Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор монитора
-
Vader
Member
FirstTDM

-
Свегер
Member
Дозвольте вас трішки підправити. На Rtings, поки що, не робили огляд на монітор AORUS FO27Q2, а є тільки на AORUS FO27Q3. В них матриці різні і налаштування, скоріше за все, будуть інші.FirstTDM: ↑ 26.08.2025 20:58 На rtings для такого монитора рекомендуют яркость = 35%, контраст = 50%, RGB=96-98-100 и будет около 100 нит - это режим для работы, НЕ для игр.
Також, на Rtings, яскравість в 100 ніт, завжди виставляють для калібрування монітора, тому на цей параметр яскравості не варто орієнтуватися для особистого користування. Яскравість і колірну температуру бажано виставляти/підганяти в залежності від яскравості внутрішнього освітлення в кімнаті. Контрастність, завжди краще залишати по дефолту, адже вона, загалом, виробником налаштовується правильно.
Якщо, вже хтось бажає підзаморочитись, з приводу, як правильно підігнати яскравість монітора для роботи, то можна, скористатися власним смартфоном і завантажити програму для вимірювання яскравості за допомогою датчика освітлення вашого смартфону. На зразок - "Lux Light Meter", чи якийсь інший аналог. Це звісно буде не професійний пристрій для точних вимірювань, але виконати поставлене завдання з його допомогою все-таки можна.
Спочатку вимірюєте яскравість в вашій кімнаті, сівши навпроти вашого монітора, а потім, підганяєте таку ж яскравість на самому моніторі (для цього, на моніторі потрібно вибрати білий фон, піднести смартфон до екрану і знижувати чи підвищувати яскравість до рівня, який ви зафіксувати у вашій кімнаті.
-
Vader
Member
Свегер
Странно..От куда у вас информация,что матрицы разные?Все,что я читал о этих мониторах,говорило,что матрицы одинаковые,только герцовка разная.Панель одна и та же.
Отправлено спустя 1 минуту 16 секунд:
Я выбирал между этими двумя мониторами...и по ним чуток изучал информацию.
Странно..От куда у вас информация,что матрицы разные?Все,что я читал о этих мониторах,говорило,что матрицы одинаковые,только герцовка разная.Панель одна и та же.
-
Свегер
Member
Я детально не цікавився з цього приводу, просто велика розбіжність в частоті оновлення екрану - 240hz і 360hz. Тому й припускаю, що вони мають бути різні, хоча по всіх інших характеристиках, можуть бути однакові, якщо матриці однієї генерації (технології виготовлення).Vader: ↑ 26.08.2025 22:06 Свегер
-
FirstTDM
Member
Спорить не буду - тонкости AORUS мог пропустить. Обычно в линейке несколько мониторов с одинаковыми матрицами - тут, очень похоже, что модели Q2 и Q3 отличаются только частотой 240 / 360Гц...Свегер: ↑ 26.08.2025 21:58Дозвольте вас трішки підправити. На Rtings, поки що, не робили огляд на монітор AORUS FO27Q2, а є тільки на AORUS FO27Q3. В них матриці різні і налаштування, скоріше за все, будуть інші.
Именно так - я всё время об этом пишу.Свегер: ↑ 26.08.2025 21:58Яскравість і колірну температуру бажано виставляти/підганяти в залежності від яскравості внутрішнього освітлення в кімнаті.
Очень даже можно на этот параметр ориентироваться, особенно при работе в вечернее/ночное время при мягком рассеянном свете в комнате.Свегер: ↑ 26.08.2025 21:58на Rtings, яскравість в 100 ніт, завжди виставляють для калібрування монітора, тому на цей параметр яскравості не варто орієнтуватися для особистого користування
А в общем - мало того, что все глаза разные
Но, всё-таки, я рекомендую сначала настроить примерно на 100 нит по rating - проверить этот режим поздно вечерем и если мало - понемногу увеличивать яркость...
Отправлено спустя 1 минуту 42 секунды:
У MSI одинаковые матрицы на 32", но разные частоты 160 и 240 - так многие производители делают для QD-OLEDСвегер: ↑ 26.08.2025 22:30Я детально не цікавився з цього приводу, просто велика розбіжність в частоті оновлення екрану - 240hz і 360hz.
https://thepcenthusiast.com/msi-mpg-321 ... e_vignette
- - -
Там одна и та же матрица от Samsung (3-е поколение QD-OLED):
The Gigabyte AORUS FO27Q3 is a high-end QD-OLED gaming monitor with a 1440p resolution and 360Hz refresh rate. Part of the AORUS gaming lineup, it's one of a few that have a QD-OLED panel, as it sits alongside other models like the 1440p FO27Q2 and the 4k Gigabyte AORUS FO32U2P, which both have a lower 240Hz refresh rate. This monitor also competes with other displays that use the same panel, like the Dell Alienware AW2725DF and the MSI MPG 271QRX QD-OLED.
