Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

walkman3000: 29.05.2025 12:53включаем хдр, включаем автохдр и оно прыгает назад на sdr и подрубает только в играх?
Нет. Ничего никуда не прыгает.

AutoHDR - это фича ТОЛЬКО для старых SDR игр и больше она ни на что не влияет.

Я её и не включаю - старые игры без HDR создавались ну вот пусть и остаются в SDR - дело вкуса, ни с чем не спорю... к тому же постоянно выходят ремастеры старых игр и я уже не помню когда играл в игру без нативной поддержки HDR.
tablestikus
Member

walkman3000: 29.05.2025 11:42 FirstTDM
який сенс сидіти постійно в hdr, коли все браузерне та майже весь ютюб робиться в sdr? hdr це фільми-ігри
Суб'єктивно мені в hdr було незручно перший тиждень постійно, потім чи то я звик, чи то монітор акось адаптував його під мене - але з hdr стало зручніше і він в залежності від освітлення по різному мені віддає яскравість, ніж без хдр постійно підлаштовувати по 2-3 рази на день.
Vader
Member

Nutbar
Вижу вы в теме!Спасибо за информацию!А где можно посмотреть на rtx hdr?как включить и тд?
FirstTDM
Member

Nutbar: 29.05.2025 13:12Ви помиляєтесь приблизно повністю.
Хм... лень спорить, но ведь очевидно что 10-битное кодирование позволяет задать БОЛЬШЕ оттенков цвета, чем 8-битное. Это факт.
Nutbar: 29.05.2025 13:12Існує багато SDR моніків з 10 біт матрицею
А можно хоть пару примеров таких конкретных моделей выпуска 2024/2025 годов?
Nutbar: 29.05.2025 13:12Саме тому взагалі не рекомендують вмикати HDR на техніці, що не може адекватно відобразити більшість фільмів.
А это как понимать? Первый раз такое слышу.

В опциях панели есть настройка HDR и её кто-то НЕ рекомендует включать? Зачем тогда она добавлена производителем?

И что значит "адекватно отобразить"? Фильм снимался при максимальных параметрах - а конкретная панель как может так и отображает фильм.

Например, фильм снят в Dolby Vision с поддержкой яркости до 10 000 нит, а мы смотрим его на панели HDR10 (макс 4000 нит) - так не смотреть?
Nutbar: 29.05.2025 13:12Чи можна використовувати HDR режим моніку у вінді постійно? - Так, можна.
Nutbar: 29.05.2025 13:12А от Авто HDR я не рекомендую використовувати.
Полностью согласен :beer: Я так и писал выше...
Nutbar: 29.05.2025 13:12У NVidia є RTX HDR який робить те саме набагато краще.
Ну такое... не идеально... дело вкуса... лучше всего в самой игре встроенный HDR настроить под себя...
Последний раз редактировалось FirstTDM 29.05.2025 13:23, всего редактировалось 1 раз.
tablestikus
Member

Nutbar: 29.05.2025 13:12 А от Авто HDR я не рекомендую використовувати. На 10 вінді він взагалі жахливо працює, на 11, коли додати калібрування, трохи краще, але все одно не те. Це спроба розтягнути SDR до HDR для деякого контенту і ігор, де немає нативної підтримки HDR. Працює дуже так собі. У NVidia є RTX HDR який робить те саме набагато краще.
Ну не знаю, Auto HDR в мене вмикається тільки в іграх і я якогось погіршення картинки не бачу, а покращення бачу.
FirstTDM
Member

tablestikus: 29.05.2025 13:22Ну не знаю, Auto HDR в мене вмикається тільки в іграх і я якогось погіршення картинки не бачу, а покращення бачу.
Дело вкуса. AutoHDR только в старых играх включается.

А можно пример старой игры в которой стало лучше?
tablestikus
Member

FirstTDM: 29.05.2025 13:24
tablestikus: 29.05.2025 13:22Ну не знаю, Auto HDR в мене вмикається тільки в іграх і я якогось погіршення картинки не бачу, а покращення бачу.
Дело вкуса. AutoHDR только в старых играх включается.

