Пропоную обговорити Intel згортає виробництво мобільних Arc Alchemist та деяких десктопних моделей
A380 це досить швидка та економічна і холодна карта з 6Gb пам'яті.
A580 дуже близька за рівнем продуктивності до A750 (різниця приблизно від 3 до 7 fps в залежності від програми), має стільки ж пам'яті і при цьому холодніша та значно дешевше.
А от A770 з 16Gb заміни поки що немає. Мабуть, ота анонсована потенційна B770 буде на 16Gb.
Новости
Последние статьи и обзоры
Intel згортає виробництво мобільних Arc Alchemist та деяких десктопних моделей
-
Georgin
Member
-
ronemun
Advanced Member
враховуючи 406 мм2 площі кристалу для А580/750/770 і ще більші проблеми з роботою в dx11, я дивуюсь що його не припинили виготовляти відразу як появився знаачно меньший і швидший b580. А для А550 в ноутах його ще й порізали в 2 рази
Невже так дешево обходилось чи просто за пластини наперед заплатили і було пофіг на площу?
Для прикладу, швидший радеон 7600XT займає всього 204 мм2 на тому ж техпроцесі TSMC 6n, тож на 406 хватило б ще на 16 ядер zen4 з кешом 96 мбайт + контролери pcie.
Ще як приклад кристалу на 420м2 на техпроцесі 6nm - IO чіп АМД для EPYC Zen4/5. Це великий кеш+хаб який обєднує 16 IF звязків з чіплетами (576 ліній)/12 каналів ddr5 (960біт)/контролери і інтерфейси для 130 ліній PCie v5 (260 вхід+вихід)...
Для прикладу, швидший радеон 7600XT займає всього 204 мм2 на тому ж техпроцесі TSMC 6n, тож на 406 хватило б ще на 16 ядер zen4 з кешом 96 мбайт + контролери pcie.
Ще як приклад кристалу на 420м2 на техпроцесі 6nm - IO чіп АМД для EPYC Zen4/5. Це великий кеш+хаб який обєднує 16 IF звязків з чіплетами (576 ліній)/12 каналів ddr5 (960біт)/контролери і інтерфейси для 130 ліній PCie v5 (260 вхід+вихід)...
-
waryag
Member
Ймовірно. 6-7нм потроху втрачають актуальність.враховуючи 406 мм2 площі кристалу для А580/750/770 і ще більші проблеми з роботою в dx11, я дивуюсь що його не припинили виготовляти відразу як появився знаачно меньший і швидший b580. А для А550 в ноутах його ще й порізали в 2 разиНевже так дешево обходилось чи просто за пластини наперед заплатили і було пофіг на площу?
Зен 4 не випускають на 6-7нм. 96МБ кешу можливі лише для чиплету плюс х3д.ronemun: ↑ 15.06.2025 04:27Для прикладу, швидший радеон 7600XT займає всього 204 мм2 на тому ж техпроцесі TSMC 6n, тож на 406 хватило б ще на 16 ядер zen4 з кешом 96 мбайт + контролери pcie.
Технічно можна, але в АМД обмежені інженерні та фінансові спроможності, так що вони максимально уніфікують продукцію по чиплетам та ІО.
-
my7Moon
Junior
Земля їм пухом 
-
Georgin
Member
ronemun
Підкажіть будь ласка, в якій програмі Ви знайшли проблеми з роботою DX11? Я особисто хочу перевірити, щоб подивитись на ці проблеми.
Раніше мені говорили "у будь якій грі на DX11" і це виявилося неправдою - я вже тиждень граю у Borderlands 3 у режимі DX11 і ніяких глюків так і не побачив.
Так що хотілося б конкретики з Вашого особистого досвіду.
Підкажіть будь ласка, в якій програмі Ви знайшли проблеми з роботою DX11? Я особисто хочу перевірити, щоб подивитись на ці проблеми.
Раніше мені говорили "у будь якій грі на DX11" і це виявилося неправдою - я вже тиждень граю у Borderlands 3 у режимі DX11 і ніяких глюків так і не побачив.
Так що хотілося б конкретики з Вашого особистого досвіду.
-
ronemun
Advanced Member
Georgin
у відях серії A Інтел офіційно сама визнала проблеми з роботою памяті в DX11 і старіше.
Це були не глюки в грі, а внутрішня, в архітектурі кристалу, проблема з адресацією в режимі dx11, яка вимагала додаткових обчислень на проці, внаслідок чого для самої гри залишалось меньше ресурсів і призводило до падіння fps аж до фрізів, особливо на старих процах.
