Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

alumem
В мене олед взагалі 250 cd/㎡ по паспорту для SDR, здавалось би дно якесь не яскраве.
Але я його використовую на відмітці повзунка 30 при максимальній 50, у самсунга не як у людей, тут повзунок не 0-100 а 0-50 :)
При цьому положенні в 30 монітор судячи з огляду ртінгс має 171 кд/м²
А рекомендована не шкідлива яскравість монітора для очей по моєму 120-150 кд/м²
Так що так, гнатись за цими нітами мабуть зайве.
Хоча в мене олед, тут трохи інші ніти, на попередніх ips чи va я теж завжди скручував яскравість до половини.
Avenger80
Member

alumem
Честно сказать прям не спец в этом. Думаю, если больше яркость заявленная, значит больше запас по прочности светодиодов (может лучше стоят... наивный :) ), плюс, да может на HDR - чуть лучше. На счёт юзания на какой-то яркости - это спорный вопрос. К примеру, у меня Dell U2312HM - 350нит. Когда только купил - юзал вообще на нуле яркости и то было всё прекрасно. Сейчас он юзается сыном на 75 яркости и не скажу, что прям уж яркий. После 13 лет. :) А вот моя iiyama G2440HSU - 250нит, так вот когда купил, мне показалось, что вообще у неё запаса яркости никакого, т.е. даже на 100% вообще не слепит (в нормальной средней по освещенности комнате, без солнечных лучей и яркого дневного света) , опустил яркость до 45%, так для надёжности и долговечности. :)

Отправлено спустя 7 минут 6 секунд:
А на счёт технологий синхронизации частоты кадров спросил, потому как я запутался - если Adaptive Sync - это общая стандартизированная технология, то почему её не пишут на всех мониторах? А пишут на некоторых - G-SYNC, на других - FreeSync. У меня на iiyama G2440HSU написано с какого-то перепугу FreeSync, а почему не Adaptive Sync или G-SYNC (не поддерживается или как? :) ).
Gold_Star
Member

Велика яскравість в моніторах потрібна скоріше для більшого ресурсу світлодіодної підсвітки при постійній роботі. FreeSync i G-Sync - надстройки над Adaptive Sync (загальний стандарт від HDMI та VESA) та маркетингові позначення класу моніторів. Наприклад для класу AMD Freesync Premium монітор повинен мати частоту не менше 120 Гц, мати низький інпут-лаг і підтримувати технологію компенсації кадрів. Freesync Premium Pro - те саме, тільки має бути HDR і яскравість не менше 400 ніт.
Свегер
Member

