Новости
Последние статьи и обзоры
Cyberpunk 2077 вийде на комп’ютерах Apple цього тижня
-
AntonyKandaurov
Member
Звідки така впевненість що проблема в архітектурі і що вже нічого не можно зробити? І звідки така впевненість що арм ще має багатомільйоні множники на буст? Може і арм ваш вже пішов шляхом Intel Р6 і буститься лише кількістю ядер і мегагерців? Така рванина стоїть наче завтра в мобілки приїде перфоманс рівня пк х86 за 5 тисяч баксів. 
-
Sub-Zero
Member
Ну да, такое. Из всех проданных в 24 году ноутов, апле занимает 9,2%. Всё, винде кранты, амд и интел закрываются. Апле вперед.yuriy_dd: ↑ 16.07.2025 18:51щось таке
-
yuriy_dd
Member
у х86 - складні команди. Якщо на пальцях - то типу: купити молоко, купити масло, купити хлібAntonyKandaurov: ↑ 16.07.2025 20:40Звідки така впевненість що проблема в архітектурі і що вже нічого не можно зробити?
і проц має їх оптимізовувати постійно під час виконання щоб за один похід в магазин - відразу все взяти, щоб не ходити багато раз. Відповідно тому й гріється, і споживає більше
в той час як АРМ - сильно простіші команди - типу піти в магазин, взяти масло, взяти молоко, вернутись
і вся оптимізація під час компіляції
Також команди х86 різної довжини - їх ще й не так просто докодувати в паралель
я вас здивую - але це вже є, тест speedometer 3.1 працює скоріше на айфоні ніж на х86 десктопіAntonyKandaurov: ↑ 16.07.2025 20:40Така рванина стоїть наче завтра в мобілки приїде перфоманс рівня пк х86 за 5 тисяч баксів
кожен макбук - це преміальний ноут, ноути такого рівня (скажімо Dell XPS) теж коштують дорогоSub-Zero: ↑ 16.07.2025 20:44 Ну да, такое. Из всех проданных в 24 году ноутов, апле занимает 9,2%. Всё, винде кранты, амд и интел закрываются. Апле вперед.
а більшість якщо не всі ноути х86 - це відверте лайно після макбука, з поганим корпусом, з дешевих і неякисних компонент - я вже раз перелічував
-
Sub-Zero
Member
И что теперь делать?yuriy_dd: ↑ 16.07.2025 21:00кожен макбук - це преміальний ноут
Каждый роллс ройс, это премиальный автомобиль.
-
yuriy_dd
Member
та очевидно що робити - не можна порівнювати к-ть проданих роллс ройсів і тойота корол і на основі цього робити висновок що роллс ройс поганийSub-Zero: ↑ 16.07.2025 21:04 кожен макбук - це преміальний ноут
И что теперь делать?
Каждый роллс ройс, это премиальный автомобиль.
це базові речі
-
Sub-Zero
Member
Помедленнее пожалуйста, а то не успеваю за ходом мыслей.yuriy_dd: ↑ 16.07.2025 21:08та очевидно що робити - не можна порівнювати к-ть проданих роллс ройсів і тойота корол і на основі цього робити висновок що роллс ройс поганий
це базові речі
yuriy_dd: ↑ 16.07.2025 13:59 нема жодного ноута на х86 - який би був кращим у всьому і дешевшем - ціна на нього зараз в США $849
-
tornadox
Member
просто уявіть собі рівень занепаду в маркетингових відділах Інтела та Епла коли вони вимушені наймати Володю та Юру для просування своїх продуктів та викорінення невігластва на ось таких форумахДжон_Иваныч: ↑ 16.07.2025 19:41Дядя, я фанат того, що краще, продуктивніше за свої гроші. Умовно, мак студіо за 3-4к$ буде, мінімум (!) у півтора рази слабша в робочих задачах, це мінімум, а в соновному у 2-2,5 рази слабша за х86 збірку, за ті самі кошти. Я вже не кажу про ігри, більшість з яких просто відсутня на мак ос. Єдина очевидна перевага SoC від Apple - це відмінна енергоефективність, все... Про можу\не можу чесно кажучи не зрозумів, що я маю зробити, власну СоК, щоб мати змогу критикувати інші чи шо?) я проти техніки єплової нічого немаю, просто писати херню типу: gpu M4 = 5090 це як взагалі
-
Геральт
Member
Тобто на отому чуді я буду швидше взаємодіяти з ОС на якій нічого цікавого для себе запустити просто не зможу? Ну, крім тестів.yuriy_dd: ↑ 16.07.2025 20:20 весь UI одно-потоковий - вся ваша взаємодія з ОС - одно-потокова, запуск програм і тд
навіть JS на сторінці в браузері - в один потік (можнв в більше - але це треба постаратись)
багато задач в CAD-ах - теж один потік (AutoCAD, SolidWorks, Inventor, Revit, CATIA) - ви можете пошукати самостійно, якщо не знаєте таких базових речей
не всі алгоритми легко паралеляться, а особливо якщо у вас ядра не однакові
А до речі, Visual Studio нативно там запуститься? І якщо так, то в скільки потоків?ви програміст?
upd. Погуглив ті кади.
