NAS: выбор, обсуждение, настройка, эксплуатация

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Junior

не мав справу з unraid
в хості unraid є /usr/share/zoneinfo/Europe/Berlin ?

якщо є - спробуйте
docker run ... тільки останній маунт

-v /usr/share/zoneinfo/Europe/Berlin:/etc/localtime

і не потрібно -e TZ=

для тесту можна запустить просто так, не зупиняючи існуючий контейнер:
docker run --rm -v /usr/share/zoneinfo/Europe/Berlin:/etc/localtime --entrypoint date owncloud/ocis:latest
Grava
Member

краще тоді вже через tailscale зробити
В tailscale вирішили що Запоріжжя це россія та заблокували мені доступ :rotate: Буду в саппорт писати :-/
Grava
Member

Така проблема: є smb шара, де лежать записи камери відеоспостереження (xpenology з surveillance station), є юзер з правами read/write. Можу під цим юзерой зайти у шару і все працює. Також є контейнер з tdarr на іншому nas, що конвертує відоси у h265, до нього примонтована шара з відосами з камери і під тим самим юзером з read/write. Tdarr бачить файли, може їх читати, але писати у шару не може. Як так?
tablestikus
Member

Grava
З вербоусом спробуй перемонтувати шару руками і подивись чи не іде щось не так що вона монтується read only
Tesseract
Member

Grava
Подивіться, яку версію протоколу SMB використовує другий NAS.
Васильович
Member

Я б порівняв для різних підключень вивід:

Код: Выделить всё

whoami
ls -l /path/to/share
Deadpool
Member

Deadpool: 06.02.2024 13:12В мене нас вдома на гігабітній мережі. На базі простого пк з OMV
Дружина монтажкою займається.
Простенькі проекти монтує прямо з нього, якісь 4к проекти може кидати на ссд спочатку в пк.
Але!!! Всі вихідні файли, проєкти, футажи і інше завжди на НАСіку лежить і зберігається. Там наразі 8+4+4 диски.
На швидкості рендеру трохи буває що впливає обмеження 1гб в 100-110мб обміну. Тому зацікавлений взяти роутер з 2.5гб і мережеву 2.5 в НАСік. Так як материнка і її пк вже має 2.5гб. Тоді буде сильно веселіше.
колись хотів 2.5 мережу. і таки невдовзі зробив же. але шось провтикався відписати. думав наче вже коментував.
taxi911: 06.02.2024 13:38Для утилізації швидкості, на мережі 2,5Гб, потрібен швидкий РЕЙД на НАСі якщо він живе на ХДД.
два диска в рейді дають якраз швидкості для 2.5гб
AlexKuzovkov: 06.02.2024 15:53Ніт. Сучасні диски видають 200+МБ/с. 2,5 езернет - 250+МБ/с. Теж дзеркало (Рейд 1) практично з'їсть весь канал при запису. І на 200% при читанні.
"сучасні" це які? вд ред 4тб, вд блу 8тб, тошиба 2тб (самий старий з перерахованих) вгадайте хто з них самий швидкий в мене? х)

брав з алі, купонами+скидками шось біля 3800 вийшов вроді чи 3200 не згадаю, давно було вже. з рік працює все, чи більше навіть.
ВАЖЛИВО! не дуже добре працює або взагалі не працює з інтел 2.5гб мережевими картами, підбирати тре.
з ріалтеками 0 проблем. окремо ще придбав 2.5гб за 400грн дві карти з олх. собі ще (в мому пк немає 2.5, лише в дружини материнка модна) і в НАСік.
4+4 в рейді для швидкості.
8тб бекапить з рейда на себе.
не класична 2*2 система, але по грошам що виходило дістати те і городив.
BE7000
Изображение
Изображение

по мережі тіже 250 +/-мб бігають по шарі.
Ray2000gt
Advanced Member

Оскільки дуже зайшов мені досвід користування в якості NAS SFF ПК Dell 9020M, вирішив й далі рухатись в цьому напрямку. Цей мікро Делл попрацював в мене років 6. Майже весь час 24/7, зізнаюсь, я навіть пасту на ньому не міняв, після того як поклав спочатку МХ4. При цьому чудово себе почуває і гарно виглядає. Але можливости для апгрейду вже вичерпані. Стоїть максимальний проц і обʼєм ОЗП.
Десь рік тому встановив на ньому VM Win10, прокинув інтеграшку і до телеку підключив, така собі медіа приставка. Це виявилось для мене суперзручно. Один крихітний ПК покриває одразу дві важливі задачі, працює у якості медіапк і серверу. Система виявилась дуже стабільною, VM-ку з віндою можна не перезавантажувати місяцями.
До чого я це? Ресурсів вже починає не вистачати, особливо рами, та й проца, й карти… Також хочу перевести NAS на all SSD сховище.
Ось і подумав підібрати щось новіше в цьому форматі. Тут безальтернатвний лідер Lenovo M90q (та його WS аналоги).
Коротше кажучи, є в моєму розпорядженні 2 слоти m.2, туди підуть 2х4ТБ й 1 слот 2.5ʼʼ/pci-e x8. Тобто всього три накопичувача, а бажано взагалі залишити вільний слот pci-e на майбутнє, може докину туди щось типу rtx 3050 і зроблю ігрову приставку.
Питання по софту. Або залишаюсь на Unraid, який в цілому подобається. Або поставити Proxmox + OMV, така звʼязка також буде ок, вже погрався з OMV в віртуалці. Але ж всього 2 накопичувача.
Ніяких масивів не планую. Тільки бекапи критичних даних на флешку в роутері.
Васильович
Member

