Клуб андерклокінгу

Бенчмарки и соревновательный оверклокинг
Автор
Member

Пропоную відкрити дискусійний клуб, присвячений темі, яка незаслужено залишається в тіні оверклокінгу — андерклокінг.

Проблема: Маркетинг проти здорового глузду
Виробники заліза в гонитві за першістю в бенчмарках витискають із чіпів усі соки. Заради додаткових 5-15% пікової продуктивності, яку ми рідко бачимо в реальних задачах, ми отримуємо:
1. Завищені напруги
2. Значне зростання енергоспоживання
3. Надлишкове тепловиділення та шум від систем охолодження

По суті, нам продають спорткар, який постійно працює на межі своїх можливостей, навіть коли ми просто їдемо в магазин за хлібом.

Наша ціль — знайти оптимальний баланс, де залізо віддає 90-95% своєї максимальної потужності, споживаючи при цьому на 30-50% менше енергії. Це і є та сама ідеальна точка на графіку.
спойлер
Изображение
Частина 1: Приборкуємо відеокарту (GPU)
спойлер
Це найпростіший і найефективніший крок. Результат відчутний одразу.

Інструментарій:
MSI Afterburner: Завантажити
Бенчмарк для тестування стабільності: Наприклад, Unigine Superposition. Обирайте пресет, де карта гарантовано завантажена на 99%.

Методологія (Андерклок через Curve Editor):
1. Запустіть бенчмарк "в стоці". Зафіксуйте показники: FPS (або бали), температуру, пікове енергоспоживання. Це наша відправна точка.
2. Відкрийте MSI Afterburner і натисніть Ctrl+F, щоб викликати редактор кривої напруги (Curve Editor).
3. Знайдіть свою ціль. Наприклад, ваша карта в стоці бустить до 1950 MHz при 1.05V. Спробуйте досягти тих самих 1950 MHz, але при 0.95V.
4. Зафіксуйте точку. У редакторі кривої знайдіть точку з частотою яка вас цікавить виділіть через шифт все що правіше відпустіть шифт і потяніть то все вниз. І нажміть потім в MSI Afterburner кнопку Apply
спойлер
ИзображениеИзображение
5. Решта кривої (правіше) вирівняється.

Запустіть бенчмарк. Та запишіть в таблицю дані. Повторювати до того моменту пока не буде достатньо.

Для зручності я підготував таблицю, куди ви можете вносити свої результати. Просто скопіюйте її собі.
Таблиця на Google Таблицю для GPU

P.S: Андерклок творить дива при частковому навантаженні. В іграх чи робочих задачах, де карта завантажена на 50-70%, вона часто без потреби тримає високі частоти та напругу. Правильно налаштована крива може знизити споживання в таких сценаріях зі 130-150 Вт до 70-80 Вт без втрати продуктивності.
Частина 2: Приборкуємо центральний процессор (CPU)
спойлер
Тут все трохи складніше...

Інструментарій:
1. BIOS/UEFI вашої материнської плати.
2. Бенчмарки:
2.1. 7-Zip: Посилання на Microsoft Store (чудово тестує змішане навантаження, але не покажить максимальні температури бо тест короткий).
2.2. Cinebench: Посилання на Microsoft Store (тест максимального багатоядерного навантаження).
2.3. Ваші улюблені ігри.

Основні методи:
Простий шлях: відключення Turbo Boost. Це грубий, але дієвий метод.
Приклад для AMD: Advanced > AMD CBS > Core Performance Boost > [Disabled]

Просунутий шлях:
Це біготня по частотам... Коли ви фіксуєте множник через біос, або через софт свого вендору. (дуже муторно)

Для цього також є зручна таблиця як варіант.

