Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Ответить
Автор
Member

cAkeJJ: 22.08.2025 12:39
StTechnik: 22.08.2025 10:56 Deadpool
Вот такой.
https://www.highflow.nl/watercooling/aa ... tdown.html
Темпу показывает адекватную. Сделан добротно. По потоку у меня есть два подозрения почему так - надо открыть проверить и на обычном водопроводе потестить. Там может крутилка залипла (я не вижу ее) или перекручен Вход - выход. Она там переворачивается.
Я взагалі не зовсім цей датчик розумію, ще й за 60 евро, можна 20 докинути і взяти вже це, який буде не просто показувати температуру, а щей адекватно показувати реальну швидкість потоку: https://shop.aquacomputer.de/Monitoring ... :3953.html

Я бачив на форумі продавався цей китайдатчик десь за 1200, та і на аліку бачу є за 1300грн, за ці гроші в ньому є сенс чисто дивитись на темпу води і шо там шось рухається як ти робиш).
Как бы так помягче сказать...
Ну во первых. Нет никакой проблемы чего то там докинуть. Хоть 20 хоть 100. При общей стоимости контура под 2К, но то такэ.
Во вторых - Мне плевать что будет показывать датчик потока. 2Л или 2.5 или 3. Я не собираюсь на него втычить, ставить какие то замеры, и что то прочее в таком духе. От скорости потока конечная эффективность меняется крайне слабо. В пределах погрешности.
В третьих - брал этот чисто из соображений внешнего вида. Белый, угловатый, все такое. Про акву я знаю прекрасно лет так 10 с лишним. У них специфический дизайн. Мне не заходит. Ватерблок - да. Использую. Чисто из за эффективности.
Ну и финальное - если не получится привести в чувство этот - поменяю на другой. Это вообще история, которая не требует настолько пристального внимания. А то прям "ще й за 60 евро". Чи не проблема :)

Відправлено через 1 хвилину 18 секунд:
System requirements
- Windows 10 or newer
- Internal USB 2.0 port
Вот до свидания. Они уже заняты :D
Deadpool
Member

Hells Angels: 22.08.2025 11:215080 по профілям бачив з десяток, 5090 штук 5
Це похибка, менша частина.
Наприклад в мене є статистика на 50людей дотичних до кастом води всього 2 чи 2 відяхи 5080/90
Інші або на 40** або старших. Чи амд.

Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:
StTechnik: 22.08.2025 11:19Ты Боржоми заправлял? (вторая фотка)
Там рідина була)
Мені колись першу рідину тут подарували. Пляшка боржомі з фрітермом зелено-жовтим)))

Відправлено через 2 хвилини 54 секунди:
StTechnik: 22.08.2025 13:33От скорости потока конечная эффективность меняется крайне слабо. В пределах погрешности.
Нууууууу воно то так, але є нюанси.
Наприклад дохолєри мікроканалки з відповідно високим гдс водоблок, де гарний потік запорука зрозуміти куди вклав купу грошей. Бо без того воно нічим не краще якогось Китай ватера пристойного чи велосіті/супрімасі буде :laugh:
Shpoker
Member

на что из этого стоит обратить внимание для 1700 сокета, а то отзывы почитал - надежностью не блещет ничего. Суть в том что по высоте норм воздух не проходит, а то что есть - не справляется. Больший размер не всунуть =(
https://hotline.ua/ua/computer/kulery-i ... 25-672992/

или не страдать водой и просто городить дополнительный обдув?
cAkeJJ
Member

Shpoker: 22.08.2025 15:56 на что из этого стоит обратить внимание для 1700 сокета, а то отзывы почитал - надежностью не блещет ничего. Суть в том что по высоте норм воздух не проходит, а то что есть - не справляется. Больший размер не всунуть =(
https://hotline.ua/ua/computer/kulery-i ... 25-672992/

или не страдать водой и просто городить дополнительный обдув?
Замало вводних данних, який корпус, який камінь, шо треба від системи?
Shpoker
Member

cAkeJJ
i5-12500, высота максимальная над процом - 65мм, нужно что б тротлинг не сваливался как под боксом на адекватных оборотах (градусов 70 что б было при оборотах вертушки 1500-1800 в полной нагрузке). по размерам вода односекционка лезет. Вот и думаю, ввязаться, или втупую поставить дополнительную 120ку что б сдувала теплый воздух вокруг бокса.
Hells Angels
Member

