Cyberpunk 2077 вийде на комп’ютерах Apple цього тижня

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

yuriy_dd: 18.07.2025 15:30 х86 - нічого не можуть запропонувати, вони не вміють в енергоефективність
Інтел випустила проц N100, але вже більше 2-х років - і нічого новішого не змогла
Скорее не хочет. Она не хочет играть в низкоприбыльной сфере по сравнению со своими ЦП.
К примеру
Catalyst 9300 Series оснащены:

Процессором x86 CPU
8 ГБ оперативной памяти (DRAM)
16 ГБ флэш-памяти

yuriy_dd: 18.07.2025 15:30 логічне питання - а як так що така велика к-ть пристроїв з АРМ - і вони такі дешеві? нежве проблема сумісності не стоїть? може вона перебільшена?
Еще раз. Пока вы клепаете каждый раз все наново, включая софт, это не проблема. Как только вам нужна преемственность, все, вам нужна совместимость. Те кто полез в сервера на ARM вдруг стали делать совместимые новые поколения. А это сразу + рост количества команд, усложнение.
ARM часто выполнят по сути роль микроконтроллера, когда софт решает кучу вопросов вместо железа. Как результат, под каждое устройство отдельная прошивка. Что уже является очень неудобным с точки зрения потребителя.
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 18.07.2025 22:05 Скорее не хочет. Она не хочет играть в низкоприбыльной сфере по сравнению со своими ЦП.
ага, Інтел колись відмовились робити проци для мобільних, Квалком - не відмовився - і зараз дорожчий за Інтел і пропонував просто купити весь Інтел
Alexsandr: 18.07.2025 22:05К примеру
Catalyst 9300 Series оснащены:
Процессором x86 CPU
є рішення і на АРМ, і на інших.
Alexsandr: 18.07.2025 22:05Те кто полез в сервера на ARM вдруг стали делать совместимые новые поколения
просто перекомпільовуєте і все. Gentoo Linux - в принципі компілює все під поточний комп.
Alexsandr: 18.07.2025 22:05Как результат, под каждое устройство отдельная прошивка. Что уже является очень неудобным с точки зрения потребителя
якщо це приміром - смарт - то користувачу взагалі все одно як та прошивку була зроблена
та і у розробників нема великих проблем - приміром сяомі - клепає прошивки аж бігом на купу смартіх, з різними процами
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 18.07.2025 23:07 є рішення і на АРМ, і на інших.
Есть, но разработка софта становится проще при совместимости и дешевле.
yuriy_dd: 18.07.2025 23:07 просто перекомпільовуєте і все. Gentoo Linux - в принципі компілює все під поточний комп.
Нет. Что бы перекомпилировать нужны исходники, а их может и не быть или договор предусматривал готовый софт, а не исходники... На серверах может софт десятилетиями не изменяться.
yuriy_dd: 18.07.2025 23:07
якщо це приміром - смарт - то користувачу взагалі все одно як та прошивку була зроблена
та і у розробників нема великих проблем - приміром сяомі - клепає прошивки аж бігом на купу смартіх, з різними процами
Клепает. Но не долго ибо дорого на каждое устройство отдельно готовить. Вместо стандарта + драйвера
Давно обновляли драйвер на смартфон что бы было стабильнее, быстрее, убрать уязвимости? Никогда ибо все завязано сложнее чем надо. И дороже чем надо.
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 22.07.2025 20:57Нет. Что бы перекомпилировать нужны исходники
так open-source - і передбачає що вони є
Alexsandr: 22.07.2025 20:57а их может и не быть или договор предусматривал готовый софт, а не исходники...
якщо софт комерційний - то хто його робить зацікавлений щоб заробити більше, відповідно підтримувати АРМ
Alexsandr: 22.07.2025 20:57На серверах может софт десятилетиями не изменяться.
але він має підтримуватись
як тільки щось перестає підтримуватись - від нього поступово відмовляються
Alexsandr: 22.07.2025 20:57Но не долго ибо дорого на каждое устройство отдельно готовить. Вместо стандарта + драйвера
у виробників смартів є можливість вибору, що заважає перейти на х86 в яких так добре з підтримкою?
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 22.07.2025 21:12
так open-source - і передбачає що вони є
Не всегда есть. не всегда open-source софт.
yuriy_dd: 22.07.2025 21:12 якщо софт комерційний - то хто його робить зацікавлений щоб заробити більше, відповідно підтримувати АРМ
Теория и практика. На практике бывает и код теряют и софт служит десятилетиями не меняя кода (изменения в БД) и бывает кода нет по разным причинам. Бывает кто-то когда-то что-то написал для себя и софт прижился. Что бы написать коммерческий софт в начале нужно что-то бы кто-то заплати за него, разложил по полочкам как это все работает. Часто такой софт пишется кем-то для себя, потом усложняется и только потом становится коммерческим. По мере ограничений по безопасности такой вариант все сложнее.

yuriy_dd: 22.07.2025 21:12 але він має підтримуватись
як тільки щось перестає підтримуватись - від нього поступово відмовляються
Ну поддерживается, но хреново, но и альтернативы нет, у вас специфический софт и на рынке что бы взять новый нужно платить за разработку кому-то с нуля. А денег нет, старый софт же как-то работает.
yuriy_dd: 22.07.2025 21:12 у виробників смартів є можливість вибору, що заважає перейти на х86 в яких так добре з підтримкою?
Цена ЦП скорее всего. Сейчас сколько там китайцы года три делают прошивки для бюджетников или два и все? Ибо для каждого смарта своя прошивка. Можно было бы делать одну прошивку на все устройства, дальше дело в драйверах. Раньше или позже дойдут до унификации. Пока есть мода делать не такое как у соседа :)
tornadox
Member

Alexsandr: 23.07.2025 09:21Цена ЦП скорее всего.
Я би не сказав що АРМ дешевий, он Snapdragon Elite коштує $260 для заводу, це півціни ps5. А швидкодія не до порівняння. Інтел робив дешеві мобільні процесори, було багато тв боксів, та планшетів на атомах, та навіть смартфони були, але Інтелу це було не цікаво з фінансової точки.

