Новости
Последние статьи и обзоры
Огляд та тестування бездротового маршрутизатора ASUS RT-BE88U. Гравець вищої ліги
-
mavrsmart
Member
Я за 7000грн брав Cudy WR11000. Там є 6ГГц 320МГц. Зараз ще дешевше коштує.
А тут за що стільки дублонів? За ім'я? За ці гроші можна взяти Cudy як WiFi точку і мікрот класу RB як роутер і ще на пару кг шаленої бджілки залишиться.
А тут за що стільки дублонів? За ім'я? За ці гроші можна взяти Cudy як WiFi точку і мікрот класу RB як роутер і ще на пару кг шаленої бджілки залишиться.
-
artyomchenko
Junior
а почему вы смотрите только в инет ?
и не рассматриваете что в локалке нужен быстрый воздух ? ) с тем же насом
-
Li
Member
Да, купленый за 900грн, в 2019, NETGEAR r6300v2, с прошивкой аля АСУС(Asuswrt-Merlin), меня более чем устраивает. За 16к роутер ... Перебор.Creature4O: ↑ 12.09.2025 15:51 Той випадок коли заходиш подивитись на ціну, посміхнутись і закрити не читаючи.
-
tablestikus
Member
Але запустити його можна.denizen: ↑ 12.09.2025 15:49 а про wifi7 взагалі нема що говорити, він не сертифікований в україні.
Відправлено через 3 хвилини 27 секунд:
Мені в меньшу ціну вийшов сетап Unify U7 Pro+Mikrotik4011+Marsriva KP7 ProEkz0rcyst: ↑ 12.09.2025 20:03 Unify U7 Pro коштує щось в районі 9000грн., а на залишок можна зібрати в 1 літровому ПК (lenovo m720q/m920q/x + мережеву карту 1/2,5/10Gbps) OpenWRT/ROS CHR/pfSense/OPNsense роутер з недосяжними для сабжа з статті функціоналом і швидкодією. Тож логічне питання, а де тут вища ліга?Я нічого проти автора статті та й цього роутера не маю зовсім, але позиціювання і ціноутворення м'яко кажучи дивні.
Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:
Бо нас треба кабелем підключати.artyomchenko: ↑ 12.09.2025 22:13 а почему вы смотрите только в инет ?
-
grumbler
Member
Мене дивують "відгуки" дуже прохаваних користувачів, які легко піднімають зв'язку з мтіка+убік 7про, беруть нетгір 10 річний без гарантії, але з мерліном, сидять досі на вайфай5, бо без 6 ГГц "не то пальто", або й взагалі "взяв куді і не парюся"... Ну, добре, ви всі спєци з поподвиподвєртом, питань немає.
Але окрім пари десятків таких "спеціалістів" є щє мільйони інших користувачів, на яких як раз асус і розрахований, тому що людина з грошима дивитися в сторону сяомі, куді або й тплінк не буде. Їм потрібно просте, функціональне рішення, та з гарантією. Чомусь купувати мишу, або клаву втриціни то не мовєтон, бо гарантія, а от купувати роутер - то мовєтон, бо дорого. І шо? Хтось в булочну на таксі їде, хтось на самокаті, а хтось на пікапі з кривими колесами, правим кермом, без вікон, але їде. І кінцева мета у всіх однакова - поїхати за хлібом, от тільки хліба всім треба різного і кількість відрізняється.
Вам зробили огляд, при тому не найгірший варіант, але натомість таке відчуття що ти потрапив не на форум оверів, де сидять технічно грамотні люди і розуміють про що йде мова, а сів на лавку біля під'їзду і слухаєш як навпроти підлітки 12 років з серйозним виглядом обговорюють що краще - новий "куді", або старий "мерлін на нетгір"...
Критичне мислення? Нє, не чули.
Але окрім пари десятків таких "спеціалістів" є щє мільйони інших користувачів, на яких як раз асус і розрахований, тому що людина з грошима дивитися в сторону сяомі, куді або й тплінк не буде. Їм потрібно просте, функціональне рішення, та з гарантією. Чомусь купувати мишу, або клаву втриціни то не мовєтон, бо гарантія, а от купувати роутер - то мовєтон, бо дорого. І шо? Хтось в булочну на таксі їде, хтось на самокаті, а хтось на пікапі з кривими колесами, правим кермом, без вікон, але їде. І кінцева мета у всіх однакова - поїхати за хлібом, от тільки хліба всім треба різного і кількість відрізняється.
