Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

Свегер: 06.09.2025 17:24 Просто, як я вже писав раніше, за Dell іще BenQ, в основному дорожчі за аналогічні моделі від інших брендів, а але й вони по якості внутрішніх компонентів і надійності довговічності будуть дещо кращі.
Шукав трохи інформації по характеристикам, включно по Dell розшифровку P/S/E про що було вище. Якщо порівнювати S - Home & Small Office E - Essential (масаові і початкового рівня).
Просто роздуми. Є моделі, які з самого початку навів FirstTDM Dell E2425HM, Dell S2425H та між ними Dell SE2425HM, Цікаво, чим реально відрізняються, якщо відкинути порти. Усі IPS 100Hz, тільки для E/SE вказано NTSC ~72%, а для S - SRGB ~99%. Грубо кажучи охоплення кольорів однакове, якщо приводити обидва значення. Виглядає наче матриця одна і та ж (хоча Response Time вказано різне), тоді різниця в ціні, мабуть у інших компонентах (S2425H - також має більш тонкі рамки). Щось вже зовсім став зариватись, не можу обрати простий монітор для дому.
FirstTDM
Member

Свегер: 06.09.2025 17:24В мене на роботі, в більшості співробітників монітори від Dell працюють (різної цінової категорії), по 10-15 років без нарікань і проблем. А змінюють їх, не через якісь поломки чи проблеми, а просто вже хочуть оновити на більш новіші, більші за розміром та іншими потребами. І також, в основному, Dell купують. Тому, я й спокійно рекомендую їх, навіть в бюджетному асортименті. А от щодо інших брендів, цього сказати не можу, що там та як.
Ага... именно так и есть - причем во многих офисах используют только Dell - так проще жить, т.к. у всех +/- одинаковая картинка на экране и нет особых споров по цветам интерфейсов, презентаций, фото/видео...

Потом сотрудники и домой себе проверенный и надежный Dell покупают... B-)

И да - очень редко встречал сгоревший/сломавшийся монитор Dell - в основном морально устаревают, немного садятся цвета/яркость/контраст и мониторы отправляются на "пенсию" - т.е. они где-то еще продолжают работать...

Отправлено спустя 2 минуты 5 секунд:
Anytime: 06.09.2025 18:00Щось вже зовсім став зариватись, не можу обрати простий монітор для дому.
Имхо, это всё офисные мониторы бюджетного уровня - разница между ними в качестве картинки (матрица IPS) просто минимальная... выбрать по наличию дополнительных опций и всё... тут нет смысла особо глубоко вникать...
Scoffer
Member

FirstTDM: 06.09.2025 17:02А при чем тут работа за монитором? Какие еще "мелкие детали" - это про сборку мониторов разговор?
При тому що "мілкі деталі", це, окрім іншого, текст і креслення. Візьми лінійку і заміряй ширину лінії символа, а потім звірся з таблицею скільки треба для такої лінії освітлення.
FirstTDM
Member

Scoffer: 06.09.2025 19:48При тому що "мілкі деталі", це, окрім іншого, текст і креслення. Візьми лінійку і заміряй ширину лінії символа, а потім звірся з таблицею скільки треба для такої лінії освітлення.
Уже интересно - я вот серьезно спрашиваю: если я плохо вижу мелкие детали на экране монитора, то мне надо не яркость в дисплее увеличить, а еще несколько лампочек в комнате включить? Я правильно понял?

Ни с чем не спорю, просто интересно, глаза и мониторы/настройки у всех разные, но, имхо, задирать яркость не стоит - монитор и так достаточно яркий.