Маю такий атом, там бігає останній дебіан і контейнери крутяться, пристрій 2014 року. Паралельно на днях викинув смартфон 2014 року, так як андроїд застарів, додатки нові не підтримуються, на олкс того хламу дофіга і ще раз так, простіше викинути чим витрачати час.

Тому АРМ це сфера одноразових пристроїв з коротким циклом життя, як тільки виробник кидає підтримку, пристрій стає сміттям. Інше діло х86 ПК який я збирав десь в 2015 році, спочатку це був хакінтош, потім ігровий пк, а зараз це NAS на півсотню терабайт. І нічого йому не бракує, оперативки недавно докупив.
Alexsandr
Member

tornadox: 23.07.2025 09:35
Я би не сказав що АРМ дешевий, он Snapdragon Elite коштує $260 для заводу, це півціни ps5. А швидкодія не до порівняння. Інтел робив дешеві мобільні процесори, було багато тв боксів, та планшетів на атомах, та навіть смартфони були, але Інтелу це було не цікаво з фінансової точки.
Gbien Snapdragon 8 Elite стоит около 190 долларов и это цена для конечного покупателя. непонятно какие там есть скидки и какая себестоимость.
Сама же себестоимость скорее всего пишут около ~80–100 USD. что чуток меньше х86. Именно поэтому ноуты на Snapdragon Elite такие дорогие
tornadox: 23.07.2025 09:35 Маю такий атом, там бігає останній дебіан і контейнери крутяться, пристрій 2014 року. Паралельно на днях викинув смартфон 2014 року, так як андроїд застарів, додатки нові не підтримуються, на олкс того хламу дофіга і ще раз так, простіше викинути чим витрачати час.

Тому АРМ це сфера одноразових пристроїв з коротким циклом життя, як тільки виробник кидає підтримку, пристрій стає сміттям. Інше діло х86 ПК який я збирав десь в 2015 році, спочатку це був хакінтош, потім ігровий пк, а зараз це NAS на півсотню терабайт. І нічого йому не бракує, оперативки недавно докупив.
Если сам смарт еще ничего, можно перепрошить. собираюсь матери старенький леново просто перешить под новый андроид.
Одноразовые устройства по причине закрытости устройства, и ARM пока этому помогал. все равно все идет к совместимости
tornadox
Member

Alexsandr: 23.07.2025 10:22Gbien Snapdragon 8 Elite стоит около 190 долларов и это цена для конечного покупателя. непонятно какие там есть скидки и какая себестоимость.
Сама же себестоимость скорее всего пишут около ~80–100 USD. что чуток меньше х86. Именно поэтому ноуты на Snapdragon Elite такие дорогие
Sd 8 gen 2 для виробників смартфонів коштував $160
Sd 8 gen 3 вже $200
Тому ніяк в $80-100 не повірю, навіть якщо квальком демпінгує.
Alexsandr: 23.07.2025 10:22Если сам смарт еще ничего, можно перепрошить. собираюсь матери старенький леново просто перешить под новый андроид.
Це працює якщо смартфон
1) має можливість анлокнути навантажувач
2) модель достатньо популярна що є прошивки на вищій версії андроїда
3) залізо ще може тягнути вищі версії андроїда
4) власник готовий миритися з тим що частина фіч не буде працювати

Ми так пробували декілька Редмі підняти через проджект требл, нічого путнього не вийшло. Хіба що ви безробітний/студент і маєте багато часу. Людині яка працює простіше купити нове за $150.

Alexsandr: 23.07.2025 10:22Одноразовые устройства по причине закрытости устройства, и ARM пока этому помогал. все равно все идет к совместимости
Я поки не бачу змін в цьому тренді. Але може я не в курсі. Знаю лише про заборону АРМ використання кастомних дизайнів, бо інші покупці не можуть конкурувати.
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 23.07.2025 09:21Ну поддерживается, но хреново, но и альтернативы нет, у вас специфический софт и на рынке что бы взять новый нужно платить за разработку кому-то с нуля. А денег нет, старый софт же как-то работает.
але вас ніхто не заставляє оновлюватись, сидіть і далі рівно на х86
правда прогрес піде повз вас
Alexsandr: 23.07.2025 09:21 у виробників смартів є можливість вибору, що заважає перейти на х86 в яких так добре з підтримкою?
Цена ЦП скорее всего
це я над вами знущаюсь, а ви й не помітили :lol:
нема смартів з х86, бо проци не можуть без активного охолодження, навіть в ноутах
Alexsandr: 23.07.2025 09:21Можно было бы делать одну прошивку на все устройства, дальше дело в драйверах. Раньше или позже дойдут до унификации
ви думаєте у сяомі чи інших - так давно не зроблено?
tornadox: 23.07.2025 09:35Я би не сказав що АРМ дешевий, он Snapdragon Elite коштує $260 для заводу
а як же кінцеві пристрої (смарти та планшети) які вже з націнкою і купою інших компонент коштують дешевше $400 ?
ох ті дивані експерти :lol:
Alexsandr: 23.07.2025 10:22 Если сам смарт еще ничего, можно перепрошить. собираюсь матери старенький леново просто перешить под новый андроид.
не факт що сам смарт потягне останій андроїд. І нема змісту ганятись за останім
tornadox: 23.07.2025 09:35Інше діло х86 ПК який я збирав десь в 2015 році, спочатку це був хакінтош, потім ігровий пк, а зараз це NAS на півсотню терабайт. І нічого йому не бракує, оперативки недавно докупив.
це лише доводить що за 10 років прогресу у світі х86 - мізер
можете порівняти прогрес у АРМ за 10 років
tornadox: 23.07.2025 13:11 1) має можливість анлокнути навантажувач
завантажувач :lol:
tornadox: 23.07.2025 13:11Ми так пробували декілька Редмі підняти через проджект требл, нічого путнього не вийшло
треба купувати правильні смарти - сяомі дозволяє
tornadox: 23.07.2025 13:11Хіба що ви безробітний/студент і маєте багато часу. Людині яка працює простіше купити нове за $150.
пиво і футбол - теж простіше
artko
Member

