Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

StTechnik: 14.09.2025 13:37Я тут сравнительно недавно пытаюсь делать "правильно", и отключил HDR на постоянку. И как ты думаешь что? Правильно - теперь я забываю его включить когда надо
Ну да... есть такая проблемка :)

Приходится всё время помнить, что перед запуском 3D приложений надо включить HDR - вот поэтому и повесил утилу в трей SDR/HDR одним кликом.
StTechnik: 14.09.2025 13:37 Либо еще что? Правильно - забываю его выключить после игр
Ну ... такое... через пару минут при работе с доками/таблицами или в браузере начинается что-то не то... особенно вечером - вспоминаешь и выключаешь HDR...
StTechnik: 14.09.2025 13:37Наверно я сойду с этого правильного пути )
Зачем? :D Глаза ведь надо беречь и HDR это никак не для работы/серфинга в инете...
StTechnik
Member

FirstTDM: 14.09.2025 14:43вот поэтому и повесил утилу в трей SDR/HDR одним кликом.
Бенз разницы - я буду забывать Win+Alt+B или кликать. Моему организму пофик что забывать :D
FirstTDM: 14.09.2025 14:43Зачем? Глаза ведь надо беречь и HDR это никак не для работы/серфинга в инете...
Мои глаза уже всякое повидали:-) А вот память - дело другое
FirstTDM
Member

StTechnik: 14.09.2025 15:03Моему организму пофик что забывать
StTechnik: 14.09.2025 15:03Мои глаза уже всякое повидали:-)
Ааа... ну тогда - всё хорошо! Картинка сочная и красивая, можно ни о чем не беспокоится...

Такое... когда что-то срочное я по Alt-Tab переключаюсь и спокойно 5-10 мин работаю под HDR... нет проблем... можно и так... другое дело, когда нет никаких дерганий с внешнего мира, я спокойно выбираю режим и вдумчиво отдыхаю/работаю... B-)
Striker
Member

Погрався в Сталкер з HDR, тепер не можу дивитися на SDR. :weep: Це нормально? :help:
Тільки мені чомусь хочеться викрутити Яскравість HDR на максимум в грі, тоді картинка прям соковита і яскрава, а якщо по дефолту, то темнувато. В такому режимі мій OLED не вигорить швидко? :think:
Nutbar
Member

Striker
Яскравіть хдр ставте як подобається, здається в сталкері це щось накшталт експозиції і підходяще налатування для кождного монітору різне. Не вигорить :)
Последний раз редактировалось Nutbar 14.09.2025 15:29, всего редактировалось 1 раз.
Striker
Member

FirstTDM: 14.09.2025 15:11сочная и красивая
Ха, я ще ваш пост не читав, я слова у нас одні й ті ж)
FirstTDM
Member

Striker: 14.09.2025 15:24Погрався в Сталкер з HDR, тепер не можу дивитися на SDR. Це нормально?
ДА! B-) Сталкер 2 - это одна из тех игр, ради которых можно/нужно брать OLED!!! :super:
Striker: 14.09.2025 15:24В такому режимі мій OLED не вигорить швидко?
Да кто его знает - этим матрицам всего лишь год... там посмотрим... :rotate:
Nutbar: 14.09.2025 15:29здається в сталкері це щось накшталт експозиції і підходяще налатування для кождного монітору різне.
У меня в сталкере яркость HDR установлена на 30% в игре - я даже и не представляю, что за монитор должен быть для задирания выше... и так всё круто - солнце бьет в глаза и т.д. и т.п.
Striker
Member

Погано тільки те, що в OLED Care захисні фічі типу Sub-Logo Dim, Corner Dim в переході на SDR доводиться переключати чи вимикати їх, бо в SDR з ними темна картинка. А от в режимі HDR вони, при переключенні в грі, взагалі ні на що не впливали, маю на увазі яскравість картинки, але типу повинні працювати проти вигорання. :puzzle:
FirstTDM: 14.09.2025 15:36У меня в сталкере яркость HDR установлена на 30% в игре - я даже и не представляю, что за монитор должен быть для задирания выше.
Не знаю, мені нічого не б'є, навпаки краще і соковитіше. По дефолту там Яскравість HDR 25, максимум 60. От мені комфортно десь від 50-ти. :think:
FirstTDM
Member

