Проблеми з запуском ПК після заміни розетки (BIOS не ініціалізується з першого разу)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Junior

Вітаю. Тиждень назад була заміна розетки в стіні до якої підключений ПК. Комп'ютер повністю відключався від мережі і на деякий час був відставлений в сторону. Після заміни розетки (Було встановлено потрійну розетку) комп'ютер получив певні проблеми. За цей тиждень, як він підключений до цієї розетки, він два рази не зміг стартувати за перший раз. Як це виглядає, я запускаю ПК з мережевого фільтра, в біосі стоїть автоматичний запуск при подачі живлення. ПК включається, вентилятори крутяться, но ініціалізації біоса немає, також вентилятори крутяться на одній швидкості, з біосом вони повинні зменшити обороти\зупинитись. Все так висить, чорний екран на материнці нічого не горить (в плані індикаторів перевірки). Після, я нажимаю на кнопку виключення і включаю його заново і все запускається добре. І ще було замічено теж ситуацію, в грі ПК був завис, біос перезапустив драйвер відеокарти і все запрацювало - раніше таке було теж, але давно дуже, я списував це на драйвера відеокарти. В цілому ПК працює добре, і раніше все працювало теж добре до моменту заміни розетки.

Розетка немає заземлення і не мала раніше. В чому може бути проблема? Куди копати, щоб розуміти ситуацію(

БП: Seasonic Gold 650
MB: MSI gamming Max Pro b450 (біос оновлений, но не до останньої версії)
Карта: MSI GTX1070
Ram: 16GB
isusik63
Member

Henleys: 15.06.2025 13:05 Вітаю. Тиждень назад була заміна розетки в стіні до якої підключений ПК. Комп'ютер повністю відключався від мережі і на деякий час був відставлений в сторону. Після заміни розетки (Було встановлено потрійну розетку) комп'ютер получив певні проблеми. За цей тиждень, як він підключений до цієї розетки, він два рази не зміг стартувати за перший раз. Як це виглядає, я запускаю ПК з мережевого фільтра, в біосі стоїть автоматичний запуск при подачі живлення. ПК включається, вентилятори крутяться, но ініціалізації біоса немає, також вентилятори крутяться на одній швидкості, з біосом вони повинні зменшити обороти\зупинитись. Все так висить, чорний екран на материнці нічого не горить (в плані індикаторів перевірки). Після, я нажимаю на кнопку виключення і включаю його заново і все запускається добре. І ще було замічено теж ситуацію, в грі ПК був завис, біос перезапустив драйвер відеокарти і все запрацювало - раніше таке було теж, але давно дуже, я списував це на драйвера відеокарти. В цілому ПК працює добре, і раніше все працювало теж добре до моменту заміни розетки.

Розетка немає заземлення і не мала раніше. В чому може бути проблема? Куди копати, щоб розуміти ситуацію(

Зачем запускать ПК с сетевого фильтра? , Биос не перезапускает драйвера видеокарты .
Врятли новая розетка вам сламала ПК .
Henleys
Junior

isusik63: 15.06.2025 13:27
Henleys: 15.06.2025 13:05 Вітаю. Тиждень назад була заміна розетки в стіні до якої підключений ПК. Комп'ютер повністю відключався від мережі і на деякий час був відставлений в сторону. Після заміни розетки (Було встановлено потрійну розетку) комп'ютер получив певні проблеми. За цей тиждень, як він підключений до цієї розетки, він два рази не зміг стартувати за перший раз. Як це виглядає, я запускаю ПК з мережевого фільтра, в біосі стоїть автоматичний запуск при подачі живлення. ПК включається, вентилятори крутяться, но ініціалізації біоса немає, також вентилятори крутяться на одній швидкості, з біосом вони повинні зменшити обороти\зупинитись. Все так висить, чорний екран на материнці нічого не горить (в плані індикаторів перевірки). Після, я нажимаю на кнопку виключення і включаю його заново і все запускається добре. І ще було замічено теж ситуацію, в грі ПК був завис, біос перезапустив драйвер відеокарти і все запрацювало - раніше таке було теж, але давно дуже, я списував це на драйвера відеокарти. В цілому ПК працює добре, і раніше все працювало теж добре до моменту заміни розетки.

Зачем запускать ПК с сетевого фильтра? , Биос не перезапускает драйвера видеокарты .
В мене мережевий фільтр від Сяомі, він запускається через телефон, мені так зручно запускати ПК дистанційно. Ця схема працювала більше 5 років.

Зараз я провів два сценарія:
1) Це поміняв полярність увімкнення розетки, виключив ПК, почекав 30хв. Холодний старт - чорний екран. Перезагрузка - стабільна робота

2) Я підключив до іншої розетки через переноску, виключив ПК, почекав 30хв. Холодний старт - чорний екран. Перезагрузка - стабільна робота.
Зауважу те, шо ця ситуація була тиждень тому і сьогодні повторилась. І після 30хв виключення від мережі повторилась 2 рази.