Вам зробили огляд, при тому не найгірший варіант, але натомість таке відчуття що ти потрапив не на форум оверів, де сидять технічно грамотні люди і розуміють про що йде мова, а сів на лавку біля під'їзду і слухаєш як навпроти підлітки 12 років з серйозним виглядом обговорюють що краще - новий "куді", або старий "мерлін на нетгір"...
Критичне мислення? Нє, не чули.
-
bes
Member
да те рассказывают что тут можно купить на 16000 грн не слышали о критичном мышление. Это же вроде очевидноgrumbler: ↑ 12.09.2025 23:39 Критичне мислення? Нє, не чули.
-
nazar-pc
Member
По-перше Wi-Fi 7 та 6 GHz частота це різні речі.denizen: ↑ 12.09.2025 15:49 Пропоную обговорити Огляд та тестування бездротового маршрутизатора ASUS RT-BE88U. Гравець вищої ліги
це фіаско, навіть 6Ггц немає, а про wifi7 взагалі нема що говорити, він не сертифікований в україні.
По-друге в Україні вже дозволено використовувати 6 GHz діапазон: https://nkek.gov.ua/news/uriad-zatverdy ... -v-ukraini
Треба лише відповідні оновлення прошивок пристроїв.
-
cspp
Member
Цену на три-четыре поделить. Для дома и гигабита достаточно xiaomi be... или аналоги. S asu s 
-
mrigi
Member
Для гарного вайфая потрібно малопотужні точки доступу у кожне приміщення, а не "один потужний роутер". Тому треба не ціну ділити, а робити правильно.cspp: ↑ 13.09.2025 00:59Цену на три-четыре поделить. Для дома и гигабита достаточно xiaomi be... или аналоги. S asu s
-
Bo6eR
Junior
Таке враження, що зайшов в коментарі почитати відгуки любителів Xiaomi, Blackview різноманітних Doogee.
Шановне панство, на вашу думку, софт в роутері має бути безкоштовним, як і постійні оновлення мікропрограми, і ви повинні платити тільки за залізо?
Шановне панство, на вашу думку, софт в роутері має бути безкоштовним, як і постійні оновлення мікропрограми, і ви повинні платити тільки за залізо?
-
Scoffer
Member
Шановне панство просто в курсі шо софт у асуса таке ж гівно як у тп-лінка, сяомі і отого всього, але ціна вийшла вже на рівень коли можна взяти U7 Pro і сохо маршрутизатор на свій власний смак, RB5009 наприклад. Коли лупиш ціну такого вже поближче до верхнього сегменту сохо, то і конкурувати прийдеться з верхнім сегментом сохо, а ніяк не з сяомами. При цьому U7 Pro це вже триполосний вайвай-7, а не двополосний як сабж. І я прямо впевнений шо вафля там працюватиме покраще, покраще.Bo6eR: ↑ 13.09.2025 01:53Шановне панство, на вашу думку, софт в роутері має бути безкоштовним, як і постійні оновлення мікропрограми, і ви повинні платити тільки за залізо?
А якщо одної точки недостатньо, то докидувати додаткові точки вийде пристойно дешевше ніж повноціні вайфай роутери. Тут же закіс під якийсь там бізнес віщається.
-
grumbler
Member
А дядко Scoffer то ще той троль.
Добре, якщо ви вже так глузуєте з асуса і обожнюєте мт+убік, давайте я вам розкладку і по ним дам, бо ваше глузування на грані фолу.
Отже МТ, той самий 5009, на який ви все посилаєтеся, відкриваємо чейнджлоги мт і читаємо їх... І, о боже, в кожній версія рос7 ми маємо страшні косяки саме по новим при девайси і 5009 там не виключення. На що це впливає? На все, починаючи від стабільності, підтримки впн, hw offload, обробки черг, айпів6, з рештою. Ну добре, дядько настільки суворий, що ніколи не оновлює прошивки, бо навіщо ж - і так працює. Згоден, дір в мт знаходять всього-то раз на рік, тобто cve критичних дійсно не багато і оновлюватися часто наче й не треба... Але далі є одне але - впн. Якщо ви їх не використовуєте, то можна і не оновлюватися, а от якщо використовуєте, то ви вляпалися по самі помідори в багнюку оновлень та стаєте їх заручником, бо стільки проблем, як в останніх прошивках з ВПН, у мікротів давно вже не було. Звісно, дядько моцний адмін, нєнє, зовсім не троль 99 рівня і сам подужає розібратися в налаштуваннях мт і вирішеннях всіх проблем. Але 99% не таких моцних користувачів щонайменше всруться то зробити самотужки, навіть по святим каналам для чайників з налаштуваннями з ютубу. І далі вирішення питання: що робити? Викинути то сміття, бо всрався, або платити адмінам гроші, які за налаштування мт беруть від 20 баксів? І то ще як підфартить знайти адміна, який дійсно шарить в мт, а не пургу ганяє, типу "рєпітер єта вам нє роутер"...