Посилання на Google Таблицю для CPU
Того що можна отримати і що протестовано:
NVIDIA RTX 4080 FE (+17% продуктивності +67% живлення 185W > 309W)
NVIDIA RTX 2070 Super (+18% продуктивності +99% живлення 106W > 211W)
AMD Ryzen 5 3600 (+11% продуктивності +71.2% живлення 47.9W > 82W)
*тут напевно можуть бути твої цікаві результати*
Ostin
Member

Donate: 03.07.2025 13:48витискають із чіпів усі соки. Заради додаткових 5-15% пікової продуктивності, яку ми рідко бачимо в реальних задачах, ми отримуємо:
1. Завищені напруги

По суті, нам продають спорткар, який постійно працює на межі своїх можливостей, навіть коли ми просто їдемо в магазин за хлібом

Я не буду сперечатись щодо доцільності теми, най собі буде. Але все вищеописане - це сама суть оверклокінга як явища. І сайт носить своє ім'я якраз завдяки тим ентузіастам, які витискають всі соки із заліза.
Donate
Member

Ostin: 03.07.2025 14:20
Donate: 03.07.2025 13:48витискають із чіпів усі соки. Заради додаткових 5-15% пікової продуктивності, яку ми рідко бачимо в реальних задачах, ми отримуємо:
1. Завищені напруги

По суті, нам продають спорткар, який постійно працює на межі своїх можливостей, навіть коли ми просто їдемо в магазин за хлібом

Я не буду сперечатись щодо доцільності теми, най собі буде. Але все вищеописане - це сама суть оверклокінга як явища. І сайт носить своє ім'я якраз завдяки тим ентузіастам, які витискають всі соки із заліза.
Тільки проблема в тому, що в залізі, яке ми купуємо, цей оверклокінг вже ввімкнений за замовченням і мене ніхто не питав, чи я взагалі хочу такий режим. Це не про ентузіазм - це про маркетинг, який жене чіп, материнку, відеокарту на межі стабільності, бо цифра в бенчмарку красива.

Я не проти оверклокінгу, я проти того, щоб мені продавали вже розігнане в хлам залізо, коли я цього не просив. І замість того, щоб дати мені вибір, виробники самі вмикають PBO, CPB, Auto Boost, eTVB та інші чарівні абревіатури, які на ділі маскують агресивний автотюнинг з коробки. (Виробники в ТРЕТІЙ раз мають проблему з чутливими X3D, інтел погоріла на своїх процессорах, оці всі 6,2 ГГц з коробки зробили компанії чудову рекламу)

Моя позиція проста, раніше оверклокінг це був вибір, пригода та власна історія. А зараз, це частина маркетингового плану, щоб впарити тобі +10% папуг, за які ти ще й маєш заплатити сам. Кулером, AIO, дорожчим корпусом, материнкою без VRM на 110°C, більш цікавим варіантом відеокарти. Бо так треба.
Donate
Member

Ось цікава статейка в робочих задачах за участю 7950X

https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... mance-2373
спойлер
Изображение
Изображение
Там щось взагалі не потужно :rotate:
TepH
Member

Donate: 04.07.2025 14:37 Ось цікава статейка в робочих задачах за участю 7950X
вітайте в клубі. Власник 7945hx. PPT по замовчуванню був 100 Вт. Я встановив 65 Вт + Curve Optimizer -15 на всі ядра. Продуктивність в однопотоці залишилась 100%. В багатопотоці 93% при меншому на третину споживанні.

Ще цікавіше порівняння з десктопною версією 7950X (PPT 230 Вт). 81% продуктивності при меншому в 3,5 рази споживанні. При чому в звичайному застосуванні це ніколи не буде помітно. При завантажені половини ядер продуктивність практично без змін:
Screenshot 2025-07-04 163559.png
TepH
Member