Deadpool: 22.08.2025 15:32Це похибка, менша частина.
в чому похибка в тому що люди собі купили такі карти та користуються ними як є, не переводячи на воду, чи що?
CMEPTb_HD
Member

Доброго дня, шукаю поради, як правильно поступити, користуючись пошуком по темі так і не зустрів внятної інформації. (Або ж не так шукав) ;)
Приїхала 1080ті фаундерс на водоблоці барров, продавець дуже скупий на відповіді, при детальному огляді (не розбираючи) побачив малююсіньку капельку ЖМ на краю ГПУ в тому місці де кристал з водоблоком уже сходяться в тандем) (не на текстоліті) обережно голочкою зняв його.
Цікавить саме як воно там проживає з роками, водоблок нікельований або нікельний, температури мене повністю влаштовують пік що бачив це 47 по цельсію.
Поки ще не розбирав її, тому замислююсь з приводу агресивності ЖМ...
Карта не відмита, видно що вона років 2 точно не чистилася, але продавець скупий на відповіді.
Перевести її на термопасту чи доставити на ЖМ, термопрокладки в доброму стані де їх можна пощупати) кримінального нічого не знайшов.
Deadpool
Member

Hells Angels: 22.08.2025 22:12в чому похибка в тому що люди собі купили такі карти та користуються ними як є, не переводячи на воду, чи що?
Стоп.
Ми почали з того що був посил про 5080/90 мол тіки води варті.
Я апелював тим що не лише вони можуть бути на воді, і реалії у нас по факту наступні. Вказуючи вибірку з українських водянщиків. Можна ще з форума добавити один два хто не в спільноті.
Мені хотілось донести інформацію що воду збирають не лише для топ відях, і сенс теж не лише для них. Ціна питання я теж апелював своїми рішеннями на недорогу відеокарту з універсальним ГПУ, або придбати ватер за 1-2тис грн бу з ібея/олх/Алі по купонам і скидкам/аква б-варе.
А з цінами на б.у. відяшки взагалі ватер було не складно організувати навіть дорогий аля за сто баксів чи більше.
І така у нас саме практика. Де люди збирають собі кастоми. Є звісно хто нові взяв 5080/90 камради але вже і ватер відповідно брали новим. Але це менше умовно 5-10% від всіх користувачів кастом води яких я знаю більше ніж просто на форумі.
Тобто не треба вати топ відяху нову щоб зібрати собі тиху систему на воді. Можна мати, або б.у. взяти старіша, або просто свіжу але не топ рішення. А далі ефективність додати карті водоблоком.

Тут вже бути ці тези неодноразово, де з прайсами навіть ми показували що навіть буває на різницю в копання відяшки можна кастом Китай зібрати. Тобто просту дешеву взяти якусь реф плату а не стріксу/аурус/і.д. і можна на різницю ще ватер взяти як мінімум а максимум там ще весь контур влізає Китай+б.у. брендовий.

Та й часи такі... Нову воду з новим залізом і великий корпус який неперевезеш мало хто збирає.
Наприклад взагалі виникла тенденція міні корпусів на воді. Де фулкастом на одному-двох 240мм радіках. І залізо абсолютно різне бачив. Від 5700хт до 4090.
Последний раз редактировалось Deadpool 23.08.2025 12:34, всего редактировалось 1 раз.
StTechnik
Member

CMEPTb_HD
Если она работает и по температурам все ок - можно не трогать. Что бы поменять термопрокладки - тебе придется снимать весь ватер. Если не готов отделять жидкий металл - лучше не трогать. Почистить каналы в теории можно разобрав ватер для обслуживания. Насколько я помню и раньше делал - там можно разобрать сам ватер сверху не снимая с самой карты. Только делать надо это аккуратно, не потерять все прокладки и чистить его не под проточной водой, а аккуратно щеткой что бы не залить саму карту. Ну и при сборке надо быть предельно внимательным - у меня когда то при сборке резинки не так приделги - было "кап кап". Вообщем в этом деле главное акуратность, внимание и отсутствие тремора в руках. )
Deadpool
Member