Вони більше 2х років старались це виправити, і добились значних успіхів, але визнали що повністю це зробити не вдасться. А на початку там був взагалі жах - в dx12 відеокарта A770 доганяла geforce 3070, а dx11 - навіть 3060 сильно програвала
У вас Ryzen 5600 - досить потужний проц тож зараз на ньому це малозамітно, а от на core 6-10 покоління чи Ryzen 1-3 го все ж таки ще є.
у відях серії A Інтел офіційно сама визнала проблеми з роботою памяті в DX11 і старіше.
Це були не глюки в грі, а внутрішня, в архітектурі кристалу, проблема з адресацією в режимі dx11, яка вимагала додаткових обчислень на проці, внаслідок чого для самої гри залишалось меньше ресурсів і призводило до падіння fps аж до фрізів, особливо на старих процах.
Вони більше 2х років старались це виправити, і добились значних успіхів, але визнали що повністю це зробити не вдасться. А на початку там був взагалі жах - в dx12 відеокарта A770 доганяла geforce 3070, а dx11 - навіть 3060 сильно програвала
У вас Ryzen 5600 - досить потужний проц тож зараз на ньому це малозамітно, а от на core 6-10 покоління чи Ryzen 1-3 го все ж таки ще є.
-
Georgin
Member
ronemun
А, Ви про оверхед... Карта в мене недавно, драйвери на той час вже були в порядку і ситуація з ними тільки покращується.
Зараз ніяких особливих проблем з цими картами у плані продуктивності та якості зображення юзер не відчує, якщо його система підтримує Resizable Bar - оверхед на A-серії непомітний на більш-меньш сучасних системах.
Статтю за посиланням прочитав і там про цю проблему з DX11 ні слова - просто написано, що Intel добре оптимізували драйвери і вони молодці. Можливо, анбокси у відео щось про неї розказували.
У B-лінійці проблеми з оверхедом серйозніші (принаймні, так показують огляди того ж Hardware Unboxed). А щє мене зацікавив пунктик у driver release notes у розділі відомих проблем B-серії,
який повторюється з версії у версію вже доволі довго:
Visual corruptions may appear in certain scenarios with multiple application interactions.
Дуже розмите формулювання проблеми
У одному огляді бачив, що у GTA5 на B-лінійці іноді з'являється білий "сніжок" замість текстури іскр на екрані і на цьому все.
Спробував відтворити у себе (поставив версію драйвера з огляду і GTA5) - нічого такого не з'явилося. Так що, мабуть, це дійсно проблема виключно B-серії або кокретних бракованих екземплярів B-серії.
Деякі юзери жалілися на браковану Sparkle B580 Titan OC серію і після заміни на інші моделі B580 все було в порядку.
А, Ви про оверхед... Карта в мене недавно, драйвери на той час вже були в порядку і ситуація з ними тільки покращується.
Зараз ніяких особливих проблем з цими картами у плані продуктивності та якості зображення юзер не відчує, якщо його система підтримує Resizable Bar - оверхед на A-серії непомітний на більш-меньш сучасних системах.
Статтю за посиланням прочитав і там про цю проблему з DX11 ні слова - просто написано, що Intel добре оптимізували драйвери і вони молодці. Можливо, анбокси у відео щось про неї розказували.
У B-лінійці проблеми з оверхедом серйозніші (принаймні, так показують огляди того ж Hardware Unboxed). А щє мене зацікавив пунктик у driver release notes у розділі відомих проблем B-серії,
який повторюється з версії у версію вже доволі довго:
Visual corruptions may appear in certain scenarios with multiple application interactions.
Дуже розмите формулювання проблеми
Спробував відтворити у себе (поставив версію драйвера з огляду і GTA5) - нічого такого не з'явилося. Так що, мабуть, це дійсно проблема виключно B-серії або кокретних бракованих екземплярів B-серії.
Деякі юзери жалілися на браковану Sparkle B580 Titan OC серію і після заміни на інші моделі B580 все було в порядку.
-
AssayMAS
Member
вот когда i740 AGP вышла то драйвера были на дискете 1,44МБ, а когда их сняли с производства года спустя то дрова были на CD диске - и дрова содержали НАСТРОЙКИ драйвера (на которых не фризит и не артефачит) под каждую вышедшую и хоть немного популярную игру и ПО.Georgin: ↑ 15.06.2025 12:12Так що хотілося б конкретики з Вашого особистого досвіду.
Так Интел не пренебрегла традициями и драйвера пилила, пилила и таки на второй-третий год продаж сделала что хоть как то запускают игры на DX11 в приемлемом ФПС.
Вот реально несколько лет назад на Ютубе массово сравнивали версии дров и какие в какой игре дают больше ФПС и меньше артефачат... причем новый драйвер не всегда без проблемный.