Маю майже ідеальний приклад:
Donate: 03.07.2025 13:48 Проблема: Маркетинг проти здорового глузду
Виробники заліза в гонитві за першістю в бенчмарках витискають із чіпів усі соки. Заради додаткових 5-15% пікової продуктивності, яку ми рідко бачимо в реальних задачах, ми отримуємо:
1. Завищені напруги
Разом з 7945hx трудиться чудо під назвою Gigabyte GeForce RTX 5060 OC Low Profile 8G. Горда приставка ОС в цьому випадку означає +15 MHz до стока. Отак виглядає наш 145 Вт герой, якого засунули в 7 літровий корпус:
спойлер
photo_5980852572723990516_y.jpg
Як справляються три 40 міліметрові вентилятори на пару грамах алюмінію з 145 Вт в мінімальному просторі? Як не важко здогадатись, не дуже. При запуску будь якого тесту чи гри карта потужно стартує в режимі: 2750 MHz, 145W @ 1.04V. Максимум за 10 хвилин під 100% завантаженням ми виходимо на 90 градусів по чіпу при 100% кулера(4800 обертів), далі падіння напруги і частоти в районі 2300-2400. Під час довгого стрес тесту температури на пару градусів перевалюють 90 і частота інколи взагалі опускажться до 2200. Дефолтна курва:
спойлер
Screenshot 2025-07-04 201908.png
Окей, в цей момент хочеться відправити це чудо назад, але це найпотужніша low profile карта. Альтернатив не так щоб багато. Що там з андервольтом? Фінальні курва на якій вирішив зупинитись:
спойлер
Screenshot 2025-07-04 221923.png
2617@0.85V (0.845 по моніторингу). Точка задрана на 500 MHz від оригінальної, що вражає. Пам'ять розігнана на 250 MHz до 2000 (16000 ефективна). Павер ліміт 84%. При цьому карта абсолютно стабільна. Температура при годині гри не вище 80. Макс споживання 105 Вт в піках. В 3DMark Time Spy Extreme вибиває на 200 балів більше ніж дефолти при холодному старті, тобто навіть тоді, коли карта ще добре бустить холодною! Під довгим ігровим навантаженням карта мінімум на 10% швидша при 30% меншому споживанні. Частота завжди стабільні 2617 без просадок:
спойлер
Screenshot 2025-07-04 204054.png
[/attachment]
От вам і оверклокінг і "ОС" карта.
freemann9
Member

1070ti 950mv темпа в Dune aweking, cs2 50-55, ниже напряжение не тестил,два месяца полёт нормальный,поставил по среднему по реддиту :super:
Vitus
Junior

Порадьте сучасний 4-ядерник з інтегрованою графікою, який можна задушити до 30W або менше.
bovza
Member

Дякую за старання!
Будем економити вати де тільки можна :rotate:
Earanak
Member

13900KF с коробки жрал 330вт выдавая 40к CBR23. С AC/DC/VFPoint андервольтом смог выжать 40.5к при 235вт.
И конечно я отключал весь мусор которым нагадили вендоры плат и Интел в Биосы, все эти IA CEP, SVID Behavior, TVB, UVP и тд...

9950X3D с коробки работал неадекватно, как по мне, хотя это больше разгон вышел.
Потреблял 195вт и не грелся даже до 63с в Corona Render. Жал 42к CBR23 при 4.8ггц.
После активации PBO + Curve Optimizer андервольта в -30 он стал жать близко к 46к CBR23 при 5.25 Ггц.
Но начал жрать 230вт. При нагреве всего то до 75 градусов, даже меньше.
Ну и в смешанных нагрузках начал норм бустить после активации PBO и повышении fMax на +200.

Ну 4090 я тоже душил немного :
viewtopic.php?p=3587984#p3587984

Еще в связи с отключениями света и работы компов с зарядных станций, жал 13900KF до 70-80вт, при этом он рендрил на уровне 140ваттного 5950Х. Кстати 9950X3D душился до 90вт только если я рубил делитель IMC(КП) и душил SoC/VDDIO вольтаж. Вообще в простое 9950X3D значительно больше жрал питания чем 13900KF. И, кстати обычный ECO-Mode от Амудей - полная хрень, как и простой PL2 лимит у Интела, просто дичь которая рубит нереально производительность.

По этим двум моментам рекомендую эти два видео :
1.) https://youtu.be/H4Bm0Wr6OEQ?t=989
2.) https://youtu.be/0erL_RQeODA

По 13900KF наверное еще важно отметить что не все платы умеют регулировать отдельно напряжение на Кэш/Кольцевую Шину.
У ДерБауэра в этом видео - плата умела так делать. У меня вот Z790 Tomahawk DDR4 не умел так.
Так же не все платы в принципе умеют держать 0.85VCore сохраняя стабильность в нагрузках.
Ну и конечно контроллеры питания (частота VRM), уровни LLC все это тоже имеет значение при андервольте.
Если у вас обрыганская плата воняющая бомжами - не факт что выйдет годно заандервольтить старший проц.