CMEPTb_HD: 23.08.2025 10:18Цікавить саме як воно там проживає з роками, водоблок нікельований або нікельний,
CMEPTb_HD: 23.08.2025 10:18Поки ще не розбирав її, тому замислююсь з приводу агресивності ЖМ...
CMEPTb_HD: 23.08.2025 10:18Карта не відмита, видно що вона років 2 точно не чистилася, але продавець скупий на відповіді.
Перевести її на термопасту чи доставити на ЖМ, термопрокладки в доброму стані де їх можна пощупати) кримінального нічого не знайшов
Купуючи б.у. комплектуючі завжди розбирав і все перемивав повністю. І всім рекомендував.

Також перевірити наскільки живий весь термоінтерфейс варто. А з жм взагалі краще перевірити все.
Пару годин на розібрати, перестати все, і спокою вже більше бо сам все контролюєш.

Відправлено через 4 хвилини 16 секунд:
StTechnik: 23.08.2025 12:31Насколько я помню и раньше делал - там можно разобрать сам ватер сверху не снимая с самой карты.
Далеко не всі водоблоки мають фішку зняття топа водоблока. Часто зустрічав що або знизу водоблоків гвинти в топ можуть фіксуватись гвинтами. Або взагалі наскрізь через текстоліт і треба зняти бекплейт. І була в мене де навіть через бекплейт до топа були гвинти.
Тому лише вивчати ватер і модель.
StTechnik
Member

Deadpool: 23.08.2025 12:42Далеко не всі водоблок мають фішку зняття топа водоблока. Час о зустрічав що або знизу водоблоків гвинти в топ можуть ще фуксуватись гвинтами. Або взагалі наскрізь через текстоліт і треба зняти бекплейт. І була в мене де навіть через бекплейт до топа були гвинти.
Тому лише вивчати ватер і модель.
Да. Конечно надо смотреть конкретно как оно там. Но я только Watercool пользую - у них всегда такая опция. Завтра как раз буду сливаться частично и ВК на профилактику вместе с ватером. Все разбираться будет.
Hells Angels
Member

Deadpool: 23.08.2025 12:30Ми почали з того що був посил про 5080/90 мол тіки води варті.
я написав про те що бачив декілька таких карт тут на форумі і власники не спішать переходити на охлад водою, бо в першу чергу злетить гарантія не всі готові ризикувати
StTechnik
Member

Hells Angels
Дело не только в гарантии. Вода требует нихера себе денег, прямых рук и опреленной смелости. Это не для всех.
CMEPTb_HD
Member

StTechnik: 23.08.2025 12:31 CMEPTb_HD
Если она работает и по температурам все ок - можно не трогать. Что бы поменять термопрокладки - тебе придется снимать весь ватер. Если не готов отделять жидкий металл - лучше не трогать. Почистить каналы в теории можно разобрав ватер для обслуживания. Насколько я помню и раньше делал - там можно разобрать сам ватер сверху не снимая с самой карты. Только делать надо это аккуратно, не потерять все прокладки и чистить его не под проточной водой, а аккуратно щеткой что бы не залить саму карту. Ну и при сборке надо быть предельно внимательным - у меня когда то при сборке резинки не так приделги - было "кап кап". Вообщем в этом деле главное акуратность, внимание и отсутствие тремора в руках. )
Канали в ватері чисті як ото кіт з яйцями робе) по вигляду як тільки з коробки.
а мию я карточки завжди ізопропиловим спиртом і зубною щіткою мякою.
З приводу тремора в руках, то після інсульту не завжди вони 100% слухаються, іноді навіть по пів електрода відрізаю перед тим як щось маленьке зварити в кучю)) ;)
Це перша карта яку я ще не розібрав на чистку)
Там ще одна ситуйовіна є.... радіатор то у мене один валявся улюмінієвий :lol: 240 а ось помпу відібрав я у рибок, колись жили доки не вимерли) даве непогано але потрібно якусь "нормальну" купити... і все на софт тюбінг
Поки залив дистилят, думаю 1-2 тижні переживе B-)
cAkeJJ
Member