Avenger80
Не одноразово про це писав, але мабуть, повторюсь ще.
Зазвичай, людина, просто вибирає в інтернеті сподобавшийся монітор чи інший пристрій з екраном, з часом адаптується під всі його нюанси і особливості і користується ним, таким як він є, трохи налаштувавши під себе. Але як на мене, основним пріоритетом, при виборі монітора, або будь якого іншого пристрою з екраном, найкращим буде той варіант, що буде кращий для зору (особливо для дитини).
...
PS. Я, доречі, й сам з цього приводу залип в даній темі. Оскільки, також, декілька років тому, підбирав дітям монітори.
...
Після ШІМ (який, зараз на звичайних IPS та VA матрицях, практично ніде не зустрічається), яскравість – це основна причина скарг на втому очей у більшості людей. Тому, яскравість та кольорову температуру бажано/потрібно буде адаптувати під освітлення в приміщенні майже постійно. Монітор, має ніби зливатись з внутрішнім середовищем. Деякі монітори взагалі не дозволяють знизити яскравість нижче 100-120кд/м². Хоча, деякі користувачі, навмисно, викручують яскравість для підвищення соковитості кольору, а це при тривалій роботі зі світлими-білими заливками, підвищеним світловим потоком - викликає швидку стомлюваність очей. Багатьом, хто грає та працює у вечірнію пору, бажано розглядати монітори, де навпаки, вказується мінімальний рівень яскравості, хоча б ~ 50кд/м², щоб знизити навантаження на очі. Для очей комфортно - це коли ви не жмуритесь (щуритесь) дивлячись на экран!
Ще, існує безліч різних аспектів, які коженому під себе можна підганяти:
Деякі люди болісно реагують на занадто високу (VA), або надто низьку (IPS) контрастність, на матове, полуматове, або глянсове покриття, наявність у матриці FRC
спойлер
(FRC - це теж мерехтіння. Мерехтіння пікселів, для імітації 8 біт на 6-бітній матриці, або 10 біт на 8-бітній матриці. Отже, є думка, що FRC теж може викликати індивідуальну непереносимість і краще брати матрицю із цільною кількістю біт
, той же, вище згаданий - ШІМ і технологія, яка має його контролювати FlickerFree
спойлер
(FlickerFree буває "чесний" та "не чесний". Не чесний - коли мерехтіння підсвічування все-таки є, але на дуже високій частоті: 1, 2, 20, 50кГц. Мерехтіння в 20-50кГц навіть не кожен прилад зафіксує. Але, я так розумію, щодо того - як і чому високочастотні пульсації впливають на людину, чи впливають взагалі, чи це все індивідуально, немає однозначної думки.)
, на погану плівку на екрані, поганий шнур, на певний спектр підсвічування і навіть на кут поляризатора. Це індивідуальні особливості чуттєвості кожної конкретної людини, тут універсальних порад не може - лише пробувати і перебирати.
...
Технології AMD FreeSync та NVIDIA G-Sync, як ви вже гадаю зрозуміли, потрібні для синхронізації - частоти оновлення екрану (герцовки) з кількістю кадрів, що зможе генерувати відеокарта (FPS), щоб досягти плавності руху в грі. Технології досить схожі, бо виконують однакові функції. Про індивідуальність кожної версії/різновиду, можна знайти інформацію в Інтернеті й почитати для себе більш детально. Як, для мене, основною відмінністю вбудованого модуля NVIDIA G-Sync та
NVIDIA G-Sync Ultimate від варіацій AMD FreeSync, а також NVIDIA G-Sync Compatible є адаптивний Overdrive, який автоматично змінюється в залежності від зміни частоти оновлення екрану. Фішка не примітна, але коли звикнеш, то важко від неї відмовитися.
lefrin
Member

Оце стрічку почитав... і бачу шо в мене ще дійсно непоганий мон)
Такий срач за бюджетні моніки.. мені здається шо там взагалі немає про шо говорити, бо це дешевий сегмент лоу прайса, ти ніколи не найдеш топ за свої гроші, бо тут навіть партія від партії може дати афігенний косяк, а також ніхто не буде паритись так сильно за мон який коштує 300$ +- як приклад це оці мони МСІ за 12к ... у всіх биті пікселі, трабл шутер з матрицями і тд, або якщо ти найшов без, то через місяць може у тебе теж вилізти (а скіко там допуск -3-5 до гарантії) так шо таке...
Є канєш якісь і більш добросовісні, але ну це рандом.....

p.s. А осьо навіть в топчіку 2025 року на каналі мончік мій LG 27GL850 - а я так його хотів помінять)))
Изображение
Avenger80
Member

Свегер
Ого, спасибо за столь широкий ответ. На счёт ШИМ - тут я особо не переживаю, у меня ребёнок и так сидит за самым "шимящим" монитором всех времён и народов. :) И, в принципе, всё Ок. На счёт минимальной яркости тут да, т.к. снова повторюсь, у меня на Dell U2312HM была высокая минимальная яркость. Убираешь в ноль, а на экране всё классно видно. Контраст больше влиял на яркость. Тут я больше всего за другое ещё переживаю - как почитаешь отзывы - чуть ли не все современные мониторы - очень ненадёжные устройства - каждый второй, образно говоря, через месяц полосами идёт, битые пиксели появляются и т.д. Вот этого не хочется. :)

Отправлено спустя 2 минуты 20 секунд:
lefrin: 07.05.2025 15:03Такий срач за бюджетні моніки..
Всё ж относительно. Для кого бюджетные, для кого не очень... Кто-то и за 5 тыс. покупает моник. :)
alumem
Member

lefrin
Это топ тех мониторов на которые они обзоры делали как я понимаю
lefrin
Member

alumem: 07.05.2025 15:15 lefrin
Это топ тех мониторов на которые они обзоры делали как я понимаю
Я не знаю, але мені тема явно бюджеткі невідкрита.

