То таке, просто пригоріло, що спочатку кажуть що "все суб'єктивно", а потім проштовхують, що обов'язково треба ставити srgb. Типу а щоб що, точність точністю, але для споживання перенасиченість може краще сприйматись для когось. Особливо, якщо грати в ігри без (адекватної) підтримки HDR чи компетітів.tablestikus: ↑ 14.09.2025 11:49Головне щоб ти бачив цю різницюfeniks_tm: ↑ 14.09.2025 11:23
Ніколи не зрозумію навіщо брати монітор з розширеним покриттям, щоб потім його юзати в srgb. Єдине виключення - професійна робота з кольором, і то, якщо треба саме srgb. Споживання контенту і ігри на srgb для мене виглядають абсолютно ніяк, сіра фігня.
Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор монитора
-
feniks_tm
Member
-
Gold_Star
Member
Питається, навіщо тобі Феррарі, якщо їздиш тільки в еко-режимі?Vader: ↑ 14.09.2025 11:17После прочтения всей этой билиберды на кучу страниц,не изменил ,ни одной настройки
Разговоры ни о чем
Striker
Скручуйте трошки контрастність. Зверніть увагу на кадр з чаєм - на оледі весь пар зібрався у суцільне сяйво, коли на IPS чітко видно контури пару. Так само на Сталкері - за будкою небо не повинно було відсвічувати. Пресети (типу FPS чи Normal) теж погоди не зроблять - це просто задані виробником готові налаштування, які не є репрезентацією якоїсь магічної "адаптації" зображення під олед, тому спокійно ставте на Custom і налаштовуйте так, щоб зображення в усіх сценаріях було задовільним.
Це просто означає що ви не змогли налаштувати свій монітор. Ну або у вас топовий за свої гроші VA 6bit+FRC, на якому замість рівного градієнту суцільний гребінь з бандінгу.feniks_tm: ↑ 14.09.2025 11:23 Споживання контенту і ігри на srgb для мене виглядають абсолютно ніяк, сіра фігня.
-
feniks_tm
Member
Ні, це просто означає, що воно мені не подобається. І все. Але ж ні, тут треба всім проштовхнути, як "правильно".Gold_Star: ↑ 14.09.2025 12:04 Це просто означає що ви не змогли налаштувати свій монітор. Ну або у вас топовий за свої гроші VA 6bit+FRC, на якому замість рівного градієнту суцільний гребінь з бандінгу.
-
Gold_Star
Member
Ваші проблеми нікого не хвилюють. Контент, зроблений на sRGB, на правильно налаштованому моніторі може виглядати не гірше за HDR.feniks_tm: ↑ 14.09.2025 12:06Ні, це просто означає, що воно мені не подобається. І все. Але ж ні, тут треба всім проштовхнути, як "правильно".
-
Vader
Member
Gold_Star
Феррари настроена с завода,что бы е...ть!
Феррари настроена с завода,что бы е...ть!
-
Gold_Star
Member
Vader
Та нікого вона там не
з заводу. Хіба якщо це Dell/Alienware, який відкалібрували з заводу та нарахували ще 50% з ціни монітору - зате отримують найвищі показники в rtings 
Та нікого вона там не
-
feniks_tm
Member
І знову задання такого, що правильно, а що ні. Мені байдуже, наскільки точно відображені кольори, я не контент кріейтор, а споживач. Якщо я захочу поверх dci-p3 викрутити ще й софтово насиченість на 60-70% у панелі керування відяхою - я це зроблю, бо мені так подобається в окремих випадках, як ото CS. Як мені має стати краще від правильних кольорів у цій поділці, якщо воно саме по собі сіре, а з srgb взагалі пливе в однорідну кашу.Gold_Star: ↑ 14.09.2025 12:07Ваші проблеми нікого не хвилюють. Контент, зроблений на sRGB, на правильно налаштованому моніторі може виглядати не гірше за HDR.feniks_tm: ↑ 14.09.2025 12:06Ні, це просто означає, що воно мені не подобається. І все. Але ж ні, тут треба всім проштовхнути, як "правильно".
