Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

tablestikus: 14.09.2025 11:49
feniks_tm: 14.09.2025 11:23
Ніколи не зрозумію навіщо брати монітор з розширеним покриттям, щоб потім його юзати в srgb. Єдине виключення - професійна робота з кольором, і то, якщо треба саме srgb. Споживання контенту і ігри на srgb для мене виглядають абсолютно ніяк, сіра фігня.
спойлер
Изображение
Головне щоб ти бачив цю різницю
То таке, просто пригоріло, що спочатку кажуть що "все суб'єктивно", а потім проштовхують, що обов'язково треба ставити srgb. Типу а щоб що, точність точністю, але для споживання перенасиченість може краще сприйматись для когось. Особливо, якщо грати в ігри без (адекватної) підтримки HDR чи компетітів.
Gold_Star
Member

Vader: 14.09.2025 11:17После прочтения всей этой билиберды на кучу страниц,не изменил ,ни одной настройки
Разговоры ни о чем
Питається, навіщо тобі Феррарі, якщо їздиш тільки в еко-режимі? ;)

Striker
Скручуйте трошки контрастність. Зверніть увагу на кадр з чаєм - на оледі весь пар зібрався у суцільне сяйво, коли на IPS чітко видно контури пару. Так само на Сталкері - за будкою небо не повинно було відсвічувати. Пресети (типу FPS чи Normal) теж погоди не зроблять - це просто задані виробником готові налаштування, які не є репрезентацією якоїсь магічної "адаптації" зображення під олед, тому спокійно ставте на Custom і налаштовуйте так, щоб зображення в усіх сценаріях було задовільним.
feniks_tm: 14.09.2025 11:23 Споживання контенту і ігри на srgb для мене виглядають абсолютно ніяк, сіра фігня.
Це просто означає що ви не змогли налаштувати свій монітор. Ну або у вас топовий за свої гроші VA 6bit+FRC, на якому замість рівного градієнту суцільний гребінь з бандінгу.
feniks_tm
Member

Gold_Star: 14.09.2025 12:04 Це просто означає що ви не змогли налаштувати свій монітор. Ну або у вас топовий за свої гроші VA 6bit+FRC, на якому замість рівного градієнту суцільний гребінь з бандінгу.
Ні, це просто означає, що воно мені не подобається. І все. Але ж ні, тут треба всім проштовхнути, як "правильно".
Gold_Star
Member

feniks_tm: 14.09.2025 12:06Ні, це просто означає, що воно мені не подобається. І все. Але ж ні, тут треба всім проштовхнути, як "правильно".
Ваші проблеми нікого не хвилюють. Контент, зроблений на sRGB, на правильно налаштованому моніторі може виглядати не гірше за HDR.
Vader
Member

Gold_Star
Феррари настроена с завода,что бы е...ть! :gigi:
Gold_Star
Member

Vader
Та нікого вона там не :censoured: з заводу. Хіба якщо це Dell/Alienware, який відкалібрували з заводу та нарахували ще 50% з ціни монітору - зате отримують найвищі показники в rtings :gigi:
feniks_tm
Member

Gold_Star: 14.09.2025 12:07
feniks_tm: 14.09.2025 12:06Ні, це просто означає, що воно мені не подобається. І все. Але ж ні, тут треба всім проштовхнути, як "правильно".
Ваші проблеми нікого не хвилюють. Контент, зроблений на sRGB, на правильно налаштованому моніторі може виглядати не гірше за HDR.
І знову задання такого, що правильно, а що ні. Мені байдуже, наскільки точно відображені кольори, я не контент кріейтор, а споживач. Якщо я захочу поверх dci-p3 викрутити ще й софтово насиченість на 60-70% у панелі керування відяхою - я це зроблю, бо мені так подобається в окремих випадках, як ото CS. Як мені має стати краще від правильних кольорів у цій поділці, якщо воно саме по собі сіре, а з srgb взагалі пливе в однорідну кашу.
Gold_Star
Member

feniks_tm: 14.09.2025 12:13Якщо я захочу поверх dci-p3 викрутити ще й софтово насиченість на 60-70% у панелі керування відяхою - я це зроблю, бо мені так подобається в окремих випадках, як ото CS. Як мені має стати краще від правильних кольорів у цій поділці, якщо воно саме по собі сіре, а з srgb взагалі пливе в однорідну кашу.
Після того що я прочитав, я би на вашому місці просто викинув монітор з вікна. Серйозно, це не насмішка, просто такого не повинно бути. Змішалося докупи усе - і дсі-п3, і насиченість в драйверах...
Напишіть хоч модель монітору, де у вас усе сіре.
feniks_tm
Member

Gold_Star: 14.09.2025 12:21 Напишіть хоч модель монітору, де у вас усе сіре.
Ви настільки зайняті проштовхуванням того, що правильно, а що ні, що навіть не можете заглянути у профіль. ASUS PG27AQDP.

Відправлено через 50 секунд:
Gold_Star: 14.09.2025 12:21 Після того що я прочитав, я би на вашому місці просто викинув монітор з вікна.
Ну викидайте, що вже там. Несприйняття чужої !суб'єктивної! думки це так по-дорослому.

