Огляд та тестування материнської плати ASUS TUF GAMING X870E-PLUS WIFI7 для платформи AMD Socket AM5

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

doc-oc: 25.08.2025 20:36Материнка по цене PS5 это сильно
Шо ж с вами цены видеокарт и топовых процов то сделают)
Georgin
Member

"Hardware Unboxed" випустили ролик з підбору B850 матплат вартістю до 200$ і ASUS там показав "клас":
спойлер
Таке враження, що вони взагалі розучились робити недорогі та стабільно працюючі плати. Хоча, можливо, їм ця цінова ніша просто нецікава.
Ektalion
Member

erkins007: 25.08.2025 20:48 Шо ж с вами цены видеокарт и топовых процов то сделают)
"Малюсінька" проблема. Ціна дикий оверпрайс, є хороші 870ї за значно менші гроші :tomat:
erkins007
Member

Ektalion: 25.08.2025 23:35Ціна дикий оверпрайс
Тут даже спорить не буду. Раньше у асуса был оверпрайс РОГ, и недорогой таф и у тебя был выбор, если хочешь всего самого лучшего самый топжир на рынке берешь рог, если же просто хороший продукт, за недорого, то берешь таф. Но в последние годы таф по цене стал не сильно от рога отставать что очень глупо.
WWQ
Member

erkins007
Вспоминаю времена когда tuf был нормальным и по некоторым параметрам и оснащению превосходил даже более дорогие
Роги и стриксы...

Надеюсь что когда-нибудь тот Sabertooth вернётся... :(
mrigi
Member

така кількість реклами асуса приведе до того, що від них всі блювати скоро будуть
Sharkoff
Member

У мене товариш придбав молодшу цієї моделі, тобто b850е plus tuf. Він задоволений. Для його потреб, її достатньо.

Якість матері на висоті. Не думаю що «простому любителю пошпіліть», потрібна саме старша модель.

Хоча є факт не зручного розміщення pwm конекторів для вентилів. У молодшої їх тільки 4. 3 знизу та 1 зліва. Йому не вистачає довжини кабеля.

На цій так само, я бачу, 4 для корпусних вентиля.
Ektalion
Member

Sharkoff: 26.08.2025 13:03 У мене товариш придбав молодшу цієї моделі, тобто b850е plus tuf. Він задоволений. Для його потреб, її достатньо.

Якість матері на висоті. Не думаю що «простому любителю пошпіліть», потрібна саме старша модель.

Хоча є факт не зручного розміщення pwm конекторів для вентилів. У молодшої їх тільки 4. 3 знизу та 1 зліва. Йому не вистачає довжини кабеля.

На цій так само, я бачу, 4 для корпусних вентиля.
За дешевші гроші можна купити Х870 Томагавк, яка більш функціональніша, ніж ось ЦЕ.
МОНАХ
Member

► Дорогувато... (навіть для мене :gigi: ) Коли вибирав "материнку" серед подібних, в т.ч. і серед Асус-ів, чомусь склалося враження, що - якщо враховувати не лише достатній/рівний функціонал, але і "розсипуху" - Асус на 2000-4000₴ дорожчий від подібних у MSI...
Ektalion: 26.08.2025 23:34 За дешевші гроші можна купити Х870 Томагавк, яка більш функціональніша, ніж ось ЦЕ.
► Як мінімум один явний ПЛЮС тут є - :D батарейка тут не засунута чорт-зна-куди-де-не-світить-сонце, як на Томагавках.
► ... і, ніби, "піталово" краще: 16-2-1 проти 14-2-1... але за таку суму... хоч би ще яку трубку між радіаторами докинули чи що.
avuremybe
Member

МОНАХ: 27.08.2025 09:11Як мінімум один явний ПЛЮС тут є - :D батарейка тут не засунута чорт-зна-куди-де-не-світить-сонце, як на Томагавках.
Там є кнопка скидування біоса на задній панелі материнки
МОНАХ
Member

avuremybe, та кнопка є, але коли здохне батарейка, то доведеться скидувати або "радік" з "логіки", або з "піталова", щоб замінити. У мене є "материнки", на яких при щоденній роботі батарейка не мінялася ще з 2008-го року, але на Томагавках вона під радіатори засунуті - хоч який та прогрів трохи буде; цікаво, скільки в такому варіанті батарейки виживатимуть?..
► З іншого боку - міняєш батарейку, :D заодно і термопрокладки на "піталові" міняєш (олл-інклюзів, маму-його-за-сокет!).
avuremybe
Member

