Комп самовільно включається

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Member

Доброго дня, виникла проблема, комп самовільно вмикається одразу після вимкнення з новою відеокартою і БЖ. Перевірив зі старою GTX 760 на новому БЖ - все працює ідеально. А з RX 9070 XT постійно спочатку тухне, коли вимикаєш, а потім через секунду самовільно пробуджується. В іншій темі писав, що робив. Грішу на криві драйвера АМД. Сьогодні спробую ще підключити до старого БЖ, щоб вже точно його виключити. Чи можна буде в такому випадку спробувати повернути картку як таку, що має брак? Хоча, в сервісі скоріш за все скажуть, що все ок і повернуть назад.
В ідеалі б перевірити на іншому компі з сучасною материнкою, але немає варіантів.
спойлер
Потестив вчора свою 9070 XT Aorus. Температура пам'яті не піднімалася вище 88 градусів при 340 Вт, хотспот 88, ГП 63 (корпус Deepcool 55 Mesh з 4 кулерами, 2 на вдув, 2 на видув). Вентилятори при цьому розганяються до 1900 об., що вже добре чутно, але не критично, системник під столом. До цього 3060 Asus Tuf взагалі не чути було на 1300-1400 об., цю вже починаєш трохи чути на 1200-1300. З андервольтом ще не пробував, не було коли. Півдня чистив блок від пилу, гнув ці довбані дубові проводи з нового БЖ be quiet, намагався зробити кабель-менеджмент (краще це не бачити :laugh:).
В Cyberpunk, Hogwarts Legacy RT, Kingdom come 1, 2 на win10 були якісь статори, думав, що упор в далеко не новий проц 11400f. Оновив віндовс до 11, прибрав андервольт проца з 1.11V на Авто і все стало ок, жодних статорів, все плавно. В CP77 щось близько 80-100 фпс, Hogwarts 60-70 з фулл RT, KCD 2 на ультра 70-80 стабільно. Але вилізла якась незрозуміла хрінь - ще на Win10, коли виключаєш комп, він відразу сам вмикається. Виключив швидке завантаження в Віндовсі, стало все ок. А на Win11 в самому віндовсі такої опції немає, в Bios вимикав - також нічого, і далі сам вмикається. Сьогодні спробую ще вбити драйвер і заново установити, потім поставити іншу відеокарту, щоб упевнитися, що це не новий БЖ дає. Коротше, все чудово, крім цієї лажи, материнка H510 m, Bios стоїть передостанній, в останньому нічого такого не додали, але ще спробую його оновити. Була у когось колись така проблема, це прикол саме AMD? В Біосі ще пробував ставити PCIE gen 4 замість авто, не допомогло. Якщо не вийде вилікувати, буду пробувати повертати. Або доведеться ще оновити проц, мамку і оперативу, але я не впевнений, що і на нових залізяках такого не буде.
Евгений King
Member

Який новий БЖ, та чи новий він в принципі?
Деякі блоки 2021 року і старіші не переносять на дух нові карти і їх стрибки споживання розцінюють як КЗ.
Якщо у вас просто тухне система, без BSOD, це саме блок живлення, з дуже високою вірогідністю.
Striker
Member

Евгений King
be quiet! Straight Power 12 850 Вт (BN337). Коробка була запакована в заводську плівку. Система не тухне, один раз було зависло після того, як вийшов з гри, ще один раз комп перезавантажився і драйвер відеокарти зкинувся до дефолтних налаштувань після того, як я включав і виключав швидке завантаження в налаштуваннях електроживлення Віндовс.
Сьогодні спробую зі старим БЖ Vinga 700W (VPS-700B). Буде прикол, якщо все буде ок, бо зі старою відеокартою новий блок працює нормально.

Відправлено через 33 хвилини 56 секунд:
Для повноти картини, в Він11 все таки вчора знайшов налаштування елетроспоживання, як у Він10, сіре меню, яке активується і можна вкл/викл швидке завантаження системи, режим сну і т. д. Але це не дає нічого, в Біосі також вкл/викл швидке завантаження нічого не змінює. Ще важливо, коли вимикаєш комп "розеткою", то коли включаєш розетку назад, комп сам не включається, а після того, як включив, поклацав і перший раз виключаєш, то перший раз він не включається сам, а тільки якщо потім знову запускаєш і вимикаєш, не знімаючи 230 В.
Striker
Member

Потестив зі старим БЖ, історія повторюється, тобто, точно не в БЖ справа, скоріш за все відеокарта. З двома іншими Нвідівськими картами все ок, косяк Радеону або якась несумісність зі старою материнкою. Якщо увімкнути живлення, вкл комп, через пару хвилин виключити - все ок. Якщо не вимикати живлення і знову запускати комп, то 100% йде самозапуск при виключенні. Думав, що в звичайному сценарії і так норм, але пограв 10-15 хвилин, выключаю і знову пішло самозавантаження. Коротше, буду купувати нову мамку, проц, оперативку. Якщо і з ними буде та сама лажа, то буду намагатися повернути відеокарту.
f24gun69
Member

З двома іншими Нвідівськими картами все ок
Ні нащо не натякаю, але...
0kie
Member

Striker
BIOS обнови до самого последнего. Сбрось его в дефолт и пробуй с новой картой и новым БП. Ничего нигде не трогай - пусть в дефолте поработает. Даже память не гони. У тебя не карта глючит, а настройки как материнки, так и Винды. В идеале - надо бы и Винду с нуля поставить.
moonlight49
Member

Як варіант: зашифрувати системний диск із паролем bitlocker. Він автоматично вимикає пк якщо протягом 1 хв немає введення пароля з клавіатури.