Отправлено спустя 1 минуту 3 секунды:
Свегер: 07.05.2025 14:49 Avenger80
Не одноразово про це писав, але мабуть, повторюсь ще.
Зазвичай, людина, просто вибирає в інтернеті сподобавшийся монітор чи інший пристрій з екраном, з часом адаптується під всі його нюанси і особливості і користується ним, таким як він є, трохи налаштувавши під себе. Але як на мене, основним пріоритетом, при виборі монітора, або будь якого іншого пристрою з екраном, найкращим буде той варіант, що буде кращий для зору (особливо для дитини).
...
PS. Я, доречі, й сам з цього приводу залип в даній темі. Оскільки, також, декілька років тому, підбирав дітям монітори.
...
Після ШІМ (який, зараз на звичайних IPS та VA матрицях, практично ніде не зустрічається), яскравість – це основна причина скарг на втому очей у більшості людей. Тому, яскравість та кольорову температуру бажано/потрібно буде адаптувати під освітлення в приміщенні майже постійно. Монітор, має ніби зливатись з внутрішнім середовищем. Деякі монітори взагалі не дозволяють знизити яскравість нижче 100-120кд/м². Хоча, деякі користувачі, навмисно, викручують яскравість для підвищення соковитості кольору, а це при тривалій роботі зі світлими-білими заливками, підвищеним світловим потоком - викликає швидку стомлюваність очей. Багатьом, хто грає та працює у вечірнію пору, бажано розглядати монітори, де навпаки, вказується мінімальний рівень яскравості, хоча б ~ 50кд/м², щоб знизити навантаження на очі. Для очей комфортно - це коли ви не жмуритесь (щуритесь) дивлячись на экран!
Ще, існує безліч різних аспектів, які коженому під себе можна підганяти:
Деякі люди болісно реагують на занадто високу (VA), або надто низьку (IPS) контрастність, на матове, полуматове, або глянсове покриття, наявність у матриці FRC
спойлер
(FRC - це теж мерехтіння. Мерехтіння пікселів, для імітації 8 біт на 6-бітній матриці, або 10 біт на 8-бітній матриці. Отже, є думка, що FRC теж може викликати індивідуальну непереносимість і краще брати матрицю із цільною кількістю біт
, той же, вище згаданий - ШІМ і технологія, яка має його контролювати FlickerFree
спойлер
(FlickerFree буває "чесний" та "не чесний". Не чесний - коли мерехтіння підсвічування все-таки є, але на дуже високій частоті: 1, 2, 20, 50кГц. Мерехтіння в 20-50кГц навіть не кожен прилад зафіксує. Але, я так розумію, щодо того - як і чому високочастотні пульсації впливають на людину, чи впливають взагалі, чи це все індивідуально, немає однозначної думки.)
, на погану плівку на екрані, поганий шнур, на певний спектр підсвічування і навіть на кут поляризатора. Це індивідуальні особливості чуттєвості кожної конкретної людини, тут універсальних порад не може - лише пробувати і перебирати.
...
Технології AMD FreeSync та NVIDIA G-Sync, як ви вже гадаю зрозуміли, потрібні для синхронізації - частоти оновлення екрану (герцовки) з кількістю кадрів, що зможе генерувати відеокарта (FPS), щоб досягти плавності руху в грі. Технології досить схожі, бо виконують однакові функції. Про індивідуальність кожної версії/різновиду, можна знайти інформацію в Інтернеті й почитати для себе більш детально. Як, для мене, основною відмінністю вбудованого модуля NVIDIA G-Sync та
NVIDIA G-Sync Ultimate від варіацій AMD FreeSync, а також NVIDIA G-Sync Compatible є адаптивний Overdrive, який автоматично змінюється в залежності від зміни частоти оновлення екрану. Фішка не примітна, але коли звикнеш, то важко від неї відмовитися.
Я тут оком глянув, AOC Q27G3XMN - а що ви думаєте про цей мончік... шоб підзамінити LG 27GL850 :shuffle:
mult
Member

lefrin
В мене був цей монітор, дійсно доволі швидкий і не поганий.
Я змінив його бо був дуже сильний глоу, це мене напрягало, особливо ввечері на темних сценах прямо з декількох сторін одночасно видно було.
Може це мій такий екземпляр був, я бачив відгуки що в ньому така матриця, швидка але з низькою контрастністю і сильним глоу.
Якщо це не напрягає то чудовий монітор.
walkman3000
Member

lefrin: 07.05.2025 15:03ніхто не буде паритись так сильно за мон який коштує 300$
AOC Q27G3XMN $269.99
ну так підзаміни, чого паритись :gigi:
lefrin
Member

mult: 07.05.2025 16:09 lefrin
В мене був цей монітор, дійсно доволі швидкий і не поганий.
Я змінив його бо був дуже сильний глоу, це мене напрягало, особливо ввечері на темних сценах прямо з декількох сторін одночасно видно було.
Може це мій такий екземпляр був, я бачив відгуки що в ньому така матриця, швидка але з низькою контрастністю і сильним глоу.
Якщо це не напрягає то чудовий монітор.
А на шо замінили? :idea:

