Windows 10

Обсуждение программ
Ответить
Автор
Member

7mindfields
Диск должен быть GPT, в BIOS включены Windows UEFI + Secure Boot. Такой вот должен быть "реальный кейс". ;)
Ekz0rcyst
Member

0kie
Secure Boot не обов'язковий але рекомендований.
strannik18
Member

Ekz0rcyst
може й необовязковий але це вам так здається, в мене теж був вимкнений і все було добре до певного часу а потім я не зміг зайти у вінду мене тупо не впускало, вперше з цим зіткнувся, коли у вінду маєш зайти повзунок крутиться 20 секунд і ніби зайшов і чорний екран нічого не доступно окрім диспечера завдань 5 перезавантажень і якось зайшов :( проігнорував дану проблему потім через місяць аналогічно, почав розбиратись і виявий що секурбут вимкнений увімкнув і наче паше тьфу тьфу вінді декілька місяців! тому вмикайте по можливості це додатковий захист від взлому бута,
The Secure Boot update failed to update a Secure Boot variable with error Secure Boot is not enabled on this machine..
Myaucher
Member

strannik18
Користувачів з адмінправами повинно бути декілька. Як не можу зайти одним - заходжу юзером. Не можу зайти юзером - заходжу другим адміном. Не обов'язково ці обліковки саме юзати, але створити їх попередньо ніц не заважає. На моєму досвіді це скоріш антивірус вийо..., він одразу при старті щось намагається робити не знаю що, а для користувача це саме так і виглядає цікаво. Потім роздупляється і пускає. Або зміна користувача чомусь лікує, в моєму випадку.
Щодо Секьюрбута - в дупу це щастя. Мав кейс на важливому компі на роботі, де Вінда поставила патчі, сказала - ребутни мене, ну юзера і ребутнув. Далі отримав повідомлення при запуску, що щось пішло не так і давай 48-символьний код відновлення Бітлокера. Який ввімкнувся сам, перевіривши, що залізо усім вимогам відповідає. Але якийсь патч криво став і дані пішли лісом, бо диск шифрований, коду відновлення нема, обліковки усі локальні. Так що усюди, де можу - вимикаю
0kie
Member

Myaucher
Битлокер и Секюрбут вроде бы как разные вещи, не? Битлокер включается только на домашней редакции Винды и на ноутбуках. Во всех остальных случаях, включая LTSC, самопроизвольных включений не наблюдал. Что на 10-ке, что на 11-й.
Собственно, нефиг хранить важные данные на системном диске. Можно же перенести стандартные рабочие папки на другой раздел? Можно. Юзер сам себе злостный Буратино, раз не позаботился о правильной редакции ОС и переносе этих папок. ;)
Ekz0rcyst
Member

0kie
Якщо це ноут з місцем під один накопичувач на 500Gb - 1TB? Теж розділи городити? Муйня це все. В мене Bitlocker автоматично увімкнувся на двох профільних ПК. Просто тому, що. Якби не побачив специфічну іконку на диску в "Цей ПК" і не дізнався б. Руцями вимкнув. Важливі дані, у мене в декількох резервних копіях і у хмарі на гуглі, на власній хмарі nextcloud та urbackup, офллайн-копія на дисках. Ще є окремий ПК з резервуванням основних інстансів для резервування. І то гарантії не втратити інформацію немає.
Sub-Zero
Member

0kie: 13.07.2025 17:46Юзер сам себе злостный Буратино, раз не позаботился о правильной редакции ОС и переносе этих папок.
Теперь понятно почему некоторые предпочитают Mac.
_FYA_EXel
Member

Sub-Zero
Всегда так было, для ТП лучше епл, сами не задумывались - почему они все с яблочками :gigi:
Rex
Member