МОНАХ: 27.08.2025 09:23avuremybe, та кнопка є, але коли здохне батарейка, то доведеться скидувати або "радік" з "логіки", або з "піталова", щоб замінити. У мене є "материнки", на яких при щоденній роботі батарейка не мінялася ще з 2008-го року, але на Томагавках вона під радіатори засунуті - хоч який та прогрів трохи буде; цікаво, скільки в такому варіанті батарейки виживатимуть?..
► З іншого боку - міняєш батарейку, :D заодно і термопрокладки на "піталові" міняєш (олл-інклюзів, маму-його-за-сокет!).
Я за 25 років користування компами ще не стикався з замінами батарейок, складно щось навіть прикинути...

Але вона там не повністю захована і по вертикалі до радіатора теж є відстань. За бажання її можна вийняти і не знімаючи його.

А от те, що вони поклали в коробку наклейки на батарейку, яка захована під радіатор, мене знатно повеселило. :gigi:
МОНАХ
Member

avuremybe: 27.08.2025 09:25 Але вона там не повністю захована і по вертикалі до радіатора теж є відстань. За бажання її можна вийняти і не знімаючи його.
► А, то у Вас під радіатором "логіки" - дійсно, можна спробувати сковирнути; у мене "Е"-шка - B-) я далеко не знавець ПК-"заліза", здогадуюсь, що бували випадки і ще більш красномовні, але більш дебільнішого формату розташування батарейки я, по крайній мірі, ще не бачив!
спойлер
Изображение
► Переплачувати за вільний доступ до батарейки в даному випадку за сабжевий Асус - я би точно не став (навіть не зважаючи на те, що трохи і переплатив за "Е"-версію Томагавка порівняно з без-"Е"-шним його варіантом), але в даному випадку Асусу - респект, однозначно, що не стали "дизайнити в пекельні є..єня" :) .
спойлер
avuremybe: 27.08.2025 09:25 Я за 25 років користування компами ще не стикався з замінами батарейок, складно щось навіть прикинути...
► Якщо подумати і згадати, то на середнього та топового рівня "материнках" я теж такого не пам'ятаю. Але й таких "материнок" не так і багато через мене пройшло... А от бюджетні "мами", яким років 5 і більше - :gigi: - в якийсь момент "посипались"; я випросив в керівництва кошти і замовив кілька блістерів цих батарейок, бо 4-5 випадків на рік, ніби, не часто, але купувати по одній батарейці - зачухало просто. Деякі працівники у нас тоді вивчили "Прес F ту РІП F2 ту рестор дефулт" - як татко римський "Отче Наш".
avuremybe: 27.08.2025 09:25 А от те, що вони поклали в коробку наклейки на батарейку, яка захована під радіатор, мене знатно повеселило. :gigi:
:lol:
► Та - ...лля! Серйозно?! :laugh: Бо я поки тільки зібрав наскоро систему, щоб перевірити компоненти на явний брак і до наклейок ще не дійшов (хоч я і ще той любитель понаклеювати всякої-різної "циганщини" на все підряд), не особливо придивлявся, що там з комплекту тих наклейок на що, по задумці MSI, мало б наклеюватись... :laugh: Треба буде їм відгук написати (вони ж просять), що з тролингом вони явно перестарались.
avuremybe
Member

МОНАХ: 27.08.2025 11:17більш дебільнішого формату розташування батарейки я, по крайній мірі, ще не бачив!
Що саме цікаве - ледь не вся ліва частина плати порожня. Щоб не так різала око ця пустота на текстоліті - вони там якихось слоганів понаписали :facepalm:
Цілком можна було і колодок для заднього вентилятора розмістити, і батарейку, і ще багато чого.
kairo
Member