Чомусь навіть у цьому відосі я не чую "обов'язково ставте sRGB", а банальне "user preferrence".
Gold_Star
Member

feniks_tm: 14.09.2025 12:24Чомусь навіть у цьому відосі я не чую "обов'язково ставте sRGB", а банальне "user preferrence".
feniks_tm: 14.09.2025 11:23 Споживання контенту і ігри на srgb для мене виглядають абсолютно ніяк, сіра фігня.
Так ви про контент говорили, чи про Color Space в моніторі? :rotate: Знову все докупи змішалося...

З того, що я побачив на вашому відео, єдине для себе би встановив:
Color - Color Temp. - User (тут усі значення RGB мають бути на 100)
Більше настройок у вашому моніторі я не бачив, та й у мене не WOLED, тому повністю зрозуміти як саме працюють деякі параметри методом тика я не можу :rotate:
Те що ви називаєте DCI-P3 в моніторі - працює як корекція гамми, яка насправді мало що повинна міняти у нативному 8 біт sRGB просторі, тому я в даному випадку згоджуся з автором - ставите sRGB/DCI-P3/Wide Gammut лише у відповідності до ваших смаків. Як референс - запустіть якесь зображення, де є різні відтінки червоного, зеленого та синього, та перемикайтесь між sRGB/DCI-P3/Wide Gammut, дивлячись які кольори кожен з режимів підкреслить.
А ось щодо насиченості в драйвері я взагалі не зрозумів - у вас буквально перед носом в моніторі є параметр Color - Saturation :) Поки що більше питань ніж відповідей...
feniks_tm
Member

Gold_Star: 14.09.2025 13:05 А ось щодо насиченості в драйвері я взагалі не зрозумів - у вас буквально перед носом в моніторі є параметр Color - Saturation :)
Їм простіше маніпулювати, можна за допомогою NvAPIWrapper зробити софт, який змінюватиме її для кожної окремої гри, ну або ж юзати готовий VibranceGUI :rotate: Мова йшла про конкретний сценарій з конкретною грою, а не загалом для системи. Щоразу крутити через монітор так собі задоволення.
Gold_Star: 14.09.2025 13:05 З того, що я побачив на вашому відео, єдине для себе би встановив:
Color - Color Temp. - User (тут усі значення RGB мають бути на 100)
Та ще давно все основне виставив по тому відосу, ну яскравість звісно під себе... Всі значення на 100 це замовчування, залежатиме від конкретного екземпляра, виставив як і у відосі, мені не так критично вгадаю чи ні.

Відправлено через 10 хвилин 5 секунд:
Gold_Star: 14.09.2025 13:05 Те що ви називаєте DCI-P3 в моніторі - працює як корекція гамми, яка насправді мало що повинна міняти у нативному 8 біт sRGB просторі, тому я в даному випадку згоджуся з автором - ставите sRGB/DCI-P3/Wide Gammut лише у відповідності до ваших смаків.
А по факту змінює багато що, принаймні для мого сприйняття. Там якісь дуже дивні пресети, я надаю перевагу wide gamut. DCI-P3 поламаний, дуже червонить. sRGB мав би бути максимально точним, але знову ж таки, мені не подобається обмеження простору на srgb, не вистачає насиченості для "задоволення".
Последний раз редактировалось feniks_tm 14.09.2025 13:26, всего редактировалось 1 раз.
Gold_Star
Member

feniks_tm
Тоді перевірте ще чи виставлений Full RGB (0-255) в настройках панелі NVIDIA. Раніше при встановленні їхнього драйверу за замовчуванням завжди ставився лімітед 16-235, через що загалом на зображення накладувалась сіра пелена, яку особливо було помітно в темних сценах. Зараз не знаю як воно на нвідіях - давно сиджу на AMD...

Отправлено спустя 4 минуты 11 секунд:
feniks_tm: 14.09.2025 13:25Там якісь дуже дивні пресети, я надаю перевагу wide gamut.
feniks_tm: 14.09.2025 13:25sRGB мав би бути максимально точним, але знвоу ж таки, мені не подобається обмеження простору на srgb, не вистачає насиченості для "задоволення".
Цікаво який з варіантів видав би більше відтінків - sRGB з підкрученим Saturation, чи навпаки Wide Gammut з трішки збавленим Saturation.
По відео ще помітив опцію VividPixel - цікаво що воно дає.
tablestikus
Member

feniks_tm: 14.09.2025 11:53
tablestikus: 14.09.2025 11:49
Головне щоб ти бачив цю різницю
То таке, просто пригоріло, що спочатку кажуть що "все суб'єктивно", а потім проштовхують, що обов'язково треба ставити srgb. Типу а щоб що, точність точністю, але для споживання перенасиченість може краще сприйматись для когось. Особливо, якщо грати в ігри без (адекватної) підтримки HDR чи компетітів.
Ну я тут в темі вже писав, але мені особисто більше подобається всюди включений HDR, навіть для SDR-контенту та інтерфейсів. Можливо в таких випадках там щось неправильно відображається і не ті кольори, але я особисто того не бачу і мені воно краще чисто з точки зору комфорту якості зображення.

