Огляд та тестування бездротового маршрутизатора ASUS RT-BE88U. Гравець вищої ліги

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

grumbler: 13.09.2025 11:29пан забува, що інші люди не тролі і не можуть собі дозволити копирсатися все життя в залізі, щоб потім глузувати з усього світу. їм потрібна коробка - поставив та забув. що гарно для пана, то не гарно для інших людей.
такі люди і асус не будуть налаштовувати. воно їм не потрібно.
ilidene
Junior

На фото наклейки видно що вказана вхідна напруга і 19 і 12в незалежно від того яким блоком живлення комплектується, тому хто хоче вішати його на 12в безперебійник це не проблема
SFP+ не тільки для малого бізнесу, а і для підключення звичайних провайдерів, особисто мій провайдер дає одним з варіантів SFP+ стік. Дуже зручно, акуратно виглядає + не потрібно окремо заживлювати + перезавантажує онушку разом з роутером по планувальнику, і можна подивитись її параметри підключившись до роутеру через ssh та отримавши параметри порту
В Україні вже не один провайдер надає інтернет від 2.5 до 10гб і більшість коментаторів тут порівнює цей роутер з гігабітними, звісно вони дешевші, проте цей має 2 повноцінні 10гб розєми, з цим можна будувати 10гб мережу. Питання кому воно треба справедливе) але якщо все ж треба з яких би то не було причин цей роутер чи не найдешевший для такого)
mrigi
Member

alexeygalas: 13.09.2025 11:04Ну от тому я покинув ідею переходу на WiFi7 Tripple Band. Мені щоб зараз переробити безперебійну систему живлення для точки 2х2х2 потрібно замінити червоний мікротік L009 на RB5009, замінити DC-UPS на більший, який має 53в вихід. І на одній шт це все пропрацює макс 3.5год. А зараз у мене в наявності 2 маленьких юпса і мій конфіг споживає мало, і на двох юпсах в сумі виходить 6.5 год роботи (2.4 радіо на мін, 5 на середній потужності)
Я на початку війни прибав звичайний акум 140ач 12в за сто з копійками баксів саме для інтернету та аварійного освітлення. Так коли все вмирало залишався rb4011 + onu + rb951ui-2hnd через poe + led збірки і воно працювало мабуть вічність. Акум ще досі живий. Тому чи варто брати ті бздюльки.
artko
Member

ilidene: 13.09.2025 11:53більшість коментаторів тут порівнює цей роутер з гігабітними, звісно вони дешевші, проте цей має 2 повноцінні 10гб розєми, з цим можна будувати 10гб мережу. Питання кому воно треба справедливе)
згаданий мікротік rb5009 - теж вміє 10гбіт, якщо що. він все ж не гігабітний.
адаптер 10gbit в мініпк - коштує теж не фатальних грошей.
комутатор на 2х10гбіт та 4х2.5gbit я еще років два тому купляв за 30$.

питання, кому треба саме цей асус за такий прайс - справедливе :)
s1nedus
Member

MAKKACIN: 12.09.2025 18:33 Ну ця штука - по ціні відеокарти :lol: , для підприємств/офісів де потрібна стабільність ок, якщо немає ліміту по грошах і немає бажання шукати альтернативні роутери типу microtik, archerax.... але в морі конкурентів за кращу ціну і більшу кількість частот це не то шо гравець вищої ліги - це окунь болотний в морі акул :shuffle:
Чи я шось не так розумію?
Или у вас видюха по цене роутера :lol:
Avenger80
Member

artko: 13.09.2025 13:47питання, кому треба саме цей асус за такий прайс - справедливе :)
Для людей с деньгами, которые просто любят хайтек штуки. :)
artko
Member

Avenger80
тут проблема - він виглядає майже як асус за 2500грн (ах53). це якщо "хайтек по вигляду". і то, більш хайтеково, імхо, буде виглядяти мініатюрна 10" стійка :)
bes
Member

