Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

Striker: 07.09.2025 21:45
Gold_Star: 07.09.2025 21:23В розділі OLED Care, APL Stabilize стоїть на High?
Middle.
Gold_Star: 07.09.2025 21:23Також рекомендую вимкнути Sub-Logo Dim та Corner Dim.
Вимкнув, картинка стала яскравіша! Дякую. Але, як я розумію, це гірше для пікселів.
FirstTDM: 07.09.2025 21:26А что и где греется?
Поки була наклеєна плівка, я інколи торкався екрану в різних місцях, то повсюди було тепло, але не гаряче, як тут могли подумати. :laugh: Тільки що зняв плівку, то лапати вже не буду, невеликий нагрів є (врахуйте мою яскравість 90-100). Зараз, після відключення , стало яскравіше і мені вже достатьно 65 яскравості для браузера.
Что это и где это? :spy: Sub-Logo Dim та Corner Dim
Gold_Star
Member

Vader
В перекладі не знаю як воно називається. Settings - OLED Care, там знаходяться ці настройки.

А ось Pixel Shift має буде увімкненим, його не чіпаємо.
Striker
Member

Gold_Star: 07.09.2025 22:12А ось Pixel Shift має буде увімкненим, його не чіпаємо.
Вже багато разів помічав, що картинка інколи рухається на 1 піксель. Спочатку думав, що мене глючить)
Vader: 07.09.2025 22:04Что это и где это?
Захист від вигорання, затемнення там, де статична картинка.
Gold_Star
Member

Striker: 07.09.2025 22:19Захист від вигорання
Я би це скоріше назвав захистом від дурня, який гіпотетично валитиме повну яскравість в HDR в статичному зображенні протягом доби. Просто тому що матриця це позволяє, а в таких умовах і IPS/VA з крутою підсвіткою вигорять :)
Ektalion
Member

Striker: 07.09.2025 22:19 Вже багато разів помічав, що картинка інколи рухається на 1 піксель. Спочатку думав, що мене глючить)
Це напевно треба втикати на робочий стіл, бо я в себе не помічаю, коли щось роблю.
FirstTDM
Member

Striker: 07.09.2025 22:19Вже багато разів помічав, що картинка інколи рухається на 1 піксель. Спочатку думав, що мене глючить)
Круто! Это же как внимательно надо смотреть. Я не вижу на 4К - Pixel Shift=Slow
Pekalord
Member

Slow это реже смещение, а Fast чаще? То есть Fast=сильнее защита?
А панель задач скрываешь или нет?
Последний раз редактировалось Pekalord 07.09.2025 22:32, всего редактировалось 1 раз.
Nutbar
Member

Striker: 07.09.2025 19:50 Пробував Сталкер і CP77 з HDR, наче прикольно, але не дуже зайшло, якщо чесно. Пізніше ще спробую, можливо очі ще не встигли пристосуватися до такого.
Що в сталкері, що в кіберпанку, накидали дуже багато додатикових налаштувань, які тільки плутають. В кіберпанку ще й HDR10+ який не зовсім коректно іноді працює коли між вікнами перемикатись, ну і сам монік має його підтримувати. Таке. В сталкер з зими не грав, але пам'ятаю, що там геть не очевидно. Точку чорного здається треба було ставити на -10, по дефолту стоїть щось типу -4 (з якої стелі вони це взяли не зрозуміло), а 0 вже страшенно крашить всі тіні. Від параментру яскравіть якогось біса залежить рівень точки білого, хоча він же окремо виставляється на тій же сторінці налаштувань. Типу при 1000 ніт точці білого і яскравості 45 точка білого буде 900 ніт, а при яскравості 55 - 1600 ніт, при 70 здається 4000. Контраст дефолтний 75 (чому не 50???) і здається його так і треба залишити. І якщо адекватно налаштувати, то в SDR гра буде виглядяти ну зовсім не цікаво в порівнянні :)

На щастя, таких ігор не багато, зазвичай розробники не залишають ніяких налаштувань в HDR, окрім точки білого. На жаль, часто реалізація HDR залишає бажати кращого і доводиться ставити решейд аддон накшталт RenoDX (є майже під всі ігри).