yuriy_dd: 23.07.2025 14:08 але вас ніхто не заставляє оновлюватись, сидіть і далі рівно на х86
правда прогрес піде повз вас
тобто прогрес це коли треба купляти нову залізяку та софт тому що так забажалося виробнику?
yuriy_dd: 23.07.2025 14:08 нема смартів з х86, бо проци не можуть без активного охолодження, навіть в ноутах
в гугл хоча б подивились... є ноути пасивні з х86. https://www.ultrabookreview.com/6520-fa ... ltrabooks/
раптово - з процесорами Intel також.
yuriy_dd: 23.07.2025 14:08
Alexsandr: 23.07.2025 09:21Можно было бы делать одну прошивку на все устройства, дальше дело в драйверах. Раньше или позже дойдут до унификации
ви думаєте у сяомі чи інших - так давно не зроблено?
якщо це дійсно "давно так зроблено" - то все ще гірше. "всесвітній заколот" :) який не дає виробникам надати оновлення для пристроїв, щоб користувач сам вирішував, хоче він чи ні.
yuriy_dd: 23.07.2025 14:08 а як же кінцеві пристрої (смарти та планшети) які вже з націнкою і купою інших компонент коштують дешевше $400 ?
ох ті дивані експерти :lol:
можна приклад кінцевого пристрою з snapdragon elite та ціною < 400$ ?
гугл підказує, що це Samsung galaxy s25, OnePlus 13 Pro, Xiaomi 15 series etc - біля 1000$
не факт що сам смарт потягне останій андроїд. І нема змісту ганятись за останім
snapdragon 855 - поганий? де взяти на нього драйвера, щоб встановити поточну версію андроіда?
tornadox: 23.07.2025 09:35Інше діло х86 ПК який я збирав десь в 2015 році, спочатку це був хакінтош, потім ігровий пк, а зараз це NAS на півсотню терабайт. І нічого йому не бракує, оперативки недавно докупив.
це лише доводить що за 10 років прогресу у світі х86 - мізер
чудовий прогрес. "викінь свій пристрій, купуй нове".
tornadox
Member

yuriy_dd: 23.07.2025 14:08 нема смартів з х86, бо проци не можуть без активного охолодження, навіть в ноутах
перед тим як писати ще одну нісенітницю, відкрив би гугл хоча би, і побачив що була лінійка Асус Зенфонів, Моторол та Леново на Інтел Атомах, і ще багато інших брендів, але менш відомих. Наприклад.
https://uk.wikipedia.org/wiki/Asus_ZenFone
Так були і є планшети і ноутбуки з пасивних охолодження. Я сам був власником HP Spectre X2 (не реклама https://darstar.com.ua/ua/product/14591502233/)
yuriy_dd: 23.07.2025 14:08а як же кінцеві пристрої (смарти та планшети) які вже з націнкою і купою інших компонент коштують дешевше $400 ?
тобто те що на відомій китайській платформі можна купити смартфон до $50 доларів тебе не турбує, де вже є абсолютно все є? Собівартість рами залежить від інших деталей, наприклад є бренди котрі роблять "ігрові бюджетні смартфони" ставлячи туди топовий SoC але економлять на всьому іншому.
Изображение
ось новіший
Изображение
yuriy_dd: 23.07.2025 14:08ох ті дивані експерти :lol:
ми схоже познайомилися з їхнім куратаром :laugh:
yuriy_dd: 23.07.2025 14:08це лише доводить що за 10 років прогресу у світі х86 - мізер
це лише показує що коли я купую х86 я впевнений в тому що мені не прийдеться думати через 2-3 роки куди його продати чи викинути. Продуктивності того і5-6600 мені цілком хватає для задач NAS і саме головне що там встановлене сама свіжа ОС зі всіма оновленнями безпеки і патчами. І ще там крутиться сервер однієї популярної гри (не майнкрафт) який з'їдає 16 гігабайт лише на старті. А ще там встановлена відеокарта, на якій можна пограти ігри ери пс4 і стрімити собі на смартфон, і це все бутається з портативного юсб-ссд коли мені не потрібні функції НАС.
Покажіть мені ПК 10 річної давності на АРМ на котрому я можу це повторити? Покажіть мені в принципі АРМ ПК на якому можна це зробити і щоб вкластися в бюджет $300-400. Дуже чекаю на відповідь!
yuriy_dd: 23.07.2025 14:08 треба купувати правильні смарти - сяомі дозволяє
правильні це які? все одно офіційна підтримка закінчується, і наявність кастомних прошивок зараз під питанням, це вже мало кому потрібно. Крім того ймовірність що не буде працювати Плей Стор, Гугл Пей, Банкінг, біометрика, чи ще якісь важливі функції смартфону перетворюють його на таке ж саме електронне сміття. Ми не в 2009 році, проснися.
yuriy_dd: 23.07.2025 14:08 завантажувач :lol:
якщо автозаміна на смартфоні викликає сміх, то це справді якась клініка :laugh:
yuriy_dd: 23.07.2025 14:08 пиво і футбол - теж простіше
раджу самому скористати своїми порадами
artko: 23.07.2025 14:46 snapdragon 855 - поганий? де взяти на нього драйвера, щоб встановити поточну версію андроіда?
я би не очікував відповіді) Юра дає відповіді на дуже примітивні питання)
p.s. сам би радний оновити андроїд на 865
artko: 23.07.2025 14:46 чудовий прогрес. "викінь свій пристрій, купуй нове".
ага, ну з АРМ так завжди було, пристрій стає застарілим рівно коли виробник перестає його підтримувати. А потім з'являється нова вразливість в прошивці, наприклад той же Heartblead і всі мережеві пристрої автоматично стають ціллю атаки,
ось ще гарний приклад чому NAS на АРМ і абсолютно все на АРМ що підключається то інтернету стає електронним сміттям через пару років.
https://www.techspot.com/news/105529-d- ... d-nas.html
як заставити користувача викинути справне залізо після завершення офіційно підтримки? Знайти там вразливість.
Потім ці АРМи закінчують десь в Пакистані, де їх палять стараючись дістати грами золота. Це і є заплановане застарівання
yuriy_dd
Member