Ray2000gt: 08.09.2025 12:57Або поставити Proxmox + OMV, така звʼязка також буде ок, вже погрався з OMV в віртуалці.
А накопичувачі для OMV яким чином організовані?
Ray2000gt
Advanced Member

Васильович: 08.09.2025 13:11
Ray2000gt: 08.09.2025 12:57Або поставити Proxmox + OMV, така звʼязка також буде ок, вже погрався з OMV в віртуалці.
А накопичувачі для OMV яким чином організовані?
Це й питаю. В Unraid це флешка + накпичувачі для даних. А з Proxmox як? Теоритично я можу вкорячити замість wi-fi модуля під Proxmox.
Але… для OMV теж потрібно диск, або розділ? Тоді напряму прокинути не вийде, треба нарізати Проксмоксом. Не дуже хочу цього. З Unraid я знаю, що в разі потреби просто дістану накопичувач з даними, підключу і збережу/перенесу/забекаплю.
Grava
Member

Ray2000gt
В мене на одному ссд проксмокс та віртуалка омв, під неї 64гб з великим запасом. Диски прокинуті у віртуалку, на це піде трошки часу у терміналі.
Васильович
Member

Ray2000gt: 08.09.2025 13:27А з Proxmox як?
Багато хто робить перекидання контролера з дисками у віртуальну машину, а та вже керує сховищем, мережевими "шарами" і т.д.

Але особисто для мене то лютий оверкілл, тому я надихався цим відео при організації:
спойлер
Наразі в мене:
  • міні ПК з Proxmox VE
  • один 1 Tb SSD та один 8 Tb HDD змонтовані на хості як директорії (просто як ext4 в fstab)
  • LXC контейнер для SAMBA (навіть без веб морди), в який напряму змонтовані каталоги накопичувачів
  • LXC контейнер для docker додатків, в який напряму змонтовані каталоги накопичувачів
  • LXC контейнер для SSH доступу, в який напряму змонтований потрібний каталог з даними
Так само, я можу взяти свої накопичувачі і отримати доступ до даних на будь-якому ПК, де ОС вміє працювати з ext4.
При цьому я можу легко керувати контейнерами, незалежно вносити зміни в потрібні сервіси, робити бекапи і т.д.
Щоб "переїхати" на іншу фізичну машину з Proxmox VE достатньо змонтувати накопичувачі в ті ж каталоги, що й раніше, та відновити з бекапів контейнери (віртуальні машини) - каталоги з даними для них вже будуть доступні.
Tesseract
Member

Я взагалі не заморочувався з віртуалізацією, і поставив OMV напряму на eMMC. Для усіляких розширень є лише докер через плагін OMV. Для домашніх потреб цього з головою. Найбільше мені робить нерви NextCloud-AIO, який відмовляється працювати з нестандартними портами. Довелося підняти на телефоні постійне підключення VPN і обмежити NextCloud локалкою.
Ray2000gt
Advanced Member

Grava: 08.09.2025 14:12 Ray2000gt
В мене на одному ссд проксмокс та віртуалка омв, під неї 64гб з великим запасом. Диски прокинуті у віртуалку, на це піде трошки часу у терміналі.
Це через те, що віртуалка буде на одному диску з Proxmox? В моєму випадку буде 2 VM: OMV та Win.
Ще читав, що прокинути єдиний GPU в Proxmox, це теж задача.

Отправлено спустя 57 секунд:
Васильович: 08.09.2025 14:13Наразі в мене:
міні ПК з Proxmox VE
один 1 Tb SSD та один 8 Tb HDD змонтовані на хості як директорії (просто як ext4 в fstab)
LXC контейнер для SAMBA (навіть без веб морди), в який напряму змонтовані каталоги накопичувачів
LXC контейнер для docker додатків, в який напряму змонтовані каталоги накопичувачів
LXC контейнер для SSH доступу, в який напряму змонтований потрібний каталог з даними
Тобто взагалі без ОС під NAS?