-
Gold_Star
Member
Після того що я прочитав, я би на вашому місці просто викинув монітор з вікна. Серйозно, це не насмішка, просто такого не повинно бути. Змішалося докупи усе - і дсі-п3, і насиченість в драйверах...feniks_tm: ↑ 14.09.2025 12:13Якщо я захочу поверх dci-p3 викрутити ще й софтово насиченість на 60-70% у панелі керування відяхою - я це зроблю, бо мені так подобається в окремих випадках, як ото CS. Як мені має стати краще від правильних кольорів у цій поділці, якщо воно саме по собі сіре, а з srgb взагалі пливе в однорідну кашу.
Напишіть хоч модель монітору, де у вас усе сіре.
-
feniks_tm
Member
Ви настільки зайняті проштовхуванням того, що правильно, а що ні, що навіть не можете заглянути у профіль. ASUS PG27AQDP.Gold_Star: ↑ 14.09.2025 12:21 Напишіть хоч модель монітору, де у вас усе сіре.
Відправлено через 50 секунд:
Ну викидайте, що вже там. Несприйняття чужої !суб'єктивної! думки це так по-дорослому.Gold_Star: ↑ 14.09.2025 12:21 Після того що я прочитав, я би на вашому місці просто викинув монітор з вікна.
Чомусь навіть у цьому відосі я не чую "обов'язково ставте sRGB", а банальне "user preferrence".
-
Gold_Star
Member
feniks_tm: ↑ 14.09.2025 12:24Чомусь навіть у цьому відосі я не чую "обов'язково ставте sRGB", а банальне "user preferrence".
Так ви про контент говорили, чи про Color Space в моніторі?feniks_tm: ↑ 14.09.2025 11:23 Споживання контенту і ігри на srgb для мене виглядають абсолютно ніяк, сіра фігня.
З того, що я побачив на вашому відео, єдине для себе би встановив:
Color - Color Temp. - User (тут усі значення RGB мають бути на 100)
Більше настройок у вашому моніторі я не бачив, та й у мене не WOLED, тому повністю зрозуміти як саме працюють деякі параметри методом тика я не можу
Те що ви називаєте DCI-P3 в моніторі - працює як корекція гамми, яка насправді мало що повинна міняти у нативному 8 біт sRGB просторі, тому я в даному випадку згоджуся з автором - ставите sRGB/DCI-P3/Wide Gammut лише у відповідності до ваших смаків. Як референс - запустіть якесь зображення, де є різні відтінки червоного, зеленого та синього, та перемикайтесь між sRGB/DCI-P3/Wide Gammut, дивлячись які кольори кожен з режимів підкреслить.
А ось щодо насиченості в драйвері я взагалі не зрозумів - у вас буквально перед носом в моніторі є параметр Color - Saturation
-
feniks_tm
Member
Їм простіше маніпулювати, можна за допомогою NvAPIWrapper зробити софт, який змінюватиме її для кожної окремої гри, ну або ж юзати готовий VibranceGUIGold_Star: ↑ 14.09.2025 13:05 А ось щодо насиченості в драйвері я взагалі не зрозумів - у вас буквально перед носом в моніторі є параметр Color - Saturation![]()
Та ще давно все основне виставив по тому відосу, ну яскравість звісно під себе... Всі значення на 100 це замовчування, залежатиме від конкретного екземпляра, виставив як і у відосі, мені не так критично вгадаю чи ні.Gold_Star: ↑ 14.09.2025 13:05 З того, що я побачив на вашому відео, єдине для себе би встановив:
Color - Color Temp. - User (тут усі значення RGB мають бути на 100)
Відправлено через 10 хвилин 5 секунд:
А по факту змінює багато що, принаймні для мого сприйняття. Там якісь дуже дивні пресети, я надаю перевагу wide gamut. DCI-P3 поламаний, дуже червонить. sRGB мав би бути максимально точним, але знову ж таки, мені не подобається обмеження простору на srgb, не вистачає насиченості для "задоволення".Gold_Star: ↑ 14.09.2025 13:05 Те що ви називаєте DCI-P3 в моніторі - працює як корекція гамми, яка насправді мало що повинна міняти у нативному 8 біт sRGB просторі, тому я в даному випадку згоджуся з автором - ставите sRGB/DCI-P3/Wide Gammut лише у відповідності до ваших смаків.
