PON в квартиру

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

Ekz0rcyst: 26.08.2025 11:48Я чому дивлюсь на це питання з позиції провайдера?
Вам не лінь було це все розписувати?)) Зараз ніхто по езернету не робить магістральне підключення, може за часів локалочок ще тягнули виту пару між будинками, поки з ростом популярності безліміту не почали осилювати FTTB :laugh:
В квартирі оптоволокно немає сенсу прокладати. Десь є сильніший дозволеного перегин кабелю і на вході сигналу немає.
Паук
Member

Gold_Star: 26.08.2025 18:27 Зараз ніхто по езернету не робить магістральне підключення
роблять.
не всюди є сенс будувати пон, який потребує значних вкладень на старті.
вистачає запитів на звичайні гігабітні лінки між будівлями, саме езернетом.
якщо поряд вже є езернет - простіше прокласти додатковий кабель, взяти пару sfp модулів та комутатор, ніж будувати з нуля пон.
до того ж, деякі корпоративні клієнти замовляють саме езернет, не пон, з огляду на свої внутрішні стандарти та правила.
Gold_Star: 26.08.2025 18:27 В квартирі оптоволокно немає сенсу прокладати.
Десь є сильніший дозволеного перегин кабелю і на вході сигналу немає.
не завʼязуйте у вузол, і буде все ок.
використовуйте волокно з зменшеними втратами на згинах і буде все ок.
тут більше питання в обладнанні (медіаконвертери чи ону чи комутатори з оптичними портами), в живленні, в розміщенні цього обладнання.
поки що це не зовсім домашнє обладнання.

Відправлено через 7 хвилин 21 секунду:
Avenger80: 26.08.2025 12:41 Отправлено спустя 17 минут 25 секунд:
Ekz0rcyst: 26.08.2025 11:48Тут все доволі індивідуально, але якщо говорити в цілому то ціни на інтернет в Україні дуже і дуже демократичні! Скоріше за все ви (хоча це більше не особисто до вас, а до всіх хто піднімає це питання) не уявляєте скільки коштує за кордоном, такий рівень забезпечення послугою як у нас в країні. Я сукупно, про ціну та швидкість підключення, доступність, тарифи і швидкості, сервіс після підключення туди ж.
Может быть. Но надо это тоже смотреть в разрезе среднестатистичекого дохода у нас и заграницей. К примеру, в США, средняя зарплата больше 5000 долларов. А у нас сколько получает обычный житель страны, не в столице, а просто в рядовом городе Украины? Так что всё относительно.
угу угу, прокляті провайдери чогось не хочуть оцінити свої послуги в 0,001 від мін зп :gigi:
це якийсь національний спорт під назвою "знецінення".
воно (інет) загалом по країні +- недороге, +- працює.
шо від нього ще хотіти - мені не ясно.
обладнання та матеріали коштують бабла (у валюті).
працівники не хочуть за 2 копійки лазити по обісраним горищам та стрибати по опорам.
чиновники роблять все, щоб організувати олігополію (київстар, лайфселл, водафон).
замість радіти тому, що поки ще є можливість вибирати із 100500 постачальників, люди йдуть в обговорення зарплат "десь там за кордоном".
дивно якось :spy:

Ви ж в курсі, що в цьому році було велике аварійне відключення електрики в Іспанії та сусідніх країнах?
В курсі, що місцевий домашній інетік за 40 євро упав зразу же?
В курсі, що мобільний інетік упав буквально через пару годин?
Вже є випадки вивчення українського досвіду європейськими операторами.
Вже почались модернізації мереж, вже по Європі розгортають пон у різних варіаціях.
Avenger80
Member

Паук: 26.08.2025 21:25В курсі, що місцевий домашній інетік за 40 євро упав зразу же?
Вот мы думаем, что 40 евро это большая цена по сравнению с нами (у нас типа копейки), но... всё относительно, открываю Гугл - средняя зарплата в Испании 2337 евро в месяц. У нас, к примеру, человек получает 15 000грн - это 310+евро. :)