Пробуйте :)
Striker
Member

FirstTDM: 07.09.2025 22:26Круто! Это же как внимательно надо смотреть. Я не вижу на 4К - Pixel Shift=Slow
На 4к, здогадуюсь, майже неможливо побачити через велику щільність пікселів. В мене простіше побачити і великий досвід в Counter-Strike дає про себе знати. :gigi:
Gold_Star
Member

Якщо колись знімете ті ліміти по яскравості, то нехай краще на Fast працює.

Отправлено спустя 13 минут 4 секунды:
FirstTDM: 07.09.2025 21:34Яркость 24%, контраст 70% - по всем тестам и паттернам все оттенки отчетливо различимы
Контрастність приблизно як у мене - виставлений рівень 38 з 50 (тобто у вас мав би бути 76). А по настройкам кольору що міняли?
FirstTDM
Member

Pekalord: 07.09.2025 22:29А панель задач скрываешь или нет?
Нет. Не скрываю.
Pekalord: 07.09.2025 22:29Slow это реже смещение, а Fast чаще?
Это - медленно/быстро.
Pekalord: 07.09.2025 22:29То есть Fast=сильнее защита?
Нет.

Отправлено спустя 2 минуты 48 секунд:
Nutbar: 07.09.2025 22:31Що в сталкері, що в кіберпанку, накидали дуже багато додатикових налаштувань, які тільки плутають.
Так и есть - надо вдумчиво и не торопясь подбирать параметры.
Nutbar: 07.09.2025 22:31зазвичай розробники не залишають ніяких налаштувань в HDR, окрім точки білого.
Во многих играх по 3-4 ползунка для настройки HDR - например, Horizon

Отправлено спустя 3 минуты 45 секунд:
Gold_Star: 07.09.2025 22:50Якщо колись знімете ті ліміти по яскравості, то нехай краще на Fast працює.
А чем лучше? Это же просто скорость смещения и не более того... да и на ratings постоянно в настройках на QD-OLED показывают Slow
Gold_Star: 07.09.2025 22:50А по настройкам кольору що міняли?
USER - RGB = 96 / 98 /100
Pekalord
Member

FirstTDM: 07.09.2025 22:55Это - медленно/быстро.
Тогда что-то не понимаю.
Пиксель смещается или не смещается, как он может смещаться быстро или медленно, кроме временного интервала?
Например, каждые две минуты (Slow) или каждую минуту (Fast)? :insane:
Gold_Star
Member

FirstTDM: 07.09.2025 22:59А чем лучше? Это же просто скорость смещения и не более того... да и на ratings постоянно в настройках на QD-OLED показывают Slow
Частіше оновлення пікселів завжди краще, деякі з них швидше будуть "відпочивати" і навпаки
FirstTDM: 07.09.2025 22:59USER - RGB = 96 / 98 /100
Зрозумів, а по рівню насиченості кольору? Там ще має бути додаткове "підсилення кольорів".
FirstTDM
Member

Pekalord: 07.09.2025 23:02Пиксель смещается или не смещается, как он может смещаться быстро или медленно, кроме временного интервала?
Я еще не нашел мануала, который с точностью описывает все механизмы MSI OLED CARE - так, что спорить не буду.

Имхо, если переводить в лоб эти термины, то это может быть скорость смещения на несколько пикселей, а временной интервал остается постоянным.

Есть у кого-то точная ссылка на механизм реализации MSI Pixel Shift в конкретной прошивке - они ведь могут меняться?

Отправлено спустя 2 минуты 22 секунды:
Gold_Star: 07.09.2025 23:07Зрозумів, а по рівню насиченості кольору? Там ще має бути додаткове "підсилення кольорів".
Везде USER - никаких Premium Color или Game Mode и т.п. никогда не включаю - только стандартный режим с регулировкой RGB каналов

Отправлено спустя 1 минуту 15 секунд:
Gold_Star: 07.09.2025 23:07Частіше оновлення пікселів завжди краще, деякі з них швидше будуть "відпочивати" і навпаки
Тут не особо понял - если предположить, что это частота, то быстрее будут "отдыхать", но и быстрее будут "включатся" - в чем профит?