Еще отдельно, по 285K, прикольно что у ASUS плат есть DLVR-Байпасс, если кому интересно :
https://youtu.be/9xgN46TBBGg?t=640
Да, для игрунов которые наяривают пиструн на FPS в Фортнайтах это не лучшее решение, если что.
Только для гигачадов которые сутками рендрят секвенции в Corona/V-Ray/Maxwell и тд :super: :laugh:

---
И конечно рекомендую - https://www.youtube.com/@SkatterBencher
Там много есть тонких нюансов по настройке, которые мне пригодились для общего понимания андервольта.

Отправлено спустя 44 минуты 20 секунд:
А да, кстати отдельно хотел отметить раздражающий момент в MSI Afterburner Андервольте. Я не знаю по какой причине это происходит. Но когда вот ты настроил Кривую прям четенько под нужную частоту то она с каждой перезагрузкой компа становится все ниже и ниже. Оч бесит. Приходится постоянно ее повышать. Казалось бы, обмани систему и вбей частоту выше, поперезагружайся и она стабилизируется на нужной - но почему то это так не работает. Например ставишь 2700Mhz, а потом оп и 2675Mhz, а потом и оп 2625Mhz, а потом и оп вообще 2600Mhz, че за дичь то. Бесит капец. Притом что все профили сохранены. Все оттестированно. Стабильно раз в неделю повышаю кривую руками на +100-125мгц :mad:

Уже так упарило что думаю начать вникать в редактирование Биоса видеокарты что бы вшить эти частоты в него... Благо есть перемычка на две версии биоса.
Donate
Member

Earanak: 05.07.2025 09:20 А да, кстати отдельно хотел отметить раздражающий момент в MSI Afterburner Андервольте. Я не знаю по какой причине это происходит. Но когда вот ты настроил Кривую прям четенько под нужную частоту то она с каждой перезагрузкой компа становится все ниже и ниже. Оч бесит. Приходится постоянно ее повышать. Казалось бы, обмани систему и вбей частоту выше, поперезагружайся и она стабилизируется на нужной - но почему то это так не работает. Например ставишь 2700Mhz, а потом оп и 2675Mhz, а потом и оп 2625Mhz, а потом и оп вообще 2600Mhz, че за дичь то. Бесит капец. Притом что все профили сохранены. Все оттестированно. Стабильно раз в неделю повышаю кривую руками на +100-125мгц :mad:

Уже так упарило что думаю начать вникать в редактирование Биоса видеокарты что бы вшить эти частоты в него... Благо есть перемычка на две версии биоса.
Ви на останній бетці сидите? В мене просто таких проблем ніразу не було. Я як зафіксував частоту вона як вкопана і сидить :rotate: Вінда остання W11 24H2 :rotate:
Earanak
Member

Donate, у меня это происходит приблизительно последние лет 10+ с Win7, Win10, Win11. R9 380X, 2080Ti, RTX 3090, RTX 4090.
Там еще были 3080 и прочие варианты.

Вот поставил вчера 2650Mhz а теперь 2520Mhz :
MSIAfterburner_SGLIct64Rl.png
И никакой тут магии нету. Просто перезагружаю комп и кривая опускается на 25-50-75мгц.
Перестает спускаться примерно после 2500Мгц. Даже если я бахну 2750мгц.
И снова таки - все стресстесты, фурмарки, 3дмарки официальные и прочие GPU рендрилки - проходятся без ошибок.
Последний раз редактировалось Earanak 05.07.2025 09:51, всего редактировалось 7 раз.
Donate
Member

Earanak: 05.07.2025 09:42 Donate, у меня это происходит приблизительно последние лет 10+ с Win7, Win10, Win11. R9 380X, RTX 3080, RTX 3090, RTX 4090.
Магія у вас там якась :gigi:
1985god
Member

Добре для підтрмки руху готовий увімкнути та налаштувати свій пк на райзен 5 3600 з мат платою

AMD Ryzen 5 3600, 4200 MHz (42 x 100)
Asus TUF B450M-Pro Gaming

Порадьте FAQ, інструкція по налаштуванню .