При запуску пк моніторив навантаження. Воно 80ВТ. Але замітив що після перезагрузки воно падає до 24вт і піднімається до 80вт. (Не знаю чи це щось говорить)

Можете дати рекомендація в подальшій перевірці?
Я зараз виключив ХМР на процесор (озу залишаэться на 3200 розігнена).
Виключив автоматичне увімкнення.
Завтра планую скинути повністю біос і замінити CMOS батарейку, якщо ситуція повториться після 12 годин без живлення
Поки немає можливості протестувати на іншому БП.
Последний раз редактировалось Henleys 15.06.2025 15:59, всего редактировалось 1 раз.
isusik63
Member

Henleys: 15.06.2025 15:51
isusik63: 15.06.2025 13:27

В мене мережевий фільтр від Сяомі, він запускається через телефон, мені так зручно запускати ПК дистанційно. Ця схема працювала більше 5 років.

1) Це поміняв полярність увімкнення розетки, виключив ПК, почекав 30хв. Холодний старт - чорний екран. Перезагрузка - стабільна робота

2) Я підключив до іншої розетки через переноску, виключив ПК, почекав 30хв. Холодний старт - чорний екран. Перезагрузка - стабільна робота.
Зауважу те, шо ця ситуація була тиждень тому і сьогодні повторилась. І після 30хв виключення від мережі повторилась 2 рази.

При запуску пк моніторив навантаження. Воно 80ВТ. Але замітив що після перезагрузки воно падає до 24вт і піднімається до 80вт. (Не знаю чи це щось говорить)

Завтра планую скинути повністю біос і замінити СОМ батарейку, якщо ситуція повториться після 12 годин без живлення
ПК сразу от сети? ИБП нету?
Скиньте Биос , уберите розгон . Может и БП устал .
Henleys
Junior

isusik63: 15.06.2025 15:56
Henleys: 15.06.2025 15:51

Завтра планую скинути повністю біос і замінити СОМ батарейку, якщо ситуція повториться після 12 годин без живлення
ПК сразу от сети? ИБП нету?
Скиньте Биос , уберите розгон . Может и БП устал .
Так, немає ИБП.

А як зрозуміти що БП. Просто я в АІДА моніторив значення напргуги, і там по 3,5,12вт завжди стабільна напруга, даже при 100% навантаженні
mklm
Member

Henleys: 15.06.2025 13:05 В чому може бути проблема? Куди копати, щоб розуміти ситуацію(

Henleys: 15.06.2025 15:51 В мене мережевий фільтр від Сяомі, він запускається через телефон, мені так зручно
:lol:
Henleys
Junior

mklm: 15.06.2025 16:18
Henleys: 15.06.2025 13:05 В чому може бути проблема? Куди копати, щоб розуміти ситуацію(

Henleys: 15.06.2025 15:51 В мене мережевий фільтр від Сяомі, він запускається через телефон, мені так зручно
:lol:
А що не так? Ця система працювала вже давно давним і все було до сьогодні без проблем. Чим можуть нашкодити мережеві філтри?
f24gun69
Member

Схоже на БЖ
Якщо є можливість, підкіньте інший за для тесту
Dremjke
Member

Henleys: 15.06.2025 16:00Просто я в АІДА моніторив значення напргуги, і там по 3,5,12вт завжди стабільна напруга, даже при 100% навантаженні
То таке, міряти мультиметром потрібно.
Правильно вам кажуть - підключіть інший БЖ, якщо є.
anatolikostis
Member

записать текущие параметры биос, обновить его до последней версии, обесточить, заменить батарейку в биос, включить и произвести повторную настройку.
проверить ничего ли не изменилось в поведении: мало ли - нейтрино в полете пробил банк ПЗУ с биос.
а уже потом грешить на блок, оперативную память (которую тоже пробил нейтрино, другая малоконтактная ел.частица и т.д.).
вроде и смешно, а истории всякие случаются :shuffle:
Henleys
Junior

Dremjke: 15.06.2025 17:59
Henleys: 15.06.2025 16:00Просто я в АІДА моніторив значення напргуги, і там по 3,5,12вт завжди стабільна напруга, даже при 100% навантаженні
В тому і питання шо в теперішній час, немає змоги підкинути новий БП. Я працюю з цього пк, і він тримає 12 годин в день стабільно. Навантаження на 60-100, інколи по декілька годин. А ось ситуація з заміною розетки змінила шось в ньому.
Якщо робити провірку то якою послідовністью? Нагрузити ПК і заміряти молекс на просадку напруги?

