ASRock пов’язує вихід із ладу CPU Ryzen 9000 з агресивними налаштуваннями PBO

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

alexeygalas: 28.05.2025 16:02 Першим ділом треба Vsoc вручну поставити на 1.3. А тоді вже залежно від бажаної потужності понижувати.
Але цікаво те, що коли я зашив на свій асрок прошивку 3.20 і запустив UEFI - 1.2v стояло вручну з коробки
Так а я про що, все вони знали і знали вже не один рік, адже це ще з АМ4 почалось.
Ото буває не знав, не знав та забув, а тут маємо забув, забув але знав.
Прикидаються картопелькою суб'єктивно.
kairo
Member

Я не заперечую те, що ви написали. Криза із Інтелівськими процами викрила цілу купу проблем, які могли привести до деградації або виходу із ладу ЦП. Конкретно в моєму випадку, це завищена напруга. Глянув тести - 1.482в. І це на останній версії БОІСу із вимкненими ОС налаштуваннями та виставленим Intel Baseline Profile. Тобто мені усі їх мікрокоди, які мали вирішувати ці проблеми ніяк не допомогли. Я з цим процом маюсь із самого придбання. Допомагає лише виставлення 0x104 мікрокоду, андервольт та обмеження PL.

dext
B-чіпсети не дозволяють робити андервольт/знижувати ACLL нижче певного рівня на будь-якому мікрокоді, окрім <= 0x104, це інший топік
В мене він і встановлений, усі інші версії не дозволяють робити андервольт взагалі. Я брав B-чіпсет, бо взагалі не збирався займатись оверклокінгом ЦП, виявилось, що треба було купувати більш дорогу материнку, щоб андервольтити його :laugh:

VladimirV
Останній вийшов в травні 2025-го. 0x12F.
Вчора вийшов на мою материнку, але почекаю пару тижнів, щоб хотфікси потім не ставити))
Аціо
Member

І до речі, хто пам'ятає - якраз ініціатива Лізи, як вона нахвалювала свою ідею що перші пуски процесора він сам максимальні свої ліміти тренує, це ще за Райзен+ чи Райзен2 ввели у soc алгоритм.
Я ще тоді подумав - ото точно будуть не дуже вдалі кристали на смітник з першого запуску відлітати, а якщо ще виробник підкине зайві 10-20mV так пачками, як у воду глядів.

alexeygalas: 28.05.2025 16:02
Але цікаво те, що коли я зашив на свій асрок прошивку 3.20 і запустив UEFI - 1.2v стояло вручну з коробки
В мене також була напруга вручну встановлена до 7800x3d, тому так не підказав людині, маєте рацію :beer: .
Последний раз редактировалось Аціо 28.05.2025 16:49, всего редактировалось 1 раз.
Lorichic
Member

Народ, что вы тут мелите, на всех новых платах b850/x870 с первых релизных для них биосов vsoc залочен не выше 1.3v, для любых процессоров, в ручную даже не выставить выше, и вообще не в этой напруге проблема згорания 9800x3d, насчёт 5800x3d, там лимит 90 градусов зашит в кремнии, и не увеличивается в ручную через биос, кто и как его разогрел до 100?, автогеном разве что
Аціо
Member

Lorichic: 28.05.2025 16:49 Народ, что вы тут мелите, на всех новых платах b850/x870 с первых релизных для них биосов vsoc залочен не выше 1.3v, для любых процессоров, в ручную даже не выставить выше, и вообще не в этой напруге проблема згорания 9800x3d, насчёт 5800x3d, там лимит 90 градусов зашит в кремнии, и не увеличивается в ручную через биос, кто и как его разогрел до 100, автогеном разве что
Ці ліміти під час перших запусків через автотренінг від АМД баговались, і процесор грівся під 100с.
І якщо ви розумієте як працюють ти захисти то не будьте настільки категоричні, а якось почитайте людей на Редіті за АМД гілкою, ліміти є але є але.
Inqizitor2022
Member

Пейсатели биоса от Азрока вместо публичных извинений еще и оправдываются. Стыд и срам.
Аціо
Member

І ні не розганяв, а саме перший пуск.

