А мені тут розповідали шо нема ніякої ші-істерії, прийшло нове майбутнє, а я не шарюТобто багато графічних процесорів простоюють, і компанії змушені продавати невикористовувані активи, щоб гасити банківські кредити, раніше взяті на купівлю дорогого обладнання.
Новости
Последние статьи и обзоры
Китайські ЦОД відновлюють і продають свої GeForce RTX 4090D за ціною до $5500
-
Scoffer
Member
Пропоную обговорити Китайські ЦОД відновлюють і продають свої GeForce RTX 4090D за ціною до $5500

-
leif
Member
Пропоную обговорити Китайські ЦОД відновлюють і продають свої GeForce RTX 4090D за ціною до $5500
і все таки, на яких ПЦБ було зроблено 48гб версії 4090, враховуючи потрібну кількість чіпів і їхній обсяг? була інфа що на пцб від 3090ті, але посадити туди гпу від відеокарти наступного покоління це ж капець яка нетривіальна задача. хтось бачив якісні фотки таких карт?
Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
ті, хто дійсно робить щось серйозне с ШІ маюсь своє залізо і значно потужніше залізо, а не арендують якусь підливу типу франкен 4090д в хмарі 
Відправлено через 1 хвилину 49 секунд:
на тлі все більшої кількості більш спеціалізованого заліза у кількох контор сумнівний бізнес не злетів і вони зливають найбільш незрозуміле і неліквідне залізо = СЕНСАЦІЯ!!! ШІ БУЛЬБАШКА ЛОПНУЛА!!!
логіка
і все таки, на яких ПЦБ було зроблено 48гб версії 4090, враховуючи потрібну кількість чіпів і їхній обсяг? була інфа що на пцб від 3090ті, але посадити туди гпу від відеокарти наступного покоління це ж капець яка нетривіальна задача. хтось бачив якісні фотки таких карт?
Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
оце ти знайшов по чому робити висновкиScoffer: ↑ 24.04.2025 11:03А мені тут розповідали шо нема ніякої ші-істерії, прийшло нове майбутнє, а я не шарю
Відправлено через 1 хвилину 49 секунд:
на тлі все більшої кількості більш спеціалізованого заліза у кількох контор сумнівний бізнес не злетів і вони зливають найбільш незрозуміле і неліквідне залізо = СЕНСАЦІЯ!!! ШІ БУЛЬБАШКА ЛОПНУЛА!!!
логіка
-
Denvys5
Member
Quadro RTX 6000 Adaleif: ↑ 24.04.2025 11:09на яких ПЦБ було зроблено 48гб версії 4090
Суто теоретично, прямо в жупана замовили плати "під ремонт"
Або замовили під себе локально, в якого-небудь вендора
-
Scoffer
Member
Новина 23го року "OpenAI збирається побудувати датацентр з мільйоном прискорювачів"leif: ↑ 24.04.2025 11:09ті, хто дійсно робить щось серйозне с ШІ маюсь своє залізо і значно потужніше залізо
Новина почавтку 25го року "OpenAI збирається побудувати датацентр з 65k прискорювачів"
- ми отуто: у OpenAI близько 20к прискорювачів
Новина 27го року "OpenAI ніхто не купляє токени по 75/150 баксів для чат жпт4.5 проти 2.5/10 для чат жпт4, і компанія вимушена розпродавати залишки прискорювачів"
Насправді головний пожирач прискорювачів це саме хмарні провайдери, перепродавці лопат для пересічного людя. І от тут зненацька виявилось що пересічному людю не так вже й треба оті ваші лопати ші.
-
Alligator
Member
Та чесно кажучи для файлопомийок, серверів баз даних, бухгалтерского ПЗ, відеонагляду й т.д. й т.п. використовується багато ЦОД і жодної відеокартиScoffer: ↑ 24.04.2025 12:39Насправді головний пожирач прискорювачів це саме хмарні провайдери, перепродавці лопат для пересічного людя. І от тут зненацька виявилось що пересічному людю не так вже й треба оті ваші лопати ші.
-
leif
Member
ой, а то хтось з цим сперечавсяScoffer: ↑ 24.04.2025 12:39І от тут зненацька виявилось що пересічному людю не так вже й треба оті ваші лопати ші.
це більш реалістично, але теж є питання.Denvys5: ↑ 24.04.2025 12:05Quadro RTX 6000 Ada
ремонт чого? всієї плати? шо, так нині ремонтують такі штуки?Denvys5: ↑ 24.04.2025 12:05Суто теоретично, прямо в жупана замовили плати "під ремонт"
не впевнений, що це можно прям так просто зробити і що ціна сподобається, але в принципі можливо, мабуть.Denvys5: ↑ 24.04.2025 12:05Або замовили під себе локально, в якого-небудь вендора
Последний раз редактировалось leif 24.04.2025 12:54, всего редактировалось 1 раз.