Отправлено спустя 2 минуты 45 секунд:
Паук: 26.08.2025 21:25роблять.
вистачає запитів на звичайні гігабітні лінки між будівлями, саме езернетом.
якщо поряд вже є езернет - простіше прокласти додатковий кабель, взяти пару sfp модулів та комутатор, ніж будувати з нуля пон.
до того ж, деякі корпоративні клієнти замовляють саме езернет, не пон, з огляду на свої внутрішні стандарти та правила.
У нас в основном у всех FTTB (до подъезда), но в последнее время операторы начали вести именно до квартиры - каждый месяц мой оператор отчитывается - вот такие дома и районы подключены к GPON - обращайтесь и подключайтесь.
Gold_Star
Member

В великих містах років 15 тому прокладали оптоволокно між будинками, про які вкладення йде мова?
Паук: 26.08.2025 21:25не завʼязуйте у вузол, і буде все ок.
використовуйте волокно з зменшеними втратами на згинах і буде все ок.
Все одно дурня. Ніхто не буде під час ремонту прокладати це у стіну. Хвилюєтесь за зв'язок під час виключень? Засвоюйте старлінк. Або спробуйте встановити релейку між будь-яким державним підприємством та вашим будинком :laugh:
Ekz0rcyst
Member

Gold_Star
Те що десь хтось за царя гороха проклав опту, це геть не значить, що вона досі жива, бо обриви, бо переварки, перетягування магістральних ліній і тому подібне, та банально прилетіло шахедом і посікло опту в салат, - от тобі і роботи по заміні. Але я з вами в цілому згоден, що нормально прокладені лінії дуже довго живуть майже без втручання.
Ремонт мало хто захоче в себе в квартирі чи будинку "ковирять", це факт але відверто кажучи все доволі індивідуально в цьому питанні, - кому треба той і робить, бо потрібно і на вчора. Одним словом shoganai.
Gold_Star
Member

Ekz0rcyst: 27.08.2025 00:25Але я з вами в цілому згоден, що нормально прокладені лінії дуже довго живуть майже без втручання.
Я не те мав на увазі, а те що технологія не є ноу-хау і нехай вона використовується там де вона завжди була. В квартирі з хорошої міді можна хоч 10 гігабітну мережу організувати і не хвилюватися за якість променю на виході і температуру SFPшки. А те що для багатьох оптоволоконний популізм під час блекаутів став трендсеттером - ну таке, немає меж людському безумству)) Виключення тривали не настільки довго, а зайвої роботи для монтажників тільки побільшало :D
Avenger80
Member

Gold_Star
Ekz0rcyst
Паук
Я вообще не понял о чём спор сейчас идёт, я когда спрашивал, первоначально имел ввиду другое - до подъезда оптика FTTB (я думал, что у всех так в спальных районах городов) vs GPON (оптика именно в квартиру - ONU в квартире и уже от ONU дома медь уже по квартире). И я имел ввиду скорости до гигабита (включая) и при отсутствии отключения света. Вот тут целесообразность быстрой замены в таком случае FTTB на GPON именно для абонента, не для провайдера. Никто в здравом уме, мне так кажется, не будет тянуть оптику и в квартире между комнатами, вместо витой пары. В случае с FTTB - есть активное оборудование в подъезде, за которое отвечает провайдер и которое нужно запитывать провайдеру, тот же ДБЖ ставить, в случае с GPON - абонент сам запитывает своё ONU в квартире. Вот лично какая для меня разница. Я уже чуток запутался - это же и есть FTTB/FTTH.
К примеру, Триолан вот так пишет:
спойлер
Изображение
Мой нынешний оператор, ещё в 2016г. вот так писал: https://mediasat.info/ru/2016/08/16/fiber-optic-cut/ - у всех оптические магистрали идут.

