звичайно. люди ЦП в сокет поставити не моожуть щоб не зламати, який rebar який БІОСpowerpizza: ↑ 10.04.2025 20:42 Кстати на олх друг купил у жертвы с райзен 1600 де нет ребара карту за 11500 на днях,сегодня видел на олх за 9500 "типа остались лишние с проекта" так понимаю реально есть люди которые покупают карту и даже не могут почитать что ей обязательно нужен ребар и для енергоефективности asmp
Новости
Последние статьи и обзоры
Відеокарти Acer Nitro Arc B570/B580 OC офіційно виходять на український ринок
-
Hotspur
Member
-
Georgin
Member
VolandInferno
Ні, Ви не праві щодо ASPM.
Ось навіть частина з огляду на techpowerup, якраз ця проблема:
What is problematic though is the high power consumption in idle and non-gaming states. We measured 34 W, which is simply too much for any graphics card in 2024. Competing products do much better here: RTX 4060: 14 W, RX 7600 XT: 4 W, RX 7600: 2 W (!) What's really disappointing for me is that Intel knew about this since Arc A-Series was launched in late 2022, and they didn't bother fixing it. VRAM is still running at full speed, no matter if the card is sitting idle or fully loaded—competitors had low-clocked idle states since forever. Intel's official answer is to enable ASPM power management, which is default off on virtually all desktop systems, so users are required to go into their BIOS and change a setting that they might have never heard of.
На профільних форумах і у ютубі та ж сама інформація - за замовчанням ця опція на матплатах для стаціонарних ПК відключена.
What is problematic though is the high power consumption in idle and non-gaming states. We measured 34 W, which is simply too much for any graphics card in 2024. Competing products do much better here: RTX 4060: 14 W, RX 7600 XT: 4 W, RX 7600: 2 W (!) What's really disappointing for me is that Intel knew about this since Arc A-Series was launched in late 2022, and they didn't bother fixing it. VRAM is still running at full speed, no matter if the card is sitting idle or fully loaded—competitors had low-clocked idle states since forever. Intel's official answer is to enable ASPM power management, which is default off on virtually all desktop systems, so users are required to go into their BIOS and change a setting that they might have never heard of.
На профільних форумах і у ютубі та ж сама інформація - за замовчанням ця опція на матплатах для стаціонарних ПК відключена.
-
VolandInferno
Member
Georgin
Ні, я правий.
Ви не уважно прочитали мій пост:)
Я вже мовчу, що є Native ASPM, та CPU PCIE ASPM. Як ви вважаєте, про який кажуть в огляді? І хто кого з них двох "перепушить" іншого? ASPM працює завжди і контролює стани шини. Я тільки можу зробити припущення, що так званий вказаний вами "Disabled" - це вимкнений саме Native ASPM(тобто ASPM працює в режимі BIOS Controlled), який напряму бріджується в операційну систему.
Я з цими ASPM свого часу нормально гівна поїв, коли експериментував з його налаштуваннями та впливом на продуктивність.
Ні, я правий.
Ви не уважно прочитали мій пост:)
Я вже мовчу, що є Native ASPM, та CPU PCIE ASPM. Як ви вважаєте, про який кажуть в огляді? І хто кого з них двох "перепушить" іншого? ASPM працює завжди і контролює стани шини. Я тільки можу зробити припущення, що так званий вказаний вами "Disabled" - це вимкнений саме Native ASPM(тобто ASPM працює в режимі BIOS Controlled), який напряму бріджується в операційну систему.
Я з цими ASPM свого часу нормально гівна поїв, коли експериментував з його налаштуваннями та впливом на продуктивність.
Последний раз редактировалось VolandInferno 10.04.2025 22:05, всего редактировалось 3 раза.
