Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор материнской платы для платформы AMD
-
Qntality
neadekvato nachalnego
Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось ukrtel 08.08.2013 19:31, всего редактировалось 4 раза.
-
ilcattivo
Member
А почему вы кстати не упомянули https://comtrading.ua/prod-materinska-p ... e-1019453/ ? В ревизии R2.0 есть PCI-E 5.0, версия с Wi-Fi всего на 220 грн дороже чем без него. Под базовый ЦП базовую мать (с)Melofon: ↑ 20.06.2025 11:12Ну и где по этой ссылке нет плат на В850 до 10к? ты шо слепой? и не знаю что там смотрел тот человек когда есть куча плат в том числе и за озвучиваемые 7500грн. бюджета, и вот конкретно эта даже 6500грнAndP: ↑ 19.06.2025 23:23ПыСы. Фильтр очень прост
https://hotline.ua/ua/computer-materins ... 850m-d3hp/ или ещё лучше эта за 6700грн https://hotline.ua/ua/computer-materins ... 850m-ds3h/ у неё больше юсб на задней панели и есть юсб 3,2 ген2, плюс врм чуть мощнее 4 удвоенные фазы по 55А против 5 фаз по 55А, в общем 8 линий питания по 55А будут меньше греться чем 5 линий по 55А т.к. просто лучше будет распределятся требуемая мощность процессора, ещё как вариант за 6500-7000грн. (в зависимости от предпочитаемого магаза) https://ek.ua/ASROCK-B850M-PRO-A.htm если нужно 3шт. м2 или чуть дороже эту https://ek.ua/ASROCK-B850M-PRO-RS.htm, но у них у обоих по три м2 и по одному разъёму м2 для вайфай который потом можно докупить, а с готовым вайфаем на борту платы стоят чувствительно дороже и не влазят в бюджет, врм у обеих практически такой же как у гиги ds3h - 4 удвоенные фазы по 50А чего так же хватит для любого восьмиядерника, но у этих плат в отличие от гиги врм полностью покрыт радиаторами а не частично. Так что зачем брать на другом чипсете где может не быть pci-e 5.0? ведь для карт с малым объёмом памяти или порезанными линиями или все вместе это будет играть важную роль, будет меньше просадок, минимальный фпс будет выше и соответственно более плавный геймплей!
-
Melofon
Member
ilcattivo
Потому что я её не видел в двух тех агрегаторах (хотлайн, е-каталог), иногда такое бывает что тот или иной магаз продаёт а до агрегатора эта инфа как-то не дошла поэтому и нет там в списке, поэтому я когда себе ищу я смотрю и по отдельным магазам, но это занимает много времени, а когда просто советуешь то не всегда есть время рыться в каждом магазине поэтому пользуюсь обычно агрегаторами. Мать норм тоже можно брать, по питанию у неё 6 фаз (без удвоения) по 50А, и два м2 на борту, если это всё устраивает то можно брать, и кстати я советую это магазин (Comtrading) т.к. он всегда даёт нормальную гарантию и у него обычно цены ниже чем у остальных, я в нём уже много чего брал.
Потому что я её не видел в двух тех агрегаторах (хотлайн, е-каталог), иногда такое бывает что тот или иной магаз продаёт а до агрегатора эта инфа как-то не дошла поэтому и нет там в списке, поэтому я когда себе ищу я смотрю и по отдельным магазам, но это занимает много времени, а когда просто советуешь то не всегда есть время рыться в каждом магазине поэтому пользуюсь обычно агрегаторами. Мать норм тоже можно брать, по питанию у неё 6 фаз (без удвоения) по 50А, и два м2 на борту, если это всё устраивает то можно брать, и кстати я советую это магазин (Comtrading) т.к. он всегда даёт нормальную гарантию и у него обычно цены ниже чем у остальных, я в нём уже много чего брал.
-
Шаженла
Member
Не хочу плодить темы поэтому спрошу тут.
Купил материнскую плату MSI MAG B850M MORTAR WIFI и процессор Ryzen 9 9950X.
Всё вроде хорошо кроме одного. При интенсивной нагрузке на память либо во время переменной нагрузки появляется громкий писк дроселей. Тональность разная и громкость зависит от случая к случаю. Но в любом случае громче кулера. Во время тренировки памяти иногда бывает писк.
