Выбор материнской платы для платформы AMD

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Ответить
Автор
neadekvato nachalnego

Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD

Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ

Так же рекомендуются к прочтению:

процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось ukrtel 08.08.2013 19:31, всего редактировалось 4 раза.
daesz
Member

Solpadeine: 16.05.2025 20:48 Панове, підкажіть, що краще взяти під 5600g (працюватиме без відеокарти, як офісник) :)
таке
https://hard.rozetka.com.ua/ua/asus-tuf ... 367203456/
чи таке
https://hard.rozetka.com.ua/ua/asus_pri ... 254594986/
Приблизно одне й те саме, але у а520 дошки є підтримка рсіе4.0 м2, в той час як у прайма - рсіе3.0 стопе, не в ту колонку глянув - вони ідентичні в цьому плані. Таф, напевно, таки кращий, бо має 2+2 фази на периферію та сок, в той час як у прайма всього 2 фази, але враховуючи відсутність можливості розгону проца (я не впевнений чи А-чіпсети підтримують розгін відеоядра) - то толку від них не багато :)
Striker
Member

Inqizitor2022: 21.05.2025 18:29MSI MAG X870E Tomahawk WiFi почему-то резко исчезла с продаж почти во всех магазинах, есть только в нескольких левых, что такое случилось? Её прекратили производить или как?
B850 Tomahawk також зникла в багатьох магазинах, 10 днів тому ще були, коли я свою купував. Зараз із нормальних тільки Telemart за 13к грн. :insane: Я свою взяв за 11.333к в Click з промокодом 5%.
heidfeld
Member

Inqizitor2022: 21.05.2025 18:29 MSI MAG X870E Tomahawk WiFi почему-то резко исчезла с продаж почти во всех магазинах, есть только в нескольких левых, что такое случилось? Её прекратили производить или как?
просто покупают, т.к у них лучшие материнки. до сворачивания производства как до луны.
Inqizitor2022
Member

Долго читал эти две темы, хочу у кого есть материнские платы от MSI на X870E чипсете - сейчас эти проблемы исправлены или нет?
Грубо говоря, сейчас можно поставить утилиту управления кулерами, настроить ргб через биос без каких-то утилит, чистая винда с последними дровами от АМД для матплаты и чтобы ребутилось нормально без колдбага и тд?
https://forum-en.msi.com/index.php?thre ... ge-2#posts

https://forum-en.msi.com/index.php?thre ... ge-3#posts

Потому, что серьёзные косяки, ограничивающие любые внешние утилиты по управлению кулерами и подсветкой ргб с материнки - и с февраля по май в теме куча народа отписались, что таки присутствуют и МСИ не пофиксили вроде. Там же народ пишет, что Асус уже пофиксил проблему Monitoring Software Reboot Workaround on ASUS. Почему я всегда покупал Асус, просто тут разница в 10 тыщ гривен и все м2 диски должны работать одновременно, поэтому уже хотел брать MAG X870E Tomahawk.
ПК собираю другу, поэтому хотелось сделать под ключ и чтобы всё без проблем работало и чтобы РГБ было тоже. :(
Marmik
Junior

Обираю між MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI(13k) та Asus TUF GAMING B850-PLUS WIFI(11k) що порадите і чому?
heidfeld
Member

Marmik: 28.05.2025 13:08 Обираю між MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI(13k) та Asus TUF GAMING B850-PLUS WIFI(11k) що порадите і чому?
возьми лучше за 11.5 такую https://hotline.ua/computer-materinskie ... t=priceAsc
Marmik
Junior

heidfeld: 28.05.2025 14:16
Marmik: 28.05.2025 13:08 Обираю між MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI(13k) та Asus TUF GAMING B850-PLUS WIFI(11k) що порадите і чому?
возьми лучше за 11.5 такую https://hotline.ua/computer-materinskie ... t=priceAsc
Я понял. Можешь в кратце сориентировать, чем она лучше Асусовской или B850 Tомагавка? Еще рассматриваю Варик Tomahawk X870 за 14к.

Если честно, до конца не понял в чём отличия всех этих матерей, вроде одинаковая подсистема питания. Но весь реддит и ютуб разом хвалят Томагавк B850 Max Wi-fi.
Mixx
Member

Marmik
Асус.
Без варіантів.
Мсі до сих пір не пофіксили баги 2-3 річної давнини, управління вентиляторами там найменша проблема.
Последний раз редактировалось Mixx 28.05.2025 22:49, всего редактировалось 1 раз.
Marmik
Junior

Mixx: 28.05.2025 22:46 Marmik
Асус.
О, земляк. Может пояснишь почему её лучше?
Mixx
Member

Marmik
Дописав.
Довгий бут, косяки під час розгону пам'яті, завищений вольтаж на ЦП в стоку і там ціла купа менших бісючих приколів.

Нормальні біоси на ам5 донедавна були у асуса та асрока, асрок зараз краще не брати, поки не пофіксять приколи з 3д процами. У асуса всі мамки починаючи з серії таф і вище станом на зараз болячок не мають.
Marmik
Junior

Mixx: 28.05.2025 22:51 Marmik
Дописав.
Довгий бут, косяки під час розгону пам'яті, завищений вольтаж на ЦП в стоку і там ціла купа менших бісючих приколів.

Нормальні біоси на ам5 донедавна були у асуса та асрока, асрок зараз краще не брати, поки не пофіксять приколи з 3д процами. У асуса всі мамки починаючи з серії таф і вище станом на зараз болячок не мають.
Дякую!
heidfeld
Member

Marmik: 28.05.2025 22:57
Mixx: 28.05.2025 22:51 Marmik
Дописав.