Но таки под конец жизненного цикла продукта интел смогла написать драйвер приемлемого качества.
-
Georgin
Member
AssayMAS
От і добре. Тепер є можливість купити безпроблемну б.в. відяшку від Intel A-серії за прийнятну ціну і радіти життю
Можливо, це нарешті допоможе бариганам перестати тулити свої замучені життям 1660 Super за 4500грн. і дорожчє, не кажучі вже про дикі ціни на RTX 3050.
От і добре. Тепер є можливість купити безпроблемну б.в. відяшку від Intel A-серії за прийнятну ціну і радіти життю
Можливо, це нарешті допоможе бариганам перестати тулити свої замучені життям 1660 Super за 4500грн. і дорожчє, не кажучі вже про дикі ціни на RTX 3050.
-
1234waltz
Member
Оце маловірогідноGeorgin: ↑ 15.06.2025 17:31 Можливо, це нарешті допоможе бариганам перестати тулити свої замучені життям 1660 Super за 4500грн. і дорожчє, не кажучі вже про дикі ціни на RTX 3050.
-
Georgin
Member
Та я теж сумніваюсь, тому що доки є фанати бажаючі купувати за таку ціну тільки тому, що це NVIDIA - будуть і продавці з такими пропозиціями. Але помріяти все ж можна1234waltz: ↑ 16.06.2025 09:25Оце маловірогідноGeorgin: ↑ 15.06.2025 17:31 Можливо, це нарешті допоможе бариганам перестати тулити свої замучені життям 1660 Super за 4500грн. і дорожчє, не кажучі вже про дикі ціни на RTX 3050.![]()
-
isusik63
Member
Тут больше не про "фанаты" (у интела фанатов в 100раз больше , если бы выпустили реально хорошую-безпроблемную карту под все нужды и её начали массово покупать) , нвидию беруть люди хто связан с монтажем, графикой, ИИ и ТД .(Хоть на профисиональном хоть на любительском уровне)Georgin: ↑ 16.06.2025 09:30Та я теж сумніваюсь, тому що доки є фанати бажаючі купувати за таку ціну тільки тому, що це NVIDIA - будуть і продавці з такими пропозиціями. Але помріяти все ж можна![]()
Да и карта "только игры" берут радион .
Много лет надо интелу чтобы занять свое место на рынку карт .
Проблема не в барыгах а в людях (или в деньгах которых у людей нет) .
-
Georgin
Member
isusik63
"...если бы выпустили реально хорошую-безпроблемную карту под все нужды..." - нажаль такої карти не існує у жодного виробника, завжди є якесь "але".
Тут мова про б.в. дешеві карти, а саме про конкретні моделі, які я назвав. Ніхто ці моделі не буде купувати для роботи, взагалі ніхто - їх купують виключно для ігор або якихось порівняльних тестів.
Жодна притомна людина, якій відеокарта NVIDIA потрібна як інструмент заробітку, ніколи не купить старезну модель (тим більш після майнінгу як 1660 Super).
Тут навіть не йде мова про низьку продуктивність, а про ризику виходу з ладу і простою проекта з втратою часу і грошей. Робота - це не розваги, де вийшло з ладу і пофіг, можна почекати.
Фанатів (навіть фанатиків) вистачає у всієї трійки (Intel, AMD, NVIDIA), але ж треба колись вмикати голову. Інакше і далі буде ситуація, де баригани тулять старе сміття за величезні гроші,
а фанатики з дірявим гаманцем віддають за нього останнє - хоча поряд є значно краща альтернатива за ту ж саму ціну.
"...если бы выпустили реально хорошую-безпроблемную карту под все нужды..." - нажаль такої карти не існує у жодного виробника, завжди є якесь "але".
Тут мова про б.в. дешеві карти, а саме про конкретні моделі, які я назвав. Ніхто ці моделі не буде купувати для роботи, взагалі ніхто - їх купують виключно для ігор або якихось порівняльних тестів.
Жодна притомна людина, якій відеокарта NVIDIA потрібна як інструмент заробітку, ніколи не купить старезну модель (тим більш після майнінгу як 1660 Super).
Тут навіть не йде мова про низьку продуктивність, а про ризику виходу з ладу і простою проекта з втратою часу і грошей. Робота - це не розваги, де вийшло з ладу і пофіг, можна почекати.
Фанатів (навіть фанатиків) вистачає у всієї трійки (Intel, AMD, NVIDIA), але ж треба колись вмикати голову. Інакше і далі буде ситуація, де баригани тулять старе сміття за величезні гроші,
а фанатики з дірявим гаманцем віддають за нього останнє - хоча поряд є значно краща альтернатива за ту ж саму ціну.