Avenger80: 13.09.2025 14:04
artko: 13.09.2025 13:47питання, кому треба саме цей асус за такий прайс - справедливе :)
Для людей с деньгами, которые просто любят хайтек штуки. :)
а те кто вместо одной железки предлагает купить три железки что создать более функциональное решение они не любят технику и их деньги имеют меньше ценность ?
Avenger80
Member

artko: 13.09.2025 14:11тут проблема - він виглядає майже як асус за 2500грн (ах53). це якщо "хайтек по вигляду". і то, більш хайтеково, імхо, буде виглядяти мініатюрна 10" стійка :)
bes: 13.09.2025 14:12а те кто вместо одной железки предлагает купить три железки что создать более функциональное решение они не любят технику и их деньги имеют меньше ценность ?
Я имею ввиду поклонники техники Asus и те которые на них не жалеют деньги, у нас есть такие на форуме. ;)
7mindfields
Member

grumbler: 12.09.2025 23:39 Але окрім пари десятків таких "спеціалістів" є щє мільйони інших користувачів, на яких як раз асус і розрахований
Аж цікаво стало, що це за мільйони користувачів, яким потрібен роутер за $400 :lol:
grumbler: 12.09.2025 23:39 Критичне мислення? Нє, не чули.
На власному прикладі це довів
alexeygalas
Member

Scoffer
У мене просто роутер в доступному місці, а wifi, сервер, свіч - в далеко доступному. І я роблю центр живлення на роутері, щоб якщо щось зависне з того - я міг power cycle тицьнути і не йти за драбиною
ilidene
Junior

artko: 13.09.2025 13:47
ilidene: 13.09.2025 11:53більшість коментаторів тут порівнює цей роутер з гігабітними, звісно вони дешевші, проте цей має 2 повноцінні 10гб розєми, з цим можна будувати 10гб мережу. Питання кому воно треба справедливе)
згаданий мікротік rb5009 - теж вміє 10гбіт, якщо що. він все ж не гігабітний.
адаптер 10gbit в мініпк - коштує теж не фатальних грошей.
комутатор на 2х10гбіт та 4х2.5gbit я еще років два тому купляв за 30$.

питання, кому треба саме цей асус за такий прайс - справедливе :)
всеж ні) в мікротіка один 10g і один 2.5g, тому 10g мережу на ньому не збудуєш
а у цього асус 2х10g
artko
Member