А можно пример старой игры в которой стало лучше?
World of Tanks, Titan Quest, Grim Dawn, Total War: Warhammer, Torchlight II.
Ну це я їх я запускав без Auto HDR, бігав, перезапускав з Auto HDR - і роздивлявся, мені з HDR сподобалось більше. Але так, це діло смаку. Є знайомі що з HDR тіки кіно дивляться, а на все інше вимикають. Хоча інколи фільми з HDR бувають такі що є воно що нема, на око майже не знайти різниці.
FirstTDM
Member

tablestikus: 29.05.2025 13:27мені з HDR сподобалось більше. Але так, це діло смаку.
Понял. Принял. Спасибо.

Я проверял в старых MassEffect (которые еще до выхода трилогии), Tomb Rider (до выхода ремастеров) - как-то не очень...
tablestikus: 29.05.2025 13:27Хоча інколи фільми з HDR бувають такі що є воно що нема, на око майже не знайти різниці.
Да, согласен, так и есть. Всё от конкретного фильма зависит.
Nutbar
Member

Vader: 29.05.2025 13:19 А где можно посмотреть на rtx hdr?как включить и тд?
Включати отут, а подивитись тільки самому вживу. З ютубом прекрасно працює.
спойлер
Изображение
FirstTDM: 29.05.2025 13:21 очевидно что 10-битное кодирование позволяет задать БОЛЬШЕ оттенков цвета, чем 8-битное. Это факт.
10біт дозволяє відобразити більше градацій кольору. Щоб відобразити широкий діапазон без бандінгу, треба більше градацій.
FirstTDM: 29.05.2025 13:21А можно хоть пару примеров таких конкретных моделей выпуска 2024/2025 годов?
А яке значення має рік випуску? Факт в тому, що 10біт не означає hdr, от і все. Але якщо вже називати, то всі сучасні монітори [з підтримкою HDR] можуть працювати в SDR режимі, і все це з сигналом і матрицею 10 біт. Так, звичайний SDR контент від цього зайві 2 біти ніде не отримає. Але окремі фото/відеоредактори виведуть саме 10біт, та й фільми іноді кодують в HEVC 10біт, хоч і SDR, саме щоб покращити градієнти (особливо популярно в аніме спільноті).
FirstTDM: 29.05.2025 13:21 А это как понимать? Первый раз такое слышу.

В опциях панели есть настройка HDR и её кто-то НЕ рекомендует включать? Зачем тогда она добавлена производителем?

И что значит "адекватно отобразить"? Фильм снимался при максимальных параметрах - а конкретная панель как может так и отображает фильм.

Например, фильм снят в Dolby Vision с поддержкой яркости до 10 000 нит, а мы смотрим его на панели HDR10 (макс 4000 нит) - так не смотреть?
Гарне питання. На великій кількості дешевих ТВ з макс яскравістю 400ніт є підтримка HDR. Це означає, що вони зможуть прочитати фільм в цьому форматі. Нашо їм взагалі вміти читати, якщо нормально показати його не зможуть? - маркетинг.

В 99% фільмів (в форматі HDR) пікова яскравіть не перевищує 1000 ніт (а іноді навіть 400ніт). Причому, в більшості сцен і того немає. Колорист не ставить перед собою ціль випалити очі глядача. Якщо у ТВ пікова яскравість 2500ніт, то сцену з 1000 ніт він покаже саме так, як задумано - з піком в 1000ніт. Якщо пікова яскравіть ТВ 400ніт, в таких сценах на виході отримаємо кашу з втраченими деталями. От що значить адекватно/неадекватно і чому не рекомендують.

В іграх можна самому встановити параметр яскравості, але насправді різниці між SDR та HDR400 дуже мало. Основна фішка в тому, щоб якісь спалахи чи відблиски були справді яскравими, з піковими 400ніт такого ніяк не отримати. Так, з HDR ще вмикається розширений простір кольорів DCI-P3 (або BT.2020), але в іграх з цим часто обс*раються і на рівні фантастики якщо 70% від простору буде.