artko: 23.07.2025 14:46 тобто прогрес це коли треба купляти нову залізяку та софт тому що так забажалося виробнику?
ні, це коли нове - сильно краще за старе, і замість того щоб мучитись з старим, вигідніше оновитись
artko: 23.07.2025 14:46в гугл хоча б подивились... є ноути пасивні з х86. https://www.ultrabookreview.com/6520-fa ... ltrabooks/
раптово - з процесорами Intel також.
чудово, крок в правильному напрямку. Тепер візьміть і порівняйте яку швидкодію може показати х86 у порівнянні з сучасним М4, зможете зробити ще цей крок?
artko: 23.07.2025 14:46 ви думаєте у сяомі чи інших - так давно не зроблено?
якщо це дійсно "давно так зроблено" - то все ще гірше. "всесвітній заколот" :) який не дає виробникам надати оновлення для пристроїв, щоб користувач сам вирішував, хоче він чи ні
було що і Самсунг за пів року переставав оновлювати, але зараз є явний прогрес - нові смарти з 5+ років оновлень
artko: 23.07.2025 14:46 ох ті дивані експерти :lol:
Realme GT 7 Pro Racing Edition Mobile Phone 120W Charge 6.78" AMOLED 50.0MP 6500mAh Battery Snapdragon 8 Elite IP69
Price: $405.06
Lenovo Legion y700 gen 4 AI Gaming Tablet - Snapdragon 8 Elite, 8.8" 3K 165Hz 408PPI Screen, 7600mAh 68W Charging Android 15
Price: $388.74
artko: 23.07.2025 14:46 snapdragon 855 - поганий? де взяти на нього драйвера, щоб встановити поточну версію андроіда?
ну ви таке питаєте - 855 - це ще молодий проц
я маю на свій 845 - який старіший, є таке з Android 16:
cAOSP
Evolution X 11.0 | UNOFFICIAL
BreezeOS GSI

шукаєте, скачуєте, ставите
tornadox: 23.07.2025 15:43 нема смартів з х86, бо проци не можуть без активного охолодження, навіть в ноутах
перед тим як писати ще одну нісенітницю, відкрив би гугл хоча би, і побачив що була лінійка Асус Зенфонів, Моторол та Леново на Інтел Атомах, і ще багато інших брендів, але менш відомих. Наприклад.
https://uk.wikipedia.org/wiki/Asus_ZenFone
заставляєте мене постійно говорити максимально точно - колись були, зараз - нема
бо коли АРМ проци почали ставати потужнішими але і далі без активного охолодження, х86 - за ними не змогли
tornadox: 23.07.2025 15:43Я сам був власником HP Spectre X2 (не реклама https://darstar.com.ua/ua/product/14591502233/)
і як вам швидкодія? а чому були власником? що сталось?
tornadox: 23.07.2025 15:43 а як же кінцеві пристрої (смарти та планшети) які вже з націнкою і купою інших компонент коштують дешевше $400 ?
тобто те що на відомій китайській платформі можна купити смартфон до $50 доларів тебе не турбує, де вже є абсолютно все є?
я казав про ціну на смарти з процом Snapdragon 8 Elite
tornadox: 23.07.2025 15:43Покажіть мені ПК 10 річної давності на АРМ на котрому я можу це повторити?
так власне 10 років тому АРМ - були повільними
tornadox: 23.07.2025 15:43Покажіть мені в принципі АРМ ПК на якому можна це зробити і щоб вкластися в бюджет $300-400. Дуже чекаю на відповідь!
ну в мене мак міні М4, споживає в простої - 1.4 Вт (я клаву відключив, бо з нею 2.5 Вт), макс десь до 40 Вт, теж крутяться задачі (і LLM) - які ваш не потягне в принципі. Ціна - трішки дорожче, але в багато разів потужніше
Покажіть мені в принципі х86 ПК на якому можна це зробити?
tornadox: 23.07.2025 15:43 треба купувати правильні смарти - сяомі дозволяє
правильні це які? все одно офіційна підтримка закінчується, і наявність кастомних прошивок зараз під питанням, це вже мало кому потрібно. Крім того ймовірність що не буде працювати Плей Стор, Гугл Пей, Банкінг, біометрика, чи ще якісь важливі функції смартфону перетворюють його на таке ж саме електронне сміття. Ми не в 2009 році, проснися.
правильні - де виробник не забороняє перепрошити
все паше
але треба трішки напружити мізки і попрацювати щоб перепрошити

Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
tornadox: 23.07.2025 15:43 snapdragon 855 - поганий? де взяти на нього драйвера, щоб встановити поточну версію андроіда?
я би не очікував відповіді) Юра дає відповіді на дуже примітивні питання)
і на які питання - я вам не відповів?
tornadox: 23.07.2025 15:43 p.s. сам би радний оновити андроїд на 865
залежить який смарт, якщо сяомі - я впевнений що є
artko
Member

yuriy_dd: 23.07.2025 17:38 ні, це коли нове - сильно краще за старе, і замість того щоб мучитись з старим, вигідніше оновитись
вам ніколи не траплялися верстати на заводах? там де інтегрований керуючий комп'ютер, та замінити його - це замінити верстат? і все задля "прогресу"? (верстат то працює і виконую все що треба)
yuriy_dd: 23.07.2025 17:38 чудово, крок в правильному напрямку. Тепер візьміть і порівняйте яку швидкодію може показати х86 у порівнянні з сучасним М4, зможете зробити ще цей крок?
ви ствержували, що таких ноутбуків нема. вони є. і зробити пасивне охолодження при споживанні процесора в 15вт (типове для того ж M1) і на х86 нема ніякої проблеми.
yuriy_dd: 23.07.2025 17:38
artko: 23.07.2025 14:46 ох ті дивані експерти :lol:
Realme GT 7 Pro Racing Edition Mobile Phone 120W Charge 6.78" AMOLED 50.0MP 6500mAh Battery Snapdragon 8 Elite IP69
Price: $405.06
Lenovo Legion y700 gen 4 AI Gaming Tablet - Snapdragon 8 Elite, 8.8" 3K 165Hz 408PPI Screen, 7600mAh 68W Charging Android 15
Price: $388.74
перший 600+ в алло, другий від 430. ну ок, майже :)