Відправлено через 10 хвилин 25 секунд:
https://www.overclockers.ua/motherboard ... -gaming/3/

Я так розумію поступово знижувати Вольтаж процесора? І виключити Boost ?

А по Rtx3060 все робиться софтово з під вінди ? Тобто якась програмуліна висить в автозапуску вінди?
Donate
Member

1985god: 05.07.2025 09:59 Добре для підтрмки руху готовий увімкнути та налаштувати свій пк на райзен 5 3600 з мат платою

А по Rtx3060 все робиться софтово з під вінди ? Тобто якась програмуліна висить в автозапуску вінди?
Відкриваєш UEFI жмеш адвансед (це мабудь Ф7) Advanced > AMD CBS > Core Performance Boost > [Disabled] і зберігаеш налаштування якщо все зробив вірно частота буде 3,6 фіксована (вона буде знижуватися в недовантаженні, але це тільки в райзен мастері можна це побачити, віндовий не вміє показувати точно навантаження на райзенах)
спойлер
Изображение
1985god
Member

Donate: 05.07.2025 10:09
1985god: 05.07.2025 09:59 Добре для підтрмки руху готовий увімкнути та налаштувати свій пк на райзен 5 3600 з мат платою

Відкриваєш UEFI жмеш адвансед (це мабудь Ф7) Advanced > AMD CBS > Core Performance Boost > [Disabled] і зберігаеш налаштування якщо все зробив вірно частота буде 3,6 фіксована (вона буде знижуватися в недовантаженні, але це тільки в райзен мастері можна це побачити, віндовий не вміє показувати точно навантаження на райзенах)
спойлер
Изображение
то добре , але завдання знизити напругу , до мінімальної, при збереженні частоти.
Donate
Member

1985god: 05.07.2025 17:54
Donate: 05.07.2025 10:09
спойлер
Изображение
то добре , але завдання знизити напругу , до мінімальної, при збереженні частоти.
Знаходиш ядро, оффсет кидаєш в мінус і пишеш там наприклад 0.1 і потім кидаеш на годину в ОССТ.
Хоча дивлячись на те що подібна мамка кидає 1,4V на повному навантаженні, а зменшення на -0,1V по ядру в мене сипало помилками... Буде більше геморою чим профітів...
В тот час як відключення CPB зменшує волтаж до 1V :rotate:
7mindfields
Member

Earanak: 05.07.2025 09:42 И никакой тут магии нету. Просто перезагружаю комп и кривая опускается на 25-50-75мгц.
Інколи бачу також цей баг (зниження частоти на 10-15mhz), спробуй вручну запускати msi afterburner одразу після ввімкнення пк і перед тим, як давати будь-яке навантаження на відеокарту.
Earanak
Member

7mindfields: 13.07.2025 04:20
Earanak: 05.07.2025 09:42 И никакой тут магии нету. Просто перезагружаю комп и кривая опускается на 25-50-75мгц.
Інколи бачу також цей баг (зниження частоти на 10-15mhz), спробуй вручну запускати msi afterburner одразу після ввімкнення пк і перед тим, як давати будь-яке навантаження на відеокарту.
Так он у меня и стоит в автозагрузке :(
Попробовал вручную, кривая первый раз проседает сразу как я ее применяю (когда нажимаю на галочку/Apply). А потом когда следующие разы проседает неясно.
anatolikostis
Member

начиная с 2011 г. сначала шили биос с понижайками, потом через мси аб: скидывали напряжение на картах радевон hd5000 и выше, особенно двухголовых с аселеро вместо стока, чтобы грелось меньше (btc, ltc).
правда "клубов" тогда еще не было и доказывать особо было некому, что это реально работает. :gigi:
также не было клубов свидетелей расслоения термопасты, хотя это было очевидно и фото выкладывались, как оно плывет и разделяется на фракции.
прошло +10 лет.
мы сейчас здесь...
uvp.png
Ответить