-
Scoffer
Member
Alligator
Саме так, але leif вище впевнений що вони там конче необхідні
Саме так, але leif вище впевнений що вони там конче необхідні
-
leif
Member
може почнеш читати очима а не тим місцем на якому сидиш?Scoffer: ↑ 24.04.2025 12:54Саме так, але leif вище впевнений що вони там конче необхідні
-
Scoffer
Member
Я завсім не про домашнього юзера, а про цілком собі корп сектор. Корп сектору воно треба приблизно як домашньому юзеру.leif: ↑ 24.04.2025 12:54мова йде далеко не про якогось домашнього юзера, який арендує в хмарі прискорювач
-
Alligator
Member
Була новина, що китайці зробили аналог 4090д проте він не міг масштабуватись, а ось 4090д чудово це можуть при цьому, з поміткою, що GeForce RTX заборонені для роботи в ЦОДа, типу покупайте Quadro RTX за х5 вартості. Можливо таки побороли проблему масштабування та тепер мають свій локальний продукт за копійки?leif: ↑ 24.04.2025 11:09оце ти знайшов по чому робити висновки ті, хто дійсно робить щось серйозне с ШІ маюсь своє залізо і значно потужніше залізо, а не арендують якусь підливу типу франкен 4090д в хмарі
-
leif
Member
Scoffer
Це дуже широка категорія. Де саме я писав, що "корп сектору" як такому потрібні ШІ прискорювачі без виключень і незалежно від галузі? Не було такого. Знову фантазуєш? Сам придумав — сам заперечив, ай молодець.
Це дуже широка категорія. Де саме я писав, що "корп сектору" як такому потрібні ШІ прискорювачі без виключень і незалежно від галузі? Не було такого. Знову фантазуєш? Сам придумав — сам заперечив, ай молодець.
-
Scoffer
Member
leif
Та ти наче маркетолог ні про яке путнє використання не писав. Тільки про те що дуже-дуже треба і взагалі революсьйон
Та ти наче маркетолог ні про яке путнє використання не писав. Тільки про те що дуже-дуже треба і взагалі революсьйон
-
leif
Member
Scoffer
Неуважно читав чи знову ж таки читав не тим місцем. я перелічував буквально на прикладах сфери де це буде затребувано в першу чергу і чому власне уряди найбільших економік світу в це вкладаються, та це взагалі то настільки загальновідомо, що скоро бабки під під'їздами будуть обговорювати. Звісно, я перелічив не всі не всі сфери, але загальний тренд можна було зрозуміти. Невже складно?
Краще замість цього вигадувати те чого я ніколи не писав і потужно заперечувати це
оце діло!
Неуважно читав чи знову ж таки читав не тим місцем. я перелічував буквально на прикладах сфери де це буде затребувано в першу чергу і чому власне уряди найбільших економік світу в це вкладаються, та це взагалі то настільки загальновідомо, що скоро бабки під під'їздами будуть обговорювати. Звісно, я перелічив не всі не всі сфери, але загальний тренд можна було зрозуміти. Невже складно?
Краще замість цього вигадувати те чого я ніколи не писав і потужно заперечувати це
-
diplo
Member
А для чего они планировали их использовать?Однак у разі обчислювальних потужностей для ШІ цей коефіцієнт залишається нижче 20%.
Чтобы дети генерировали видосы с приклеенными лицами знаменитостей?
Для чего вообще нужен этот ИИ, чтобы миллионы им заинтересовались?
-
Denvys5
Member
Ну так, якщо правильно оформити.leif: ↑ 24.04.2025 12:54ремонт чого? всієї плати? шо, так нині ремонтують такі штуки?
"Хей, жупан. В нас тут потребує ремонту квадра 6000 ада. Так так, ті що ми ніколи не закуповували, і взагалі під санкціями. Коротше кажучи, гпу живий, а плату тре під заміну. Тищ 20 одразу оформіть нам" - І який небудь постачальник відвантажує плати-донори, адже вони санкціями не закриті.
Якщо є об'єм замовлення, то питання вирішується. Такі плати стануть по грошам рівно стільки ж, скільки коштують плати під 4090, тобто в межах 200$/штука + додаткова пам'ять. Об'єм тут у тисяч 10 буде, тобто комерційний інтерес присутній для всіх сторін.leif: ↑ 24.04.2025 12:54 що це можно прям так просто зробити і що ціна сподобається
А виробництво може організувати будь-який з вендорів квадро, на кшталт PNY (хоч і не думаю що саме вони у схемі).
На фоні тодішнього ажіотажу звучить дуже вигідно. Та і поточна ціна продажу теж натякає.