ну ви таке питаєте - 855 - це ще молодий проц
я маю на свій 845 - який старіший, є таке з Android 16:
cAOSP
BreezeOS GSI
на будь який x86 я можу зайти на сайт виробника заліза, отримати драйвери та встановити будь яку поточну OS. шукати нічого не треба.
Де офіціальні драйвері від квалкома? Де дистрибутиви OS під будь який телефон на ARM (тільки додай драйвери)?
Я не хочу лазити по фанатських сайтах, шукати інструкції на декілька сторінок. Надайте, будь ласка, сертификовану OS :)
yuriy_dd: 23.07.2025 17:38 ну в мене мак міні М4, споживає в простої - 1.4 Вт (я клаву відключив, бо з нею 2.5 Вт), макс десь до 40 Вт, теж крутяться задачі (і LLM) - які ваш не потягне в принципі. Ціна - трішки дорожче, але в багато разів потужніше
Будь який. які проблеми?(особисто запускав на старезному i3-8100). А покажіть, як ваш m4 буде тягати LLM якщо в нього прибрати прискорювач?
yuriy_dd: 23.07.2025 17:38 правильні - де виробник не забороняє перепрошити
все паше
чудовий "прогрес" у арма - треба ще обирати залізо та виробника, щоб дав змогу їм користуватися! а потім ще шукати на форумах збірку під свій конкретно пристрій!

yuriy_dd: 23.07.2025 17:38 залежить який смарт, якщо сяомі - я впевнений що є
сяоми. підтримка завершилася на 11-му андроїді. все. гуляй, дядьку. ходи, шукай та підбирай прошивку, в якій то те не працює, то інше. бекпортовану з проблемами з інших пристроів. (бо драйверів то і підтримки нема!) чудова штука арм! :)

на жаль, імхо головне, чому арм став масовим - саме огорожі всюди. виробникам вигідно примусити вас купляти і купляти нові пристрої. відкритість ibm pc (в оригиналі) це величезна проблема для сучасної копроекономики, коли тяп-ляп та в продакшен, все одно потім куплять нове.

Відправлено через 5 хвилин 50 секунд:
tornadox: 23.07.2025 15:43 правильні це які? все одно офіційна підтримка закінчується, і наявність кастомних прошивок зараз під питанням, це вже мало кому потрібно. Крім того ймовірність що не буде працювати Плей Стор, Гугл Пей, Банкінг, біометрика, чи ще якісь важливі функції смартфону перетворюють його на таке ж саме електронне сміття. Ми не в 2009 році, проснися.
ймовірність 100%. зараз той же банківський софт перевіряє статус анлока бутлоадера, і якщо він розлочений (а перепрошити по іншому ніяк) - вже індейська національна ізба вам, а не банківский софт та гугл пей. бо пристрій вважається вразливим.
tornadox: 23.07.2025 15:43
artko: 23.07.2025 14:46 чудовий прогрес. "викінь свій пристрій, купуй нове".
ага, ну з АРМ так завжди було, пристрій стає застарілим рівно коли виробник перестає його підтримувати. А потім з'являється нова вразливість в прошивці, наприклад той же Heartblead і всі мережеві пристрої автоматично стають ціллю атаки,
ось ще гарний приклад чому NAS на АРМ і абсолютно все на АРМ що підключається то інтернету стає електронним сміттям через пару років.
ну, все ж є поки приємне виключення - роутери на arm + openwrt або routeros. перше як пам'ятаємо безкоштовне, друге мікротік підтримує поки пристрій фізично здатен функціонувати фактично.
yuriy_dd
Member

artko: 23.07.2025 18:24вам ніколи не траплялися верстати на заводах? там де інтегрований керуючий комп'ютер, та замінити його - це замінити верстат? і все задля "прогресу"? (верстат то працює і виконую все що треба)
якщо ви обирали купувати верстат - ви мали обрати постачальника який гарантує підтримку
artko: 23.07.2025 18:24ви ствержували, що таких ноутбуків нема. вони є. і зробити пасивне охолодження при споживанні процесора в 15вт (типове для того ж M1) і на х86 нема ніякої проблеми
нема конкурентів М4 і близько. Є якесь повільне лайно на старих слабких процах. Ще й не дешеве.
artko: 23.07.2025 18:24 перший 600+ в алло, другий від 430. ну ок, майже :)
це накрутка Алло і податки. Але сам виробник його продав дешевше, і там закладено прибуток виробника. Тобто проц - сильно дешевше коштує по факту
artko: 23.07.2025 18:24 на будь який x86 я можу зайти на сайт виробника заліза, отримати драйвери та встановити будь яку поточну OS. шукати нічого не треба.
ну наприклад є проблеми з Віндовс 7 - нема драйверів.
Також багато софта перестало працювати на нових версіях Віндовс
так що проблеми у х86 також є
artko: 23.07.2025 18:24 Де офіціальні драйвері від квалкома? Де дистрибутиви OS під будь який телефон на ARM (тільки додай драйвери)?
ну така модель роботи. Універсальна Він для АРМ на всі пристрої - вже є
artko: 23.07.2025 18:24 Покажіть мені в принципі х86 ПК на якому можна це зробити?
Будь який. які проблеми?(особисто запускав на старезному i3-8100)
це дуже слабкий проц з великим споживанням
LLM він не потягне сам, треба якось тулити дискретну ВК на 16+ Гб - що сильно збільшить споживання
artko: 23.07.2025 18:24А покажіть, як ваш m4 буде тягати LLM якщо в нього прибрати прискорювач?
о, до чого вже дійшли х86 фанати - що було чесне порівняння вже не достатньо порівнювати з багатоядерними процами від розетки
вже треба у М проців щось відключати
швидку память - теж випаювати?
artko: 23.07.2025 18:24 чудовий "прогрес" у арма - треба ще обирати залізо та виробника, щоб дав змогу їм користуватися! а потім ще шукати на форумах збірку під свій конкретно пристрій!
ви можете обрати смарт на х86 - там все сильно краще має бути
artko: 23.07.2025 18:24ймовірність 100%. зараз той же банківський софт перевіряє статус анлока бутлоадера, і якщо він розлочений (а перепрошити по іншому ніяк) - вже індейська національна ізба вам, а не банківский софт та гугл пей. бо пристрій вважається вразливим.
є можливість це приховати і все буде працювати
tornadox
Member