Striker: 14.09.2025 15:40Погано тільки те, що в OLED Care захисні фічі типу Sub-Logo Dim, Corner Dim в переході на SDR доводиться переключати чи вимикати їх, бо в SDR з ними темна картинка.
Не знаю что и сказать - это от конкретного монитора/прошивки зависит... у меня в SDR очень даже яркое изображение (проверяю по тестовым картинкам) и OLED Care не переключаю в SDR/HDR...
Striker: 14.09.2025 15:40По дефолту там Яскравість HDR 25, максимум 60. От мені комфортно десь від 50-ти.
Всё может быть... зависит и от монитора, и от видяхи, и от настроек в драйверах и игре...
Gold_Star
Member

Цікаво. У кого Windows 11 - система може сама міняти кольоропередачу з увімкненою опцією ACM. Перевіряйте у себе, в кого особливо на SDR відтінки були не надто яскраві:
спойлер
FirstTDM
Member

Gold_Star: 14.09.2025 16:06У кого Windows 11 - система може сама міняти кольоропередачу з увімкненою опцією ACM.
Там главная мысль: "It can improve color accuracy, but it can also have the opposite effect."

Ни с чем спорить не буду - можно отдать управление цветами NVIDIA, а можно и MS... надо смотреть в каждом конкретном случае и на софт...

Если не ошибаюсь, то в HDR всегда управление цветами перехватывает винда - потому и отдаю в SDR цвета на работу винде... понятное дело, что и драйвера монитора установлены, и цветовой профиль правильный
Gold_Star
Member

FirstTDM
Я би все ж радив цю опцію відключати, оскільки її використання доречне для певних юзкейсів (а для них краще використовувати свій ICC профіль), коли в більшості випадків монітор просто не отримуватиме усієї інформації по кольорам - і виходить що людині приходиться налаштовувати монітор по обмеженому профілю і не розуміє, де ж та магія оледу, яка фікситься тільки примусовим HDR :) Ось увесь пазл і склався...

Ну і влучно в коментарях підмітили:
"The idea behind is great, but the execution is lacking"

Yep, that's Microsoft.
feniks_tm
Member

Gold_Star: 14.09.2025 16:06 Цікаво. У кого Windows 11 - система може сама міняти кольоропередачу з увімкненою опцією ACM. Перевіряйте у себе, в кого особливо на SDR відтінки були не надто яскраві:
спойлер
Я з цієї штуки наплювався ще коли ltsc 24h2 тестив рік тому :rotate: Не розумію якого біса воно за замовчуванням вмикається після встановлення дров на відяху.
FirstTDM
Member

Gold_Star: 14.09.2025 16:23коли в більшості випадків монітор просто не отримуватиме усієї інформації по кольорам
Это не так - всё в порядке с цветами на мониторе... просто управление передается или MS (которая знает про монитор из файла ICM), или NVIDIA (которая аналогично всё знает)
Gold_Star: 14.09.2025 16:23а для них краще використовувати свій ICC профіль
ICC профиль можно заменить ручной настройкой всех параметров...

А в целом и общем - я еще не встречал исчерпывающей и непротиворечивой информации про цветовые пространства, файлы ICM/ICC, управление цветами виндой/видяхой... и т.д. и т.п.
l-m
Member

Striker: 14.09.2025 14:25 Тут щось пишуть про режим sRGB, але мені чомусь в ньому якась тускла картинка.
Так і має бути.
sRGB це найубогіша колірна модель, у якій не вистачає купи кольорів, вона охоплює всього ~1/3 від того що може бачити людське око. Якщо немає потреби готувати для чогось зображення саме у цій моделі або алергії на розширене кольорове охоплення, то в sRGB вдома немає сенсу використовувати.
Nutbar
Member

l-m: 14.09.2025 19:33
Striker: 14.09.2025 14:25 Тут щось пишуть про режим sRGB, але мені чомусь в ньому якась тускла картинка.
Так і має бути.
Спокон віків користувались моніками обмеженими до sRGB і все було ок, а тут раптопо "картинка тускла і так і має бути". Вам це не здається дивним?
l-m: 14.09.2025 19:33 sRGB це найубогіша колірна модель, у якій не вистачає купи кольорів, вона охоплює всього ~1/3 від того що може бачити людське око.
З одного боку це так. Але в той же час sRGB покриває більшу частину кольорів, що зустрічаються в природі. Виняток: якісь бірюзово-зелені, чи дуже перенасичені кольори.
l-m: 14.09.2025 19:33то в sRGB вдома немає сенсу використовувати.
Шкода, що приблизно 99% контенту в інтернеті саме в sRGB. Як ви пропонуєте його не використовувати? Чи якимось чином розтягувати гаму? - тоді якісь кольори виявляться перенасиченими. Не ті, які б мали бути такими. Чудовий приклад це кольори шкіри. Всі ж знають якими вони мають бути, якщо виходили на вулицю? Нашо їх перенасичувати?