А ще як бонус до цього всього, випливає багато плат від 4090 без гпу і пам'яті, які ми зараз можемо бачити в нас на ринку
-
KimRomik
Member
нагадує часи майнінг-буму, коли теж позбавлялись від зайвих карт
-
leif
Member
цікаво цікаво, якщо так дійсно можна зробити, то цілком собі гарно виходить. з усіх версій, які мені траплялись, це однозначно найбільш реалістична. якби десь хоч раз сплило фото цих 48гб 4090, то взагалі б всі питання знято. але скільки часу вже про них говорять, а фоток так і немаєDenvys5: ↑ 24.04.2025 13:13Ну так, якщо правильно оформити.
"Хей, жупан. В нас тут потребує ремонту квадра 6000 ада. Так так, ті що ми ніколи не закуповували, і взагалі під санкціями. Коротше кажучи, гпу живий, а плату тре під заміну. Тищ 20 одразу оформіть нам" - І який небудь постачальник відвантажує плати-донори, адже вони санкціями не закриті.
-
Alligator
Member
Фоток нема? Нащо вам той ШІ, якщо гугл видає посилання на блогерів та пропозиції на ебей за 3к баксів?leif: ↑ 24.04.2025 13:21цікаво цікаво, якщо так дійсно можна зробити, то цілком собі гарно виходить. з усіх версій, які мені траплялись, це однозначно найбільш реалістична. якби десь хоч раз сплило фото цих 48гб 4090, то взагалі б всі питання знято. але скільки часу вже про них говорять, а фоток так і немаєDenvys5: ↑ 24.04.2025 13:13Ну так, якщо правильно оформити.
"Хей, жупан. В нас тут потребує ремонту квадра 6000 ада. Так так, ті що ми ніколи не закуповували, і взагалі під санкціями. Коротше кажучи, гпу живий, а плату тре під заміну. Тищ 20 одразу оформіть нам" - І який небудь постачальник відвантажує плати-донори, адже вони санкціями не закриті.![]()
- спойлер

-
leif
Member
о, дякую. ну я ж не буду слідкувати кожен тиждень) це зовсім нещодавно з'явились, місяці два тому ще не було, я шукав.Alligator: ↑ 24.04.2025 13:26Фоток нема? Нащо вам той ШІ, якщо гугл видає посилання на блогерів та пропозиції на ебей за 3к баксів?
Відправлено через 15 хвилин 37 секунд:
так, виглядає, що це 4 тижні тому на кацапському каналі і з'явилось, а до цього не було і ніхто не бачив тих пцб, хоча про карту говорили давно
-
Alligator
Member
Тут двояко. На даний час бачу тенденцію:Scoffer: ↑ 24.04.2025 12:56Я завсім не про домашнього юзера, а про цілком собі корп сектор. Корп сектору воно треба приблизно як домашньому юзеру.
ШІ це корисно:
Наприклад у галузях де потрібні великі пропускні можливості, наприклад як вивчення космосу чи перебір мільярдів варіантів в медичних лабораторіях ШІ дійсно окрім перебору ще робить аналіз видаючи "цікаві" результати на подальший розгляд, що кардинально прискорює дослідження.
ШІ це зайві витрати з роздуттям штатів та обладнання:
Якраз госсектор та й багато часників настроювали відділи для роботи з ШІ поробивши 100500 бумажок відповідальних й т.д. і тепер замість створення презентації-доповіді секретарем відділу за час між ранковою кавою та нарадою презентацію генерує ШІ, на підтримку якого виділено цілий відділ і обладнання на сотні тисяч баксів, а якщо вам буде потрібно дві презентації то треба масштабувати відділ до наступної ланки та побудувати другу серверну.
ШІ це мало бути корисно, але відмінно від попереднього варіанта не зробили відповідний штат, а поклали обов'язки на інших.
Наприклад військовий сектор, військові дають команду - ШІ її виконує, команди думати не було, а по іншому ШІ не віє, на виході як мінімум дві цікаві історії є:
1. Ші який керує в симуляторі бойовою технікою отримував бали за пошук та знищення ворога та знищив свій командний центр бо люди забороняли атакувати ворога і він недотримував бали, коли взявшись за голови заборонили вбивати союзних людей то ШІ знищив станції передавання команд, щоб йому не забороняли набирати бали.
2. ШІ навчили на фотках знаходити танки, для аналізу було надано сотні фотографій з танками поміткою які з фото з танками - ШІ для себе зробив алгоритм які фотки потрібно шукати. Потім Ші дали наступні фотки без помітки де є танки і він відпрацював на 100%, потім вирішили перевірити в реальності і нічого не вдалось бо якийсь геній дав фотки з танками коли погода була пасмурна, йшли дощі й подібне, а на фотках без танків було сонце і ШІ тупо розділив всі фотки по погоді