yuriy_dd: 23.07.2025 17:38 і на які питання - я вам не відповів?
та десь в середньому на половину питань є якась дуже загальна відповідь, без фактів і цифр, часто відповіді в стилі "цьотка сказала" - тобто якась суха теорія без практичного досвіду. Ось внизу якраз приклад "відповіді питанням на питання".
tornadox: ↑ 23.07.2025 15:43
Покажіть мені в принципі АРМ ПК на якому можна це зробити і щоб вкластися в бюджет $300-400. Дуже чекаю на відповідь!
ну в мене мак міні М4, споживає в простої - 1.4 Вт (я клаву відключив, бо з нею 2.5 Вт), макс десь до 40 Вт, теж крутяться задачі (і LLM) - які ваш не потягне в принципі. Ціна - трішки дорожче, але в багато разів потужніше
Де відповідь? її нема просто, і так в більшості випадків. Мені не цікаво скільки споживає твій мак міні, і які там ЛЛМ, я задав чітке питання.
yuriy_dd: 23.07.2025 17:38заставляєте мене постійно говорити максимально точно - колись були, зараз - нема
ми на технічному форумі, а не на базарі.

Колись був планшет на Nvidia Tegra - Тепер нема. І що з того? Якщо продукт не виконує поставлених цілей компанії його знімають з продажів та закривають виробництво.
yuriy_dd: 23.07.2025 17:38 і як вам швидкодія? а чому були власником? що сталось?
ти ж сам пишеш щоб слідувати за прогресом, то треба купувати нове, от уяви собі що я настільки геніальний і продав той планшет і купив собі новіший.
yuriy_dd: 23.07.2025 17:38 я казав про ціну на смарти з процом Snapdragon 8 Elite
все логічно, беремо SoC за $260 + докидаємо $30 за раму з електронікою, ставимо маржу в $100 отримуємо "бюджетний ігровий смартфон за $400
yuriy_dd: 23.07.2025 17:38cAOSP
BreezeOS GSI

yuriy_dd: 23.07.2025 17:38залежить який смарт, якщо сяомі - я впевнений що є
повторю, ми не в 2009му, після прошивки жодна з важливих фіч смартфона працювати не буде, ані банкінг, ані оплата карткою, ані дія і т.д.
Після анлоку завантажувача, якщо такий телефон попаде не в ті руки, всі персональні та фінансові дані будуть в руках зловмисника, а можливо навіть одразу в постачальника "альтернативної прошивки".
yuriy_dd: 23.07.2025 17:38 так власне 10 років тому АРМ - були повільними
в порівнянні з чим? а 20 років ще повільніші)
Питання не в тому, чи ARM потужний, а чи виправдано його використовувати в певному сегменті з урахуванням сумісності, драйверів, стеку.
yuriy_dd: 23.07.2025 17:38правильні - де виробник не забороняє перепрошити
все паше
твоя логіка
1. купити правильний смартфон (наприклад Xiaomi) впевневшися що на нього можна встановлювати прошивки
2. сидіти курити форуми вечорами стараючись зрозуміти яка в тебе ревізія смартфону, шукати шлях як розблокувати завантажувальник (зараз Xiaomi серйозно ускладнила цей процес)
3. сидіти курити форуми вечорами стараючись зрозуміти яку з версій BolgenOS тобі встановити
4. знайти прошивку, встановити, зрозуміти що вона погана, повторити по колу поки не знайдеться нормальна
5. втратити доступу до банківських додатків, ДІЯ, оплати картками, софт по роботі теж не буде працювати (наприклад MS Intune, Teams, Outlook)
(ризикувати що власні дані попадуть якомусь Петру з Курська який залив туди троянчик)
(ризикувати що при втрату доступу до смартфону всі твої персональні та фінансові дані попадуть в руки зловмисників)

продовжую логіку
6. рекомендуєш всім купити Мак на М який не прошивається і немає альтернативної прошивки