Битлокер включается только на домашней редакции Винды и на ноутбуках. Во всех остальных случаях, включая LTSC, самопроизвольных включений не наблюдал. Что на 10-ке, что на 11-й.
Собственно, нефиг хранить важные данные на системном диске. Можно же перенести стандартные рабочие папки на другой раздел?
В домашней редакции его вообще нет как бы. На счёт того, что сам по себе включился - сомнительно очень. Если комп работает в составе домена - там могли применяться политики и тогда да. Но на обычном компе я такого не видел.
На счёт переноса папок на другой не шифрованный раздел. Так ведь тут вся идея бт в том, чтобы защитить данные пользователя от несанкционированного доступа, актуально для ноутбука очень сильно. Так как хранение данных на нешиырованном диске Д теряет весь смысл секьюрности.
На всех моих ноутах бт включен и ключ восстановления сохранен в учётке мс. И всем рекомендую делать так же.
0kie
Member

Rex: 13.07.2025 21:44В домашней редакции его вообще нет как бы
Device Encryption - если быть точным. Хрен от редьки не слаще. В любом случае пользователь должен озаботиться отключением этого "нежданчика". Или использовать Про редакцию. Не на ноутбуке, где включено по дефолту. Опять же - это головная боль пользователя. Должен знать о возможностях своего ПК, ОС и делать выводы. Ни у меня лично, ни к моих как "аникейщика" клиентов проблем с шифрованием не возникало. Никогда.
Rex: 13.07.2025 21:44защитить данные пользователя от несанкционированного доступа, актуально для ноутбука очень сильно.
Та понятно. Опять же - пользователь должен озадачиться созданием и сохранением ключа. Не сделал? Его проблемы.
SergiusTheBest
Member

Ekz0rcyst: 13.07.2025 19:35 В мене Bitlocker автоматично увімкнувся на двох профільних ПК. Просто тому, що.
Це оновлення Windows його вмикають.

Відправлено через 41 секунду:
Sub-Zero: 13.07.2025 20:58 Теперь понятно почему некоторые предпочитают Mac.
Або Linux.
Sub-Zero
Member

_FYA_EXel: 13.07.2025 21:43для ТП лучше епл, сами не задумывались - почему они все с яблочками
Я то задумывался и сам, будучи школьником, часто переустанавливал и постоянно что-то настраивал. Но я уже не школьник и хочется комфорта, чтобы просто работало. Бета-тестит пускай новое поколение школьников. Да и большинству тоже хочется просто пользоваться, а не колупаться в этих настройках.

Отправлено спустя 3 минуты 30 секунд:
Да ну, я бы не сравнивал с маком. На маке всё как и на винде, а с линуксом много заморочек. Куча дистрибутивов, разные окружение, вся эта муть с терминалом, проги не все есть. Короче, на любителя. Это уже если совсем с виндой беда будет. Да и то, лучше тогда на мак.
Myaucher
Member

0kie
Битлокер и Секюрбут вроде бы как разные вещи, не?
- а хтось казав, що це одне і те саме? :laugh: Але ж перше без другого не вмикається...
Собственно, нефиг хранить важные данные на системном диске. Можно же перенести стандартные рабочие папки на другой раздел?
- ноутбук. Один ССД, розбитий на 2 розділи. Інфа на розділі Д:. І? Хто тут Буратіно? Зашифрований увесь диск, і С: , і Д:.
Битлокер включается только на домашней редакции Винды и на ноутбуках. Во всех остальных случаях, включая LTSC, самопроизвольных включений не наблюдал. Что на 10-ке, что на 11-й.
- я наблюдав. Профільний стаціонар, Він10 Про. Мало того, що постійно й нав'язливо качає Він11 і хоче її без мого дозволу встановити, так ще і Бітлокер 2 рази вмикався оновленнями. В кінці кінців вимкнув в БІОС TPM, бо гладіолус. Більше не хоче мене мігрувати на Він11, як мінімум, та й Бітлокер не вмикався.
. В любом случае пользователь должен озаботиться отключением этого "нежданчика". Или использовать Про редакцию. Не на ноутбуке, где включено по дефолту. Опять же - это головная боль пользователя.
- Прошка і стоїть. Він10 стаціонар мій персональний, Він11 ноут в конторі. Бітлокер вимикався руками мінімум двічі на кожному з девайсів. Що на це скаже Ілона Маск? (С)
Ни у меня лично, ни к моих как "аникейщика" клиентов проблем с шифрованием не возникало. Никогда.
- пане занадто самовпевнений енікей. Якщо цього не було з Вами, то це не значить, що воно неможливе. Розумна людина вчиться на своїх пройобах, мудра - на чужих (с) моє, модифіковане :laugh: . То ось Вам порцайка чужого досвіду, дарую.