А вообще, конечно, столько нюансов в этом всём, если не сетевик - https://e-server.com.ua/sovety/pon-vs-f ... -abonentov :) Оказывается, что FTTH и PON - это тоже разные вещи, но откуда знать это простому абоненту - для него главное чтоб стабильно инет подавался и есть ONU в квартире или нет? А то как прокладывается на магистрали где-то - зачем простому абоненту, не спецу.
Хотя, в принципе, понятно - раньше была активная оптика для провайдера, т.е. её надо было подпитывать на всех узлах видно, как я понял, а сейчас перетянули именно реальную пассивную оптику, но что то оптика, что другое - https://mediasat.info/ru/2023/12/05/har ... ogii-gpon/
Паук
Member

Gold_Star: 27.08.2025 00:00
В великих містах років 15 тому прокладали оптоволокно між будинками, про які вкладення йде мова?
і що, оті 15-річні кабелі мають безмежну ємність?
всюди к-сть волокон з N-кратним запасом?
за 15 років нічого не змінилось, не побудувались нові ЖК, ТЦ, дороги?
не зʼявились нові маршрути? не потрібно прокладати нові кабелі для збільшення к-сті волокон, для оптимізації, для дублювання лінків?
при будівництві пон мережі, як мінімум, потрібно купити OLT, ДБЖ, пару SFP на аплінк, хоча б 1 PON SFP, хоча б кілька оптичних дільників.
пон - це рішення для щільної забудови.
якщо у вас задача "запустити будинок на 16 квартир" чи "на підприємстві зробити мережу під відеоспостереження з 10 камер", то пон буде дещо "надлишковим" рішенням.
Gold_Star: Все одно дурня. Ніхто не буде під час ремонту прокладати це у стіну. Хвилюєтесь за зв'язок під час виключень? Засвоюйте старлінк. Або спробуйте встановити релейку між будь-яким державним підприємством та вашим будинком :laugh:
Навіщо мені старлінк чи релейка в квартирі? :spy:
За абонплату старлінку можна підключити кілька домашнім провайдерів і горя не знати.
Якщо в мене буде необхідність організувати у великому новому будинку домашню мережу з великим запасом - я протягну виту пару 5е (під гігабіт), а поряд вкладу плоский кабель ftth по 2,2 грн за метр, раптом через 5-10 років буде необхідність в 10г локальній мережі.
в квартирі не став би з таким заморочуватись.

Відправлено через 7 хвилин 42 секунди:
Avenger80: 26.08.2025 21:43
Паук: 26.08.2025 21:25В курсі, що місцевий домашній інетік за 40 євро упав зразу же?
Вот мы думаем, что 40 евро это большая цена по сравнению с нами (у нас типа копейки), но... всё относительно, открываю Гугл - средняя зарплата в Испании 2337 евро в месяц. У нас, к примеру, человек получает 15 000грн - это 310+евро. :)
дайош хліб та ковбасу по 0,1% від мін зп :super:
від всіх по потрєбностям, всім по возможностям :super:
я не розумію, чого всі так чіпляють до тієї мінімальної чи середньої зп, ніби вони за неї готові працювати.
ніби виробнику комутатора/автомобіля/айфона є якесь діло до рівня зп в Україні.
є рекомендована ціна на обладнання по регіону.
хочеш - купляй.
не хочеш - не купляй.
на жаль, ніхто не робить знижок по причині "бо у вас мін. зп невелика, вам мабуть важко платити"
Avenger80
Member

Паук: 27.08.2025 12:32ніби виробнику комутатора/автомобіля/айфона є якесь діло рівня мін зп в Україні.
є рекомендована ціна на обладнання по регіону.
хочеш - купляй.
не хочеш - не купляй.
на жаль, ніхто не робить знижок по причині "бо у вас мін. зп невелика, вам мабуть важко платити"
А причем тут это? Значит никто не будет проводить ваш дорогой интернет, не все ж с Айфонами ходят по улице или ездят на Мерседесах... Поэтому так и получается, что не у всех в квартире 10Гбитный инет, а у многих ещё просто обычный 100Мбитный по своему желанию - люди сами выбирают платить им 200-300-500-1000-10000грн за инет по своему бюджету. Операторы тоже ориентируются на местный спрос.
Вот у меня Триолан взял и повысил неадекватно цену:
спойлер
Изображение
Я взял и перешел на другого оператора - в два раза больше скорость и за 1,5 раза меньшую цену. И доволен. Вот это и есть конкуренция. Тут водафон со своими 250грн за 1Гбит - но в чём подвох, это вообще минимальная цена на нашем рынке и очень агрессивная. А как с качеством? Как Водафон добился такой цены, когда по рынку в основном в 2 раза дороже за Гигабит?
Правда у Водафон есть нестандартное ограничение как для домашних операторов - 10Тб в месяц и потом скорость минимальная. Но с другой стороны - 10Тб надо ещё израсходовать, у меня стандартно где-то 1-1,5Тб в месяц идёт.
Gold_Star
Member