Отправлено спустя 5 минут 26 секунд:
walkman3000: 07.05.2025 16:10
lefrin: 07.05.2025 15:03ніхто не буде паритись так сильно за мон який коштує 300$
AOC Q27G3XMN $269.99
ну так підзаміни, чого паритись :gigi:
Ну да і 17к грн у нас на розеткед =) Я ще пошукі чогось цікавого не відмінив) :beer:
walkman3000
Member

lefrin: 07.05.2025 18:03Я ще пошукі чогось цікавого не відмінив)
так і варіантів нема :D далі стрибок у +10000, краще у нову відяху ввалити
lefrin
Member

walkman3000: 07.05.2025 19:13
lefrin: 07.05.2025 18:03Я ще пошукі чогось цікавого не відмінив)
так і варіантів нема :D далі стрибок у +10000, краще у нову відяху ввалити
Скажу чесно, треба десь піти по фокстротам і тд погулять пошукать олед і тд
Поки не затестиш, не поймеш. :shuffle:
alumem
Member

walkman3000
та лучше подождать новых миниледов по такому же прайсу)
может болячки пофиксят
mult
Member

lefrin
Я замінив на олед, спочатку телевізор олед як монітор, а потім вже повноцінний монітор.
Мені суто для іграшок, тому я не переживаю за вигорання, у мене статитки мінімум.
Свегер
Member

lefrin: 07.05.2025 15:24 Я тут оком глянув, AOC Q27G3XMN - а що ви думаєте про цей мончік... шоб підзамінити LG 27GL850 :shuffle:
Досить важко, вибрати за когось те, що для нього дійсно підійде.
Треба брати, пробувати, подивитись, як він вам, перевірити на дефекти, правильно налаштувати монітор для комфортного користування. Якщо, все влаштовує, то гуд.
В основному, монітори/товари, які знаходяться в одній ціновій категорії будуть +/- однакової якості, але кожен може бути зі своїм компромісом. Тому, почитавши відгуки про різні монітори/товари в якійсь ціновій категорії ви можете зрозуміти, що ви за цю суму грошей отримаєте.
Ви розглядаєте варіант бюджетного сегменту Mini Led моніторів.
Чи буде він відображати контент, краще за монітори з Led підсвічуванням? - Так, гадаю, однозначно зображення буде виглядати цікавіше, але наскільки якісно все це буде відтворено, для мене під великим сумнівом. Все залежить від вашої прискіпливості. Комусь і так піде, а комусь, потрібне буде відображеня, як в "його" OLED/Mini Led телевізорі. Як на мене, щоб не прогадати, варто розглядати, хоча б середній асортимент більш менш відомих/чи перевірених вами брендів.
Avenger80: 07.05.2025 15:10 Свегер яркость. Убираешь в ноль, а на экране всё классно видно.
В таких випадках залишається понижувати тільки контрастність монітора, щоб зменшити яскравість.
Avenger80: 07.05.2025 15:10 Контраст больше влиял на яркость.
Ви абсолютно праві! Контроль контрастності на моніторах і телевізорах - це фактично і є яскравість, але понижуючи контрастність монітора, ви цим самим понижуєте й гаму відтінків, тому контрастність в моніторах/телевізорах в ніякому разі змінювати не можна. В більшості випадків, вона налаштована правильно. І акцент на низькому рівні мінімальної яскравості, який я роблю, для цього й потрібен, щоб людям які працюють у вечірній період, не приходилось знижувати контраст, через високу мінімальну яскравость...,а доречі, сам регулятор яскравості - регулює рівень чорного.
Avenger80: 07.05.2025 15:10Тут я больше всего за другое ещё переживаю - как почитаешь отзывы - чуть ли не все современные мониторы - очень ненадёжные устройства - каждый второй, образно говоря, через месяц полосами идёт, битые пиксели появляются и т.д. Вот этого не хочется. :)
Повторюсь, ще раз, розглядайте середній асортимент більш/менш відомих вам/популярних брендів і гадаю не має виникнути якихось проблем. Рекомендації з перевірки, я начебто в недавніх постах вже писав. А в налаштуваннях "нормального монітора" під себе, потрібно буде змінювати тільки яскравість.
...
Доречі! Якось, можливо, випустив момент, з описом характеристик вашої/синової відеокарти?! Адже, для монітору з QHD/2K розширенням, для максимально/комфортного геймінгу на сьогоднішній час, бажана відеокарта рівня RTX 4070 і вище (нехай, якщо що, мене поправлять, більш знаючі в цьому). Якщо ж відеокарта не буде відповідати рівню монітора, то в іграх не буде потрібного ефекту (профіту)
walkman3000
Member