Support for multi-core processors with AutoCAD Не спец в тому, але виглядає, що таки більшість операцій підтримують мультипотік
-
yuriy_dd
Member
потрібно пробувати, багато чого вже давно працюєГеральт: ↑ 16.07.2025 22:00 Тобто на отому чуді я буду швидше взаємодіяти з ОС на якій нічого цікавого для себе запустити просто не зможу? Ну, крім тестів.![]()
майкрософт вирішило зупинити підтримку, так що розробляти під Віндовс на Мак - напевне не дужеГеральт: ↑ 16.07.2025 22:00 А до речі, Visual Studio нативно там запуститься? І якщо так, то в скільки потоків?
але хто винен за дії майкрософт, вони підтримку 64 біт лишень недавно додали
я не знаю Володю, і особисто я проти Інтел - зараз всі мої проци - виключно АМДtornadox: ↑ 16.07.2025 21:32наймати Володю
пс: раніше лише Інтел - до Зен2
Відправлено через 1 хвилину 18 секунд:
я не користуюсь цим, але в процесі обговорень не раз бачив що користувачі жалілисьГеральт: ↑ 16.07.2025 22:00upd. Погуглив ті кади.
Support for multi-core processors with AutoCAD Не спец в тому, але виглядає, що таки більшість операцій підтримують мультипотік
-
Геральт
Member
Нічого не зрозумів. То можна запустити чи ні?yuriy_dd: ↑ 16.07.2025 22:17 майкрософт вирішило зупинити підтримку, так що розробляти під Віндовс на Мак - напевне не дуже
але хто винен за дії майкрософт, вони підтримку 64 біт лишень недавно додали
-
AntonyKandaurov
Member
Щось подібне я читав за RISC, CISC. Потім був Інтел Ітаніум який мав закопати звичні х86 так глибоко що й досі шукає місце для їх закопування, потім нам казали що апу це майбутнє і потужні х86 не треба, все порахує GPU. І щось все ніяк той похорон х86 архітектури не відбудеться.yuriy_dd: ↑ 16.07.2025 21:00у х86 - складні команди. Якщо на пальцях - то типу: купити молоко, купити масло, купити хлібAntonyKandaurov: ↑ 16.07.2025 20:40Звідки така впевненість що проблема в архітектурі і що вже нічого не можно зробити?
і проц має їх оптимізовувати постійно під час виконання щоб за один похід в магазин - відразу все взяти, щоб не ходити багато раз. Відповідно тому й гріється, і споживає більше
в той час як АРМ - сильно простіші команди - типу піти в магазин, взяти масло, взяти молоко, вернутись
і вся оптимізація під час компіляції
Також команди х86 різної довжини - їх ще й не так просто докодувати в паралель
я вас здивую - але це вже є, тест speedometer 3.1 працює скоріше на айфоні ніж на х86 десктопіAntonyKandaurov: ↑ 16.07.2025 20:40Така рванина стоїть наче завтра в мобілки приїде перфоманс рівня пк х86 за 5 тисяч баксів
кожен макбук - це преміальний ноут, ноути такого рівня (скажімо Dell XPS) теж коштують дорогоSub-Zero: ↑ 16.07.2025 20:44 Ну да, такое. Из всех проданных в 24 году ноутов, апле занимает 9,2%. Всё, винде кранты, амд и интел закрываются. Апле вперед.
а більшість якщо не всі ноути х86 - це відверте лайно після макбука, з поганим корпусом, з дешевих і неякисних компонент - я вже раз перелічував
Просто дивно що кожен раз кидаючись тут тестами якихось спідометрів й іншого вам не приходить в голову думка що кожен вид архітектури просто посів своє місце і наразі немає якихось тектонічних здвигів в жодному напрямку щоб усі кинулись в сторону однієї архітектури.
Так, аплє старається показати шалені прирости між поколіннями М бо треба якось продавати свої поробки. Тому корпа, яка ніколи не позиціонувала свої макбуки як пристрої гей-мерські, в принципі зацікавлена в тому щоб перетягнути якийсь відсоток гей-мерів бо на їх маках можна ганяти кіберпанк 2077.