Последний раз редактировалось feniks_tm 14.09.2025 13:26, всего редактировалось 1 раз.
-
Gold_Star
Member
feniks_tm
Тоді перевірте ще чи виставлений Full RGB (0-255) в настройках панелі NVIDIA. Раніше при встановленні їхнього драйверу за замовчуванням завжди ставився лімітед 16-235, через що загалом на зображення накладувалась сіра пелена, яку особливо було помітно в темних сценах. Зараз не знаю як воно на нвідіях - давно сиджу на AMD...
Отправлено спустя 4 минуты 11 секунд:
По відео ще помітив опцію VividPixel - цікаво що воно дає.
Тоді перевірте ще чи виставлений Full RGB (0-255) в настройках панелі NVIDIA. Раніше при встановленні їхнього драйверу за замовчуванням завжди ставився лімітед 16-235, через що загалом на зображення накладувалась сіра пелена, яку особливо було помітно в темних сценах. Зараз не знаю як воно на нвідіях - давно сиджу на AMD...
Отправлено спустя 4 минуты 11 секунд:
feniks_tm: ↑ 14.09.2025 13:25Там якісь дуже дивні пресети, я надаю перевагу wide gamut.
Цікаво який з варіантів видав би більше відтінків - sRGB з підкрученим Saturation, чи навпаки Wide Gammut з трішки збавленим Saturation.feniks_tm: ↑ 14.09.2025 13:25sRGB мав би бути максимально точним, але знвоу ж таки, мені не подобається обмеження простору на srgb, не вистачає насиченості для "задоволення".
По відео ще помітив опцію VividPixel - цікаво що воно дає.
-
tablestikus
Member
Ну я тут в темі вже писав, але мені особисто більше подобається всюди включений HDR, навіть для SDR-контенту та інтерфейсів. Можливо в таких випадках там щось неправильно відображається і не ті кольори, але я особисто того не бачу і мені воно краще чисто з точки зору комфорту якості зображення.feniks_tm: ↑ 14.09.2025 11:53То таке, просто пригоріло, що спочатку кажуть що "все суб'єктивно", а потім проштовхують, що обов'язково треба ставити srgb. Типу а щоб що, точність точністю, але для споживання перенасиченість може краще сприйматись для когось. Особливо, якщо грати в ігри без (адекватної) підтримки HDR чи компетітів.
Відправлено через 1 хвилину 20 секунд:
згалом е***ть займаються люди з битками з америки які "топ за свої гроші", а люди на феррарі просто їдуть відпочиваючи
-
StTechnik
Member
Я тут сравнительно недавно пытаюсь делать "правильно", и отключил HDR на постоянку. И как ты думаешь что? Правильно - теперь я забываю его включить когда надоtablestikus: ↑ 14.09.2025 13:34Ну я тут в темі вже писав, але мені особисто більше подобається всюди включений HDR, навіть для SDR-контенту та інтерфейсів. Можливо в таких випадках там щось неправильно відображається і не ті кольори, але я особисто того не бачу і мені воно краще чисто з точки зору комфорту якості зображення.feniks_tm: ↑ 14.09.2025 11:53
То таке, просто пригоріло, що спочатку кажуть що "все суб'єктивно", а потім проштовхують, що обов'язково треба ставити srgb. Типу а щоб що, точність точністю, але для споживання перенасиченість може краще сприйматись для когось. Особливо, якщо грати в ігри без (адекватної) підтримки HDR чи компетітів.
Перед играми например. Либо еще что? Правильно - забываю его выключить после игр
Поэтому не знаю.. Наверно я сойду с этого правильного пути ) Нет. Никакой сторонний софт я манал устанавливать
-
tablestikus
Member
Ну я так само постійно забував, потім десь тиждень просидів на постійному HDR, зрозумів що його не вимикав і мені ок і так і зоставив.StTechnik: ↑ 14.09.2025 13:37Я тут сравнительно недавно пытаюсь делать "правильно", и отключил HDR на постоянку. И как ты думаешь что? Правильно - теперь я забываю его включить когда надоtablestikus: ↑ 14.09.2025 13:34
Ну я тут в темі вже писав, але мені особисто більше подобається всюди включений HDR, навіть для SDR-контенту та інтерфейсів. Можливо в таких випадках там щось неправильно відображається і не ті кольори, але я особисто того не бачу і мені воно краще чисто з точки зору комфорту якості зображення.![]()
Перед играми например. Либо еще что? Правильно - забываю его выключить после игр![]()
Поэтому не знаю.. Наверно я сойду с этого правильного пути ) Нет. Никакой сторонний софт я манал устанавливать
-
feniks_tm
Member
Якась фігня, якщо чесно, не зрозумів толком, як воно працює, залишив за замовчуванням.Gold_Star: ↑ 14.09.2025 13:30 По відео ще помітив опцію VividPixel - цікаво що воно дає.
