Clair Obscur: Expedition 33, Blue Prince і Split Fiction — найкращі ігри першої половини року за рейтингами Metacritic

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Предлагаю обсудить Clair Obscur: Expedition 33, Blue Prince і Split Fiction — найкращі ігри першої половини року за рейтингами Metacritic
Clair Obscur очень понравилась, хотя жанр и сеттинг совсем не мой. Ради любопытства в геймпассе запустил, а потом в стиме купил. Класна гра.
Leeman
Member

Гарний рік, навіть якщо ща наступні півроку вже нічого круто не вийде.
proos
Member

Кингдом кам деливеренс 2, остальное такое себе
Reinmar
Member

Grindeath
Плюсую, ранее в подобное не играл, решил на волне отзывов попробовать в геймпасе, в итоге за несколько дней 30 часов наиграл, со мной такого не было лет 5. Прошел где-то полигры и решил,что возьму в стиме в коллекцию обязательно
daesz
Member

Пам'ятаєте скільки людей писало в попередніх темах Клер що гра не дуже? :lol:
Ох ці експерди.
yariksom
Member

Leeman: 30.06.2025 15:27 Гарний рік, навіть якщо ща наступні півроку вже нічого круто не вийде.
Краще б вийшло чим ні, бувають і пусті роки, а пограти хочеться.
MessiaH
Member

Grindeath: 30.06.2025 15:08Clair Obscur очень понравилась
это не игра, а кусок лайна в ссанине, там только музыка хороша, всё остальное шляпа полная, графика убожеская, геймплей такой же, оптимизация вовсе сосёт дупу при такой всратой картинке
Enjthesilence
Member

MessiaH: 30.06.2025 20:27
это не игра, а кусок лайна в ссанине, там только музыка хороша, всё остальное шляпа полная, графика убожеская, геймплей такой же, оптимизация вовсе сосёт дупу при такой всратой картинке
Вложения
Снимок экрана 2025-06-30 203047.png
waryag
Member

MessiaH: 30.06.2025 20:27это не игра, а кусок лайна в ссанине, там только музыка хороша, всё остальное шляпа полная, графика убожеская, геймплей такой же, оптимизация вовсе сосёт дупу при такой всратой картинке
Сюжет отличный, персонажи годные. Графика в целом приятная, технически средне, но тащит работой художников. Главный минус боевки - отсутствие отдельного ползунка таймингов парирования (лечится модом).
Enjthesilence
Member

waryag: 30.06.2025 20:32
MessiaH: 30.06.2025 20:27это не игра, а кусок лайна в ссанине, там только музыка хороша, всё остальное шляпа полная, графика убожеская, геймплей такой же, оптимизация вовсе сосёт дупу при такой всратой картинке
Сюжет отличный, персонажи годные. Графика в целом приятная, технически средне, но тащит работой художников. Главный минус боевки - отсутствие отдельного ползунка таймингов парирования (лечится модом).
Геймплей ні про що, насправді. Геймдизайн також слабкий, типу ці карти з мобами які тебе чекають, де повно реюзів, а ще навіщо ці джампінг пазли крінжові, хех. Типу як кінцо з непоганим сюжетом - добренька, але як гра, що це взагалі? Якщо гра після половини починає душити геймплеєем і хочеться просто скіпати ті бої, щоб побачити сюжет, явно на готі не тягне. Спліт фікшн і ксд2 - сильніші ігри.
Draqoon
Member

Enjthesilence: 30.06.2025 20:36

Геймплей ні про що, насправді. Геймдизайн також слабкий, типу ці карти з мобами які тебе чекають, де повно реюзів, а ще навіщо ці джампінг пазли крінжові, хех. Типу як кінцо з непоганим сюжетом - добренька, але як гра, що це взагалі? Якщо гра після половини починає душити геймплеєем і хочеться просто скіпати ті бої, щоб побачити сюжет, явно на готі не тягне. Спліт фікшн і ксд2 - сильніші ігри.
так це ж звичайна жрпг яку просто зробили не японці :gigi:
Enjthesilence
Member