Я вот такое в рекомендациях встречал:

Насколько ярко стоит освещать бытовые помещения

Тип помещения ---------------------- Освещенность

Кухня, ванная комната, санузел --- 100-150 люкс
Коридор, кладовая ----------- --------- 50-100 люкс
Гостиная, спальня, детская --------- 200-350 люкс
Рабочая зона, кабинет----------------300-500 люкс
Scoffer
Member

FirstTDM: 06.09.2025 20:42если я плохо вижу мелкие детали
То це до окуліста.
А щоб ти ще гірше не став бачити, то освітлення і кімнати і монітора таки варто б привести в норму. Я знаю дуже багато людей, котрі всадили зір на читанні в темряві за дуже обмежений період часу, буквально одиниці років. Просто читали, а не збирали ювелірні вироби, ага. Санітарні норми не від фонаря вигадані, а натурним експериментом над попередниками.
FirstTDM
Member

Scoffer: 06.09.2025 20:46Я знаю дуже багато людей, котрі всадили зір на читанні в темряві за дуже обмежений період
Вообще не спорю. Всё верно - бумажная книжка ведь не светится как монитор и её надо освещать...
Свегер
Member

Anytime: 06.09.2025 18:00 Шукав трохи інформації по характеристикам, включно по Dell розшифровку P/S/E про що було вище. Якщо порівнювати S - Home & Small Office E - Essential (масаові і початкового рівня).
Просто роздуми. Є моделі, які з самого початку навів FirstTDM Dell E2425HM, Dell S2425H та між ними Dell SE2425HM, Цікаво, чим реально відрізняються, якщо відкинути порти. Усі IPS 100Hz, тільки для E/SE вказано NTSC ~72%, а для S - SRGB ~99%. Грубо кажучи охоплення кольорів однакове, якщо приводити обидва значення. Виглядає наче матриця одна і та ж (хоча Response Time вказано різне), тоді різниця в ціні, мабуть у інших компонентах (S2425H - також має більш тонкі рамки). Щось вже зовсім став зариватись, не можу обрати простий монітор для дому.
Так воно і є.
Серія E - це бюджетні робочі конячки, які найбільш обмежені фунцкціонально (без додаткових USB, регулювань, динаміків, та інших різних функцій)
головна задача яких, просто відтворювати зображення.
З приводу матриць, то раніше в E серії, були більш дешевші VA матриці. Тепер, бачу з цього року, вже почали ставити IPS, що може порадувати, більш насиченішою картинкою.
Чи матриці однакові, не знаю, але візуально різниці ви не помітите.
Кольоровий простір sRGB ~99-100%
в основному у всіх сучасних офісних моніторах, що якраз те що й потрібно для комфортної роботи, а більш розширенні кольорові простори де більше 100% потрібні в більшості для фото-відео редакторів.
Звісно, як на мене, для домашнього використання, вже краще P серію, або S розглядати. Вони не набагато дорожчі, проте, вже мають більш сучасніший вигляд (без рамок) та й додатковий функціонал, може знадобитися, тільки варто подумати, що вам знадобиться для використання.
USB хаб - для підключення різних провідних пристроїв: мишка, клавіатура, флешки, принтер, вебка та іншу периферію
Регулювання по висоті: якщо не хочете купувати додатковий кронштейн, то зручна річ, щоб опустити на бажану висоту та за потреби можна використовувати монітор у вертикальному положенні.
Наявність динаміків, також, іноді не буде зайвим.
FirstTDM: 06.09.2025 18:17 Ага... именно так и есть - причем во многих офисах используют только Dell - так проще жить, т.к. у всех +/- одинаковая картинка на экране и нет особых споров по цветам интерфейсов, презентаций, фото/видео...

Потом сотрудники и домой себе проверенный и надежный Dell покупают... B-)

И да - очень редко встречал сгоревший/сломавшийся монитор Dell - в основном морально устаревают, немного садятся цвета/яркость/контраст и мониторы отправляются на "пенсию" - т.е. они где-то еще продолжают работать...

Також, погоджуюсь з вашими слова.
Так воно мабуть десь і є...
Scoffer
Member

FirstTDM: 06.09.2025 20:48Вообще не спорю. Всё верно - бумажная книжка ведь не светится как монитор и её надо освещать...
Там по лінку вище окрім рівня освітлення кімнати є ще табличка з рівнем освітлення безпосередньо робочої поверхні і дуже легко зіставляється перше з другим. Світиться та поверхня з середини чи з зовні то справа десята. І, зауважу, що освітлене має бути і перше і друге. Сидіти в темноті з монітором на всіх парах теж погана ідея.
FirstTDM
Member