Вопрос, является это гарантийным случаем?
Купил материнскую плату MSI MAG B850M MORTAR WIFI и процессор Ryzen 9 9950X.
Всё вроде хорошо кроме одного. При интенсивной нагрузке на память либо во время переменной нагрузки появляется громкий писк дроселей. Тональность разная и громкость зависит от случая к случаю. Но в любом случае громче кулера. Во время тренировки памяти иногда бывает писк.
Вопрос, является это гарантийным случаем?
-
LiquidStorm
Member
Сервіс по гарантії таке не візьме.Шаженла: ↑ 21.06.2025 22:32 писк дроселей
Якщо минуло до 14 днів, можна хіба просто здати назад.
-
МОНАХ
Member
► Шаженла, у MSI такий "джінгл-беллс" - не рідке явище, навіть у напів-преміальних продуктах (вище - не щупав)
. І що саме гірше - сам зараз збираю спеки на повну заміну своєї робочої машини на базі 870-ї "логіки" - вибираю...
відсотків 80 за те, що таки знову доведеться брати MSI (
коти - плакали, кактуси поїдалися).
-
Melofon
Member
Как и у АсусаМОНАХ: ↑ 23.06.2025 09:08у MSI такий "джінгл-беллс" - не рідке явище
-
karokum
Member
Вітаю
В темі по підбору мені допомогли з АМ5 по мінімальному бюджету. Але а) материнки немає в норм магазах і б) в ній немає WiFi модулю, а це важливо так як кабель провести поки немає змоги
Конфіг:
М2 SSD буде один (та й наче без М2 слотів материнок нема)
Також по пам'яті скоріш за все поставлю свою G.Skill Flare X5 2x16GB 6000 CL32 замість запропонованої, тому підтримка більше 6000+ не потрібна
Мій ресьорч привів до того що або треба докидувати грошей, щось типу ASRock B850M-X WiFi або GIGABYTE B650M D3HP AX або MSI B650M GAMING PLUS WIFI
Або брати наприклад тут ASRock B650M-H/M.2+ і докупляти окремо плату. Але про "докуплені окремо" погані відгуки читав, тому в мене тепер дилема
Можливо в когось будуть рекомендації по перевірених магазах\продавцях де щось путнє подешевше можна взяти для описаних потреб?
Якщо ж ні, то серед наведених мій вибір між асрок і мсі мабуть. Яку з них? Чи щось геть інше краще?
ps: є ще дешеві асуси, наприклад як ось ця Asus A620M-F GAMING WIFI і бачу в темі асуси вже почали рекомендувати попри те що раніше вони були проблемні. Зараз ситуація краще? І я чомусь саме на цю не можу знайти спеку, ні на сайті ні в пошуку
Дякую
Відправлено через 14 хвилин 9 секунд:
pps: докинути грошей не проблема якщо потрібно, але першочергова ідея була якнайдешевше завести RX5700XT яка пилиться на шафі, щоб замість неї на ту шафу закинути 10-річний ноут яким зараз сестра користується
В темі по підбору мені допомогли з АМ5 по мінімальному бюджету. Але а) материнки немає в норм магазах і б) в ній немає WiFi модулю, а це важливо так як кабель провести поки немає змоги
Конфіг:
- спойлер
- Процесор AMD Ryzen 5 7400F (100-000001845)
Повітряне охолодження 2E GAMING AIR COOL (2E-AC90D4)
Материнська плата ASRock A620M-HDV/M.2+
Пам'ять для настільних комп'ютерів PATRIOT 32 GB (2x16GB) DDR5 6400 MHz Viper Venom (PVV532G640C32K)
SSD накопичувач GOODRAM PX500 Gen.3 1 TB (SSDPR-PX500-01T-80-G3)
Блок живлення High Power Element BR-DD 650W (HP1-M650BR-H12S)
М2 SSD буде один (та й наче без М2 слотів материнок нема)
Також по пам'яті скоріш за все поставлю свою G.Skill Flare X5 2x16GB 6000 CL32 замість запропонованої, тому підтримка більше 6000+ не потрібна
Мій ресьорч привів до того що або треба докидувати грошей, щось типу ASRock B850M-X WiFi або GIGABYTE B650M D3HP AX або MSI B650M GAMING PLUS WIFI
Або брати наприклад тут ASRock B650M-H/M.2+ і докупляти окремо плату. Але про "докуплені окремо" погані відгуки читав, тому в мене тепер дилема
Можливо в когось будуть рекомендації по перевірених магазах\продавцях де щось путнє подешевше можна взяти для описаних потреб?