Shpoker: 22.08.2025 19:14 cAkeJJ
i5-12500, высота максимальная над процом - 65мм, нужно что б тротлинг не сваливался как под боксом на адекватных оборотах (градусов 70 что б было при оборотах вертушки 1500-1800 в полной нагрузке). по размерам вода односекционка лезет. Вот и думаю, ввязаться, или втупую поставить дополнительную 120ку что б сдувала теплый воздух вокруг бокса.
Цьому процу і однієї секції вистачить звісно, якщо є потреба то можна вцілому поставити і таке. Але проблема в тому шо потім її фіг продаш і якщо брати проц сильніше для 1700 сокета її вже буде мало, я б може подумав би про 240мм воду на виріст, якщо лізе. Вони не сильно дорожче за 120мм.
Shpoker
Member

cAkeJJ
нене, тут не вопрос в продашь, и не вопрос в апгрейде.
тут вопрос поможет ли снизить обороты что б не тротлило и что б не сдохло (заклинит помпа, обростет водорослями, всегда обходил воду стороной, а отзывы что понаходил - бударажат)
и что из моего списка реально стоит посмотреть

если же игра не стоит свеч - то втупую добавлю вентилятор в помощь боксовому обдуву да и на этом всё закончится
StTechnik
Member

Поделюсь немного «опытом». Очень хорошо чистит и убирает налет от воды в водоблоке…. SIF анти-налет. Так и называется. Пена такая в распылителе. Потом промывается в дистиллированной воде хорошо - и он как новый. Никелированную поверхность не трогает. Достаточно деликатно к поверхности. Акриловую крышку тоже можно им.
StTechnik
Member

Знаю что вы волнуетесь, поэтому плотно держу в курсе. :gigi:
Карту обслужил. Смена термопасты, жидкие прокладки, чистка водоблока, замена вентиляторов с Reverse Blade на такие же но обычные (теперь воздух с радиатора внизу выдувается наружу, а не гонится прямиком в карту) дало эффект примерно в 15-20 градусов. Ранее было так что на 3 минутах фурмарка хот спот - 100+, чип в 70+. Это при 580 ваттах на карте.
Сейчас вот так
photo_2025-08-27_09-38-31.jpg
Это 20 минут фурмарка примерно. В том же КП 2077 чип выше 51 не поднимается. Это при всех макс настройках с трейсингами, генерациями и прочим. Более чем прекрасно.

Второй момент с датчиком потока. 100% буду его менять. Он полностью рабочий (проверил на водопроводе из крана), но видимо нижняя граница чувствительности - выше чем у меня скорость потока в контуре. Конструкция внутри у него подтверждает догадку. Поменяю на Авквакомпьютер который ранее упоминался тут. У него чувствительность по нижней границе намного лучше. Именно из за конструкции Датчика.
Всем спасибо за внимание :D
Deadpool
Member

StTechnik: 27.08.2025 09:45но видимо нижняя граница чувствительности - выше чем у меня скорость потока в контуре. Конструкция внутри у него подтверждает догадку. Поменяю на Авквакомпьютер который ранее упоминался тут. У него чувствительность по нижней границе намного лучше. Именно из за конструкции Датчика.
про це і мова. погода на марсі а не потік показує китай.
і зауваж! уважно читай ттх до аква датчиків вони ТЕЖ під певні границі потоку розраховані, тому там є різні моделі.
StTechnik
Member

Deadpool: 27.08.2025 10:50погода на марсі а не потік показує китай.
Да госпади иисусе. ВО ВСЕХ подобных датчиках принцип одинаковый. Вода крутит колесо с магнитом, который щелкает герконы в электронике и считает. Хоть китай, хоть не китай. Разница конкретно в этих - расположение колеса. У Барроу - оно расположено фронтально потоку, а что бы оно крутилось - перед колесом стоит такая фигня с искривленными лопастями, которые переворачивают поток. Наверно вот они и условно чувствительность и определяют. У аквакомпа принцип немного другой - там размеры чуть больше и колесо расположено ровно по направлению потока (как в визуальных датчиках). И за счет этого нижняя граница чувствительности выше. Но принцип по точности показаний - одинаковый.
Ответить