Scoffer: 06.09.2025 20:52ще табличка з рівнем освітлення безпосередньо робочої поверхні
Хм... но ведь наша рабочая поверхность - это экран монитора? Разве не так? А внешний свет никак не помогает различать мелкие детали на мониторе.
Scoffer
Member

FirstTDM: 06.09.2025 20:55Хм... но ведь наша рабочая поверхность - это экран монитора? Разве не так?
Саме так
FirstTDM: 06.09.2025 20:55А внешний свет никак не помогает различать мелкие детали на мониторе.
Ні, але санітарні норми є і на просте споглядання стін, не монітором же їх засвічувати :rotate:

Відправлено через 6 хвилин 47 секунд:
Я в цілому згоден що якби там ще був стовбчик з яскравістю монітора то було б простіше, але маємо шо маємо.
Anytime
Member

Надибав ще варіант Philips Evnia 24M2N3200NF. По характеристикам якось гарно виглядає за свою ціну, не знаю навіть в чому може бути підступ :think:
Свегер
Member

FirstTDM
Я вже неодноразово писав, що можна завантажити на смартфон програму для вимірювання рівня яскравості, що працює за допомогою датчика освітлення. Щось на подобі такої: Lux Light Meter, чи якоїсь іншої аналогічної. І хоч вона звісно не може точні показники виміряти, зате, потрібну задачу виконати все-таки зможе.
Налаштування яскравості монітора для роботи:
1) Запустили програму на смартфоні, щоб виміряти яскравість освітлення у вашій кімнаті. Вимірювання потрібно знімати перед екраном монітора. Бажано десь центру вимкненого монітора тримаєте смартфон екраном до себе і дивитеся запам'ятовуєте показник.
2) Приблизно, таку ж саму яскравість бажано зробити й на моніторі.
Для цього на моніторі встановлюємо білий фон (або, щоб просто, основна заливка екрану була білою), вмикаємо на смартфоні програму для вимірювання і підносимо екран смартфона (вимірювач) до екрану монітора (має бути екран до екрану) і знімаємо/дивимося показник. Він більше за все буде вищим ніж рівень яскравості в кімнаті.
3) Далі, просто знижуючи яскравість монітора підганяєте її під рівень яскравості освітлення в кімнаті.
4) Кольорову температуру монітора, також, потрібно підібрати під кольорову температуру ваших лампочок.

Відправлено через 14 хвилин 26 секунд:
FirstTDM
Перевірте, також, ваші лампочки освітлення на ШІМ миготіння, воно також навантажує очі і садить зір.
За допомогою камери смартфону.
Заходите в смартфоні в проф режим камери, ISO на максимум, а витримку навпаки на мінімум, або десь 500:1 чи 250:1 (тут вже можна трохи погратися) і дивитесь через камеру смартфона на лампочку з витримкою 500:1, якщо полоси на екрані є це ШІМ, а якщо немає, то це добре (лампочки можна не міняти)
FirstTDM
Member

Свегер

Спасибо за инфу!

Я же особо ни с чем и не спорю т.к. глаза и мониторы у всех разные... разные настройки в драйверах и всяких панелях управления...

p.s. Я настраивал рабочее освещение и мониторы когда ещё смартфонов не было, фото на пленку и т.д. и т.п. Давно привык доверять своим глазам, тестовым картинкам и цветным паттернам (от BUROSH Audio-Video-Technik) - всему этому набрался от суперпрофи, которые делали дизайнерские чудеса с цветами - от экрана монитора до полноразмерной печати на плоттерах... так что руку сбивать не особо хочется...

p.s.s. Вот реально с новым QD-OLED пришлось больше 3-х дней повозится пока не добился близко к "идеальному" (почти идентичному IPS) комфортному рабочему SDR пространству. Кстати, рекомендую старенькую, но всё еще полезную прогу TTF Монитор тест v.1.52 (2005) - она всё еще корректно работает и позволяет более/менее настроить яркость/контраст/оттенки.