Та наче як очевидно, що wide gamut. Крутилка насиченості добряче паскудить картинку (якщо в плюс крутити, в мінус якось ніколи не доводилось). До прикладу візьміть цю фотку і викрутіть насиченість на макс, одразу майже повністю зникне читаємість. По мірі викручування зникатимуть 9 і 5, допоки не залишиться лише 1Gold_Star: ↑ 14.09.2025 13:30 Цікаво який з варіантів видав би більше відтінків - sRGB з підкрученим Saturation, чи навпаки Wide Gammut з трішки збавленим Saturation.
Последний раз редактировалось feniks_tm 14.09.2025 14:06, всего редактировалось 1 раз.
-
Striker
Member
Тільки що перевірив - на екрані все чудово, це чомусь фото пересвічує і неправильно відображає. Пар з чаю чітко видно і без сяйва, а в Сталкері картинка і близько не така рижа і засвічена, як на фото. Не знаю чому так. Коротше, все ок. Єдине з чим поки не розібрався, чому на OLED кольори якісь більш світліші, бо на IPS виноград з фото більше зелений, а на OLED трохи уходить в жовтий.Gold_Star: ↑ 14.09.2025 12:04Скручуйте трошки контрастність. Зверніть увагу на кадр з чаєм - на оледі весь пар зібрався у суцільне сяйво, коли на IPS чітко видно контури пару. Так само на Сталкері - за будкою небо не повинно було відсвічувати.
-
Gold_Star
Member
feniks_tm
Обожнюю такі зображення. Це і є причина, чому завжди потрібно налаштовувати зображення - щоб не було перекосів у один з кольорів, не було змішувань відтінків у кляксу або для уникнення пересвічувань (це не залежить від sRGB чи HDR - в другому випадку завжди більше шансів накосячити). Хтось там залишив усе на 50 з увімкненими енергозберігайками і каже що це референсне значення - ну що ж, нехай щастить
Обожнюю такі зображення. Це і є причина, чому завжди потрібно налаштовувати зображення - щоб не було перекосів у один з кольорів, не було змішувань відтінків у кляксу або для уникнення пересвічувань (це не залежить від sRGB чи HDR - в другому випадку завжди більше шансів накосячити). Хтось там залишив усе на 50 з увімкненими енергозберігайками і каже що це референсне значення - ну що ж, нехай щастить
Перевірте як воно буде на Picture - Custom - Color Space - NativeStriker: ↑ 14.09.2025 14:02Єдине з чим поки не розібрався, чому на OLED кольори якісь більш світліші, бо на IPS виноград з фото більше зелений, а на OLED якийсь жовтий
-
Striker
Member
Gold_Star
У всіх профілях стоїть Native. Вже потикав, це від профілю залежить. В Стандартному режимі чи sRGB виноград зелений, якщо Ігри RPG, то вже стає більш яскравим і трохи в сторону жовтого, але ще норм, а якщо Пріоритет FPS, то тоді вже реально жовтий, а не зелений. Тут щось пишуть про режим sRGB, але мені чомусь в ньому якась тускла картинка.
У всіх профілях стоїть Native. Вже потикав, це від профілю залежить. В Стандартному режимі чи sRGB виноград зелений, якщо Ігри RPG, то вже стає більш яскравим і трохи в сторону жовтого, але ще норм, а якщо Пріоритет FPS, то тоді вже реально жовтий, а не зелений. Тут щось пишуть про режим sRGB, але мені чомусь в ньому якась тускла картинка.