-
bigmonstr666
Member
Заліз на реддіт, так АРК гарно показує себе з програмою да Вінчі, але з прем'єр про немає ніякої сумісності. Мабуть арки гарний вибір для мідл сегменту хто працює з відео, але там і конкуренція буде не 5080 а 3060/3070 ( По коментарям з реддіту). Ну погодьтесь, випускати карти для невеликого сегменту ринку ( я впевнений, що більшість в монтажці працює з адобе та файнал кат) така собі перспектива...Volodya811: ↑ 10.04.2025 19:29Знову перевірив. Якщо обидва монітори виставлені у 60 Гц, синхронізація відключена - 37 Вт. Ставити назад 240 Гц на монітор не буду. Зараз з драйверами Нвідіа проблеми при роботі з двома і більше високогерцовими моніторами. Чорний екран зловити бажання не маю.kairo: ↑ 10.04.2025 17:36
В мене 4090 споживає 25 Вт в режимі 4К 144 Гц, як у вас може 2070С 60 Вт в простої споживати?
Відправлено через 16 хвилин 12 секунд:
- спойлер
- Untitled.jpg
Карти Інтел добре себе зарекомендували для робочих завдань (фото, відео). Медіа-кодек Інтела гарно підтримується ПЗ, тим більше, він тут подвійний, як у 5080 (у 5070 - і нижче лише один кодер відео). Якщо людині треба для роботи з відео, то очевидно, що краще заплатити 15 тис., а не 60+ тис. грн. На виході результат буде подібний. АМД в цьому плані - не варіант. Медіакодек в нових картах вони підтягнули, але на статичних сценах він "милить", підтримка в робочих програмах гірша, ніж у Інтела та Нвідіа.bigmonstr666: ↑ 10.04.2025 17:49 просто не розумію хто цільова аудиторія відюх від інтел.![]()
і як бачу і ціни на них не копійочні, тому якось дивно взагалі їх бачити на нашому ринку![]()
Можна ще погратися з ШІ. Інтел розробила деякі проєкти. Ігри також можна грати. Хоча, ігроманам, можливо, краще купити Нвідіа та АМД, якщо вони грають багато старих ігор.
Про ігри взагалі мовчу, мабуть дійсно для ігор їх куплять Інтеловськи інтузіасти, але який це відсоток ринку?
-
kairo
Member
Можна почати з того, що ASPM power management не просто так вимкнений на усіх системах. У вашому ж уривку із огляду автори techpowerupне не можуть зрозуміти, чому Інтел не хоче реалізувати те, що працює в інших виробників since forever.Georgin: ↑ 10.04.2025 21:49 VolandInferno
Последний раз редактировалось kairo 10.04.2025 22:14, всего редактировалось 1 раз.
-
Georgin
Member
VolandInferno
І скільки у Вас опцій у BIOS, які контролюють ASPM і відповідно підписані?
Ми говоримо саме про опцію Native ASPM у BIOS (зазвичай вона так і підписана). Вона там одна єдина, ніяких інших немає і є простий факт - вона відключена за замовчанням.
Вона відключена - карта жере 35 ватт, вона увімкнена - карта сідає на дієту
Все, що є у ОС - абсолютно немає значення для вирішення цієї проблеми без увімкнення цієї опції у BIOS.
І скільки у Вас опцій у BIOS, які контролюють ASPM і відповідно підписані?
Ми говоримо саме про опцію Native ASPM у BIOS (зазвичай вона так і підписана). Вона там одна єдина, ніяких інших немає і є простий факт - вона відключена за замовчанням.
Вона відключена - карта жере 35 ватт, вона увімкнена - карта сідає на дієту
Все, що є у ОС - абсолютно немає значення для вирішення цієї проблеми без увімкнення цієї опції у BIOS.
-
VolandInferno
Member
Georgin
Відправлено через 52 секунди:
Ввімкнення Native ASPM - це передача регуляції стану шини безпосередньо самій операційній системі. Так зване бріджування. Сам механізм працює завжди. Він не може не працювати, бай дефолт.
Відправлено через 2 хвилини 30 секунд:
І якраз таки BIOS Controlled ASPM працює набагато надійніше.
Ось тут є всі відповіді.
Відправлено через 52 секунди:
Georgin: ↑ 10.04.2025 22:10Все, що є у ОС - абсолютно немає значення для вирішення цієї проблеми без увімкнення цієї опції у BIOS.