Далі давайте пройдемося по убіку. Хай там грець, у вас є комп з розгорнутим сервером для налаштування юніфаю. Ви настільки суворий дядько, що купувати контролер - не наші принципи, купувати підписку онлайн - фтопку одразу. Бо навіщо? Раз налаштував і на все життя вистачить. І знову питання: а ви точно троль 99 рівня, чи ще не дотягуєте? Бо просто цікаво, а як ви будете без контролера робити роумінг, якщо точок буде не одна, а 2, наприклад? Ваша у7 про, яка б вона не ідеалізована була, вона всреться, але не охопить приватний будинок, чи сучасну 3-х кімнатну квартиру в 100+ квадратів. Бо фізику не обманути. В асусі контролер вбудований, назначили будь який роутер головним, ось вам і меш мережа. А що ж у7 про? А нічого. На мікротік контролер ви не розгорнуте, принаймі без контейнеру то точно ні, а контейнер підняти на 5009... Ну прапор вам в руки та барабан на шию - вперед, спробуйте, відчуття опишіть в окремому пості "який я молодець".
Так що тролити - не мішки тягати, але реальність не зовсім така як вам здається.
Добре, якщо ви вже так глузуєте з асуса і обожнюєте мт+убік, давайте я вам розкладку і по ним дам, бо ваше глузування на грані фолу.
Отже МТ, той самий 5009, на який ви все посилаєтеся, відкриваємо чейнджлоги мт і читаємо їх... І, о боже, в кожній версія рос7 ми маємо страшні косяки саме по новим при девайси і 5009 там не виключення. На що це впливає? На все, починаючи від стабільності, підтримки впн, hw offload, обробки черг, айпів6, з рештою. Ну добре, дядько настільки суворий, що ніколи не оновлює прошивки, бо навіщо ж - і так працює. Згоден, дір в мт знаходять всього-то раз на рік, тобто cve критичних дійсно не багато і оновлюватися часто наче й не треба... Але далі є одне але - впн. Якщо ви їх не використовуєте, то можна і не оновлюватися, а от якщо використовуєте, то ви вляпалися по самі помідори в багнюку оновлень та стаєте їх заручником, бо стільки проблем, як в останніх прошивках з ВПН, у мікротів давно вже не було. Звісно, дядько моцний адмін, нєнє, зовсім не троль 99 рівня і сам подужає розібратися в налаштуваннях мт і вирішеннях всіх проблем. Але 99% не таких моцних користувачів щонайменше всруться то зробити самотужки, навіть по святим каналам для чайників з налаштуваннями з ютубу. І далі вирішення питання: що робити? Викинути то сміття, бо всрався, або платити адмінам гроші, які за налаштування мт беруть від 20 баксів? І то ще як підфартить знайти адміна, який дійсно шарить в мт, а не пургу ганяє, типу "рєпітер єта вам нє роутер"...
Далі давайте пройдемося по убіку. Хай там грець, у вас є комп з розгорнутим сервером для налаштування юніфаю. Ви настільки суворий дядько, що купувати контролер - не наші принципи, купувати підписку онлайн - фтопку одразу. Бо навіщо? Раз налаштував і на все життя вистачить. І знову питання: а ви точно троль 99 рівня, чи ще не дотягуєте? Бо просто цікаво, а як ви будете без контролера робити роумінг, якщо точок буде не одна, а 2, наприклад? Ваша у7 про, яка б вона не ідеалізована була, вона всреться, але не охопить приватний будинок, чи сучасну 3-х кімнатну квартиру в 100+ квадратів. Бо фізику не обманути. В асусі контролер вбудований, назначили будь який роутер головним, ось вам і меш мережа. А що ж у7 про? А нічого. На мікротік контролер ви не розгорнуте, принаймі без контейнеру то точно ні, а контейнер підняти на 5009... Ну прапор вам в руки та барабан на шию - вперед, спробуйте, відчуття опишіть в окремому пості "який я молодець".
Так що тролити - не мішки тягати, але реальність не зовсім така як вам здається.
-
pelia
Member
Як добре що є ROS з довготривалою підтримкою, які в більшості своїй працюють стабільно, але що ж це я.grumbler: ↑ 13.09.2025 10:22 А дядко Scoffer то ще той троль.
