ПК не перезавантажується

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Member

Вечір добрий, проблема наступна: профільний пк (сьогодні замість арктік 280 поставив арктік фрізер 36, але як він там опинився історія покаже :shuffle: )
проблема була наступна: при легкому удару (в мене десь місяців 8-9 тому зʼявився кіт і повірте такою фігнею не страдав поки на корпус не став залітати кіт) по корпусу пк міг почати себе дивно вести, а саме тух екран, водянка та весь інший охлад миттєво розганялися на 100%, фіксилось зажимом повера, грішив що десь провод відходить і так сидів до літа
потім з часом проц почав грітися сильніше (доречі роки 2 десь працював на курві -30, поверліміти виставив аби мама регулювала), як приклад: граю в основному у The Finals, температури навіть в жару літом були в районі 67, останнім часом без виставлення ліміту в 75/80/85 міг спокійно і 90 взяти, тому поміняв теромапасту (МХ-4)
неділі на 2 ситуація повернулася на стабільну, поки кіт знову не пригнув на корпус і виліз симптом описаний вище (все потухло і гудить)
на форумі майстрів ніхто не відгукнувся, тому на тій неділі поніс до хлопців в телемарт в Харкові, аби вичистили від пилу, замінили термопасту на цп та вк
як забирав показали результати тестів, запустили ост - все було файно, навіть по корпусу похлопав працювало на ура
вдома почалися нові симптоми: пк стартанув не відразу, як загрузився цп тримав 43 градуси (наче ок в простої) та вк 29, запустив стім, там почало качати обнови (2 неділі не грав, чисто робота була) і паралельно лазив в інеті, вилізла помилка жорсткого диску (ось саме так, просто напис: «помилка жорсткого диску» без коду і так далі) і вибір перезавантаження або пропустити, вибрав ребут, але пк просто вимкнувся
на «холодну» (обесточив пк) стартанув (але це вже було через хв 10, дав відпочити йому) але вже чисто на робочому столі мав 70-80 градусів цп, вибрав знов перезагрузку (думаю мо глюк) пк знов вимкнувся і не реагує ні на що
знов холодний старт і те саме
пробував так разів 5 (раз навіть цп не на всю завівся, більше 500Гц не міг тримати)
іноді заводився до пост коду цп+рам, але далі не проходив
пробував і біос скинув по дефолту, і батарейку вийняв, результату 0
поніс знову в магазин сьогодні: стартанув пк нормально, але температури не радують на цп
перевірив кабелі звісно (це вже далі все майстер робить), все ок, мем тест теж ок, осст на 4 хв посипались помилки цп та рам
далі я побіг на роботу, а він почав більш детально це все ганяти тестами
йому не сподобалося робота води і він поставив звичайну башню (біос вже в дефолті нагадую) при чому прижав рукою, тест пройшов, температура макс була 75
сказав що треба почисти воду, але вони такими не займаються
доречі по ревізії акртіка в мене походу проблемна партія (десь тут була стаття що її треба обслужити замовивши якийсь набір)
поміняли на фрізер 36, пк запустився, підряд сам запустив 3 ребута - ок, давай тести, в біосі виставляємо тільки експо на 6000, без PBO і курв, осст на живлення пройшов без помилок, проц уперся в ліміт 90w, 74 градуса, частота 4950 макс була
окей наче все пофіксилось, запакував і додому, але не все так добре
вдома пк не стартував, подивився чи все ок в розʼємах на мамці - все ок, все ззаду відключив від мами (клаву, миш, колонки, цап, дісплей порт, езернет, мікро, живлення) і назад - живлення, дісплейку і запустив пк - стартанув ок, підключив все інше поки працює теж ок не потух, температури теж ок (41цп, 29вк)
2 години фіналс проц до 70 скачком прогрівся, вк 50 десь, все ок (по біосу тільки ХМП стоїть на 6000 і усьо)
думаю а шо з ребутом буде - він просто вимкнувся, не реагує на повер, на бп перемикач викл/вкл зробив, запускаю йде пост код цп+рам і тухне
знову на повер не реагує
тому шо маю на зараз:
- стартує на «холодну» (хв 30 десь без розетки постояти треба), але посткод цп+рам довгий, далі вк та бут швидкий
- перезавантаження не працює, просто вимикається
- махінації з викл/вкл на бп не завжди починає завантаження, якщо і запускає на пост коді цп+рам не проходить

коротко про ПО: біос 3.30, чіпсет з сайту амд оновив на останій 7.04 наче (перед цим в телемарті оновили через утіліту асроку на 7.02)
по біосу (начитався про асроки та ам5) виставив наступне, а точніше вимкнув: фастбуст і в вінді і в біосі, геймінг мод (це в телемарті виставили), memory context restore, DDR power down mode
результату 0
сподіваюсь допоможете :beer:
п.с. пишу з телефона, пк поки не реагує, завтра запущу - біос виставлю в сток (сподіваюсь що запущу :weep: )
п.с.с. кота «демонтувати» неможливо, та й пк вже трішки заховав, літати не буде)
MaxZema
Member

Скільки часу зайняло це написати? Просто цікаво :)
AntonyKandaurov
Member

Кіт на шерсті приніс статику і вона щось пошкодила/прибила бо пк навряд чи був заземлений.