Паук: 27.08.2025 12:32і що, оті 15-річні кабелі мають безмежну ємність?
всюди к-сть волокон з N-кратним запасом?
Паук: 27.08.2025 12:32поряд вкладу плоский кабель ftth по 2,2 грн за метр, раптом через 5-10 років буде необхідність в 10г локальній мережі.
:popcorn:
Завершуйте з вотабаутизмом. Ви самі підтвердили, що оптоволокно не зовсім домашня технологія передачі даних, яка потребує особливих умов і своєчасного обслуговування.

Отправлено спустя 3 минуты 21 секунду:
Avenger80: 27.08.2025 13:24Вот у меня Триолан взял и повысил неадекватно цену:
А точніше компенсував вартість монтажних робіт у вашому місті внаслідок ворожих атак. А у водафона просто рекламна кампанія по залученню нових абонентів, так само як київстар заохочує "гігабітом за 100 грн на 3 місяці" своїм телефонним спамом :)
Avenger80
Member

Паук: 27.08.2025 12:32я не розумію, чого всі так чіпляють до тієї мінімальної чи середньої зп, ніби вони за неї готові працювати.
А это как? А как же пенсионеры со своей пенсией минимальной, а как же просто какие-то люди, которые работают и местный рынок труда описывает зарплаты в 10, 15, 20 тыс. грн или это не люди совершенно и все себе назначают зарплату за которую они согласны работать - я вот такой король и хочу получать 50 тыс. - платите мне. Не платите - уволюсь. Увольняйся. :gigi: Да, если единственный крутой спец в компании - может так и есть.
Последний раз редактировалось Avenger80 27.08.2025 13:43, всего редактировалось 1 раз.
Hotspur
Member

Avenger80: 27.08.2025 13:34я вот такой король и хочу получать 50 тыс. - платите мне. Не платите - уволюсь. Увольняйся.
так. люди які шось значать так і роблять.
Gold_Star
Member

Avenger80
Зараз він скаже що не для пенсів виробники випускають круті технології :gigi: В Європі у людей зарплата вища і ціни відповідні, маєш надлишковий прибуток - плати збільшений податок, уникаєш оплати податків - ось тобі комфортабельний люкс-номер в місцях позбавлення волі. Тому "цивілізованим" людям приходиться згоджуватись на ті умови які є, але що про це може знати той хто не жив там :laugh:
Avenger80
Member

Hotspur: 27.08.2025 13:42так. люди які шось значать так і роблять.
И много таких? В основном люди - это серая масса, офисный планктон. :) Да, единицы могут себя чувствовать, что я такой крутой спец, что без меня тут всё развалится, поэтому я сам диктую, что как и почему.
Паук
Member

Gold_Star: 27.08.2025 13:34 Завершуйте з вотабаутизмом. Ви самі підтвердили, що оптоволокно не зовсім домашня технологія передачі даних, яка потребує особливих умов і своєчасного обслуговування.
я правильно розумію, що ви намагаєтесь предʼявити мені, як доказ своєї правоти, мої ж аргументи? :)
паралельно щось пишучи про старлінк вдома? :)

я задав просте питання, і зараз його трішечки переформулюю:
чи впевнені ви, що тих кабелів, які були прокладені умовно 15 років тому, достатньо для потреб сьогодення?
в 2012 році один знайомий провайдер проклав в каналізації вздовж центральної вулиці міста кабель аж з 4-ма оптичними волокнами.
він вважав, що це "з запасом".
планував цим кабелем зʼєднати пару мікрорайонів з серверною.
через кілька років волокна закінчились і він почав розглядати WDM (ущільнення).
потім почались обговорення можливості прокладання додаткового кабелю.
і це в часи, коли багато мереж були побудовані каскадом, послідовно (серверна - районний комутатор - будинковий комутатор 1 - будинковий комутатор 2 - будинковий комутатор 3 - ... - будинковий комутатор N).
Моя думка така:
волокон ніколи не буває достатньо.
вони завжди закінчуються.
якщо ти розвиваєшся і запускаєш нові обʼєкти - ти мусиш прокладати нові кабелі.
це безкінечний процес.