Dolby Vision це технологія, що дозволяє колористу додати метаданні, завдяки яким контент буде виглядати добре на широкому спектрі телевізорів. Чи є там підтримка 10000ніт? - є, але реального такий контент не роблять поки. Ну і конкретно з DV це не буде проблемою. А от в простому HDR, всі детали що вище можливостей матриці - втратяться.
FirstTDM: 29.05.2025 13:21 Ну такое... не идеально... дело вкуса... лучше всего в самой игре встроенный HDR настроить под себя...
100%. Але навіть в нових іграх не всюду є підтримка HDR.
0kie
Member

l-m
Ты мне эту маркетинговую шнягу не втирай. Сидел на вечно "белёсом" IPS, всё тебе нравилось, при этом ты никогда не видел реально чёрный цвет и если мониторы были от LG, то и реально белого никогда не видел. Потом увидел олед и "прозрел"! :facepalm: Не нужно мне рекламные буклеты пересказывать о принципе освещения пикселей и прочую маркетинговую чухню. "Запомни этот Твит" и давай вернёмся к разговору, когда тебе за "полтинник" исполнится. Юношеский максимализм пригоден для твоих одноклассников из 7-Б. Повзрослеешь - продолжим.
mult: 29.05.2025 11:26Я коли гуглив цю тему по налаштуванні hdr саме на моєму моніторі.
В основному реддіт.
То скрізь яскравість макс, ну і там по списку.
Так о чём и речь - все эти HDR есть ни что иное, как выкрутил всё в упор и "наслаждаешься". На IPS. На OLED. Самое забавное, что на современной VA не нужен HDR для получения максимально реальной картинки. Там сама технология VA позволяет видеть реальную картинку, а не всё это "в потолок". Приучили людей к тому, что картинка должна быть сочной. Я уже предлагал выйти на улицу и посмотреть вокруг - где та "сочность" окружающего мира, которую тебе впаривают в оледе и ещё заставляя использовать HDR? Попадался ролик на Ютубе, где автор также задался вопросом - почему современное кино снимают так, что нет теней, полутонов и прочей реальной атрибутики, которую ты видишь в реальной жизни? Ответ очевиден - старое кино не будет смотреться "сочно" на оледах и хэдээрах. И тут маркетинг, и тут желание сделать нас инвалидами. :-/
FirstTDM: 29.05.2025 12:27Если монитор поддерживает HDR, то почему бы не поставить свежие дрова с сайта производителя монитора и не включить HDR? Это же стандартная паспортная возможность!
Драйвер должен иметь два цветовых профиля: sdr и hdr. Если второго нет, то можно установить из магазина Винды приложение "Калибровка Windows HDR" и самому создать нужный профиль, подключив его в настройках Винды. Тогда да - эффект будет. Не факт, что корректно отработает, но на глаз будет заметно.
FirstTDM: 29.05.2025 12:27сначала настраиваем общую Яркость/Контрастность, а потом включаем HDR
По дефолту монитор и его цветовой профиль должны иметь правильные настройки. Если их нет или они режут глаз - в топку такой монитор.
Nutbar: 29.05.2025 13:12Авто HDR я не рекомендую використовувати. На 10 вінді він взагалі жахливо працює, на 11, коли додати калібрування, трохи краще, але все одно не те. Це спроба розтягнути SDR до HDR для деякого контенту і ігор, де немає нативної підтримки HDR. Працює дуже так собі.
:up:
FirstTDM
Member