Відправлено через 58 секунд:
anatolikostis: 15.06.2025 18:22 записать текущие параметры биос, обновить его до последней версии, обесточить, заменить батарейку в биос, включить и произвести повторную настройку.
проверить ничего ли не изменилось в поведении: мало ли - нейтрино в полете пробил банк ПЗУ с биос.
а уже потом грешить на блок, оперативную память (которую тоже пробил нейтрино, другая малоконтактная ел.частица и т.д.).
А вот насчет фильтров? Он может влиять на это все дело? А то я его не уберегал, как тестировал на другой розетке
0kie
Member

Henleys
Сделай компу профилактику. Потри ластиком контакты на памяти, видяхе. Сбрось BIOS в дефолт, выставь значение "включать при подаче питания" и пробуй. Больше ничего не делай. Также Винду проверь на битые файлы элементарной sfc /scannow.
isusik63
Member

Henleys: 15.06.2025 19:01
Dremjke: 15.06.2025 17:59
В тому і питання шо в теперішній час, немає змоги підкинути новий БП. Я працюю з цього пк, і він тримає 12 годин в день стабільно. Навантаження на 60-100, інколи по декілька годин. А ось ситуація з заміною розетки змінила шось в ньому.
Якщо робити провірку то якою послідовністью? Нагрузити ПК і заміряти молекс на просадку напруги?

Відправлено через 58 секунд:
anatolikostis: 15.06.2025 18:22 записать текущие параметры биос, обновить его до последней версии, обесточить, заменить батарейку в биос, включить и произвести повторную настройку.
А вот насчет фильтров? Он может влиять на это все дело? А то я его не уберегал, как тестировал на другой розетке
Попробуйте на прямую без сетевого фильтра ксиоми, и как человек выше постом написал , проведите манипуляции.
anatolikostis
Member

Henleys: 15.06.2025 19:01 А вот насчет фильтров? Он может влиять на это все дело? А то я его не уберегал, как тестировал на другой розетке
я хез, если фильтр при старте компа сильно боится бросков тока от стартующего бп, то может и такое быть (если сам бп уже немного устал).
я бы исключил его, просто на время убрав из цепи, но все же перетрухнуть системный биос и сменить батарейку стоит.
ну, а потом уже плашки памяти подергать, чтобы понять, в чем именно проблема была. а то все сразу сделать - оно поможет, а что именно помогло, не узнаешь :idea:
lewerlin
Member

Henleys: 15.06.2025 13:05я запускаю ПК з мережевого фільтра, в біосі стоїть автоматичний запуск при подачі живлення. ПК включається, вентилятори крутяться, но ініціалізації біоса немає, також вентилятори крутяться на одній швидкості, з біосом вони повинні зменшити обороти\зупинитись. Все так висить, чорний екран на материнці нічого не горить (в плані індикаторів перевірки). Після, я нажимаю на кнопку виключення і включаю його заново і все запускається добре.
Батарейку на материнці замініть.
Alexsandr
Member

Henleys: 15.06.2025 19:01 А вот насчет фильтров? Он может влиять на это все дело? А то я его не уберегал, как тестировал на другой розетке
Фильтр же умный, может он стартует сложнее чем реле замкнуть. Проще проверить убрав его. Хотя с учетом того, что комп двигался в ту сторону и копать. где-то контакты смогли ухудшиться
Sub-Zero
Member

Henleys: 15.06.2025 15:51В мене мережевий фільтр від Сяомі, він запускається через телефон
Не пойму, зачем это надо? Wake on lan есть. Или это, чтобы запускать сидя на унитазе, чтобы включился пока до него дойдёшь?
fan-zp
Member

ну поменяйте батарейку для начала, вам уже несколько человек написало
0kie
Member

Sub-Zero: 16.06.2025 09:09Wake on lan есть
С мобилки запустишь ПК по такой технологии?
Alexsandr: 16.06.2025 08:30Фильтр же умный, может он стартует сложнее чем реле замкнуть.
Он подаёт питание и ПК включается. Далее проблемы ПК. Фильтр свою работу сделал. Не оно.
Henleys
Junior

Sub-Zero: 16.06.2025 09:09
Henleys: 15.06.2025 15:51В мене мережевий фільтр від Сяомі, він запускається через телефон
Не пойму, зачем это надо? Wake on lan есть. Или это, чтобы запускать сидя на унитазе, чтобы включился пока до него дойдёшь?
Це потрібно для того, щоб діти не вмикали ПК (фільтр схований за столом) і для того, щоб ПК я зміг запускати віддалено коли є потреба. Повторюсь, дана схема працює з 2019 року в парі з цим пк.

Маніпуляції сьогодні:
Зранку я не став розбирати ПК, бо не було на це часу.
1) Виявилось що фільтр сяомі був підєднаний до подовжувача, я прибрав цей подовжувач, але залишив фільтр.
2) Біля ЮСБ яке на мат. платі виділена для прошивки Біоса, була пєдєднана Лампа, я її переніс на інший ЮСБ + перепідключив всі інші ЮСБ
3) Поміняв ХДМІ кабель місцями (Просто, а вдруг)
4) Вже запускав ПК без швидкого запуску від мережі, а просто включив фільтр, почекав 5 секунд і на кнопку запустив

Пк запустився нормально (був виключений біля 14годин) Поки що буду сидіти так, нічого не трогати, в подальшому, якщо причина повториться буду пробувати інші методи і відпишусь тут
Ответить