Відправлено через 3 хвилини 54 секунди:
Gold_Star: 27.08.2025 13:43 Зараз він скаже що не для пенсів виробники випускають круті технології :gigi:
та да.
маркетинг. цільова аудиторія. аватар клієнта. і так далі, і тому подібне.
думаю, пенсіонери є цільової аудиторією скоріше виробника тонометрів, ніж виробника мережевого обладнання.
Gold_Star
Member

Паук: 27.08.2025 13:58я правильно розумію, що ви намагаєтесь предʼявити мені, як доказ своєї правоти, мої ж аргументи?
Gold_Star: 26.08.2025 18:27В квартирі оптоволокно немає сенсу прокладати. Десь є сильніший дозволеного перегин кабелю і на вході сигналу немає.
Які ваші доказатєльства аргументи, шановний? Те що ви на ходу придумуєте як хтось в теорії на магістралях прокладає езернет, так само як і ви по вашому видуманному великому будинку прокладатимете оптику? Чи те що я вам начебто казав що оптику не потрібно обслуговувати? :lol:
Будьте уважні та бережіть себе.
Ekz0rcyst
Member

Avenger80
Це до того, що не потрібно "приплітати" ЗП до ціни на інтернет! В кожного вона різна. А те що є конкуренція то добре і ще раз підтверджує твердження стосовно доступності інтернет як по покриттю, так і по ціні та швидкості доступу, - заїхать можна в саме глухе село і там буде з майже зі 100% імовірністю оптика PON з гігабітним тарифом не за всі гроші світу. Ну ціни з часом будуть підвищуватись, це доволі технологічна послуга як не як, але ринок вирішить.
Паук
Member

Gold_Star: 27.08.2025 14:08 Які ваші доказатєльства аргументи, шановний? Те що ви на ходу придумуєте як хтось в теорії на магістралях прокладає езернет
я час від часу будую магістралі по технології езернет.
магістралі - тобто лінки між населеними пунктами, лінки між мікрорайонами, лінки між комутаторами рівня агрегації (районними) та комутаторами рівня доступу (тобто тими, в які безпосередньо включаємо абонентів).
наприклад, проклали кабель від тех.майданчику, розміщеного у місті, до вузла з OLT, розміщеного в селі.
з одного боку встановлено D-Link DGS-3420-ХХSC.
з іншого боку встановлено BDCOM P3310C.
подали аплінк на OLT по технології Ethernet, за допомогою 2 SFP модулів по 1Gbps.
є питання?
Hotspur
Member

Avenger80: 27.08.2025 13:44И много таких? В основном люди - это серая масса, офисный планктон. Да, единицы могут себя чувствовать, что я такой крутой спец, что без меня тут всё развалится, поэтому я сам диктую, что как и почему.
ти просто не в курсі що якщо звільниться планктон підприємства не буде. голову включи
Avenger80
Member

Hotspur: 27.08.2025 14:41ти просто не в курсі що якщо звільниться планктон підприємства не буде. голову включи
А как же очереди такого же планктона на твоё место за забором? :) Т.е. если продавец в магазине уволится, другой на замену ему не придёт работать? Ты знаешь какая текучка в супермаркетах, к примеру? Или на не очень успешном предприятии если специалист уволится, скажет, что мало платят - ему предложат больше? Скажут, извини, у нас больше платить не чем. Хочешь, увольняйся, мы тебя понимаем... И ту же работу начинают тянуть не такие смелые и амбициозные люди.
Последний раз редактировалось Avenger80 27.08.2025 15:07, всего редактировалось 3 раза.
Ответить