-
Tiufin
Member
Лолtornadox: ↑ 16.07.2025 19:56а ви подивіться на інші новинні сайти, він на декілька фронтів воює, то ж ви думаєте спить, а насправді там такі ж баталії, просто не встигає на всіх фронтах. Дуже багато фанатів х86 вюсди які не розуміють АРМ/М1 істини, то ж задихається.Tiufin: ↑ 16.07.2025 14:19Але ж, він хоча б спить - то ж, виходить не ллм.
Не знаю, як ви це знайшли, але це дуже смішно - по всім форумам писати одне й те саме про емейзінг компи епл - це точно якась хвороба
-
yuriy_dd
Member
АРМ в % збільшує свою долю всюди - не бачите?AntonyKandaurov: ↑ 17.07.2025 07:25Просто дивно що кожен раз кидаючись тут тестами якихось спідометрів й іншого вам не приходить в голову думка що кожен вид архітектури просто посів своє місце і наразі немає якихось тектонічних здвигів в жодному напрямку щоб усі кинулись в сторону однієї архітектури
в смартах - у них взагалі 100%
сервери переходять - бо АРМ менше споживають
-
AntonyKandaurov
Member
yuriy_dd
Ні, не бачу. Не бачу що всі масово побігли замовляти арм проци бо Юрка з форума так вирішив
Ні, не бачу. Не бачу що всі масово побігли замовляти арм проци бо Юрка з форума так вирішив
-
Sub-Zero
Member
AntonyKandaurov: ↑ 17.07.2025 22:10Ні, не бачу. Не бачу що всі масово побігли замовляти арм проци бо Юрка з форума так вирішив
Ну як це ти не бачиш? Ну подивись уважніше. Що ніхто не бачить? Люди, ау.
-
tablestikus
Member
Ти не бачиш і я не бачу, але може суслік арм десь є, або то Юрка є)AntonyKandaurov: ↑ 17.07.2025 22:10 yuriy_dd
Ні, не бачу. Не бачу що всі масово побігли замовляти арм проци бо Юрка з форума так вирішив![]()
-
Alexsandr
Member
Он занял место специализированных ЦП для мелких устройств. совместимости в ЦП практически нет.yuriy_dd: ↑ 17.07.2025 13:41 АРМ в % збільшує свою долю всюди - не бачите?
в смартах - у них взагалі 100%
сервери переходять - бо АРМ менше споживають
-
yuriy_dd
Member
логіка малої дитини - якщо я закрию очі, то проблема вирішенаAlexsandr: ↑ 18.07.2025 11:01 сервери переходять - бо АРМ менше споживають
Он занял место специализированных ЦП для мелких устройств
можливо, але х86 - там і близько немаAlexsandr: ↑ 18.07.2025 11:01совместимости в ЦП практически нет
а якщо сумісність - це проблема прогресу - то може не потрібно її дотримуватись
-
Alexsandr
Member
Проблема решается сама по себе. не совместимость ARM это да, проблема, бесплатый пятый проц (архитектура) тоже из-за кучи расширений не обязательных не совместимы.yuriy_dd: ↑ 18.07.2025 15:15логіка малої дитини - якщо я закрию очі, то проблема вирішенаAlexsandr: ↑ 18.07.2025 11:01 сервери переходять - бо АРМ менше споживають
Он занял место специализированных ЦП для мелких устройств![]()
можливо, але х86 - там і близько немаAlexsandr: ↑ 18.07.2025 11:01совместимости в ЦП практически нет
а якщо сумісність - це проблема прогресу - то може не потрібно її дотримуватись
и несовместимость дает только одно, можно взять мелкий не дорогой проц (интересно конторы х86 что-то придумают на конкуренцию?) и поставить на то устройство что тебе надо. В результате тормозит, вылетает, но как-то работает и не дорого. но под каждое устройство, софт изменять надо, совместимости нет, а это по мере усложнения устройств становится весомым минусом.
-
yuriy_dd
Member
х86 - нічого не можуть запропонувати, вони не вміють в енергоефективністьAlexsandr: ↑ 18.07.2025 15:23и несовместимость дает только одно, можно взять мелкий не дорогой проц (интересно конторы х86 что-то придумают на конкуренцию?)
Інтел випустила проц N100, але вже більше 2-х років - і нічого новішого не змогла
логічне питання - а як так що така велика к-ть пристроїв з АРМ - і вони такі дешеві? нежве проблема сумісності не стоїть? може вона перебільшена?Alexsandr: ↑ 18.07.2025 15:23но под каждое устройство, софт изменять надо, совместимости нет, а это по мере усложнения устройств становится весомым минусом