Отправлено спустя 20 минут :
Свегер: 06.09.2025 22:503) Далі, просто знижуючи яскравість монітора підганяєте її під рівень яскравості освітлення в кімнаті.
4) Кольорову температуру монітора, також, потрібно підібрати під кольорову температуру ваших лампочок.
Наоборот надо:

1) настраиваете правильно яркость/контраст и цветовую температуру монитора
2) подбираете комфортное освещение в рабочей комнате

Монитор на 1-м месте и он должен правильно отображать цвета и никак не зависеть от освещения в комнате - это освещение в комнате надо исправлять, а не портить "идеальную" картинку в мониторе :)

Лампочки ведь элементарно поменять, а не подбирать параметры под лампочки :D
Бесценно
Member

Anytime
Гарна модель і ніжка компактна.
Ще можете глянути собі BenQ EX240N, якщо немає алергії на VA панель. Хороший монітор, якісне виконання і досить непогані вбудовані динаміки. А ще в ньому є датчик світла та колориметр чи як його) регулює яскравість і колірну температуру взалежності від освітлення в кімнаті
Свегер
Member

FirstTDM: 07.09.2025 00:24 Наоборот надо:

1) настраиваете правильно яркость/контраст и цветовую температуру монитора
2) подбираете комфортное освещение в рабочей комнате

Монитор на 1-м месте и он должен правильно отображать цвета и никак не зависеть от освещения в комнате - это освещение в комнате надо исправлять, а не портить "идеальную" картинку в мониторе :)

Лампочки ведь элементарно поменять, а не подбирать параметры под лампочки :D
Так! З кольоровою температурою я згоден. Потрібно було спочатку її виставити, а потім регулювати яскравість. Я про неї забув коли писав попереднє повідомлення і просто дописав останнім пунктом :D
У вас що, повністю закрита студійна кімната, куди не потрапляє зовнішнє сонячне світло, з сірими матовими стінами, які поглинають світло і стоять лампочки, що імітують повний спектр денного світла для забезпечення найточнішого сприйняття кольорів???
Розумієте, вдень, завдяки сонячному/природньому світлу, навантаження на зір трохи менше, але всеодно, не потрібно задирати яскравість, а просто, протягом дня, можна й потрібно яскравість іноді регулювати.
А ось при штучному освітленні, в темний час доби, кількість зовнішнього світла, яка подається від лампочок стабільна і тут вже можливо все комфортно під себе налаштувати. Як це можна зробити, я в попередньому повідомленні описав.
Люди світять яскравими екранами, як ліхтарями/прожекторами собі в очі, а потім жаліються на зір, хоча яскравість спокійно можна знизити до правильного/комфортного рівня. Звикнути до меншого/іншого рівня яскравості, можна за 10-15 хвилин.
...
Ви пишете, про підбирання лампочок під яскравість монітора... - Навіщо так робити, якщо ви просто можете знизити яскравість на моніторі, до потрібного рівня. Ми ж не закриту студію хочемо налаштувати, а звичайне робоче/домашнє місце за екраном монітора.
- Ви що, ніколи в себе не змінюєте/не регулюєте яскравість?
Про контрастність, вже неодноразово писав, що чіпати її не можна. Це, як стала величина. Адже за допомогою контрастності, ми регулюємо гамму кольорів, а контроль контрастності на моніторах і телевізорах - це фактично яскравість. Регулятор яскравості по суті, регулює рівень чорного на моніторі. На Rtings, при калібруванні, контрастність, також ніколи не змінюють. І чіпають її, якщо дійсно, щось некоректно налаштовано із заводу. А так, контрастність змінюють в дуже рідких випадках. Наприклад, якщо дуже погане освітлення в кімнаті - тоді знижують яскравість в 0% і вже за допомогою зниження контрастності, налаштовують комфортне (не яскраве) відображення.
Бесценно: 07.09.2025 01:56 Anytime
Гарна модель і ніжка компактна.
Ще можете глянути собі BenQ EX240N, якщо немає алергії на VA панель. Хороший монітор, якісне виконання і досить непогані вбудовані динаміки. А ще в ньому є датчик світла та колориметр чи як його) регулює яскравість і колірну температуру взалежності від освітлення в кімнаті
Підтримую! Також читав про цю модель, досить багато схвальних відгуків. Гадаю, цей монітор також вартий уваги :up:
Striker
Member