Відправлено через 1 хвилину 18 секунд:
Вийняти повністю з корпусу комплектуху і запустити її із мінімально можливим набором і максимально ізолювати процес від кота.
0kie
Member

dimon2277
Материнку под замену. Где-то микротрещина, от удара активируется и комп глючит. На процессор не похоже - не те симптомы. Это при условии, что процессор извлекался из сокета и осматривался изнутри на предмет подгоревших контактных площадок.
Фризер второй или третий? Если второй, то вполне возможен глюк как у меня - температуры процессора моментально улетают в космос при подключении общего кабеля в стандартный разъём CPU_FAN, при подключении в разъём для помпы работает как нужно и процессор не перегревается. Проверьте. Возможно, питания в стандартном разъёме недостаточно для помпы и она не работает на нужных оборотах. Но сначала сменить материнку. И не на всратый всеми обожаемый Асрок. И не на не менее чмошный Гигабайт с их дуал-биосом. Асус или МСИ.

Отправлено спустя 46 секунд:
AntonyKandaurov
Котиков не трогай. Поцарапаю! :gigi:
AntonyKandaurov
Member

0kie
Та я тут до чого, це ж кіт стрибає на пєку, не я ;)
Не вірю що стрибок кота зробив тріщину в мат. платі а ось в процесі стрибка притягнути статику - запросто ;)
dimon2277
Member

в телемарті проц діставали при мені, все в порядку
водянка 2 ревізії, була вставлена в розʼєм для води (коли збирав разів 10 перевірив по мануалу мамки)
штука коли все гудить від удару вже пройшла, проблема в тому що не вміє в ребут ну і далі пост коди не пройде яи взагалі не реагує
теж поки думаю що шось зі статикою чи електроживленням (подовжувач/кабель живлення)
про те як що це мама в останню чергу хочеться вірити😢

Відправлено через 2 хвилини 16 секунд:
MaxZema: 30.06.2025 23:43 Скільки часу зайняло це написати? Просто цікаво :)
хвилин 20 зі смарту, хотів саме все зафіксувати, фіг зна звідки ця проблема, чи від кота/статики чи коли температури почали рости я ж біос оновив з 1.19 (чи 1.09, короче що з коробки йшов) на 3.20
waryag
Member

dimon2277

Я би розібрав все, передивився конектори, продув від пилюки і знову зібрав. Якщо відяха масивна - знайшов би підпорку.
Buldozer.
Member

Пост не читал, имх замените кота :D
dimon2277
Member

зранку ситуація не змінилася, на холодну стартує, біос майже в сток повернув, стартує швидше, але перезагрузка не спрацювує
в планах відкат біоса на 2.9 версію, не допоможе то спробувати включити його в іншому місці (дуже дивно що в телемарті працює, а вдома ні)
ще подумав мо бп проблемний? коли були вимикання світла то дало свій результат? типу кондьори підздулись?
waryag: 01.07.2025 11:27 dimon2277

Я би розібрав все, передивився конектори, продув від пилюки і знову зібрав. Якщо відяха масивна - знайшов би підпорку.
підпорка є, але використовую не ту що в комплекті була, а купив іншу, з магнітом знизу аби гарно фіксувало (вдома буду пошукаю упаковку, підправлю повідомлення)
та передивлювався все, зафіксовано добре, пилі немає бо після чистки в телемарті

Відправлено через 52 секунди:
Buldozer.: 01.07.2025 11:36 Пост не читал, имх замените кота :D
на канадського сфінкса?😂
f24gun69
Member