Якщо ж ні, то серед наведених мій вибір між асрок і мсі мабуть. Яку з них? Чи щось геть інше краще?
ps: є ще дешеві асуси, наприклад як ось ця Asus A620M-F GAMING WIFI і бачу в темі асуси вже почали рекомендувати попри те що раніше вони були проблемні. Зараз ситуація краще? І я чомусь саме на цю не можу знайти спеку, ні на сайті ні в пошуку
Дякую
Відправлено через 14 хвилин 9 секунд:
pps: докинути грошей не проблема якщо потрібно, але першочергова ідея була якнайдешевше завести RX5700XT яка пилиться на шафі, щоб замість неї на ту шафу закинути 10-річний ноут яким зараз сестра користується
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Maxsun Challenger B650M WIFI V2karokum: ↑ 24.06.2025 16:58Тобто вимоги: найдешевше що можна взяти з WiFi для 7400f\7700
4 195₴
https://compx.ua/materinska-plata-maxsu ... x-2496291/
"RTL8821CE
(Wi-Fi 5)"
то есть самый дешёвый вариант из возможных (модулей):
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =454171143
ASRock A620M-HDV/M.2
3 606 грн
https://ktc.ua/goods/materinska_plata_a ... dvm_2.html
9260NGW Wi-fi+BT модуль M.2 Intel Wireless-AC
350 ₴
https://prom.ua/ua/p2357206549-9260ngw-fibt-modul.html
Наверное и дешевле есть где-то - особо не искал.
(можно и проще сам модуль, но вряд ли экономия того уже стоит).
Кабели + антенны для выноса на заднюю панель - от 50 грн (шт). Можно конечно и ноутбучные прилепить где-то
В зависимости от степени крутости, вариантов тонна. Алик в помощь, или olx / prom, если срочно. Например https://www.aliexpress.com/item/1005006814234708.html
Отправлено спустя 3 минуты 36 секунд:
Ах да, про сами платы. 7400F - самый простой проц, проще некуда. То есть плата - любая. Буквально.
7700 - если будете его режимы тюнить, то B650 интереснее, но раз Вы сами об А620 писали, то про PBO и прочие андервольты вряд ли речь идёт (?), поэтому опять таки - любая плата (с точки зрения VRM). А дальше уже по наполнению нужными интерфейсами смотреть.
-
karokum
Member
А я чомусь лиш на Хотлайні глянув, там ціни всі 1к+ тому подумав що М2 модулі дорогі і більше не шукав, опція хороша, дякуюacm_fan: ↑ 24.06.2025 18:20 9260NGW Wi-fi+BT модуль M.2 Intel Wireless-AC
350 ₴
https://prom.ua/ua/p2357206549-9260ngw-fibt-modul.html
Ну свій 7700 я точно рано чи пізно скину в цей ПК, тому B650 справді буде цікавіше в перспективіacm_fan: ↑ 24.06.2025 18:20 7700 - если будете его режимы тюнить, то B650 интереснее, но раз Вы сами об А620 писали, то про PBO и прочие андервольты вряд ли речь идёт (?), поэтому опять таки - любая плата (с точки зрения VRM). А дальше уже по наполнению нужными интерфейсами смотреть.