Отправлено спустя 3 минуты 7 секунд:
Tesseract: 08.09.2025 23:05Я взагалі не заморочувався з віртуалізацією, і поставив OMV напряму на eMMC. Для усіляких розширень є лише докер через плагін OMV. Для домашніх потреб цього з головою.
Я теж раніше не заморочувався. Але в моєму випадку це вийшло дуже зручним і дозволило реально позбутися одного девайсу. Що в умовах частих переїздів грає ключову роль.

Отправлено спустя 4 минуты 13 секунд:
Tesseract: 08.09.2025 23:05Найбільше мені робить нерви NextCloud-AIO
Якийсь він незграбний. І я не зрозумів його переваг над звичайним NC.

Отправлено спустя 3 минуты 43 секунды:
Tesseract: 08.09.2025 23:05 Я взагалі не заморочувався з віртуалізацією, і поставив OMV напряму на eMMC. Для усіляких розширень є лише докер через плагін OMV. Для домашніх потреб цього з головою. Найбільше мені робить нерви NextCloud-AIO, який відмовляється працювати з нестандартними портами. Довелося підняти на телефоні постійне підключення VPN і обмежити NextCloud локалкою.
А не простіше повернутися на базовий? Все працює, розгортається в два кліки, працює стабільно.
Tesseract
Member

Ray2000gt: 08.09.2025 23:48А не простіше повернутися на базовий? Все працює, розгортається в два кліки, працює стабільно.
Проблема виникла не з сервером, а з клієнтом для вінди, який перестав конектитись до сервера з нестандартним портом. В принципі розроби NextCloud уже давно писали в доках, що нестандартні порти не підтримуються, але раніше усе працювало. не знаю, може баг клієнта вирішать усе ж пофіксити.
Ray2000gt: 08.09.2025 23:48Якийсь він незграбний. І я не зрозумів його переваг над звичайним NC.
Простіше різні плагіни чіпляти, наприклад якщо ви хочете свій гугл докс, чи приватний аналог вайбера.
Ray2000gt
Advanced Member

Tesseract: 09.09.2025 00:03 Проблема виникла не з сервером, а з клієнтом для вінди, який перестав конектитись до сервера з нестандартним портом. В принципі розроби NextCloud уже давно писали в доках, що нестандартні порти не підтримуються, але раніше усе працювало. не знаю, може баг клієнта вирішать усе ж пофіксити.
А що значить нестандартні порти? NC працює через https, отже через 443. Те що там у вас за Reverse proxy, клієнту не може бути відомо.
Tesseract: 09.09.2025 00:03 Простіше різні плагіни чіпляти, наприклад якщо ви хочете свій гугл докс, чи приватний аналог вайбера.
Я хочу свій гугл, але не у реалізації Libreoffice або Onlyoffice. З першим неприємно працювати через тормозний інтерфейс, другий вимагає гроші за використання на мобільних пристроях. Краще сидіти на безкоштовному гуглдок. :-/
Аналог вайбера це NC Talk?
Tesseract
Member

Ray2000gt: 09.09.2025 00:16А що значить нестандартні порти? NC працює через https, отже через 443. Те що там у вас за Reverse proxy, клієнту не може бути відомо.
Ні, у мене замість 443 був інший порт. Це значно зменшувало кількість атак, така собі оптимізація навантаження на залізо.
Ray2000gt: 09.09.2025 00:16Аналог вайбера це NC Talk?
Формально так. Реально я його не тестував, бо не маю потреби.
Grava
Member

Ray2000gt: 08.09.2025 23:48Це через те, що віртуалка буде на одному диску з Proxmox?
https://pve.proxmox.com/wiki/Passthroug ... chine_(VM)
Ще читав, що прокинути єдиний GPU в Proxmox, це теж задача
ніяких проблем в більшості випадків
Smok
Member

Grava: 09.09.2025 05:40 ніяких проблем в більшості випадків
є проблеми з виводом зображення з VM напряму на монік
в мене так і не вийшло зробити вивід зображення на wyse 5070
yan1x
Member

Приветствую! Решил обзавестись насом, т.к. харды стояли до позапрошлого года в большом компе, после перехода на маки от компа ушли, думали обойдемся облаками, но дорого, внешние винты не шибко удобно, а по-работе нужно хранить много материала. Приглянулся синолоджи, но перед покупкой решил собрать из хлама, просто понять, как оно работает. Хочу поставить xpenology на такое железо: Asus H81m-r, 2x4gb ddr3, i5-4590t, ssd sata 120gb, 2x12tb WD red pro.
Кто-то ставил, есть какие рекомендации?
Ответить