Последний раз редактировалось FirstTDM 26.08.2025 22:40, всего редактировалось 1 раз.
-
Vader
Member
З доступних моїх джерел,це повністю ідентичні монітори,окрім герцовкі,ну і пару фіч,типу ргб підсвітки,пару портів..
Насправді я дивився в живу ці монітори,повірте на слово,я майже не відчув різниці в 360 і 240..Вибрав ,саме 240..Вважаю,це оптимальна герцовка.
Отправлено спустя 1 минуту 44 секунды:
FirstTDM
Между прочим,у мси и Гиги матрицы одинаковые..Самсунг...
Насправді я дивився в живу ці монітори,повірте на слово,я майже не відчув різниці в 360 і 240..Вибрав ,саме 240..Вважаю,це оптимальна герцовка.
Отправлено спустя 1 минуту 44 секунды:
FirstTDM
Между прочим,у мси и Гиги матрицы одинаковые..Самсунг...
-
FirstTDM
Member
Ага... уже увидел... и у Dell Alienware та же матрица...Vader: ↑ 26.08.2025 22:38Между прочим,у мси и Гиги матрицы одинаковые..Самсунг...
-
Vader
Member
Та да 
-
Свегер
Member
Vader
FirstTDM
Зрозуміло. Дякую вам за роз'яснення!
Я чомусь вважав, що оскільки від Samsung є дві матриці gen 3 (2560x1440) на 240hz і 360hz, то немає ніякого сенсу купувати дорожчу матрицю на 360hz і занижувати частоту до 240hz для моделі FO27Q2, якщо можна просто купити дешевшу на 240hz.

Але, всеодно потрібно враховувати, що в різних моніторах (навіть одного виробника) параметри налаштування, все-таки, можуть відрізнятися.
FirstTDM
Зрозуміло. Дякую вам за роз'яснення!
Я чомусь вважав, що оскільки від Samsung є дві матриці gen 3 (2560x1440) на 240hz і 360hz, то немає ніякого сенсу купувати дорожчу матрицю на 360hz і занижувати частоту до 240hz для моделі FO27Q2, якщо можна просто купити дешевшу на 240hz.

Але, всеодно потрібно враховувати, що в різних моніторах (навіть одного виробника) параметри налаштування, все-таки, можуть відрізнятися.
-
Vader
Member
Свегер
Я купил 240 из того,что я попросту не увидел разницу с 360..Включил кс го,где можно увидеть 360 кадров..и понял,что я не могу отличить 240 от 360...Вот 144 и 240 я вижу..Вы ж понимаете,что получить стабильно 360гц на ультрах в каких то серьезных играх,это надо топ железо,типа 5090..и то не везде ее хватит.
Купил 240 с пониманием,если я буду знать,что у меня 360,а на счетчике фпс 180 кадров..я просто психологически не готов видеть эти цифры
Я купил 240 из того,что я попросту не увидел разницу с 360..Включил кс го,где можно увидеть 360 кадров..и понял,что я не могу отличить 240 от 360...Вот 144 и 240 я вижу..Вы ж понимаете,что получить стабильно 360гц на ультрах в каких то серьезных играх,это надо топ железо,типа 5090..и то не везде ее хватит.
Купил 240 с пониманием,если я буду знать,что у меня 360,а на счетчике фпс 180 кадров..я просто психологически не готов видеть эти цифры
-
Gold_Star
Member
Свегер
Телевізори на QD-OLED Gen 3 мають 144 Гц
Телевізори на QD-OLED Gen 3 мають 144 Гц
-
0kie
Member
Как вообще отличить или понять, что частота кадров в игре не совпадает (в моём случае превышает) частоту монитора? 165 Гц у монитора и когда количество кадров, допустим, 200+, то разницы не видно вообще. Равно как меньше частота, но здесь уже задействуется AMD Free Sync Premium, включенный в Адреналине и мониторе, но также падение кадров не ощущается. Может на современной Нвидии это более выражено? Вопрос всем. Почему все так активно гонятся за этими частотами и кадрами, а также пытаются подогнать кадры в играх под почти максимум на мониторе? Непонятно....Vader: ↑ 26.08.2025 23:37я не могу отличить 240 от 360
-
Vader
Member
Так ни кто ни гонится за высокой герцовкой.Производители мониторов ставят 500гц и выше,и будет дальше,не от того,что мы это можем ощутить,увидеть,а от того,что могут,просто можно сделать 500гц.Это не больше чем цифры..Физиология человека,не позволяет видеть такую герцовку..Самовнушение-да,позволяет,
кто ни понимает,как это работает.Если я не вижу плавнее картинку 360-240..как вы думаете,я увижу 240 и 500?Нет конечно..А тот ,кто говорит ,вау я вижу 500 и это пушка..не верю..Ну разве что 500 и 144,165...но с 240 навряд ли.