Тому мабуть зупинюся на ASrock B650M-HDV/M.2, її і на форумі весь минулий рік форсили, і в тестах результати гарні, і в Артлайн зараз з промо за 5200 можна взяти з норм гарантією
Моє око ще падало на ASRock B850M-X WiFi, як all-in-one, але там і VRM простіше і в БІОС є лише готові пресети, без гнучкого налаштування
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Это зависит от установленного ЦП, и со скринами на 9800X3D случай не показательный (во-1 старший проц, во-2 X3D). С 7400-7700 (в особенности без икса) всё может быть сильно иначе, и VRM там (под 7700?) сверх нормы.karokum: ↑ 25.06.2025 18:07і в БІОС є лише готові пресети, без гнучкого налаштування
-
Mixx
Member
Поправив, версію без плюсика, там де 4 фази без радіатора, розглядати не варто.karokum: ↑ 25.06.2025 18:07ASrock B650M-HDV/M.2 +
Також існує модифікація цієї плати на ASRock B650M-H/M.2 +, де доступні базові налаштування курви і пбо (по залізу вони ідентичны з а620), особисто користувався такою платою десь пів року, жодного негативу, під 6-8 ядер оптимальне рішення.
Отправлено спустя 9 минут 3 секунды:
Ви або щось курили, або курилиkarokum: ↑ 25.06.2025 18:07Моє око ще падало на ASRock B850M-X WiFi, як all-in-one, але там і VRM простіше і в БІОС є лише готові пресети, без гнучкого налаштування
Тут 8 фаз під більшим радіатором, проти 6 у 620ї, біос у всіх асроків по функціоналу однаковий, налаштування пбо будуть присутні в розділі адвансед, готові пресети взагалі краще не чіпати.
-
karokum
Member
Це ще хто тут куривMixx: ↑ 25.06.2025 19:06Поправив, версію без плюсика, там де 4 фази без радіатора, розглядати не варто.karokum: ↑ 25.06.2025 18:07ASrock B650M-HDV/M.2 +
B650M-HDV/M.2 одна така, це на А620 чіпсеті є HDV/M.2 з плюсом і без
Тому відповідно я написав про простіший VRM бо у B650M-HDV/M.2 11 фазMixx: ↑ 25.06.2025 19:06Ви або щось курили, або курилиkarokum: ↑ 25.06.2025 18:07Моє око ще падало на ASRock B850M-X WiFi, як all-in-one, але там і VRM простіше і в БІОС є лише готові пресети, без гнучкого налаштування![]()
Тут 8 фаз під більшим радіатором, проти 6 у 620ї, біос у всіх асроків по функціоналу однаковий, налаштування пбо будуть присутні в розділі адвансед, готові пресети взагалі краще не чіпати.
А за цю згадку дякую, бо я пам'ятав що саме ви писали про ці плати і що у вас була якась з них, але в профілі опис вже змінили, і я з постів у треді про підбір комплектуючих подумав що мова була про B650M-HDV/M.2. Хоча судячи з того що ви наплутали у попередньому пості може то вона і булаMixx: ↑ 25.06.2025 19:06 Також існує модифікація цієї плати на ASRock B650M-H/M.2 +, де доступні базові налаштування курви і пбо (по залізу вони ідентичны з а620), особисто користувався такою платою десь пів року, жодного негативу, під 6-8 ядер оптимальне рішення.
Стосовно цього, то Mixx правий, я курив - Reddit. Ось тут у людей на 7500f те саме, і ось тут молодик писав що сапорт асроку підтвердив - advanced pbo на B850M-X нема. Як мінімум 4 місяці томуacm_fan: ↑ 25.06.2025 18:35 Это зависит от установленного ЦП, и со скринами на 9800X3D случай не показательный (во-1 старший проц, во-2 X3D). С 7400-7700 (в особенности без икса) всё может быть сильно иначе, и VRM там (под 7700?) сверх нормы.
-
Mixx
Member
karokum
А так, сорі, я подивився на те повідомлення, з якого була цитата, а там писалося якраз за а620, і якось остапа понесло
У мене було багало 6*0 асроків, починаючи від A620M-HDV/M.2+ і закінчуючи B650 Pro RS, серед усіх вище згаданих плат B650M-HDV/M.2 буде оптимальною, вона 8ми фазна (3 фази на контроллер пам'яті і графіку рахувати нема сенсу), радіатор на врм досить великий, розводка під 2 слоти пам'яті це теж невеликий плюс, якщо пам'ять хайнікс - можна просто взяти з ютубу або теми розгону готовий пресет, скопіювати і з мінімальними правками це все стабільно поїде, радіатор під ссд там теж адекватний.
Вайфай, якщо він прямо потрібний теж знайти не важко. Я би радив щось шукати на інтел ах200, як баланс якість-ціна, дешеві ріалтеки краще оминати.