Отже МТ, той самий 5009, на який ви все посилаєтеся, відкриваємо чейнджлоги мт і читаємо їх... І, о боже, в кожній версія рос7 ми маємо страшні косяки саме по новим при девайси і 5009 там не виключення. На що це впливає? На все, починаючи від стабільності, підтримки впн, hw offload, обробки черг, айпів6, з рештою.
Ну і тих проблем які є у всіляких асусах ми і не знаємо, або знаємо лише зі всіляких форумів, тому що ченжлогів нормальних немає, так би повністю в штани наклали.
-
cspp
Member
У кого квартира на 100 квадратов и он ещё платит те же 10 к за коммуналку в месяц по ним, то и Асус за 15к ни о чем будет.
-
alexeygalas
Member
Ну от тому я покинув ідею переходу на WiFi7 Tripple Band. Мені щоб зараз переробити безперебійну систему живлення для точки 2х2х2 потрібно замінити червоний мікротік L009 на RB5009, замінити DC-UPS на більший, який має 53в вихід. І на одній шт це все пропрацює макс 3.5год. А зараз у мене в наявності 2 маленьких юпса і мій конфіг споживає мало, і на двох юпсах в сумі виходить 6.5 год роботи (2.4 радіо на мін, 5 на середній потужності)mrigi: ↑ 12.09.2025 21:45З таким ростом потужностей я скоро почну розуміти хейтеров вайфая та шапочек з фольги
- спойлер

Последний раз редактировалось alexeygalas 13.09.2025 11:08, всего редактировалось 3 раза.
-
Scoffer
Member
До вкладки автоапдейту пан не осилив дійти?) Розумію, складно.grumbler: ↑ 13.09.2025 10:22відкриваємо чейнджлоги мт і читаємо їх
Контролер юбіка можна розгорнути будь-де. Не хочеться розгортати - коробочки клаудкі ніхто не відміняв. На двух точках це вийде в ту ж ціну шо два сабжи, а на трьох дешевше. І набагато потужніше і контрольованіше.grumbler: ↑ 13.09.2025 10:22Далі давайте пройдемося по убіку.
Відправлено через 11 хвилин 31 секунду:
А треба щоб прям маслало на всіх парах коли світла немає? Можна до ДБЖ підключити простеньку маложорну точку в паралель до основної, а основні живити лише коли є світло. У мене так аварійною точкою виступає hAP ax lite. Всю квартиру ледве-ледве просвічує, але як би і нічого страшного, на те він і аварійний режим. З моїм основним сетапом це треба тримати кіловат батарейки тільки на вафлю, шо я вважаю трішки жирнувато.alexeygalas: ↑ 13.09.2025 11:04Мені щоб зараз переробити безперебійну систему живлення
Последний раз редактировалось Scoffer 13.09.2025 11:21, всего редактировалось 1 раз.
-
artko
Member
тим часом один з нещодавних апдейтів під ASUS RT-BE88U додає нову фічуgrumbler: ↑ 13.09.2025 10:22 А дядко Scoffer то ще той троль.
Отже МТ, той самий 5009, на який ви все посилаєтеся, відкриваємо чейнджлоги мт і читаємо їх... І, о боже, в кожній версія рос7 ми маємо страшні косяки саме по новим при девайси і 5009 там не виключення. На що це впливає? На все, починаючи від стабільності, підтримки впн, hw offload, обробки черг, айпів6, з рештою.
New Features:
1. Added support for Jumbo Frame. This setting can be found under "LAN > Switch Control".
ви дійсно вважаєте, що у асуса косяків у прошивках нема, та вони не потребують апдейтів, бо ідеально написані? (цитата
мікрот хоча б добре описує, що і як вони змінили. не знаю як у вас, в мене особисто довіри до програмістів з мікротіка, що вони таки доведуть так чи інакше софт більше, ніж що той же асус не кине підтримку. а альтернативи не буде, бо броадком.
чайники навряд підуть в якісь екзотичні впн протоколи. а типові - вони давно працюють непогано.grumbler: ↑ 13.09.2025 10:22 Але далі є одне але - впн. Якщо ви їх не використовуєте, то можна і не оновлюватися, а от якщо використовуєте, то ви вляпалися по самі помідори в багнюку оновлень та стаєте їх заручником, бо стільки проблем, як в останніх прошивках з ВПН, у мікротів давно вже не було. Звісно, дядько моцний адмін, нєнє, зовсім не троль 99 рівня і сам подужає розібратися в налаштуваннях мт і вирішеннях всіх проблем. Але 99% не таких моцних користувачів щонайменше всруться то зробити самотужки, навіть по святим каналам для чайників з налаштуваннями з ютубу.