Nutbar: 29.05.2025 14:1210біт дозволяє відобразити більше градацій кольору. Щоб відобразити широкий діапазон без бандінгу, треба більше градацій.
И с этим никто и не спорит... я так и писал...
Nutbar: 29.05.2025 14:12Факт в тому, що 10біт не означає hdr, от і все.
Полностью согласен. Просто писал, что HDR это не только "больше яркости" (как тут некоторые бояться :) ), а еще и 10-bit... и еще немного тонкостей есть - в технических статьях всё написано про стандарты...
Nutbar: 29.05.2025 14:12Нашо їм взагалі вміти читати, якщо нормально показати його не зможуть? - маркетинг.
Ну да... есть такое - "лютый маркетинг"... :D
Nutbar: 29.05.2025 14:12От що значить адекватно/неадекватно і чому не рекомендують.
Ааа... в этом плане рекомендация... понял - она же правильно звучит так: "Не покупайте дешевые ТВ с псевдо HDR" :rotate:
Nutbar: 29.05.2025 14:12В іграх можна самому встановити параметр яскравості, але насправді різниці між SDR та HDR400 дуже мало.
Еще как различается - ну вот просто в глаза бросается... например:

* Assassin’s Creed Odyssey - фантастически улучшается картинка при включении HDR - 10/10 людей однозначно показывают на HDR - тут намного лучше!
* Horizon Zero Dawn Remastered, Horizon Forbidden West - аналогично... очень заметно улучшение...
* S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl... да много примеров игр, когда переход от SDR к HDR400 заметно улучшает картинку...

Отправлено спустя 2 минуты 26 секунд:
0kie: 29.05.2025 14:35Драйвер должен иметь два цветовых профиля: sdr и hdr.
0kie: 29.05.2025 14:35По дефолту монитор и его цветовой профиль должны иметь правильные настройки.
Да, конечно, так и есть.
Vader
Member

ИзображениеИзображениеМожет кому интересно,разница с hdr и без,в том же киберпанк.

Разница очевидна.
Nutbar
Member

FirstTDM: 29.05.2025 14:40 Еще как различается - ну вот просто в глаза бросается... например:

* Assassin’s Creed Odyssey - фантастически улучшается картинка при включении HDR - 10/10 людей однозначно показывают на HDR - тут намного лучше!
* Horizon Zero Dawn Remastered, Horizon Forbidden West - аналогично... очень заметно улучшение...
* S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl... да много примеров игр, когда переход от SDR к HDR400 заметно улучшает картинку...
Різниця звісно ж є. В сталкері то взагалі прикол. Мені товариш як вислав скрін в SDR, то я не міг повірити, що це та сама гра.
Скріни зроблені в день релізу, може зараз щось вже змінилось. І мій (перший) стиснутий до сдр, щоб можна було оцінити всім, але десь так воно і виглядає.
спойлер
Изображение
Изображение
Ми ще жартували, що в грі негласний пейвол на HDR і зелені карти(dlss), бо інакше гра виглядає і грається не дуже.

Ну але ж ви теж маєте розуміти, що різниця між яскравістю спалаху/вибуху/блискавки в 1000ніт і 400ніт все ж також дуже сильно відчувається. Ще велика різниця на небі/хмарах/сонці - більший діапазон дозволяє відобразити більше деталей.
l-m
Member

0kie: 29.05.2025 14:35 l-m
Ты мне эту маркетинговую шнягу не втирай.
Ага, значить тобі можна втирати маячню що ОЛЕД випалює очі, а комусь розповідати реальні факти ні?
0kie: 29.05.2025 14:35 Сидел на вечно "белёсом" IPS, всё тебе нравилось, при этом ты никогда не видел реально чёрный цвет и если мониторы были от LG, то и реально белого никогда не видел. Потом увидел олед и "прозрел"! :facepalm:
Не сидів, не подобалось, не прозрів.
0kie: 29.05.2025 14:35 Не нужно мне рекламные буклеты пересказывать о принципе освещения пикселей и прочую маркетинговую чухню.
Точно, давай краще поговримо про шмурдяк від ковіду, це ж точно стосується теми! Бо більше ти нічого в підтвердження своєї чухні не привів.
0kie: 29.05.2025 14:35 "Запомни этот Твит" и давай вернёмся к разговору, когда тебе за "полтинник" исполнится. Юношеский максимализм пригоден для твоих одноклассников из 7-Б. Повзрослеешь - продолжим.
Мені 58, шмаркач.
Що далі?
alumem
Member

