Перевірка ПК на стабільність

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Member

Всіх вітаю! Нарешті зібрав ПК, та виникло декілька питань з приводу стабільності. В принципі, мене все влаштовує. Працює тихо, наче гарячого повітря не відчував від нього.
Але є момент з включенням ПК. Якщо вимкнути EXPO профіль, то пк завантажується за 9 секунд Изображение
Але, якщо увімкнути ЕХРО профіль, то включення ПК займає трохи більше 30-ти секунд Изображение
Чи є це нормою? Якщо не помиляюсь, то щось подібне бачив на форумі. Типу, АМ5 платформа трохи довше завантажується. В принципі, 30 секунд це досить швидко і мене це влаштовує. Але, чи є це нормою?
І ще один момент, якими "тестами" або "програмами" можна прогнати ПК, щоб подивитись на температури/частоти? Можливо, щось треба десь підкритути на фоні цих "тестів". Бо кажу, що все влаштовує, але, якщо можна зробити трохи краще, то чого б не зробити краще?
Якщо є якийсь ютуб-гайд або тема на форумі по перевірці ПК на стабільність - залюбки подивлюсь/почитаю.
Буду дуже вдячний за поради!
Збірка:
спойлер
Материнська Плата - ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI
Процесор - AMD Ryzen 7 7700
ОЗП - GOODRAM 32 GB (2x16GB) DDR5 6000 MHz IRDM Black
SSD накопичувач - Kingston FURY Renegade 1 TB
Відеокарта - Gigabyte PCI-Ex GeForce RTX 3060 Ti Gaming OC 8GB GDDR6X
Блок живлення - 750W MSI (MPG A750GF)
Корпус Cougar - MX600 RGB Black
Охолодження проца - be quiet! PURE ROCK PRO 3 LX Black
waryag
Member

Теми є, розкинані по форуму.
OCCT, cinebench, aida. Також гарно нагружають залізо важкі іграшки накшалт кіберпанка.
hwinfo - для моніторингу, afterburner - тонка настройка відяхи.
FirstTDM
Member

IvanKrysko: 05.07.2025 06:08І ще один момент, якими "тестами" або "програмами" можна прогнати ПК, щоб подивитись на температури/частоти?
Тут почти до бесконечности можно тестировать и нагружать:

* уже ответили по OCCT, cinebench, aida и т.д. и т.п.... бублик запустить FurMark 2...
* можно 3DMark все тесты прогнать + стресс тест на 1-2 часа...
* ну и игрушки, конечно, потяжелее: Cyberpunk 2077, S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl...
f24gun69
Member

IvanKrysko
Бо кажу, що все влаштовує, але, якщо можна зробити трохи краще, то чого б не зробити краще?
Не заважай компу працювати, бо це добром не закінчиться :D
waryag
Member

IvanKrysko: 05.07.2025 06:08 Можливо, щось треба десь підкритути на фоні цих "тестів". Бо кажу, що все влаштовує, але, якщо можна зробити трохи краще, то чого б не зробити краще?
Можна погратися з курвою процесора і спробувати підтягнути таймінги оперативки.
3060ті можна зробити андервольт, і карта стане холодніше і тихіше, а може і кілька зайвих фпс отримаєте.

Відправлено через 43 секунди:
f24gun69: 05.07.2025 10:53 Не заважай компу працювати, бо це добром не закінчиться :D
Шановний, ви помилилися сайтом! Це овери, а не домогосподарки.юа :gigi:
pelia
Member

waryag: 06.07.2025 17:14
f24gun69: 05.07.2025 10:53 Не заважай компу працювати, бо це добром не закінчиться :D
Знаете, якщо людина спочатку лізе на форуми строчити теми, а не пробує знайти інформацію самостійно, то в таких випадках я абсолютно за слова попереднього автора, тому хай собі працює і не треба чіпати
IvanKrysko
Member

pelia: 06.07.2025 18:14
waryag: 06.07.2025 17:14

Знаете, якщо людина спочатку лізе на форуми строчити теми, а не пробує знайти інформацію самостійно, то в таких випадках я абсолютно за слова попереднього автора, тому хай собі працює і не треба чіпати
Поліз на форум, через те, що тут сидять розумні люди, які, можливо, зможуть підказати з приводу мого питання. Нащо шукати самому і лізти у те, що я не знаю? Мені краще спитати в людей, які розбираються в цій темі
Да, згоден з тим, якщо все працює, то й не треба туди лізти
Але знову ж таки, чого б не зробити краще, якщо можна зробити краще?
IvanKrysko
Member

Спробував прогнати два тести в ОССТ
Перший був CPU + RAM. Інструкція AVX2
спойлер
Изображение
Изображение
Комп не сильно шумів. Чи нормальні це температури? Пробувати крутиту ту "курву" на -20? Дасть воно шось?

І ось тест POWER, так само з інструкцією AVX2. Тут скріни зробив на середині тесту і в кінці
спойлер
Изображение
Изображение

Изображение
Изображение
Тут вже комп себе поводив гучніше, але то чеерз відеокарту, скоріш за все. Не дуже таке сподобалося
Тут таке саме питання, як і після проведення тесту вище. Чи потрібно шось крутити?
Вибачаюсь за якість скрінів. Не знаю, шо її з'їло
VladimirV
Member

IvanKrysko
Ну ЦП дропає частоти під тестовим навантаженням, бо вперся в ліміти (тут професіоналів по амд вистачає, в які саме ліміти, по Ватам чи по струму). Так і має бути з дропом, коли затик в ліміти по ватам/струму. За АМД цп тут є окрема тема, там багато гуру, якщо є бажання розжимати/налаштовувати бусти, там підскажуть.
По ВК, ну чіп GA104 1845 Mhz повинен спокійно брати при 0.9 В на чіп, в мене така частота в MSI Afterburner при 0.875 В зафіксована. Це значить, що можна андервольтнути і суттєво зменшити споживання+нагрів ВК при такій же буст частоті. Якщо є бажання.
waryag
Member

pelia: 06.07.2025 18:14Знаете, якщо людина спочатку лізе на форуми строчити теми, а не пробує знайти інформацію самостійно, то в таких випадках я абсолютно за слова попереднього автора, тому хай собі працює і не треба чіпати
Не бачу нічого поганого спитати на форумі ДО, а не як щось зламається. Тим більше, що по темі багато інфи, що може протиречити.
IvanKrysko: 06.07.2025 20:21Да, згоден з тим, якщо все працює, то й не треба туди лізти
Але знову ж таки, чого б не зробити краще, якщо можна зробити краще?
Нюанс в тому, що сучасне залізо працює не в оптимальному режимі, а в зручному для чипмейкеру (часто - погіршеному маркетологами вендорів)
IvanKrysko
Member

VladimirV: 07.07.2025 15:08 IvanKrysko
Ну ЦП дропає частоти під тестовим навантаженням, бо вперся в ліміти (тут професіоналів по амд вистачає, в які саме ліміти, по Ватам чи по струму). Так і має бути з дропом, коли затик в ліміти по ватам/струму. За АМД цп тут є окрема тема, там багато гуру, якщо є бажання розжимати/налаштовувати бусти, там підскажуть.
По ВК, ну чіп GA104 1845 Mhz повинен спокійно брати при 0.9 В на чіп, в мене така частота в MSI Afterburner при 0.875 В зафіксована. Це значить, що можна андервольтнути і суттєво зменшити споживання+нагрів ВК при такій же буст частоті. Якщо є бажання.
Бажання є, знань немає 😅
Тема поднималась пользователем IvanKrysko 08.07.2025 22:18.
Ответить