Мені дуже подобаються останні два приклади на цій сторінці:
https://www.wide-gamut.com/test/image-sdr
Так, в sRGB якісь типу трохи сірувасті деякі кольори, але вцілому картинки ніякі не тусклі. Абсолютно нормальні. І це прямо спеціально підібрані приклади.
l-m
Member

Nutbar: 14.09.2025 19:56Спокон віків користувались моніками обмеженими до sRGB
Хто? У мене, наприклад останні 25 років монітори з 95-100% покриттям Adobe RGB, половину цього часу зі 100%.
Nutbar: 14.09.2025 19:56і все було ок
Омана через звичку.
У свій час у купи людей взагалі були TN-монітори які навчіть убогий sRGB повністю не могли, і що з цього?
Nutbar: 14.09.2025 19:56 а тут раптопо "картинка тускла і так і має бути". Вам це не здається дивним?
Звісно не здається, якщо бачив це більшу частину свого життя, а не раптово :)
І у людини вище не "раптопо", а тому що вона може порівняти тепер.
Nutbar: 14.09.2025 19:56Не ті, які б мали бути такими.
Яке до цього діло пересічному юзеру? Він цілком може користуватись тим, що йому більше подобається, йому не потрібно звіряти свій монітор з калібрувальними таблицями.
Он раніше декілька людей писатили що в ХДР-режимі користуються у вінді - і нічого, не вмерли від того що в sRGB не попадають.
Nutbar: 14.09.2025 19:56Чудовий приклад це кольори шкіри. Всі ж знають якими вони мають бути, якщо виходили на вулицю?
Це залежить від монітора та його налаштувань, у мене більшість юуберів у студіях виглядають більш здоровими без обмеження в sRGB :dontknow:
Nutbar
Member

l-m: 14.09.2025 20:23
Nutbar: 14.09.2025 19:56Не ті, які б мали бути такими.
Яке до цього діло пересічному юзеру? Він цілком може користуватись тим, що йому більше подобається
З цим я не сперечаюсь. Але якщо налаштовано геть неправильно, то на одному прикладі все може буди супер, а на іншому зовсім погано.
l-m: 14.09.2025 20:23 Це залежить від монітора та його налаштувань, у мене більшість юуберів у студіях виглядають більш здоровими без обмеження в sRGB :dontknow:
Звісно, мова про правильно відкалібровані монітори. В такому випадку більшість відтінків шкіри будуть виглядяти майже однаково що в srgb що dcip3, там не багато втрат. І якщо контент вже збежерено в sRGB, то якісь нові відтінки ви звідти ніяк не витягнете, вони безповоротно втрачені. Ну може хіба за допомогою чогось накшталт RTX HDR - штука дійсно революційна, але теж іноді помиляється.
FirstTDM
Member

Так... мы начинаем ходить по офигенно тонкому льду... :)
l-m: 14.09.2025 19:33sRGB це найубогіша колірна модель, у якій не вистачає купи кольорів
Модель для чего? Если этот цвет не могут отобразить 99% мониторов/тв/гаджетов и его нельзя напечатать на бумаге/полотне/пластике - то о чем мы говорим? О "неуловимом Джо"?
l-m: 14.09.2025 20:23У мене, наприклад останні 25 років монітори з 95-100% покриттям Adobe RGB, половину цього часу зі 100%.
Хм... предпечатная подготовка? Стандарт CMYK для печати?

А ничего, что цветные файлы Adobe RGB могут выглядеть блеклыми и тусклыми на веб-сайтах и в социальных сетях, а также на стандартных мониторах.

И еще раз: Adobe RGB - это стандарт для ПЕЧАТИ... именно так - проблема точной цветной печати - это офигенная проблема... только при чем тут sRGB - стандарт для отображения на экранах... зачем сравнивать?
Striker
Member

FirstTDM: 14.09.2025 14:43Приходится всё время помнить, что перед запуском 3D приложений надо включить HDR - вот поэтому и повесил утилу в трей SDR/HDR одним кликом.
Поділіться, будь ласка, що за утиліта така.
Ответить