lefrin: 07.05.2025 20:40Скажу чесно, треба десь піти по фокстротам і тд погулять пошукать олед і тд
Поки не затестиш, не поймеш.
ну той асер і олед це вже ціна майже х2, якщо грощі з тумбочки то BenQ Mobiuz EX321UX
alumem: 07.05.2025 21:22та лучше подождать новых миниледов по такому же прайсу)
может болячки пофиксят
в любом случае контраст+черный на оледе решает, даже ценой яркости sdr/hdr
lefrin
Member

walkman3000: 07.05.2025 23:19
lefrin: 07.05.2025 20:40Скажу чесно, треба десь піти по фокстротам і тд погулять пошукать олед і тд
Поки не затестиш, не поймеш.
ну той асер і олед це вже ціна майже х2, якщо грощі з тумбочки то BenQ Mobiuz EX321UX
alumem: 07.05.2025 21:22та лучше подождать новых миниледов по такому же прайсу)
может болячки пофиксят
BenQ Mobiuz EX321UX - Япона мать, так він дорожче ОЛЕД коштує 60к на Розетці) За шо)))) Поїду сьогодні лазить по нашим скучним магазам, може десь є шось поклацать подивитись...
walkman3000
Member

lefrin: 08.05.2025 08:59
walkman3000: 07.05.2025 23:19

BenQ Mobiuz EX321UX - Япона мать, так він дорожче ОЛЕД коштує 60к на Розетці) За шо)))) Поїду сьогодні лазить по нашим скучним магазам, може десь є шось поклацать подивитись...
це ж бенк B-) за 40т був би топовий варіант для "не оледів". А у скучних магазах максимум своє відображення на фоні освітлення побачиш. Є пару гривнів - береш олед по низу ринка типу гігабайта, є грощі але ну шось типу не впевнений чи варте воно чи ще якісь сумніви - просто сиди далі на лг, в тебе нормальний мон. Коли не впевнений то краще на стоматолога витратити :gigi:
mult
Member

По оледам зараз ситуація не однозначна.
Є великий вибір на різну ціну, але всі (майже) зі старими портами дисплей порт 1.4.
Треба це враховувати.
Я б не купляв зараз олед, треба чекати, на 25 рік обіцяли нові лінійки з новими портами.
Бо коли купиться нова відеокарта, з новими портами, монітор буде вузьким місцем.
Ну це не критично, воно все чудово працюватиме, але мене наприклад буде муляти :)
Сам думаю міняти пізніше свій монітор.
Нічого крім оледів вже не розглядаю.
Ips матриці подобаються, але завжди напрягало глоу і ефект грязного екрану через це.
Va там свої приколи.
У мене друга дилема.
Брати знову 32 дюйми в 4к чи все ж таки 27 в 2к.
Для мене 32 дуже чудовий розмір, і не великий і занурення через вдалий розмір.
Але ж 4к з постійно зростаючими цінами на відеокарти це капець.
Я все більше схиляюсь до 2к, 27 дюймів для мене малувато вже, але можна звикнути і хоч ігри йтимуть нормально.
В мене зараз 4070ті, думав пізніше змінити на щось краще, але ж всі знають як ціни штормить.
4к воно тягне, але з длсс, плюс більші просадки по 1.0 і 0.1 кадрів чим було б на 2к, а через це і не така плавна картинка.
Ответить