Отправлено спустя 6 минут 27 секунд:
До речі, Він 11 Про, ноутбук. Після червневого оновлення якщо файло копіюється на флешку, то на ньому ставляться атрибути Блокований та Зашифрований вміст. В результаті з ним можна працювати лише на тому ноуті, який копіював файло на флешку. Спроби відкрити на іншому девайсі вибивають аплікації або в них відкривається з матюками порожній файл. Або знімати на первинному ноуті на файлі ці атрибути. Дууууже бісить, хоча формально секьюрно...

Отправлено спустя 3 минуты 43 секунды:
Бітлокер вимкнено руками, не активний, білд 24h2
0kie
Member

Myaucher
Не нужно мне эти сказки рассказывать. Особенно за 11-ю Винду. Рассказывай в соцсетях, на Ютубах. Где угодно и кому угодно, но не мне. Наслушался этих "офигительных историй" давно и мне они неинтересны. Удачи... ;)
Myaucher
Member

0kie
Навзаєм. Є моя думка і неправильна (с), таких теж вже бачив. Розповідаю на форумі, в форматі передачі досвіду, тебе про це не спитавши. Я занадто лінивий для соцмереж та Ютубів, вибачай.
strannik18
Member

Myaucher
вам просто не повезло, або ви щзробили щось не те, можливо був увімкнутий бітлокер вінда оновила свіжі ключі безпеки і ви напевно включили секурбут чи він теж сам увімкнувся? в такому випадку всім даним кінець. можливо цікаво послухати ;)
https://www.youtube.com/watch?v=uhsyQD_Sgio
Myaucher
Member

strannik18
Секьюрбут був увімкнений, Бітлокер ввімкнувся якимсь оновленням. Бо десь за місяць до інциденту другий раз за той час, що мав з цим ноутом справу, вимикався мною руками. Юзеру десь пару днів нав'язливо пропонувало встановити оновлення, він погодився, комп пішов в ребуту, трохи задумався і... Щось пішло не так, введіть 48 символів коду відновлення. Про дані в курсі вже й так, Вінда реінсталена, частково був бекап на мережевому диску.
OldGoodGames
Member

anatolikostis: 12.07.2025 01:27 OldGoodGames
efi-gpt sensitive фіча :beer:
оскільки робить неможливим Апгрейд - виправляти треба!
або фреш-система, що для декого є неприйнятним
боже, як усе запущено, тобто тих хто юзає пр старому mbr+legacy bios вже за користувачив не рахують, типу навязливо змушують до апгрейту заліза?
і куди котиться ций божевільний світ!?
anatolikostis
Member

OldGoodGames
апгрейд системи, а не заліза :idea:
Sub-Zero
Member

Короче, я тут решил вникнуть в тему с шифрованием. Вот, что нагуглил. Это правда про 11.
Начиная с версии Windows 11 24H2 в системах, предустановленных изготовителем ПК, или в рамках чистой установки на любой компьютер с TPM и SecureBoot во всех изданиях кроме IoT и всех типах учетных записей включается автоматическое шифрование BitLocker.

Как происходит шифрование?

Процесс не менялся с 2013 года. Шифрование вступает в игру по окончании этапа OOBE — во время чистой установки Windows или первом запуске компьютера с предустановленной системой. Том с ОС и прочие несъемные диски шифруются с незащищенным ключом, после чего процесс приостанавливается. Фактически диски зашифрованы, но не защищены предохранителями, то есть к зашифрованным данным можно легко получить доступ.

Когда первый вход выполняет администратор с учетной записью Microsoft (MSA) или компьютер вводится в домен, активируются предохранители — диск защищается TPM и 48-значным паролем восстановления.

Одновременно этот пароль восстановления сохраняется в облачных настройках MSA, а в домене – в Entra ID (ранее Azure AD) или AD DS при включенной политике.

Будут ли диски зашифрованы, если не использовать учетную запись Microsoft?

Диски зашифруются, но данные останутся незащищенными. Вы сможете активировать защиту вручную или отключить шифрование.
Ответить