Inqizitor2022: 28.05.2025 16:52 Пейсатели биоса от Азрока вместо публичных извинений еще и оправдываются. Стыд и срам.
Тому що за дефолтом у АМД смертельна напруга для менш вдалих кристалів - винна Асрок?
Асрок винна що вирішили що тепер у АМД цієї біди немає, а там спрацює вищезгадана автоматика, але ні АМД то вміє.
Inqizitor2022
Member

Earanak: 28.05.2025 13:14 Например вот читаю в том же списке про MSI X870E Tomahawk и такую историю :-/ Это че нужно шить свежий биос еще до установки проца через Биос-Флешбек, а потом спидранить все лимиты и руками ограничивать все напруги и сопротивления при первом же запуске компа в биосе :spy:
:eek: дай ссылку пожалуйста, потому, что в теме по выбору материнки мне сказали что эта мать зашибись и проблем быть не должно, я не хочу ничего настраивать, а использовать без разгона из коробки. С современными АМД так совсем невозможно что-ли?
Lorichic
Member

Аціо: 28.05.2025 16:52Ці ліміти під час перших запусків через автотренінг від АМД баговались, і процесор грівся під 100с.
Ты мне скрин hwinfo покажи 5800x3d и 100 градусов, я в ручную на него ставил через pbo 95, а оно всё одно на 90 скидывало частоты и выше не грелось, а вот в сторону уменьшения работало адекватно
Inqizitor2022
Member

Аціо: 28.05.2025 16:55 І ні не розганяв, а саме перший пуск.

Inqizitor2022: 28.05.2025 16:52 Пейсатели биоса от Азрока вместо публичных извинений еще и оправдываются. Стыд и срам.
Тому що за дефолтом у АМД смертельна напруга для менш вдалих кристалів - винна Асрок?
Асрок винна що вирішили що тепер у АМД цієї біди немає, а там спрацює вищезгадана автоматика, але ні АМД то вміє.
То есть покупка АМД не для себя, по методу воткнул, поставил водянку и в биосе ничего не трогаешь - невозможна что-ли?! :insane: Я MSI 870E Tomahawk и 9800 3Dx другу собираю, разгона никакого не будет.
Последний раз редактировалось Inqizitor2022 28.05.2025 17:12, всего редактировалось 1 раз.
Earanak
Member

Inqizitor2022: 28.05.2025 16:56:eek: дай ссылку пожалуйста, потому, что в теме по выбору материнки мне сказали что эта мать зашибись и проблем быть не должно, я не хочу ничего настраивать, а использовать без разгона из коробки. С современными АМД так совсем невозможно что-ли?
Материнка - кайф. Если конечно не считать массового брака M.2 слотов (или PCI-E линий, тут уж не знаю) у X870E Томагавка, ну то такое, там уже 29 страниц на форуме MSI написали, я не вникал и просто купил себе MSI X870E Edge Ti, тот же Томагавк только беленький и на 30$ дороже ))

А ссылка ведь с новости же :
https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... _9800x3ds/
Пункт - 37.MSI X870E Tomahawk
https://www.reddit.com/r/MSI_Gaming/com ... ompletely/
Ну там еще есть без E, X870 Tomahawk, там проц прожил целых 3 месяца, если вам легче от этого станет :gigi:
https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... t/mfjkwkk/

Но в отличии от Асрока, это все таки редкие случаи. Я бы не парился )) Но я на всякий при сборке компа обновлю биос до последнего через Биос-Флешбек еще не вставляя проц и сразу бахну -30 Курву с лимитами, ну так... В АМД я верю, но на всякий перестрахуюсь :lol:
Последний раз редактировалось Earanak 28.05.2025 17:06, всего редактировалось 3 раза.
Аціо
Member

Lorichic: 28.05.2025 16:57
Аціо: 28.05.2025 16:52Ці ліміти під час перших запусків через автотренінг від АМД баговались, і процесор грівся під 100с.
Ты мне скрин hwinfo покажи 5800x3d и 100 градусов, я в ручную на него ставил через pbo 95, а оно всё одно на 90 скидывало частоты и выше не грелось, а вот в сторону уменьшения работало адекватно
Гарний у вас запит, придбати задля першого запуску 5800x3d, знайти старі (які усі виробники видалили) БІОС без обмежень до x3d, щоб вам особисто показати та вбити його? Відчиняєте гілки АМД на Редіті та читаєте-шукаєте, вам не 3 рочки щоб вас з ложечки годувати та на горщик за ручку водити.

P.S.Червоні фанати мало вам по 600 айро дохлих x3d, будуть вам по 1500 та горітиме кожен другий, хвалить та не майте сумнівів за вашого ідола.
Enjthesilence
Member

Inqizitor2022: 28.05.2025 17:00
Аціо: 28.05.2025 16:55 І ні не розганяв, а саме перший пуск.