Draqoon: 30.06.2025 21:52

я розумію що цей жанр собою представляє, але ж тут чисто головою думати не треба, просто жмякай в таймінг кнопку, ну просто ураганний геймплей так. потім заходиш в "спліт фікшн" де за 10 годин проходження гри, зустрічаєш нову геймплейну механіку кожен рівень, а деякі геймдизайнерські рішення я взагалі перший раз за 25 років "ігрового досвіду" побачив і розуміючи наскільки сучасному геймеру треба мало для "готі", не дивуюсь чому останні роки виходить так мало дійсно цікавих проектів.
Последний раз редактировалось Enjthesilence 30.06.2025 22:12, всего редактировалось 2 раза.
unique-neon
Member

В підсумку експедиція сподобалась. Окремі мінуси для мене - jrpg просто не люблю, і третій акт ніякий на фоні перших.

Blue prince - було досить цікаво перші 20хв, але чомусь швидко укачує, буквально.
Draqoon
Member

Enjthesilence: 30.06.2025 22:02
я розумію що цей жанр собою представляє, але ж тут чисто головою думати не треба, просто жмякай в таймінг кнопку, ну просто ураганний геймплей так. потім заходиш в "спліт фікшн" де за 10 годин проходження гри, зустрічаєш нову геймплейну механіку кожен рівень, а деякі геймдизайнерські рішення я взагалі перший раз за 25 років "ігрового досвіду" побачив і розуміючи наскільки сучасному геймеру треба мало для "готі", не дивуюсь чому останні роки виходить так мало дійсно цікавих проектів.
Нінтендо просто свою зельду під свіч 2 не випустили, так би експедиція попустилася :gigi:
MqM
Member

MessiaH: 30.06.2025 20:27
Без цього персонажа тема була би не повною. Ви забули за клятий Анріл, старієте - форму втрачаєте :weep:
Vladys77
Member

Clair Obscur має стати кращою грою року. Поки конкуренції їй ніхто не може скласти.

Відправлено через 3 хвилини 53 секунди:
proos: 30.06.2025 16:40 Кингдом кам деливеренс 2, остальное такое себе
Clair Obscur Expedition 33, інше таке собі.
Разом з такими крутими іграми як KCD2 та Death Stranding 2. Але дві останні лише покращені продовження своїх перших частин.
А Clair Obscur - проривна гра в індустрії. Тому навіть за логікою кращою має стати та гра, яки принесла щось нове, а не які покращили свої попередні частини.

Відправлено через 6 хвилин 34 секунди:

Якщо в гру влити в десятки разів більше мільйонів, то вона може бути масштабною і якісною.
А зробити супер гру з маленьким бюджетом - оце вже завдання.

В мене в KCD хотілося все скіпати, чи пришвидшити, бо все жахливо нудно і затягнуто :gigi: До Відмака 3 їй як до Києва рачки :laugh:

Відправлено через 3 хвилини 32 секунди:
Enjthesilence: 30.06.2025 22:02
Люди в ігри, де головой думати не треба, зазвичай тільки і грають. Всі онлайн шутери про це. І не онлайн теж. А в Souls like хіба треба десь думати? Треба кожного боса до автоматизму задрачувати :laugh:
mult
Member

Кому графіка погана в експедиції, то можна ж трішки попрацювати над цим.
На нексусі є моди.
Мені теж не сподобалась через те що занадто багато ефектів.
Я поставив оце, прибрав блюр, блюм, ленс, хроматіку і інше, бо я в любій грі таке не люблю.
Залишив тільки туман для ефектності.
Ще в мене анізотропна фільтрація була не 16, з допомогою цього мода виправив.
https://www.nexusmods.com/clairobscurex ... 3/mods/119
Можна ще на таймінги поставити, бо по замовчуванню вони ну дуже малі.
Ще є українізато, знайшов без проблем і поставив.
Зараз з любою грою треба додатково працювати самому, бо то мильне все, то ефектів напхають, то все разом :)
Earanak
Member