Відправлено через 1 хвилину 20 секунд:
Vader: 14.09.2025 12:10 Gold_Star
Феррари настроена с завода,что бы е...ть! :gigi:
згалом е***ть займаються люди з битками з америки які "топ за свої гроші", а люди на феррарі просто їдуть відпочиваючи
Filabatya
Member

ферарі теж битки бувають :gamer:
Последний раз редактировалось Filabatya 14.09.2025 14:06, всего редактировалось 3 раза.
StTechnik
Member

tablestikus: 14.09.2025 13:34
feniks_tm: 14.09.2025 11:53
Ну я тут в темі вже писав, але мені особисто більше подобається всюди включений HDR, навіть для SDR-контенту та інтерфейсів. Можливо в таких випадках там щось неправильно відображається і не ті кольори, але я особисто того не бачу і мені воно краще чисто з точки зору комфорту якості зображення.
Я тут сравнительно недавно пытаюсь делать "правильно", и отключил HDR на постоянку. И как ты думаешь что? Правильно - теперь я забываю его включить когда надо :gigi:
Перед играми например. Либо еще что? Правильно - забываю его выключить после игр :lol:
Поэтому не знаю.. Наверно я сойду с этого правильного пути ) Нет. Никакой сторонний софт я манал устанавливать
tablestikus
Member

StTechnik: 14.09.2025 13:37
tablestikus: 14.09.2025 13:34
Я тут сравнительно недавно пытаюсь делать "правильно", и отключил HDR на постоянку. И как ты думаешь что? Правильно - теперь я забываю его включить когда надо :gigi:
Перед играми например. Либо еще что? Правильно - забываю его выключить после игр :lol:
Поэтому не знаю.. Наверно я сойду с этого правильного пути ) Нет. Никакой сторонний софт я манал устанавливать
Ну я так само постійно забував, потім десь тиждень просидів на постійному HDR, зрозумів що його не вимикав і мені ок і так і зоставив.
feniks_tm
Member

Gold_Star: 14.09.2025 13:30 По відео ще помітив опцію VividPixel - цікаво що воно дає.
Якась фігня, якщо чесно, не зрозумів толком, як воно працює, залишив за замовчуванням.
Gold_Star: 14.09.2025 13:30 Цікаво який з варіантів видав би більше відтінків - sRGB з підкрученим Saturation, чи навпаки Wide Gammut з трішки збавленим Saturation.
Та наче як очевидно, що wide gamut. Крутилка насиченості добряче паскудить картинку (якщо в плюс крутити, в мінус якось ніколи не доводилось). До прикладу візьміть цю фотку і викрутіть насиченість на макс, одразу майже повністю зникне читаємість. По мірі викручування зникатимуть 9 і 5, допоки не залишиться лише 1 :rotate:
спойлер
Изображение
Ну чи ще на червоній тарілці з уфотесту поступово зникають чорні "перетинки".
спойлер
Изображение
Последний раз редактировалось feniks_tm 14.09.2025 14:06, всего редактировалось 1 раз.
Striker
Member

Gold_Star: 14.09.2025 12:04Скручуйте трошки контрастність. Зверніть увагу на кадр з чаєм - на оледі весь пар зібрався у суцільне сяйво, коли на IPS чітко видно контури пару. Так само на Сталкері - за будкою небо не повинно було відсвічувати.
Тільки що перевірив - на екрані все чудово, це чомусь фото пересвічує і неправильно відображає. Пар з чаю чітко видно і без сяйва, а в Сталкері картинка і близько не така рижа і засвічена, як на фото. Не знаю чому так. Коротше, все ок. Єдине з чим поки не розібрався, чому на OLED кольори якісь більш світліші, бо на IPS виноград з фото більше зелений, а на OLED трохи уходить в жовтий. :think:
Gold_Star
Member

feniks_tm
Обожнюю такі зображення. Це і є причина, чому завжди потрібно налаштовувати зображення - щоб не було перекосів у один з кольорів, не було змішувань відтінків у кляксу або для уникнення пересвічувань (це не залежить від sRGB чи HDR - в другому випадку завжди більше шансів накосячити). Хтось там залишив усе на 50 з увімкненими енергозберігайками і каже що це референсне значення - ну що ж, нехай щастить :laugh:
Striker: 14.09.2025 14:02Єдине з чим поки не розібрався, чому на OLED кольори якісь більш світліші, бо на IPS виноград з фото більше зелений, а на OLED якийсь жовтий
Перевірте як воно буде на Picture - Custom - Color Space - Native
Striker
Member

Gold_Star
У всіх профілях стоїть Native. Вже потикав, це від профілю залежить. В Стандартному режимі чи sRGB виноград зелений, якщо Ігри RPG, то вже стає більш яскравим і трохи в сторону жовтого, але ще норм, а якщо Пріоритет FPS, то тоді вже реально жовтий, а не зелений. Тут щось пишуть про режим sRGB, але мені чомусь в ньому якась тускла картинка.
Ответить