як це називається коли нема $150 щоб оновити собі новий Сяомі який буде з новою батарейкою, новою ОС, і т.д., і треба сидіти ночами читати форуми, замість проводити час цікавіше, але є $900 на мак міні? Чи може він в кредиті разом з тим сяомі?
yuriy_dd
Member

tornadox: 23.07.2025 19:59 Де відповідь? її нема просто, і так в більшості випадків. Мені не цікаво скільки споживає твій мак міні, і які там ЛЛМ, я задав чітке питання.
логічно - якщо у вас притензія до одного - то в мене притензія до іншого, що мені більш важливе
мені все одно що на якомусь старому ПС ви поставили память і запустили що вам треба, може і на старому мак міні на х86 - таке точно можна зробити, я не розбирався, мене це просто не цікавить
tornadox: 23.07.2025 19:59Колись був планшет на Nvidia Tegra - Тепер нема. І що з того?
не вишло колись, але вони не зупинились, а продовжили, і зараз мають щось краще
наприклад - х86 більше не намагався потрапити у смарти
tornadox: 23.07.2025 19:59 я казав про ціну на смарти з процом Snapdragon 8 Elite
все логічно, беремо SoC за $260 + докидаємо $30 за раму з електронікою, ставимо маржу в $100 отримуємо "бюджетний ігровий смартфон за $400
у ціну $30 - ви не впишете - камери, батарею, екран, динаміки і тд - це ж ніби очевидно
tornadox: 23.07.2025 19:59 повторю, ми не в 2009му, після прошивки жодна з важливих фіч смартфона працювати не буде, ані банкінг, ані оплата карткою, ані дія і т.д.
в мене прошито і все працює. Може я щось не так роблю?
tornadox: 23.07.2025 19:59твоя логіка
1. купити правильний смартфон (наприклад Xiaomi)
наприклад в мене є Поко Ф5 - і я маю можливість порівняти швидкість з Поко Ф5 не прошитим, в теста браузера speedometer 3.1 - мій працює в 2 рази швидше. В інших тестах - теж, автономність - в рази краща.
tornadox: 23.07.2025 19:59продовжую логіку
6. рекомендуєш всім купити Мак на М який не прошивається і немає альтернативної прошивки
на попередні маки є asahi linux
М4 - не прошивається, така політика Епл. Хоч я би волів мати Лінукс. Але я з своїм працюю через SSH - так що мені майже те саме. До нього нічого окрім кабеля живлення не підключено.
tornadox
Member

yuriy_dd: 23.07.2025 20:11логічно - якщо у вас притензія до одного - то в мене притензія до іншого, що мені більш важливе
мені все одно що на якомусь старому ПС ви поставили память і запустили що вам треба
коли в темі зовсім не розбираєшся, то не вартує писати нісенітниці на форумі. І не треба губити зерно розмови, мова йшла про те що уніврсальність і зворотня сумісність дозволяє дати життя любому х86 на десятиліття. В даному випадку навіть якщо Інтел і АМД в один момент випаруються, є достатньо відкритого коду щоб підтримувати все це залізо роками. А АРМ стає сміттям одразу після припинення підтримки розробником. Тому що всі вироби на АРМ мають закритий завантажувач і для кожного пристрою потрібні драйвери, які виробники не публікують саме заради максимально обмеження сроку життя цих пристроїв.
yuriy_dd: 23.07.2025 20:11може і на старому мак міні на х86 - таке точно можна зробити, я не розбирався, мене це просто не цікавить
не можна, але тільки по тій причині що там немає ніяких можливостей підключити більше одного 2.5 диска, і то це дуже старі моделі яким вже поза 10 років. Останній з SATA портом був Mac Mini Late 2014. Але на ньому не вийде апгрейдити розмір оперативної пам'яті, а процесор в 3 рази слабший за Інтел Н100.
yuriy_dd: 23.07.2025 20:11 наприклад - х86 більше не намагався потрапити у смарти
ти так говориш ніби справді розумієш чому саме так склалося, але це не так, просто пишеш аби писати :)
yuriy_dd: 23.07.2025 20:11у ціну $30 - ви не впишете - камери, батарею, екран, динаміки і тд - це ж ніби очевидно
я спеціально кинув приклад смартфона вгорі за $54, звісно х-ки там не топ, але враховуючи що в цю ціну закладена маржа, і там вже 3гб оперативки і 64гб рому, є якась камера, підтримка 4G, 5200мАг батарея, сенсор відбитків та навіть екран на 120гц вже каже що якось завод може зібрати такий смартфон за $54 і ще й продавцю дати в кишеню. Тобто що мішає поставити трішки кращу камеру, подвоїти розмір пам'яті і кращий дисплей, от це все сміло без SoC може обійтися в $70-100. То якам проблема сюди поставити SoC за $260 і продавати за $400? :)
yuriy_dd: 23.07.2025 20:11 в мене прошито і все працює. Може я щось не так роблю?
yuriy_dd: 23.07.2025 20:11наприклад в мене є Поко Ф5 - і я маю можливість порівняти швидкість з Поко Ф5 не прошитим, в теста браузера speedometer 3.1 - мій працює в 2 рази швидше. В інших тестах - теж, автономність - в рази краща.
в мене смартфон для фото, месенджерів (зокрема робочих), банкінгу, Google Pay, та державних сервісів.
Саме заради цього мені потрібен смартфон. Мені абсолютно нецікаво що там в якихось бенчах поки всі ці сервіси працюють як годинник. І я впевнений що в разі втрати смартфону це не стане катастрофою.
yuriy_dd: 23.07.2025 20:11Але я з своїм працюю через SSH - так що мені майже те саме. До нього нічого окрім кабеля живлення не підключено.
:teacher: :facepalm:
логічно, для запуску hello world більше і не треба :lol:
виходить що це тебе на форумі так задраконили що ти вирішив купити макміні, але користуєшся ним як забавкою :lol:
ми то форумом гадали, може кіберпанк граєш цілодово, чи рендериш щось цілодово, чи може там якийсь супер проект для Пентагону дебажиш з базою в декілька терабайт.
artko
Member