-
Bloodfallen
Member
Хтось вже бачив Xiaomi Mini LED Gaming Monitor G Pro 27i? Шось за такі кошти там дуже імбова начинка: Fast IPS QHD / 180Hz / 1ms GtG / 8-bit + FRC / 99% DCI-P3 / DisplayHDR 1000
UPD. Вище по темі його згадували. Але нові відгуки вітаються)
UPD. Вище по темі його згадували. Але нові відгуки вітаються)
-
Свегер
Member
Це все зрозуміло, я нічого не маю проти і повністю в цьому з вами згоден, я лиш намагався роз'яснити, що в більшості випадків на моніторах з різними матрицями, навіть зі схожими характеристиками, можуть відрізнятися налаштування.Vader: ↑ 26.08.2025 23:37 Я купил 240 из того,что я попросту не увидел разницу с 360..Включил кс го,где можно увидеть 360 кадров..и понял,что я не могу отличить 240 от 360...Вот 144 и 240 я вижу..Вы ж понимаете,что получить стабильно 360гц на ультрах в каких то серьезных играх,это надо топ железо,типа 5090..и то не везде ее хватит.
Купил 240 с пониманием,если я буду знать,что у меня 360,а на счетчике фпс 180 кадров..я просто психологически не готов видеть эти цифры![]()
-
Vader
Member
0kie
Ну когда у тебя монитор 240,например,а игра идёт в 144 кадра,это ощущается на плавности..Поэтому конечно хочется больше кадров.чем ближе цифра к 240,тем лучше,а вот если выше,к примеру 280,360..это бесполезно,ибо монитор 240 и попросту ограничивает все,что выше..за 240 гц.на 240 монике,мы можем увидеть только 240..Ну и психология..знаючи,что у тебя ,например 165 гц,ты непроизвольно хочешь видеть эти цифры
Отправлено спустя 32 секунды:
Свегер
Я с вами согласен.
Ну когда у тебя монитор 240,например,а игра идёт в 144 кадра,это ощущается на плавности..Поэтому конечно хочется больше кадров.чем ближе цифра к 240,тем лучше,а вот если выше,к примеру 280,360..это бесполезно,ибо монитор 240 и попросту ограничивает все,что выше..за 240 гц.на 240 монике,мы можем увидеть только 240..Ну и психология..знаючи,что у тебя ,например 165 гц,ты непроизвольно хочешь видеть эти цифры
Отправлено спустя 32 секунды:
Свегер
Я с вами согласен.
-
alumem
Member
Bloodfallen
Жди версию 25 года, хотя и там не без нюансов
Жди версию 25 года, хотя и там не без нюансов
-
Gold_Star
Member
Постав 120 Гц на лок і різниці на своєму VA тим більше не побачиш0kie: ↑ 26.08.2025 23:49165 Гц у монитора и когда количество кадров, допустим, 200+, то разницы не видно вообще
-
FirstTDM
Member
Да ну - далеко не все гонятся за частотами. Я не гонюсь, куча моих знакомых не видят особой разницы выше 120Гц - поэтому и ТВ на 144Гц, и мониторы на 165Гц кажутся отличными и выше частоты не надо0kie: ↑ 26.08.2025 23:49Вопрос всем. Почему все так активно гонятся за этими частотами и кадрами,
Имхо, раньше мы играли на 60Гц и радовались когда средний фпс был 70-90 - и все были довольны.0kie: ↑ 26.08.2025 23:49а также пытаются подогнать кадры в играх под почти максимум на мониторе?
Сейчас играм на современных мониторах + DLSS + MFG и радуемся 140-180 фпс в играх на максималках - выше, наверное, уже и не особо надо...
-
Gold_Star
Member
Коли трава була зеленіша і можна було постукати в монітор... З приходом LCD співпав вихід 7-го покоління консолей, разом з ними виросли системні вимоги і ще довгий час народ насолоджувався кінематографічними 30 фпсFirstTDM: ↑ 27.08.2025 00:07Имхо, раньше мы играли на 60Гц и радовались когда средний фпс был 70-90 - и все были довольны.
А тепер порахуйте скільки по реакції "ігрового" VA потрібно фпс, щоб була та сама плавність зображення що й при кінескопних 60 фпс.