Avenger80
Да такой дефект бывает, у меня был похожий на hp 24ih, но не такой жесткий как у вас)
это вроде как называется backlight bleed.
FirstTDM
Member

Nutbar: 29.05.2025 15:26Ну але ж ви теж маєте розуміти, що різниця між яскравістю спалаху/вибуху/блискавки в 1000ніт і 400ніт все ж також дуже сильно відчувається. Ще велика різниця на небі/хмарах/сонці - більший діапазон дозволяє відобразити більше деталей.
Да, конечно, монитор у меня HDR400, а ТВ, старший Филипс - HDR Perfect/HDR10+/Dolby Vision... разница в кино хорошо видна, но не работать же сидя за экраном в 55" :)
Gold_Star
Member

0kie: 29.05.2025 02:50Зачем мне выжигать "оледами" уже не молодые глаза? Чтобы что?
mult: 29.05.2025 05:49З оледами по моєму те ж саме.
Хлопці, ну що ви цейво.
Перше враження, яке людина отримує від перегляду на оледі - "ого, який тут чорний!"
Друге враження людина отримує від того, що на оледі реальні 180° кути огляду, без зміщування кольорової палітри і контрасту.
Третє враження від часу реакції матриці, тому на оледі навіть 60 Гц плавніші за 60 Гц на LCD.
А вже потім іде мова про насиченість кольорів. Захотів - підкрутив, захотів - збавив кольори. Захотів - виставив яскравість на комфортний рівень або увімкнув датчик світла. Серйозно, складається думка що ви оледи бачили на демороліках Самсунга десь в магазині і у вас очі по 5 копійок були не то від цінника на вітрині, не то від того що при світлому приміщенні воно дає таку бронебойну яскравість. :)
mult
Member

Gold_Star
Може треба читать про що я писав, а не пробігать текст і виривать речення і трактувать його по своєму?
Я там писав що всі монітори випалюватимуть очі якщо з яскравістю переборщить.
А якщо нормально виставить то тим більше на олед нічого не випалює, та і на інших теж.
А ще раніше я писав що в мене на оледі профіль srgb включений і проблем з кольорами взагалі немає.
А оті всі перші враження, то вже давно не перші враження для декого і все знайомо.
Gold_Star
Member

mult: 29.05.2025 19:28Може треба читать про що я писав
Конкретно до вас претензії немає, звернення було узагальненим.
Тут не тільки монітор, а взагалі будь-яке джерело світла випалюватиме очі, якщо яскравість буде перевищувати допустиму норму, це ніби і дітям зрозуміло. Дехто, з одної сторони, не є сторонником світлодіодних ламп, бо "світять не натурально", а потім захищає LCD на форумах, бо "олед придумали щоб випалити очі" :)
mult: 29.05.2025 19:28А оті всі перші враження, то вже давно не перші враження для декого і все знайомо.
Ну значить для любителів VA ще є куди стрімитись :D
Avenger80
Member

alumem
С третьей попытки взял всё-таки AOC Q27G4X, у второго с засветами всё нормально, но был битый пиксель. У третьего - всё нормально было. Это в трёх разных магазинах. Интересно другое, почему магазины ставят уменьшенную гарантию, а цена точно такая же как и в других магазинах с полной гарантией и это солидный магазин и там с моником всё нормально, но гарантия урезанная, по сравнению с крупными сетями - где мне попадались некондиции. И ещё интересно - цена постоянно скачет во всех магазинах от 8600грн до 9400грн. В одном и том же магазине то 8600 до 9400 - время от времени, типа есть акция, нет акции и так играются каждые полчаса и такое было (типа Comfy, Foxtrot). :) В общем, покупка монитора - такая лотерея, что капец. И фигня в том, что магазины не держат мониторы в количестве - привозят один экземпляр через всю страну - смотри, а там брак, ну всё, у нас больше нет.
Ответить