Попробовал поиграть в эту экспедицию. Всю ночь просидел, но, все таки отложил игру на потом. Вроде как бы и сюжет интересный, и боевка специфическая с требованиями к реакции и внимательности (не играл раньше в JRPG). Стилёво все выглядит, персонажи потенциально интересные, диалоги не длинные, нету тонны душных записок всяких, эксплоринг мира есть, прокачки всякие и потенциал на какие-никакие билды... Но как то игра прям таки убаюкивает меня. Тупо в сон клонит, в моменте прям невыносимо скучно становится, еще и саундтрек какой то колыбельный. Наверное отложу ее как нить на более подходящий период, сейчас не идет :dontknow:

И да, я не буду как Messiah прям настолько категоричным. И все же, связка из экономно исполненных ассетов и в целом экономного исполнения в связке с UE5, вызывает неоднозначные ощущения. Но я все понимаю, и не просто так говорю именно 'экономно' а не дешево, как в каком нить Avowed. Ну и с точки зрения мыльности, конечно тут разве что Quantum Break вспоминается, и вправду все плохо. Да, я понимаю что можно там обмазать игру модами, твиками конфигов, накинуть свежую DLAA версию, шарпена подкинуть и вот это вот все... Но я хотел по началу поиграть в оригинальном исполнении. Может это тоже сделало свой (небольшой) вклад в сонливые ощущения от игры, все такое мыльно-мягко-сказачное :gigi:

Еще Кекнул с того что игру изначально пилякали на UE4, и потом перенесли на UE5, потому что "providing rendering improvements", я так понимаю Lumen который фликает пятнами, ущербный TAA и низкий FPS, Наниты которые я так понял используются выборочно только на некоторых статуях, это как раз таки те самые Improvements, которые мы все заслужили конечно же )) Не ну ок, в игре прям яростно гадят партиклами, Niagara все таки в UE5 получила много наворотов в отличии от отсталых Каскадов, тут - окей. Ну это наверное единственный профит который я вижу именно по графической части от перехода на UE5. Так то окружение по большей части статичное, могли бы заморочится и вместо Люмена запечь основной свет в каком нить кастомном GPU LightMass-е типа "лоушанга", может это и неудобно им было бы на этапах препродакшена, зато в итоге был бы x1.5-2 FPS (но это не точно) :laugh: Ну ладно, я то не эксперт, всего то игрун которому шампуня в глаза залили и накормили низким FPS-иком ))
waryag
Member

Enjthesilence: 30.06.2025 22:02я розумію що цей жанр собою представляє, але ж тут чисто головою думати не треба, просто жмякай в таймінг кнопку, ну просто ураганний геймплей так. потім заходиш в "спліт фікшн" де за 10 годин проходження гри, зустрічаєш нову геймплейну механіку кожен рівень, а деякі геймдизайнерські рішення я взагалі перший раз за 25 років "ігрового досвіду" побачив і розуміючи наскільки сучасному геймеру треба мало для "готі", не дивуюсь чому останні роки виходить так мало дійсно цікавих проектів.
Чим далі, тим більше треба думати. Збирати білди зі зброї і піктосів, а потім і персонажів (всі мають різні механіки). І жмакати в таймінг (який починає змінюватися та маскуватися) одну з трьох кнопок :gigi:
Хіба що проти лейтових босів все починає зводитися до виводу Маель на віртуозні "стендалі" і двох сапортів (хоча і Люне регулярно може дати кілька мільйонів дамагу).
unique-neon
Member

mult: 01.07.2025 07:18Ще в мене анізотропна фільтрація була не 16, з допомогою цього мода виправив.
https://www.nexusmods.com/clairobscurex ... 3/mods/119
Здається фільтрацію в драйвері можна виставити, для всіх ігор одразу.
Ответить