Recovery password тільки обов'язково збережіть собі в password manager чи ще кудись.
Striker
Member

0kie
Біос зараз вже 2 дні в дефолті. Ні при чому він.
f24gun69: 06.05.2025 22:31Ні нащо не натякаю, але...
Ну, справедливості заради, то були 2 не нові карти, а тут все таки нове покоління, pci-e 5 в материнці 4. Але я все ж грішу на криві дрова Радеону, тут вже нічого не зробиш, крім як повністю нову систему і сподіватися, що воно буде нормально працювати.
fan-zp
Member

Привет, а каким кабеле монитор подключен?
и еще в CMD введите команду powercfg -devicequery wake_armed
там видика нет случайно?
Striker
Member

fan-zp
Мій монітор, комплектним кабелем DP, в характеристиках пишуть DisplayPort 1.4.
https://telemart.ua/ua/products/asus-27 ... 170-black/
Вводив цю команду пару днів тому, там тільки клави, миша і ще щось, відео не було. Я навіть намагався по черзі виймати клаву і мишу, потім блокував їх в налаштуваннях електроживлення в панелі управління. Ще видьоргував кабель монітора при виключенні.
0kie: 07.05.2025 00:04идеале - надо бы и Винду с нуля поставить.
Не дуже розумію причому тут вінда, на інших відеокартах все ок, ще я як раз оновив він10 на 11 через оновлення. Проблема була як на 10, так і на 11 тепер.
Sanьka
Member

Все таки б теж рекомендував встановити саме чисту вінду. Без старих хвостів від попередньої версії і старих дров.
bes
Member

Тю та хочешь сдать - сдай ее. А то пройдет 14 дней будет сложней. Заодно расскажешь как получилось.
jekinis
Member

Wake-on-LAN подивіться в налаштуваннях мережі та биос ,колись схоже було.
Striker
Member

jekinis: 07.05.2025 08:50Wake-on-LAN подивіться в налаштуваннях мережі та биос ,колись схоже було.
Якби це впливало, то і на іншій відеокарті так би глючило.
Sanьka: 07.05.2025 08:48Все таки б теж рекомендував встановити саме чисту вінду.
В мене комп включає не Віндовс, а щось апаратне. А так як мінялась тільки відеокарта, то значит вона і є причина.
Shpoker
Member

Striker
попробуй биос перешить поверх даже ту-же самую версию уже с видяхой, из под самого биоса. мне помогало при таких симптомах, когда руки уже опускались. и да, фастбут отключи потом, оно с видяхами амд криво работает
Reshacker
Member

powercfg -devicequery wake_armed що пише?
Striker
Member

Reshacker
Клавиатура HID
Клавиатура HID (002)
Клавиатура HID (004)
Клавиатура HID (009)
HID-совместимая мышь
Realtek Gaming GbE Family Controller
Shpoker: 07.05.2025 11:11попробуй биос перешить поверх даже ту-же самую версию уже с видяхой, из под самого биоса. мне помогало при таких симптомах, когда руки уже опускались. и да, фастбут отключи потом, оно с видяхами амд криво работает
Прошив до останньої версії (кінець 2023), толку ніякого.

Цей Радеон якийсь проклятий. В мене навіть Asus DisplayWidget Center перестав нормально працювати.
Reshacker
Member

Спробуй для кожного пристрою в що в списку після команди диспетчер пристроїв/управління електроживленням - убираємо галочку, що дозволяє будити комп'ютер.Також спробуй : панель керування/Електроживлення - відкрий налаштування збалансованої схеми там на додаткові параметри і розділ - Сон
У таймерах пробудження вибери параметр "Вимкнути". Це всетаки схоже на софтову проблему тому що в списку після команди (powercfg -devicequery wake_armed) крім клавіатури миші і lan інколи буває і відеокарта,я б переставив для повного впевнення ОС з нуля.
....до речі що пише в Event Viewer?
Shpoker
Member

Striker: 07.05.2025 21:25Цей Радеон якийсь проклятий
Ну, индивидуальная несовместимость бывает, мне жаль. А реально, если с бутявой флешки бутнуться и софтово красиво выключить - отрубится? Если да, тогда действительно венду поколупать на пробуждение
Striker
Member

Reshacker: 07.05.2025 21:33Спробуй для кожного пристрою в що в списку після команди диспетчер пристроїв/управління електроживленням - убираємо галочку, що дозволяє будити комп'ютер.Також спробуй : панель керування/Електроживлення - відкрий налаштування збалансованої схеми там на додаткові параметри і розділ - Сон
У таймерах пробудження вибери параметр "Вимкнути".
Я це вже не один раз пробував.
PS C:\Users\Admin> powercfg -devicequery wake_armed
НЕТ
Все вимкнено, але нічого не міняється.
Последний раз редактировалось Striker 07.05.2025 21:54, всего редактировалось 1 раз.
Ответить