Выбор материнской платы для платформы AMD

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Ответить
Автор
neadekvato nachalnego

Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD

Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ

Так же рекомендуются к прочтению:

процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось ukrtel 08.08.2013 19:31, всего редактировалось 4 раза.
AWES75
Member

Здравствуйте.

Материнская плата asrock b850m steel legend, обновил Биос до версии 3.30 и случилось не понятное.
Во первых не применились настройки, которые на сохранил на флешку (тайминг, PBO). Ну ладно настроил тайминг снова. А вот Curve optimazer работает хуже чем при Биос 3.20. Раньше спокойно работало при +200 МГц и -40 по всем ядрам, сейчас же +50 МГц. Что за дела?)))
AndP
Member

AWES75
может от того, что Асрок возможно порезал питание в новом биосе, в связи с массовым мором 3д процессоров, на их платах?
lowskill
Member

AWES75, у меня на старом -40 без проблем несколько месяцев работало, на обновленном -30, не смертельно, но и не то чтобы приятно. Лучшее правило "работает - не трогай" никуда не делось :rolleyes:
ilcattivo
Member

karokum: 27.06.2025 16:31
ilcattivo: 27.06.2025 15:56 Завтра до мене приїде ASRock B850M-X Wi-Fi R2.0. Зможу перепрошити біос і перевірити що там змінилось в PBO
Ваш терпець швидше увірвався :gigi: Чекатиму рев'ю :)
Прийшла материнка. Нажаль, краще не стало :weep: .
З коробки йшов BIOS 3.20. Я оновив до останньої версії 3.30, але не знайшов жодної відмінності в налаштуваннях PBO. Пресети залишились такими же самими, а в "Advanced" налаштуваннях можна обрати лише Auto, Disable або Enabled. Процесор 7700.

Думаю все ж таки залишу собі. Альтернатив цій МП немає, щоб дешево і з Wi-Fi. Проц з нової ревізії, думаю від ручного розгону буде небагато сенсу
alumem
Member

ilcattivo
ну так на базовых матерях что на 850 что на 650 всегда залочены ручные настройки пбо, глупо было надеятся что с обновой что-то изменится.

Отправлено спустя 4 минуты 58 секунд:
lowskill AWES75
как вариант откатить биос можно ...
-40 и +200 это что на сказочном, у вас точно ошибок в стресстесте не было? avx512 погоняйте в осст хех
LiquidStorm
Member

Частота +200 цілком реально, а от стабільність із нижче -30 курвою то вже або відбірний камінь, або чіллер/LN2, або недостатньо протестований :D
Mixx
Member

У мене в сусідній кімнаті стоїть 7700 без Х, який легко взяв +200 -35, при -40 вже помилки всюди. На старому біосі. Якщо оновлюватиму на 3д - тільки в такому випадку буду чіпати біос :gigi:
AWES75
Member

LiquidStorm: 28.06.2025 20:41
Частота +200 цілком реально, а от стабільність із нижче -30 курвою то вже або відбірний камінь, або чіллер/LN2, або недостатньо протестований :D
От прям реально так робило і без жодних помилок. Вже реально думаю повернути попередній біос)))
AndP
Member

alumem: 28.06.2025 17:52
-40 и +200 это что на сказочном, у вас точно ошибок в стресстесте не было? avx512 погоняйте в осст хех
Ничего удивительного. У меня 2 Райзена из 4-х, стабильны были и есть, на -40.
спойлер
explorer_QTsdGppper.png
Cirax
Member

Смотрю материнку MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI.
Тот - же asus на таком - же чипе, например ASUS ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI, плюс 10кгрн.

С чего такая разница в цене?
МОНАХ
Member

Cirax: 30.06.2025 22:30 ...
С чего такая разница в цене?
► З того, що кидається в очі - почати з фаз живлення 22 (18+2+2) проти 17 (14+2+1) та теплових трубок і закінчуючи такими дрібницями як армовані конектори живлення процессора та підсвітка. А крім того :D - це ж геймерська лінійка Асуса: фірмА ж, ну. Таку ASUS ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI впору зрівнювати хоча б із більш схожою за "бренд-фірмОю" від MSI - MSI MPG X870E Carbon WIFI - а не з "Томагавком".
► Хоча по суті питання - а з чого така різниця в ціні? - в тому плані, а який суттєвий зиск для мене в цьому? - зрозуміла :) .

...

► З іншого боку, якщо б я мітив на якийсь серйозний розгін системи, то, напевно, дивився на такі "карбони" з "рог-стріксами" і вище. Але зараз я підбираю просто щось надійне із стабільним запасом під стокові 9950х/9900х, а не для розгону, тому потребую допомоги та підказки.
► Підкажіть, чи є у Асуса за бюджет до 16000грн. щось на х870Е/х870, що варте уваги, окрім Прайма? Збираю повністю нову машину (деталі тут) і поки що той самий Томагавк від MSI виглядає як нормальне рішення... Звісно, передивляюсь самостійно лінійки "материнок" від різних брендів, але щось складається таке враження, що - або "йди у бомж-сегмент, або плати за материнку мало не більше, ніж за пред-топ-процесор, який на неї ставитимеш!" :( . Можливо, я щось пропускаю або не розумію, боя тільки із знайомим мені MSI допоки розібрався, то мало вдруге не полисів...
► Ще цікаво було б глянути на лінійки від Gigabyte, якщо хтось в них достатньо глибоко розуміється (на ту ж саму 870-ту "логіку") :up: . Порівняти сухі цифри я можу, звісно, але ж не знаю, що у бренда "за душею", так би мовити (переглянути якісь огляди тут допомагає, але все-одно складається більше якесь фрагментарне знання - хотілося б більше відгуків та досвіду).
AndP
Member