знов таки, відкриваем чейнджлог асуса - 1. Implemented a security patch to address an OpenVPN issue. там, раптово, теж треба ставити апдейті і невідомо також, що і як відламають.
дуже просто. ніхто не заважає встановити контролер у rb5009 в контейнері. впевнений, це можна, бо все ж rb5009 не купляють користувачі, які не вміють налаштовувати мережі та софт(а що там за проблем з контейнерами на мікроті? ще на ас2 запускав, працювало строго за докою, ніяких проблем). крім того, ще трохи вище згадували варіант, коли береться unifi + mini pc повноцінній. там зовсім ніяких проблем.grumbler: ↑ 13.09.2025 10:22 Далі давайте пройдемося по убіку. Хай там грець, у вас є комп з розгорнутим сервером для налаштування юніфаю. Ви настільки суворий дядько, що купувати контролер - не наші принципи, купувати підписку онлайн - фтопку одразу. Бо навіщо? Раз налаштував і на все життя вистачить. І знову питання: а ви точно троль 99 рівня, чи ще не дотягуєте? Бо просто цікаво, а як ви будете без контролера робити роумінг, якщо точок буде не одна, а 2, наприклад? Ваша у7 про, яка б вона не ідеалізована була, вона всреться, але не охопить приватний будинок, чи сучасну 3-х кімнатну квартиру в 100+ квадратів. Бо фізику не обманути. В асусі контролер вбудований, назначили будь який роутер головним, ось вам і меш мережа. А що ж у7 про? А нічого. На мікротік контролер ви не розгорнуте, принаймі без контейнеру то точно ні, а контейнер підняти на 5009... Ну прапор вам в руки та барабан на шию - вперед, спробуйте, відчуття опишіть в окремому пості "який я молодець".
щодо охоплення, не знаю як влаштовані сучасні квартири 100+ метрів, але пристойну швидкість, яка мене влаштовує - на площі близько приватного будинку 200м2 забезпечує один xiaomi ax3200, працюючий точкою доступа. до того ж потужність передавачів ніжче від номіналу.
-
Scoffer
Member
alexeygalas
Я зробив отакНасправді hAP ax lite ядром вистачає, просто RB4011 вже був і другий інет не працює без світла. Тому отак.
Сетап вільно можна вкоротити до
Я зробив отак
Код: Выделить всё
wan1 -> hAP ax lite -> RB4011 -> пое свіч -> точки, камери
^ ^
| |
ДБЖ wan2
Сетап вільно можна вкоротити до
Код: Выделить всё
wan1,2 -> hAP ax lite -> пое свіч -> точки, камери
^
|
ДБЖ
Последний раз редактировалось Scoffer 13.09.2025 11:35, всего редактировалось 1 раз.
-
grumbler
Member
пан з бутлупом не стикавсі зовсім? розумію, мт святий у нього так не буває. і нетінстал придумали старі пердуни, бо у панів все як завжди по маслу оновлюється.Scoffer: ↑ 13.09.2025 11:16До вкладки автоапдейту пан не осилив дійти?) Розумію, складно.grumbler: ↑ 13.09.2025 10:22відкриваємо чейнджлоги мт і читаємо їх
так, пан то зробить і то дійсно буде працювати. але тоді цінник трохи вищий ніж у пана, рубалися за ціну ж - ні? а складність? а доступність рішення? іщо робити іншим 99%? пан забува, що інші люди не тролі і не можуть собі дозволити копирсатися все життя в залізі, щоб потім глузувати з усього світу. їм потрібна коробка - поставив та забув. що гарно для пана, то не гарно для інших людей.Scoffer: ↑ 13.09.2025 11:16Контролер юбіка можна розгорнути будь-де. Не хочеться розгортати - коробочки клаудкі ніхто не відміняв. На двух точках це вийде в ту ж ціну шо два сабжи, а на трьох дешевше. І набагато потужніше і контрольованіше.grumbler: ↑ 13.09.2025 10:22Далі давайте пройдемося по убіку.
-
Scoffer
Member
Пан взагалі не мережевий адмін, от ні разу. Навіть мимо не проходив. Тим не менш пан знаходиться на технічному форумі, а не на форумі "гламурна мамочка", тому проблем прочитати інструкцію і зробити по ній не вбачає аж ніяких.grumbler: ↑ 13.09.2025 11:29пан то зробить