ilidene
це до того, що таки не з гігабітними порівнюється :)
tablestikus
Member

grumbler: 13.09.2025 10:22 А дядко Scoffer то ще той троль.
Добре, якщо ви вже так глузуєте з асуса і обожнюєте мт+убік, давайте я вам розкладку і по ним дам, бо ваше глузування на грані фолу.
Отже МТ, той самий 5009, на який ви все посилаєтеся, відкриваємо чейнджлоги мт і читаємо їх... І, о боже, в кожній версія рос7 ми маємо страшні косяки саме по новим при девайси і 5009 там не виключення. На що це впливає? На все, починаючи від стабільності, підтримки впн, hw offload, обробки черг, айпів6, з рештою. Ну добре, дядько настільки суворий, що ніколи не оновлює прошивки, бо навіщо ж - і так працює. Згоден, дір в мт знаходять всього-то раз на рік, тобто cve критичних дійсно не багато і оновлюватися часто наче й не треба... Але далі є одне але - впн. Якщо ви їх не використовуєте, то можна і не оновлюватися, а от якщо використовуєте, то ви вляпалися по самі помідори в багнюку оновлень та стаєте їх заручником, бо стільки проблем, як в останніх прошивках з ВПН, у мікротів давно вже не було. Звісно, дядько моцний адмін, нєнє, зовсім не троль 99 рівня і сам подужає розібратися в налаштуваннях мт і вирішеннях всіх проблем. Але 99% не таких моцних користувачів щонайменше всруться то зробити самотужки, навіть по святим каналам для чайників з налаштуваннями з ютубу. І далі вирішення питання: що робити? Викинути то сміття, бо всрався, або платити адмінам гроші, які за налаштування мт беруть від 20 баксів? І то ще як підфартить знайти адміна, який дійсно шарить в мт, а не пургу ганяє, типу "рєпітер єта вам нє роутер"...
Далі давайте пройдемося по убіку. Хай там грець, у вас є комп з розгорнутим сервером для налаштування юніфаю. Ви настільки суворий дядько, що купувати контролер - не наші принципи, купувати підписку онлайн - фтопку одразу. Бо навіщо? Раз налаштував і на все життя вистачить. І знову питання: а ви точно троль 99 рівня, чи ще не дотягуєте? Бо просто цікаво, а як ви будете без контролера робити роумінг, якщо точок буде не одна, а 2, наприклад? Ваша у7 про, яка б вона не ідеалізована була, вона всреться, але не охопить приватний будинок, чи сучасну 3-х кімнатну квартиру в 100+ квадратів. Бо фізику не обманути. В асусі контролер вбудований, назначили будь який роутер головним, ось вам і меш мережа. А що ж у7 про? А нічого. На мікротік контролер ви не розгорнуте, принаймі без контейнеру то точно ні, а контейнер підняти на 5009... Ну прапор вам в руки та барабан на шию - вперед, спробуйте, відчуття опишіть в окремому пості "який я молодець".

Так що тролити - не мішки тягати, але реальність не зовсім така як вам здається.
Ти не брат отого продавана тп-лінку з теми про роутери?

З.І. В мене квартира на 100 квадратів і U7 Pro повністю покрива :laugh:

Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
Scoffer: 13.09.2025 11:16
grumbler: 13.09.2025 10:22Далі давайте пройдемося по убіку.
Контролер юбіка можна розгорнути будь-де. Не хочеться розгортати - коробочки клаудкі ніхто не відміняв. На двух точках це вийде в ту ж ціну шо два сабжи, а на трьох дешевше. І набагато потужніше і контрольованіше.
ТАк можна ж без контроллера чисто з додатка на телефоні нашлаштувати точку від юбіків вже років 10 як чи не більше
alexeygalas
Member

Scoffer: 13.09.2025 11:16А треба щоб прям маслало на всіх парах коли світла немає?
Ну так у мене якщо знеживлюється квартира - сервер та свіч на юпсі відлітають через 3хв по таймауту. Лишається роутер та Wifi точка. Все що потрібно для роботи. Їх і потрібно заживити. L009 в середньому їсть 4вт + точка жере на поточних налаштуваннях від 5-12вт. Покриває всі закутки моєї квартири на 65 кв.м (перестінки дерев*яні тому з цим проблем немає). L009 живить себе і точку, а від точки через 2й езернет порт відходить свіч на якому висить сервер, його BMC карта та одна кімната. Ну ще є неменеджовані свічі по інших двох кімнатах - вони напряму до L009 йдуть. Але на них висять пристрої, які в при знеструмленні всеодно не роблять. Тому на них байдуже. І так мені оцих двох малих юпсіків висчачає на 7г роботи сумарно. Але так на довго ще не вимикали після сильних обстрілів 2023, тому зараз такого конфіга вистачає. А на велику батарею банально немає місця

Відправлено через 19 хвилин 39 секунд:
Scoffer: 13.09.2025 11:26Я зробив отак
У мене так не вийде, роутер (тобто підвід комунікацій провайдерів знаходиться біля входу на стіні) знаходиться в не найкращому місці як во горизонталі так і по вертикалі для доброї поляризації сигналу. І услякі AIO роутери просто будуть половину гасити в стіну. Натомість WiFi точка у мене в кутку антрисольної комори на стелі над дверима і географічно вона майже в центрі квартири. І розкидає рівномірно сигнал у всі сторони (там 4 антени)