МОНАХ: 30.06.2025 23:48
► Ще цікаво було б глянути на лінійки від Gigabyte, якщо хтось в них достатньо глибоко розуміється (на ту ж саму 870-ту "логіку") :up: . Порівняти сухі цифри я можу, звісно, але ж не знаю, що у бренда "за душею", так би мовити (переглянути якісь огляди тут допомагає, але все-одно складається більше якесь фрагментарне знання - хотілося б більше відгуків та досвіду).
я бы лично, не долго размышлял и купил бы https://hotline.ua/ua/computer-materins ... ite-wifi7/. За 15 кгрн Асуса не бывает (кроме Прайм), остальных вендоров я не рассматриваю, но это мои личные предпочтения.
karokum
Member

ilcattivo: 28.06.2025 17:35 Прийшла материнка. Нажаль, краще не стало :weep: .
З коробки йшов BIOS 3.20. Я оновив до останньої версії 3.30, але не знайшов жодної відмінності в налаштуваннях PBO. Пресети залишились такими же самими, а в "Advanced" налаштуваннях можна обрати лише Auto, Disable або Enabled. Процесор 7700.

Думаю все ж таки залишу собі. Альтернатив цій МП немає, щоб дешево і з Wi-Fi. Проц з нової ревізії, думаю від ручного розгону буде небагато сенсу
Як враження від МП? Все влаштовує? Може якісь мінуси побачили?
МОНАХ
Member

AndP: 01.07.2025 13:07 я бы лично, не долго размышлял и купил бы https://hotline.ua/ua/computer-materins ... ite-wifi7/.
► Хмм... Плюс краще живлення (правда тут треба детальніше подивитися), теплотрубка... Мінус слої... Ну, як варіант можна розглядати. Дякую.
AndP: 01.07.2025 13:07 За 15 кгрн Асуса не бывает (кроме Прайм)...
► Та я вже щось сам потроху прозріваю від "материнського" напрямку діяльності Асуса :laugh: . Як в тому анекдоті (перефразовуючи): "... але от монітори у вас - дійсно хороші і доступні!".
ilcattivo
Member

karokum: 02.07.2025 17:10
ilcattivo: 28.06.2025 17:35 Прийшла материнка. Нажаль, краще не стало :weep: .

Проц 7700 поїхав на пресеті -40mV з лімітом 85 градусів, таке мене цілком влаштовує. Гоняв годину в Cinebench stability test і схоже, що проблем немає. Є гарний задній I/O shield пофарбований в чорний, а не просто алюміній. Матплата кріпиться на 6 стойках, вставляти 24 pin треба обережно, підтримуючи позаду, бо вигинається. Що вам ще цікаво?
AndP
Member

ilcattivo: 04.07.2025 16:44

Проц 7700 поїхав на пресеті -40mV з лімітом 85 градусів
Материнка здесь каким боком?
ilcattivo
Member

AndP: 04.07.2025 19:49

Проц 7700 поїхав на пресеті -40mV з лімітом 85 градусів
Материнка здесь каким боком?
А де я написав що це заслуга саме материнки?
Alekss
Member

karokum: 02.07.2025 17:10
Проц 7700 поїхав на пресеті -40mV з лімітом 85 градусів, таке мене цілком влаштовує. Гоняв годину в Cinebench stability test і схоже, що проблем немає. Є гарний задній I/O shield пофарбований в чорний, а не просто алюміній. Матплата кріпиться на 6 стойках, вставляти 24 pin треба обережно, підтримуючи позаду, бо вигинається. Що вам ще цікаво?

Привет, опубликуйте пожалуйста скриншоты мониторинга (HWinfo, Aida64) после стресс-тестов типа Cinebench. Интересует температура VRM. Если есть возможность, то в обычном режиме и разгоне. Как справляются 6 DRmos с Ryzen 7 7700?

Есть интересный тест 15 минут в Cinebench 2024 , где используют 16 ядерный AMD Ryzen 9 9950X с этой материнской платой. В нем VRM достигает 68 градусов, что очень хорошо для 16 ядерного AMD Ryzen 9 9950X.
Вложения
VRM temp 15 минут в Cinebench 2024 ,  16 core AMD Ryzen 9 9950X ..png
ilcattivo
Member

Alekss: 05.07.2025 09:05 Привет, опубликуйте пожалуйста скриншоты мониторинга (HWinfo, Aida64) после стресс-тестов типа Cinebench. Интересует температура VRM. Если есть возможность, то в обычном режиме и разгоне. Как справляются 6 DRmos с Ryzen 7 7700?

Есть интересный тест 15 минут в Cinebench 2024 , где используют 16 ядерный AMD Ryzen 9 9950X с этой материнской платой. В нем VRM достигает 68 градусов, что очень хорошо для 16 ядерного AMD Ryzen 9 9950X.
Перше фото - сток. Споживання 90W, температури VDDCR_VDD і VDDCR_SOC 58 і 66 градусів.
Друге фото - розгін по PBO через готовий пресет -40mV з температурним лімітом 85 градусів. Споживання 112W, температури 60 і 65 градусів.

Кулер ID-Cooling SE-224-XTS. Вентиляторів в корпусі немає, поки що не купив, з ними температури були б на кілька градусів нижче. Температура приміщення 25 градусів

https://ibb.co/fVgZZ7RW
https://ibb.co/k2KctTFt
karokum
Member

ilcattivo
Дякую
Але я не дочекався вашого рев'ю і вже зібрав на B650M-HDV/M2 :gigi:
Знехтував ARGB на користь повноцінного біосу\більшої кількості портів
Ответить