
PS: а загалом у тих бананів з добру сотню сортів, і я впевнений що аборигени для себе вирощують не те що на експорт, а щось смачніше.
-
Scoffer
Member
Так, але з бананами дійшло до якоїсь крайньої ступені маразму. Тих же яблук не один-єдиний сорт комерційно вирощують, чи винограду, чи навіть пшениці з рисом.lw_007: ↑ 23.09.2025 13:34Ну так смачне не завжди значить коменрційно вигідне)
-
VovaII
Member
Вони ті банани зрізають, коли вони ще зелені-зелені.(потім в чомусь їх замочують, вологу висушують, пакують і відправляють.) — Де можна скуштувати стигло-зрізаний банан, я навіть не знаю?Scoffer: ↑ 23.09.2025 13:30і я впевнений що аборигени для себе вирощують не те що на експорт, а щось смачніше.
-
Аціо
Member
Я вже неодноразово пояснював, що уся галузь тримається та фінансується споживачами, висока вартість лопат - мало споживачів, менше, і ще менше коли дорожче. Так відносно у короткостроковому майбутньому будуть надприбутки у декого, а потім піде стрімке падіння.Scoffer: ↑ 23.09.2025 10:15 Пропоную обговорити Чутки: виробництво чипів за техпроцесом TSMC 2 нм на 50% дорожче
Хуанг та Ліза зароблять мільярди, індустрія втратить трильйони, і от смішно бо яка галузь тупа та її контентмейкери, адже тут пряма залежність, це як показувати на стрімінгах фільм коли його ще немає у кінотеатрах, так от власники кінотеатрів не тупорилі і мільярди у судах здирають з стрімінгових платформ штрафами через суди, а тут відверто Самсунг каже - роблю дорожче бо хочу, Нвідія каже роблю дорожче бо треба ще дві куртки з шкіри єдинорогів, АМД каже хочу зайві гроші, і на них не позиваються виробники ігор, ПЗ, ОС, фільмів та мережевих послуг, а дарма - немає доступної ложки у споживача - менше прибутки на трильйони, так от дати позов до АМД з Нвідією та інших на пару трильйонів разок за шкоду ринку та зловживання у бік споживачів-покупців, може вони трохи отямляться.
У контексті новини - здорожчення у виробництві на 50%, пластина 4нм - умовно 10000 баксів 160 в середньому кристалів 62.5 бакси за одиницю, 2нм пластина 15000 баксів 300 в середньому кристалів 50 баксів за одиницю, тобто дешевше, але про це ні ні, світ рожевих поні коштовний, поні мають доплатити.
-
Scoffer
Member
Ну от може б я теж якщо скуштував стиглозрізаний банан, та ще й отого нормального сорту, котрий скопитився задовго до мого народження, то може б мені і сподобалось. А те що в магазах мені от категорично не заходить.VovaII: ↑ 23.09.2025 17:22Де можна скуштувати стигло-зрізаний банан, я навіть не знаю
-
lw_007
Member
Аціо: ↑ 23.09.2025 19:23Я вже неодноразово пояснював, що уся галузь тримається та фінансується споживачами, висока вартість лопат - мало споживачів, менше, і ще менше коли дорожче. Так відносно у короткостроковому майбутньому будуть надприбутки у декого, а потім піде стрімке падіння.Scoffer: ↑ 23.09.2025 10:15 Пропоную обговорити Чутки: виробництво чипів за техпроцесом TSMC 2 нм на 50% дорожче
Хуанг та Ліза зароблять мільярди, індустрія втратить трильйони, і от смішно бо яка галузь тупа та її контентмейкери, адже тут пряма залежність, це як показувати на стрімінгах фільм коли його ще немає у кінотеатрах, так от власники кінотеатрів не тупорилі і мільярди у судах здирають з стрімінгових платформ штрафами через суди, а тут відверто Самсунг каже - роблю дорожче бо хочу, Нвідія каже роблю дорожче бо треба ще дві куртки з шкіри єдинорогів, АМД каже хочу зайві гроші, і на них не позиваються виробники ігор, ПЗ, ОС, фільмів та мережевих послуг, а дарма - немає доступної ложки у споживача - менше прибутки на трильйони, так от дати позов до АМД з Нвідією та інших на пару трильйонів разок за шкоду ринку та зловживання у бік споживачів-покупців, може вони трохи отямляться.
У контексті новини - здорожчення у виробництві на 50%, пластина 4нм - умовно 10000 баксів 160 в середньому кристалів 62.5 бакси за одиницю, 2нм пластина 15000 баксів 300 в середньому кристалів 50 баксів за одиницю, тобто дешевше, але про це ні ні, світ рожевих поні коштовний, поні мають доплатити.
1) Геймери для виробників - ніхто. Прибуток це b2b.
1.1) Геймери з бідних країн для виробників - зовсім ніхто. З тих що пунктом вище можна хоча б маркетинговий зиск мати)
2) сферичні цифри в вакуумі з "енциклопедії стеля" ?)
-
1234waltz
Member
Монополіст навіть при 90% виході годної продукції та зниженні собівартості на 50% може підняти ціну хоч на 50, хоч на 150 відсотків, та розповідати про те що йому дорого, важко.
-
Tiufin
Member
Ужас-ужас, навкруги суцільні хомячки, монополісти та потрєблядство, ніпаігратьADv: ↑ 23.09.2025 12:01 С чего бы это монополисту снижать цену, когда и так купят как миленькие. Пока всякие самсунги и интелы пасут задних ни о каких удешевлениях топовых техпроцессов можно и не мечтать, законы рынка отлично работают. Китай банально выкинули с игровой площадки, чтоб гешефт не обламывал. Тут главное постепенно повышать, дабы хомячки могли оправдать удорожание инфляцией, выходом годной продукции, ценой разработки и прочими отмазками. Единственное возможное рыночное противодействие - не покупать у зажравшегося монополиста - не реализуемо в принципе, ибо остановить каток потреблядства может только мировая катастрофа. Вот так и живём...
-
Аціо
Member
В наступний раз спробуйте у голову не тільки їсти, ніхто в нього - саме тому GAMING ледь вже на шкарпетках та туалетному папері, ніхто з ринком та послугами на десятки трильйонів, ніхто той хто тебе годує? Тоді у вас проблеми з чинником та наслідками.lw_007: ↑ 23.09.2025 20:03
1) Геймери для виробників - ніхто. Прибуток це b2b.
1.1) Геймери з бідних країн для виробників - зовсім ніхто. З тих що пунктом вище можна хоча б маркетинговий зиск мати)
2) сферичні цифри в вакуумі з "енциклопедії стеля" ?)
Сферична аналітика сферичної відповідності, а ви чого очікували?
Хоча даремно питаю, так з огляду на перших два ваших твердження
- як масштабувати підрахунок вам пояснювати марно.