Відправлено через 3 хвилини 34 секунди:
І навітьна кухні в кутку за 2ма поворотами я маю стільки
спойлер
Screenshot_20250904_182137_PingTools.jpg
ReeGee
Junior

MAKKACIN: 12.09.2025 18:33 Ну ця штука - по ціні відеокарти :lol: , для підприємств/офісів де потрібна стабільність ]

Я як власник цієї вундер вафлі вже 3 місяці скажу стабільністю там і не пахне зовсім, до нього купив be92u більш бюджетний варіант, але повернув його зразуж в магазин постійні відвали вайфай модуля та його подальший ребут
Ок вирішив розкошедитись і взять 88й і щоб ви думали та сама біда декілька разів дена день це нівно тупо відригує вайфай і перзавантажує антени причому зразу у всіх діапазонах, от жалко що так він почав робити після того терміну коли його можна було повернути в забрати гроші. тому не раджу його однозначно, для примітки він стоїть в будинку на 2 поверхи де не буває більше 12-13 підключень на всі діапазони

Відправлено через 49 секунд:
MAKKACIN: 12.09.2025 18:33 Ну ця штука - по ціні відеокарти :lol: , для підприємств/офісів де потрібна стабільність ]

Відправлено через 20 секунд:
Я як власник цієї вундер вафлі вже 3 місяці скажу стабільністю там і не пахне зовсім, до нього купив be92u більш бюджетний варіант, але повернув його зразуж в магазин постійні відвали вайфай модуля та його подальший ребут
Ок вирішив розкошедитись і взять 88й і щоб ви думали та сама біда декілька разів дена день це нівно тупо відригує вайфай і перзавантажує антени причому зразу у всіх діапазонах, от жалко що так він почав робити після того терміну коли його можна було повернути в забрати гроші. тому не раджу його однозначно, для примітки він стоїть в будинку на 2 поверхи де не буває більше 12-13 підключень на всі діапазони
Scoffer
Member

tablestikus: 13.09.2025 16:13ТАк можна ж без контроллера чисто з додатка на телефоні нашлаштувати точку від юбіків вже років 10 як чи не більше
Він про випадок 2+ точок з безшовним роумінгом, в такому випадку треба контролер, але в такому ж випадку все одно вигідніше взяти точки + контолер ніж два роутери. І чим більше точок, тим вигідніше виходить. Не кажучи про те що самі по собі точки краще працюватимуть за це одоробло.
Коротше як не крути, а в асусі поплутали берега в який ціновий діапазон заходять і хто там вже сидить.
tablestikus
Member

Scoffer: 13.09.2025 18:21
tablestikus: 13.09.2025 16:13ТАк можна ж без контроллера чисто з додатка на телефоні нашлаштувати точку від юбіків вже років 10 як чи не більше
Він про випадок 2+ точок з безшовним роумінгом, в такому випадку треба контролер, але в такому ж випадку все одно вигідніше взяти точки + контолер ніж два роутери. І чим більше точок, тим вигідніше виходить. Не кажучи про те що самі по собі точки краще працюватимуть за це одоробло.
Коротше як не крути, а в асусі поплутали берега в який ціновий діапазон заходять і хто там вже сидить.
Здається там вони десь перед ковідом зробили імплементацію якогось протоколу що дозволяв робити роумінг з коробки без контроллера.
alexeygalas
Member

Короче вже один раз один пан дуже гарно дав оцінку даному класу продуктів
viewtopic.php?p=4005904#p4005904

Думаю, на цьому все :laugh:
Ekz0rcyst
Member

alexeygalas
Та нормальний роутер, але позиціонування та ціноутворення не відповідають змісту. Маючи на меті придбати роутер "вищої ліги" та маючи на руках 15к грн., сабж зі статті не вписується в цю ідею ну просто ніяк. 10к ще куди не йшло, ну не 15.
Ответить