То есть покупка АМД не для себя, по методу воткнул, поставил водянку и в биосе ничего не трогаешь - невозможна что-ли?! :insane: Я MSI 890E Tomahawk и 9800 3Dx другу собираю, разгона никакого не будет.
Другу курву налаштуй хоча б
Lorichic
Member

Аціо: 28.05.2025 17:06Гарний у вас запит, придбати задля першого запуску 5800x3d, знайти старі (які усі виробники видалили) БІОС без обмежень до x3d, щоб вам особисто показати та вбити його?
Тебе не понятно что через биос лимит до 100 не увеличивается как на старых так и на новых биосах, это ограничение кремния? И зачем искать старый биос, просто в сети найди скрин с соткой нагреву, их милионы штук на руках у людей, может кто заскринил в то время
VladimirV
Member

Lorichic: 28.05.2025 16:49Народ, что вы тут мелите, на всех новых платах b850/x870 с первых релизных для них биосов vsoc залочен не выше 1.3v, для любых процессоров, в ручную даже не выставить выше
Ну незнаю, ці ж відео я так розумію першеджерело цієї теми. Де він показує що нічого не залочено на наче в нього x870E Taichi. Крім того, він каже що співпрацює з АсРок (реклама?)
Друге відео про відповідь АсРок.
спойлер
1)
2)
Последний раз редактировалось VladimirV 28.05.2025 17:24, всего редактировалось 1 раз.
Lorichic
Member

Аціо: 28.05.2025 17:09P.S.Червоні фанати мало вам по 600 айро дохлих x3d, будуть вам по 1500 та горітиме кожен другий
Ну так от чего горят x3d? Асрок с амд не могут разобраться, а тут на оверах спец и не в их штате :-/
Earanak
Member

Lorichic, только в том списке сдохших процов с новости не только Асрок и не только X3D.
DuckRider
Member

Earanak: 28.05.2025 17:01
Inqizitor2022: 28.05.2025 16:56:eek: дай ссылку пожалуйста, потому, что в теме по выбору материнки мне сказали что эта мать зашибись и проблем быть не должно, я не хочу ничего настраивать, а использовать без разгона из коробки. С современными АМД так совсем невозможно что-ли?
Материнка - кайф. Если конечно не считать массового брака M.2 слотов (или PCI-E линий, тут уж не знаю) у X870E Томагавка, ну то такое, там уже 29 страниц на форуме MSI написали, я не вникал и просто купил себе MSI X870E Edge Ti, тот же Томагавк только беленький и на 30$ дороже ))

А ссылка ведь с новости же :
https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... _9800x3ds/
Пункт - 37.MSI X870E Tomahawk
https://www.reddit.com/r/MSI_Gaming/com ... ompletely/
Ну там еще есть без E, X870 Tomahawk, там проц прожил целых 3 месяца, если вам легче от этого станет :gigi:
https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... t/mfjkwkk/

Но в отличии от Асрока, это все таки редкие случаи. Я бы не парился )) Но я на всякий при сборке компа обновлю биос до последнего через Биос-Флешбек еще не вставляя проц и сразу бахну -30 Курву с лимитами, ну так... В АМД я верю, но на всякий перестрахуюсь :lol:
c томагавками уже пару поколений приколы на всех платформах. На сколько помню, два интеловских чипсета подряд были с завода раздавлены радиатором :facepalm:
Lorichic
Member

VladimirV: 28.05.2025 17:23Де він показує що нічого не залочено на наче в нього x870E Taichi
В hwinfo у автора выше 1.27v не увидел на soc, может не туда смотрел? В биос можно любое значение вбить, но оно не применяется

Отправлено спустя 7 минут 35 секунд:
Earanak: 28.05.2025 17:27только в том списке сдохших процов с новости не только Асрок и не только X3D
И много сгорело? Амд процессоров больше покупают самосборщики, целевая аудитория редит, новые интел ультра вообще мало кому нужны и создается впечатление что самые надёжные камни последнего десятилетия, ну ты поеял думаю
Earanak
Member

Lorichic: 28.05.2025 17:39И много сгорело?
Ссылка в новости есть, идите и посчитайте сколько там не-Асроков и не-X3D. Мне без разницы много для вас это или нет, я просто уточнил что бы вы больше не обобщали проблему только X3D процами и только Асроком. Что делать с этой информацией - сами решите. Интел меня меньше всего в этом вопросе интересует, если это конечно не диверсия от них :lol:
Ответить