Дякую!
та не слушай ты того :censoured: , все берут мси, а мусор от асуса никому не нужен.
я ему уже писал что он пишет всякую чушь viewtopic.php?f=3&t=172&p=3933397#p3933397
но он видать на зарплате у асуса и продвигает их убогие поделия и дальше :puke:

лучше спроси у владельца msi b850 viewtopic.php?p=3980752#p3980752 есть ли хоть что-то, что этот сказочник на рассказывал у его мси.
Mixx
Member

Це пише чєлік, котрий на повному серйозі всім насаджував думку, що материнки від біостар на ам4 норм, тепер у нього мсі топ :gigi:

Все, що можу сказати: купи, спробуй, порівняй з іншою, тоді щось виписуй. Якщо ти взагалі некомпетентний в питанню - краще нічого не пиши. Бо далі оглядів, бачу, діло за роки на форумі так і не пішло.
NUN4AG
Member

Хлопці, допоможіть, трохи підзавис...
Маю наступний конфіг
Монітор - Philips 27M1F5500P (2560x1440@240)
Проц - Ryzen 3600
Відяха - GTX 1650 Super SC Ultra 😂
МП - Asus ROG Strix B450-F Gaming【BIOS 5502 вже прошитий під x3d】
Кулер - BeQuiet Dark Rock 4
БП - Seasonic Focus Plus Gold SSR-650FX
Думаю що ж мені робити:
1. Залишитися на AM4 і просто прикупити 5070 Ti, Ryzen 5700x3d і 32 Gb RAM DDR4 3600 CL16.
2. Переїхати на AM5 і збирати 5070 Ti + 7800x3d + материнка на X870 (чи хоча б B850) + 32 Gb DDR 5 (чи краще 64, щоб через 5-6 років не купувати новий комплект).

Якщо переїжджати на AM5, то в мене питання до власників, експертів і т.д.:
1. Під цю систему вистачить моїх старих кулера та БП? Щось витрачати ще 300$+ на нові не хочеться.
2. Яку МП краще взяти, щоб нормальна система живлення, не покоцані лінії під М2 (який ще треба купити :laugh: ) і без явного геморою?
Чи варто переплачувати за MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI порівнянно з MSI B850 GAMING PLUS WIFI?
3. Що по впливу таймінгів та частоти на AM5, особливо з x3d процами? Буде велика різниця між "народними" 6000 CL30/6400 CL32 та умовними G.Skill Trident Z5 Royal Neo 6000 CL26/6400 CL30? Щось сумніваюсь...
heidfeld
Member

Mixx: 29.05.2025 10:49 Бо далі оглядів, бачу, діло за роки на форумі так і не пішло.
ты лучше уто кулинарией занимайся, чем тут о железе всякую чушь пишешь :D кулинария это твое :lol: :lol: :lol:
shnok
Member

Mixx: 28.05.2025 22:46 Marmik
Асус.
Без варіантів.
Мсі до сих пір не пофіксили баги 2-3 річної давнини, управління вентиляторами там найменша проблема.
що скажите про GIGABYTE B850 AORUS? Взагалі є якісь проблеми в гіги? Чи все таки краще асус, асус дорожче в середньому на 2-3 тисячі. розглядаю варіант перейти на б850 хоча і розумію, що фактично нічого не виграю. З повагою
AndP
Member

що скажите про GIGABYTE B850 AORUS? Взагалі є якісь проблеми в гіги? Чи все таки краще асус, асус дорожче в середньому на 2-3 тисячі. розглядаю варіант перейти на б850 хоча і розумію, що фактично нічого не виграю. З повагою
[/quote]

Самые стабильные платы под АМ5. Я не знаю почему они начали экономить на 850/870 линейке, а по 650/670 вопросов нет. Если надумаю переезжать на свежую плату, то она будет Гигабай или запасной вариант Асус. ИМХО.
MoNiTeam
Junior

Народе, зара натрапив на відео з порівнянням плат з PCI 3, 4 та 5 з RX 9070 XT і там прямо якось виділялось 5 покоління, типу зі 144 фпс одразу на 170.
Тож питання чи варто переплатити 100 євро і взяти ASUS TUF Gaming B850-E WiFi замість ASUS TUF Gaming B650-E WiFi?
acm_fan
HWBOT OC Team

NUN4AG: 29.05.2025 11:04Думаю що ж мені робити:
Выхлоп эквивалентен финансовым вливаниям. Деньги есть - больше потратили = больше получили (fps). Потратили меньше - получили меньше. Проще не придумать.
Не совсем понятно при чём тут ветка по выбору мат плат.
5700X3D = 7600/7500F (для игр).
Для 7800X3D не нужно Вам X870(E) или B850. Можно сильно проще / дешевле.
За CL26 из коробки придётся сильно переплатить, выхлоп Вы не ощутите вообще. Та память просто отличная (отобранная) под ручной тюнинг, где счастье уже не просто в CL.
Смотрите лучше в сторону небинарной памяти (24 ГБ плашек), если решили вкладываться. По частоте там прогресс есть, особенно если подкручивать руками.
aaleksandrenko
Member

MoNiTeam: 29.05.2025 16:18 Народе, зара натрапив на відео з порівнянням плат з PCI 3, 4 та 5 з RX 9070 XT і там прямо якось виділялось 5 покоління, типу зі 144 фпс одразу на 170.
Тож питання чи варто переплатити 100 євро і взяти ASUS TUF Gaming B850-E WiFi замість ASUS TUF Gaming B650-E WiFi?
Перевірте через GPU-Z яка версія PCI у вас працює. Бо в мене була гіга b650 з PCI 4.0 по оф. сайту, але працювала на PCI 5.0. Та й про Асрок тут хтось писав те саме.
Обновість біос якщо працює на PCI 4.0 і скоріше всього не треба нічого оновлювати ;)
Ответить