Я к чему веду - параметр FAST - имхо, это никак не лучше защита...
Pekalord
Member

FirstTDM
Да, у MSI OLED само меню и описание функций реализованы на очень примитивном уровне, как на дешевых мониках, даже перевод не полный.
В тех же Gigabyte OLED менюшка намного качественнее и продуманнее сделана, а функции OLED Care объясняются в виде анимации:
https://www.youtube.com/watch?v=Z4hJMkb0z1s

У MSI даже название цветового профиля из драйвера на монитор содержит опечатку и не фиксят, и так сойдет :gigi:
спойлер
1.png
Еще в дровах вместо сертификата VESA DisplayHDR400 True Black зашит просто обычный VESA DisplayHDR400
спойлер
2.png
Вроде мелочи, но это признаки качества, мониторы все же не за 200$ :-/
FirstTDM
Member

Pekalord: 07.09.2025 23:30Да, у MSI OLED само меню и описание функций реализованы на очень примитивном уровне, как на дешевых мониках, даже перевод не полный.
Согласен!

Справедливости ради в свежих прошивках/дровах что-то исправили - у меня винда пишет: VESA DisplayHDR 400 True Black (1.1)

- - -

Ответ от ИИ - MSI OLED Care — это функция, которая помогает защитить OLED-экран от "выгорания" пикселей, которое может происходить при длительном отображении одинаковых изображений. Основной принцип работы Pixel Shift заключается в том, чтобы слегка смещать изображение на экране в пределах нескольких пикселей, так что одни и те же пиксели не будут длительное время использоваться для отображения одного и того же контента.

Ответ от MSI - March 22,2024: https://ua.msi.com/blog/how-msi-oled-ca ... om-burn-in

1. Pixel Shift

Функція Pixel Shift плавно переміщує зображення на екрані через певні проміжки часу. Коли зображення переміщується, пікселі мають змінювати свій стан, що робить зображення менш "статичним". Інтервал зсуву пікселів можна налаштувати відповідно до ваших потреб з трьох попередньо встановлених інтервалів: повільний, нормальний та швидкий.
Gold_Star
Member

FirstTDM: 07.09.2025 23:14Везде USER - никаких Premium Color или Game Mode и т.п. никогда не включаю - только стандартный режим с регулировкой RGB каналов
Ще раз зрозумів, тепер по пунктам.
Я не бачив вашого меню, тому трошки буду Вангою. Те що у вас називається Game Mode може бути або банальним пресетом зі своїми настройками яскравості/контрасту/кольору, або режимом зменшеного інпут-лагу. Якщо у вас воно працює НЕ як пресет - краще увімкнути. Це дасть змогу суттєво зменшити затримку в динамічних іграх.
Те що у вас називається Premium Color - це скоріше і є той самий "Color Booster", який з'явився на QD-OLED з третього покоління. В чому суть - на перших двох поколіннях народ висловлював невдоволення щодо перенасиченості деяких відтінків в стандартних пресетах, які ніхто не здогадався трішки "збавити". Тоді Самсунг оцим "бустером" віришив одну проблему і створив нову, якої не повинно бути. Якщо коротко, то при виключеному бустері не те що би дуже, але помітна гірша градація кольорів, виникає враження меншої роздільної здатності кольорової палітри. Наприклад, на Форзі у вас розмальована машина якою ви заїхали на трав'янисту галявину. Без бустера трава ніби зливається загальними відтінками з машиною, насиченість не підкрутиш бо кольори почнуть ще більше злипатися, і не збавиш - бо і трава і колір на машині разом втратять ознаки живучості. Тому потрібно правильно увімкнути цей самий бустер, щоб в кадрі кожен об'єкт мав певну "об'ємність" в градації кольорів. Заодно я для себе вивів окрему формулу для найкращого відображення SDR на своєму QD-OLED:
В настройках драйвера відеокарти усе має бути по-замовчуванню. Потрібно змінити одну настройку, так званий "рівень чорного" або "кольоровий простір" - виставляємо RGB Limited 16-235.
Тепер до настройок в моніторі. HDMI Black Level виставляємо на Auto. Гамма має бути 2.2. Кольоровий профіль - sRGB, режим Native. Далі переходимо в "Premium Color" або Color Booster (в усіх моніторах по-різному називається) і виставляємо самий максимальний рівень. Залишається тільки збавити рівень насиченості кольору - ставимо на 18 (або 9 якщо у вас шкала до 50). Усе. Пробуйте, тестуйте, цікаво буде почути зворотній зв'язок.
FirstTDM: 07.09.2025 23:14Тут не особо понял - если предположить, что это частота, то быстрее будут "отдыхать", но и быстрее будут "включатся" - в чем профит?
Так нехай собі включаються і виключаються. Це ж не є SSD диск, у якого ресурс залежить від кількості включень.
Pekalord
Member