Vader
І в кого також FO27Q2 або FO27Q3, поділіться своїми налаштуваннями монітора, будь ласка. :)
Чи все налаштування зводиться до вмикання HDR? :D
Vader
Member

В мене,якраз зводиться до вмикання HDR.
Мене все влаштовує пiсля калiбровки.
FirstTDM
Member

Свегер: 07.09.2025 09:57Так! З кольоровою температурою я згоден. Потрібно було спочатку її виставити, а потім регулювати яскравість.
Уже хорошо :up:
Свегер: 07.09.2025 09:57У вас що, повністю закрита студійна кімната, куди не потрапляє зовнішнє сонячне світло,
Нет это слишком сложно. Просто комп и на работе и дома стоит в дальнем углу на расстоянии 4-5 м от северных окон. Освещение: хорошая LED лампа 20 Вт направленная вверх в угол потолка - получаем рассеянный отраженный свет.

Благодаря высокому индексу качества света Ra ≤ 98, освещенные лампой предметы, их цвета и детали воспринимаются как при освещении естественным солнечным светом. URG - показатель дискомфорта света. Лампа оставляет меньше бликов на мониторах компьютеров и других отражающих поверхностях. URG<19 - свет мягкий и ровный. Не вызывает раздражения и усталости глаз. Цветовая температура - 4100К нейтральная. Светодиодная лампа освещает без мерцания, этим снижает нагрузку на зрение. Никакого ультрафиолетового и инфракрасного излучения нет. Конструкция позволяет вращать корпус и рассеиватель на 360°, это в сою очередь очень удобно и экономит рабочее место днем ​​и удобно для эксплуатации и транспортировки. Угол рассеивания света в данной настольной лампе составляет 120°.
Свегер: 07.09.2025 09:57Люди світять яскравими екранами, як ліхтарями/прожекторами собі в очі, а потім жаліються на зір, хоча яскравість спокійно можна знизити до правильного/комфортного рівня. Звикнути до меншого/іншого рівня яскравості, можна за 10-15 хвилин.
Всё верно - я уже писал, что яркость у меня 24% c целью обеспечить 100-150 нит на экране - для работы больше и не надо... мы уже обсуждали это - кому-то привычнее 150-200 нит.

Свегер: 07.09.2025 09:57Про контрастність, вже неодноразово писав, що чіпати її не можна. Це, як стала величина. Адже за допомогою контрастності, ми регулюємо гамму кольорів,
1) Немного +/- 10% можно/нужно настраивать контрастность
2) Контрастность - это разница между самым белым и самым черным, а не цветовое пространство.
Gold_Star
Member

На QD-OLED моніторах і телевізорах набір параметрів зображення однаковий, деякі можуть бути підписані по-різному в залежності від моделі.
Striker: 07.09.2025 10:12Чи все налаштування зводиться до вмикання HDR?
Краще не треба, інший кольоровий простір і усе таке. Можна і SDR підкрутити по кольорам і піковій яскравості.
Свегер: 07.09.2025 09:57Про контрастність, вже неодноразово писав, що чіпати її не можна. Це, як стала величина. Адже за допомогою контрастності, ми регулюємо гамму кольорів, а контроль контрастності на моніторах і телевізорах - це фактично яскравість.
Не завжди. На оледах цей параметр відповідає саме за контрастність - міняється співвідношення яскравих участків до темних, саме тому за замовчуванням стоїть максимальний рівень, який іноді потрібно понижати задля уникнення contrast clipping. А на LCD його дійсно краще не чіпати - тому там він виставлений на 50% з усієї шкали.
s_ova
Member

Взяв собі все-таки XG27UCDMG. Після iiyama G-MASTER GB2590HSU відчувається як дуже суттєвий апгрейд. І текст чіткий, і кольори "смачні", і дуже рівномірні. В іграх просто бомба - тестував з новим думом та з сілксонгом. Хоч в сілксонг і дуже простенька графіка, але завдяки цим казковим кольорам, враження зовсім інші.
Як краще налаштувати HDR поки не зрозумів, той же дум з HDR якось може виглядати занадто яскравим як на мій смак. Треба експериментувати.
Ответить