А можно фото котика в тред ? :D
waryag
Member

dimon2277: 01.07.2025 14:21підпорка є, але використовую не ту що в комплекті була, а купив іншу, з магнітом знизу аби гарно фіксувало (вдома буду пошукаю упаковку, підправлю повідомлення)
та передивлювався все, зафіксовано добре, пилі немає бо після чистки в телемарті
А мамку не виймали з корпусу? Що виключити перекоси і напруження в текстоліті - відпустити гвинти і обережно піджати хрест накрест, а потім затягнути.
0kie
Member

dimon2277: 01.07.2025 08:42водянка 2 ревізії
Я не за ревизию спрашивал, а за модель. У меня Arctic Liquid Freezer II 280 A-RGB, где подключение помпы и вентиляторов объединено в один разъём. У Liquid Freezer III раздельное подключение вентиляторов и помпы.
dimon2277
Member

0kie: 01.07.2025 18:18
dimon2277: 01.07.2025 08:42водянка 2 ревізії
Я не за ревизию спрашивал, а за модель. У меня Arctic Liquid Freezer II 280 A-RGB, где подключение помпы и вентиляторов объединено в один разъём. У Liquid Freezer III раздельное подключение вентиляторов и помпы.
просто RGB

Відправлено через 1 хвилину 18 секунд:
waryag: 01.07.2025 18:15
dimon2277: 01.07.2025 14:21підпорка є, але використовую не ту що в комплекті була, а купив іншу, з магнітом знизу аби гарно фіксувало (вдома буду пошукаю упаковку, підправлю повідомлення)
А мамку не виймали з корпусу? Що виключити перекоси і напруження в текстоліті - відпустити гвинти і обережно піджати хрест накрест, а потім затягнути.
при чистці виймали, вдома ні
правильно зрозумів залишити хрест на хрест а інші болти послабити? чи повністю витягнути?

Відправлено через 6 хвилин 47 секунд:
біос не відкатив бо треба ребут, а пк не може в ребут😭
0kie
Member

:facepalm:
Сделай фото водянки.
waryag
Member

dimon2277: 01.07.2025 18:35при чистці виймали, вдома ні
правильно зрозумів залишити хрест на хрест а інші болти послабити? чи повністю витягнути?
Якщо виймали і нічого не змінилося - мимо. Навряд чи вони могли двічі затягнути однаково криво.
dimon2277: 30.06.2025 22:54вдома пк не стартував, подивився чи все ок в розʼємах на мамці - все ок, все ззаду відключив від мами (клаву, миш, колонки, цап, дісплей порт, езернет, мікро, живлення) і назад - живлення, дісплейку і запустив пк - стартанув ок, підключив все інше поки працює теж ок не потух, температури теж ок (41цп, 29вк)
Я би копав у цьому напрямі. Можливо навіть почав з запуску на інтеграшці плюс клава і мишка. І додавав по одному девайсу на запуск, якщо все нормально.
dimon2277
Member

waryag: 01.07.2025 18:15
день добрий, сьогодні руки дійшли "чинити\ламати" пк і вийшло так що Ви були праві, 1 гвинтик на матері був не в тому місці
додаю фото де червоним виділено місце де був гвинтик, а він там чіплявся за повітря
спойлер
1.jpg
2.jpg
Відправлено через 1 хвилину 24 секунди:
0kie: 01.07.2025 19:17
:facepalm:
Сделай фото водянки.
осьо коробка і чим живеться від мами
спойлер
3.jpg
4.jpg
Відправлено через 54 секунди:
f24gun69: 01.07.2025 17:06 А можно фото котика в тред ? :D
ну і пушиста морда)
спойлер
5.jpg
0kie
Member

dimon2277
Отсутствующая стойка в районе видеокарты - это плохо.
Водянка второй или даже первой ревизии. Рекомендация в силе - подключать не в разъём CPU_FAN, a CPU_PUMP. Что-то там недоработали. Поможет избежать перегрева процессора из-за проблем с оборотами помпы. Чтобы при старте ПК материнка не ругалась на отсутствующий вентилятор процессора - подключить в разъём CPU_FAN заднюю корпусную вертушку.
Кошка не проблема, если БП правильный.
dimon2277
Member

0kie: 03.07.2025 14:45 dimon2277
Отсутствующая стойка в районе видеокарты - это плохо.
Водянка второй или даже первой ревизии. Рекомендация в силе - подключать не в разъём CPU_FAN, a CPU_PUMP. Что-то там недоработали. Поможет избежать перегрева процессора из-за проблем с оборотами помпы. Чтобы при старте ПК материнка не ругалась на отсутствующий вентилятор процессора - подключить в разъём CPU_FAN заднюю корпусную вертушку.
Кошка не проблема, если БП правильный.
Ви неуважно читали, підпорка є, але не та що в комплекті з вк
конект був у CPU/Water Pump Fan Connector (CPU_FAN2/WP)
чи ви про Chassis/Water Pump Fan Connector (CHA_FAN1/WP)? дак в мене їх 4 і то явно не то
Ответить