МОНАХ: 27.08.2025 09:11батарейка тут не засунута чорт-зна-куди-де-не-світить-сонце, як на Томагавках.
За більш, як двадцять років користування ПК, ні разу не замінював батарейку, що на своїх ПК, що на робочих, яких в нас більше десятка.
МОНАХ
Member

avuremybe: 27.08.2025 11:35 Що саме цікаве - ледь не вся ліва частина плати порожня. Щоб не так різала око ця пустота на текстоліті - вони там якихось слоганів понаписали :facepalm:
► Передизайнили явно... Зате на обороті вказали здоровенні маркери, щоб перед інсталяцією в корпус перевірити наявність зайвих "пеньків" :rotate: (як зайцю стоп-сигнал, чес-слово).
avuremybe: 27.08.2025 11:35 Цілком можна було і колодок для заднього вентилятора розмістити, і батарейку, і ще багато чого.
► Мені пощастило
спойлер
(ну, в принципі, я десь так і розраховував, коли дивився різні корпуси), що на корпусі був свій шим-контролер (і корпусні "крильчатки" для зміни обертів тільки через нього працюватимуть), який вверху корпуса розміщений - якраз недалеко від 2 з 6 сістем-фанів. А от задній я замінив на 14-й від Арктика, то там досить довгий шнурок, дістає до заднього-нижнього сістем-фана... але тільки "поперек відеокарти", а так щоб по задній стінці, то - теж не вистачає: теж змушений був тягнути по верху, до другого з двох сістем-фанів, що знаходяться вверху-справа.
=========================================
kairo: 27.08.2025 13:19 За більш, як двадцять років користування ПК, ні разу не замінював батарейку, що на своїх ПК, що на робочих, яких в нас більше десятка.
► Може керівництво більш розумне трапилося,
спойлер
бо я в своєму випадку говорю за районну держ-адміністрацію "в селі", де головна закупка ПК-техніки відбулася в другій половині 2000-х і там місцями такого по тендерах понапихали... для прикладу - ПБЖ Mustek PowerMust 800 - хто хоч раз тримав в руках таке одоробло, то, я думаю, тут більше і нічого додавати не потрібно. У нас було 4 таких "чуда кхитайської хитрожопості" (конкретно "в моїх руках" - 2 екземпляра): із них - 2 замкнули батарею (один з них - "мій": цілий день думали, що то просто миша під підлогою здохла і засмерділась), а на 2-х кожні 8-10 місяців міняли вспухші батареї, які по ресурсу мали б мінімум 4 роки спокійно відпрацьовувати...
avuremybe
Member

МОНАХ: 27.08.2025 16:41Мені пощастило
Та у мене все кругом дістає.
Я про сам факт необгрунтованого жлобства і економії на базових речах.
Ну і питання зручності. Вони тут з усіх щілин намагаються покричати своїми пародіями на асусовські зручності, але на банальну колодку заднього вентилятора, яка була навіть на офісних дошках ще в нульових, вони не спромоглися.
Martix
Member

Можете закидывать помидорами, но совсем не понимаю кому нужна Full-ATX в 2025 - звуковушек толковых под PCI-E нет, PCI отсутствует и не актуален, SLI и Crossfire тоже, платы расширения не нужны, затычка для физикса тоже, почему не MicroATX или mini-ITX? :insane:
kairo
Member

Martix: 28.08.2025 18:12Можете закидывать помидорами, но совсем не понимаю кому нужна Full-ATX в 2025 - звуковушек толковых под PCI-E нет, PCI отсутствует и не актуален, SLI и Crossfire тоже, платы расширения не нужны, затычка для физикса тоже, почему не MicroATX или mini-ITX?
Обмежена кількість слотів для RAM (частіше тільки 2).
Менше портів (USB, SATA, M.2).
Обмежений простір для охолодження - важче ставити потужні кулери чи водянки.
Складніше збірка (менше місця в корпусі для кабелів і великих БЖ).
Менше роз’ємів для вентиляторів.
Має гіршу вентиляцію через компактність розміщення елементів. Гірше розведення тепла.
У корпусах з великим простором виглядає "порожньо".

Такі розміри підійдуть тим, хто збирає HTPC, SFF-системи або хоче зекономити, в іншому випадку, не бачу сенсу в малих материнках.
Ответить