yuriy_dd: 23.07.2025 19:21 нема конкурентів М4 і близько. Є якесь повільне лайно на старих слабких процах. Ще й не дешеве.
і до чого тут м4? мак міні м4 - активне охолодження.
yuriy_dd: 23.07.2025 19:21 це накрутка Алло і податки. Але сам виробник його продав дешевше, і там закладено прибуток виробника. Тобто проц - сильно дешевше коштує по факту
не має значення. купити за < 400$ неможливо. чи не ви казали нещодавно, що сертификати на обладння повинні бути і т.п.? от в алло - сертифиціровані та з податками. і за <400 - нема. крапка,
yuriy_dd: 23.07.2025 19:21 ну наприклад є проблеми з Віндовс 7 - нема драйверів.
Також багато софта перестало працювати на нових версіях Віндовс
так що проблеми у х86 також є
є інші системи :) прогресс! (с). крім того, навіть якщо драйверів під якесь обладнання нема - windows 7 все одно можна встановити і вона буде працювати.
yuriy_dd: 23.07.2025 19:21 ну така модель роботи. Універсальна Він для АРМ на всі пристрої - вже є
ух ти! де? в мене є арм плата. і телефон старий є.(читаємо вимоги) що таке? чому тільки певні моделі qualcomm та apple? :)
yuriy_dd: 23.07.2025 19:21 це дуже слабкий проц з великим споживанням
LLM він не потягне сам, треба якось тулити дискретну ВК на 16+ Гб - що сильно збільшить споживання
так, старий. і? він тягне без жодних проблем будь яку ллм, яка лізе в ram. а оскільки там ram невпаяна, можна доволі багато напхати - то воно працює. не швидко, так. але працює.
yuriy_dd: 23.07.2025 19:21
artko: 23.07.2025 18:24А покажіть, як ваш m4 буде тягати LLM якщо в нього прибрати прискорювач?
о, до чого вже дійшли х86 фанати - що було чесне порівняння вже не достатньо порівнювати з багатоядерними процами від розетки
вже треба у М проців щось відключати
швидку память - теж випаювати?
до чого тут фанатство? ви ствержуєте, що х86 обов'язково треба відеоплату щоб користуватись LLM. Це не так, без проблем перевіряється. але чомусь пропускаєте той факт, що у епловских soc вже є набортний прискорювач. котрий (раптом) теж споживає помітні вати при роботі. і це не 5 і не 10 вт. (в специфікаціях apple пишуть до 65вт). але чомусь для x86 це ай-ай, а еплу можна?
Так у х86 теж існують і процесори з інтегрованими npu і зовнішні специалізовані акселератори (той же google coral).
І, доречі (можливо для вас це несподіванка) - навіть i3-8100 згаданий теж несе на собі непоганий прискорювач, який може допомогати у певних завданнях нейромереж. І що може зовсім несподівано - якщо його задіяти, то, наприклад, обробка відео за допомоги нейромереж дуже прискорює роботу раз, і два - снижує споживання енергії в декілька разів. (на голому cpu ~40...50вт в моєму випадку, з прискорюванням ~20вт). підробиці - у гуглі, OpenVINO. Але цього ж не може бути, бо цей процесор випущено за три роки до apple m1, так?

yuriy_dd: 23.07.2025 19:21 ви можете обрати смарт на х86 - там все сильно краще має бути
на жаль, економика споживання вирішила що ні, не можу.
yuriy_dd: 23.07.2025 19:21
artko: 23.07.2025 18:24ймовірність 100%. зараз той же банківський софт перевіряє статус анлока бутлоадера, і якщо він розлочений (а перепрошити по іншому ніяк) - вже індейська національна ізба вам, а не банківский софт та гугл пей. бо пристрій вважається вразливим.
є можливість це приховати і все буде працювати
знущаєтесь? оце і є прогресс? підставляти усюди де можна милиці, палки та мотузки, але радіти, що це ж прогресивна платформа!
наголошу, я не проти арму як архитектури чи явища. претензія виключно до підтримки обладння. все фактично одноразове. купив, викинув, купив, викинув. бо варіантів нема - трохи покористувався - "ваш пристрій більше не підтримується". і навіть якщо залізо то дійсно гарне - але...
yuriy_dd
Member

tornadox: 23.07.2025 21:25мова йшла про те що уніврсальність і зворотня сумісність дозволяє дати життя любому х86 на десятиліття
якщо обирати - або як х86 - де старе ще актуальне і є підтримка, або прогресс як у АРМ - але може не бути підтримки - то я за прогрес
tornadox: 23.07.2025 21:25не можна, але тільки по тій причині що там немає ніяких можливостей підключити більше одного 2.5 диска, і то це дуже старі моделі яким вже поза 10 років
мак міні сучасний - там можна дуже багато всього підключити через високошвидкісні порти
tornadox: 23.07.2025 21:25 наприклад - х86 більше не намагався потрапити у смарти
ти так говориш ніби справді розумієш чому саме так склалося, але це не так, просто пишеш аби писати
не хотіли спочатку (бо типу мало заробляють), потім вже й не могли
tornadox: 23.07.2025 21:25Тобто що мішає поставити трішки кращу камеру, подвоїти розмір пам'яті і кращий дисплей, от це все сміло без SoC може обійтися в $70-100
то може притензії що Самсунга чи Епл - чому вони таку високу маржу ставлять?
tornadox: 23.07.2025 21:25 І я впевнений що в разі втрати смартфону це не стане катастрофою
Андроїд легко взламується навіть з заблоковоним bootload-ером
якщо дійсно хочете безпеку - лише айфон
tornadox: 23.07.2025 21:25 виходить що це тебе на форумі так задраконили що ти вирішив купити макміні, але користуєшся ним як забавкою :lol:
є SSH, працює веб сервер - я ззовні з інших пристроїв посилаю запити - в чому проблема?
Alexsandr
Member

tornadox: 23.07.2025 13:11 Sd 8 gen 2 для виробників смартфонів коштував $160
Sd 8 gen 3 вже $200
Тому ніяк в $80-100 не повірю, навіть якщо квальком демпінгує.
Между продажной ценной и себестоимостью есть большая разница.

Но тем не менее.
tornadox: 23.07.2025 13:11 Ми так пробували декілька Редмі підняти через проджект требл, нічого путнього не вийшло. Хіба що ви безробітний/студент і маєте багато часу. Людині яка працює простіше купити нове за $150.
Задача простая мессенджеры, общалки дия, банк. Да будет задумчивым (он и сейчас таковой) но будет работать.
Ответить