FirstTDM
Все равно не понятно о каком интервале они говорят, временном или пиксельном :gigi:
FirstTDM
Member

Gold_Star: 08.09.2025 00:09Ще раз зрозумів, тепер по пунктам.
Благодарю. Инфы много. Подумаю.
Gold_Star: 08.09.2025 00:09Те що у вас називається Premium Color - це скоріше і є той самий "Color Booster", який з'явився на QD-OLED з третього покоління.
Gold_Star: 08.09.2025 00:09Далі переходимо в "Premium Color" або Color Booster (в усіх моніторах по-різному називається) і виставляємо самий максимальний рівень.
Я не сторонник всяких "улучшайзеров" для цветов - на всех мониторах использовал только режимы USER или PROF, т.е. те, в которых можно настроить RGB

Конечно, каждый раз на новом мониторе я проверяю все опции - включал Premium Color - ярко, весело, обхохочешься... фигня по цветам, оттенки разъехались в разные стороны, но вполне допускаю, что кому-то может и понравится - о вкусах не спорят.

Я же не для красоты или игрушек монитор настраиваю, а стараюсь подобрать правильную/максимально стандартную цветопередачу, так что-бы презентации, интерфейсы, фото, видео у всех коллег и партнеров выглядели максимально одинаково... я давно устал спорить на тему "это малиновый или грязно-алый" цвет...
Gold_Star: 08.09.2025 00:09Потрібно змінити одну настройку, так званий "рівень чорного" або "кольоровий простір" - виставляємо RGB Limited 16-235.
Нет. Не надо так делать. Вносим лишние искажения.
Gold_Star: 08.09.2025 00:09HDMI Black Level виставляємо на Auto.
Давно использую только DP.
Gold_Star: 08.09.2025 00:09Так нехай собі включаються і виключаються. Це ж не є SSD диск, у якого ресурс залежить від кількості включень.
Не спорю, но логики не вижу - оставлю, пока, Slow - может MSI как-нибудь выложит более подробный мануал...

- - -

Отправлено спустя 1 минуту 3 секунды:
Pekalord: 08.09.2025 00:23Все равно не понятно о каком интервале они говорят, временном или пиксельном
Ага... непонятно :D При этом новым мануалов за 2025 год я не вижу... значит ждем...
BloodyElf
Member

Все ж таки хочу спробувати формат 21:9, 3440x1440, вигнуті 34" до 20000грн.
Головна мета ігри, тому бажано, крім іншого, щоб гостинг був мінімальним, на скільки це можливо на VA.
Що зараз найкраще з такого?
Можливо хтось слідкує, може щось нове й краще невдовзі має вийти?

Звернув увагу на Dell Alienware AW3425DWM з оглядом на rtings.
Також на AOC CU34G2XP та AOC CU34G4Z є відгуки на reddit, що гостингу майже не має. Варто на них дивитись?

Відфільтрував на розетці.

Щось порадите?
Последний раз редактировалось BloodyElf 08.09.2025 00:45, всего редактировалось 2 раза.
Ответить