Отправлено спустя 27 секунд:
А так, сорі, я подивився на те повідомлення, з якого була цитата, а там писалося якраз за а620, і якось остапа понесло
У мене було багало 6*0 асроків, починаючи від A620M-HDV/M.2+ і закінчуючи B650 Pro RS, серед усіх вище згаданих плат B650M-HDV/M.2 буде оптимальною, вона 8ми фазна (3 фази на контроллер пам'яті і графіку рахувати нема сенсу), радіатор на врм досить великий, розводка під 2 слоти пам'яті це теж невеликий плюс, якщо пам'ять хайнікс - можна просто взяти з ютубу або теми розгону готовий пресет, скопіювати і з мінімальними правками це все стабільно поїде, радіатор під ссд там теж адекватний.
Вайфай, якщо він прямо потрібний теж знайти не важко. Я би радив щось шукати на інтел ах200, як баланс якість-ціна, дешеві ріалтеки краще оминати.
Отправлено спустя 27 секунд:
Якийсь дивний кастрат, якщо це так, з живленням теж дивно, 6 фаз по 50а, і 3 фази на контроллер/графіку, хоча радіатор при цьому адекватний, щось схоже на б650м-лайтнінг, навіщо тоді різати пбо в біосі?karokum: ↑ 25.06.2025 19:43сапорт асроку підтвердив - advanced pbo на B850M-X нема
-
karokum
Member
Mixx
Чудово що розібралися
Вельми вдячний всім
Чудово що розібралися
Вельми вдячний всім
-
ilcattivo
Member
Вони там щось "оптимізували" в PBO в версії 3.25 що вийшла в травні https://www.asrock.com/MB/AMD/B850M-X%2 ... x.asp#BIOS
Не бажаєте купити і перевірити?
-
Melofon
Member
karokum: ↑ 25.06.2025 19:43Тому відповідно я написав про простіший VRM бо у B650M-HDV/M.2 11 фаз
На самом деле там 4 удвоенные фазы на ядра по 50А, ну или 8 линий питания, но не 8 фаз (3 фазы на SOC и графику я тоже не считал) https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =454171143Mixx: ↑ 25.06.2025 20:11B650M-HDV/M.2 буде оптимальною, вона 8ми фазна (3 фази на контроллер пам'яті і графіку рахувати нема сенсу)
Ничего удивительного, обычные 6 фаз (без удвоения) по 50А https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =110556017, для процессора 6 фаз лучше четырёх удвоенных в плане стабильности напряжения, но хуже в плане распределения тепла для самого врм, то есть требуемую мощность проще распределить на 8 дрмосов по 50А чем на 6 по 50А, соответственно 4 удвоенные фазы (8линий) по 50А будут меньше греться чем 6 фаз (6линий) по 50А, но последние лучше в плане стабильности напряжения при разгоне, хотя оба варианта будет хватать для 6-ти/8-ми-ядерных процессоров, так что тут надо выбирать чем плата лучше в остальном и я бы например выбрал бы на В850 бо там уже точно есть pci-e 5.0 для видеокарты.Mixx: ↑ 25.06.2025 20:11Якийсь дивний кастрат, якщо це так, з живленням теж дивно, 6 фаз по 50а
-
karokum
Member
А воно треба? Скільки форум і матеріали не читаю, всі кажуть що до карточок які впруться в pci4 ще не близькоMelofon: ↑ 27.06.2025 12:44 я бы например выбрал бы на В850 бо там уже точно есть pci-e 5.0 для видеокарты.
-
ilcattivo
Member
Завтра до мене приїде ASRock B850M-X Wi-Fi R2.0. Зможу перепрошити біос і перевірити що там змінилось в PBO
-
karokum
Member
Ваш терпець швидше увірвавсяilcattivo: ↑ 27.06.2025 15:56 Завтра до мене приїде ASRock B850M-X Wi-Fi R2.0. Зможу перепрошити біос і перевірити що там змінилось в PBO
-
vikpvv
Member
Підкажіть що краще з трьох бюджетників ASRock B650M-H/M.2+, Asus PRIME B650M-K (правда скарги є на писк дроселів), або MSI PRO B650M-P