Ввімкнення Native ASPM - це передача регуляції стану шини безпосередньо самій операційній системі. Так зване бріджування. Сам механізм працює завжди. Він не може не працювати, бай дефолт.
Відправлено через 2 хвилини 30 секунд:
Як мінімум дві, які я вказав вище. Регулювання через операційну систему - це костиль. Native ASPM - це костиль. Причому кривий костиль.Georgin: ↑ 10.04.2025 22:10І скільки у Вас опцій у BIOS, які контролюють ASPM і відповідно підписані?
-
powerpizza
Member
Карта в 90% игр обходит 4060 и по производительности между 4060 и 4060ти,огромный + 12гб врам ,пока только last of us2 реально плохо работает,даже джонса давно пофиксили разрабы добавили нативный xess и карта также с солидным приростом обходит 4060,не знаю в чем тут ентузиазм ,карта без всяких генераций и прочего хлама способна в 2к запускать любую игру на средне высоких с фпс 60+,чем та же 4060 не может похвалиться, ибо 8гб уж тем более для 2к малоbigmonstr666: ↑ 10.04.2025 22:03Заліз на реддіт, так АРК гарно показує себе з програмою да Вінчі, але з прем'єр про немає ніякої сумісності. Мабуть арки гарний вибір для мідл сегменту хто працює з відео, але там і конкуренція буде не 5080 а 3060/3070 ( По коментарям з реддіту). Ну погодьтесь, випускати карти для невеликого сегменту ринку ( я впевнений, що більшість в монтажці працює з адобе та файнал кат) така собі перспектива...Volodya811: ↑ 10.04.2025 19:29
Знову перевірив. Якщо обидва монітори виставлені у 60 Гц, синхронізація відключена - 37 Вт. Ставити назад 240 Гц на монітор не буду. Зараз з драйверами Нвідіа проблеми при роботі з двома і більше високогерцовими моніторами. Чорний екран зловити бажання не маю.
Відправлено через 16 хвилин 12 секунд:
- спойлер
- Untitled.jpg
Карти Інтел добре себе зарекомендували для робочих завдань (фото, відео). Медіа-кодек Інтела гарно підтримується ПЗ, тим більше, він тут подвійний, як у 5080 (у 5070 - і нижче лише один кодер відео). Якщо людині треба для роботи з відео, то очевидно, що краще заплатити 15 тис., а не 60+ тис. грн. На виході результат буде подібний. АМД в цьому плані - не варіант. Медіакодек в нових картах вони підтягнули, але на статичних сценах він "милить", підтримка в робочих програмах гірша, ніж у Інтела та Нвідіа.
Можна ще погратися з ШІ. Інтел розробила деякі проєкти. Ігри також можна грати. Хоча, ігроманам, можливо, краще купити Нвідіа та АМД, якщо вони грають багато старих ігор.
Про ігри взагалі мовчу, мабуть дійсно для ігор їх куплять Інтеловськи інтузіасти, але який це відсоток ринку?
Відправлено через 7 хвилин 55 секунд:
Интел карты тому пример,без включения в биос ,они реально жрут много,до 45 Вт на рабочем столе ,после включения как рукой снимаетVolandInferno: ↑ 10.04.2025 22:15 GeorginОсь тут є всі відповіді.
Відправлено через 52 секунди:Georgin: ↑ 10.04.2025 22:10Все, що є у ОС - абсолютно немає значення для вирішення цієї проблеми без увімкнення цієї опції у BIOS.![]()
Відправлено через 2 хвилини 30 секунд:Як мінімум дві, які я вказав вище. Регулювання через операційну систему - це костиль. Native ASPM - це костиль. Причому кривий костиль.Georgin: ↑ 10.04.2025 22:10І скільки у Вас опцій у BIOS, які контролюють ASPM і відповідно підписані?
-
kairo
Member
powerpizza
За 11-13к це хороша альтернатива, але не за 15600. Так, карта має свої переваги: 12ГБ ВРАМ, на 6% швидша за 4060, але вона й має свої недоліки: CPU Overhead, необхідність ReBAR, туманні перспективи підтримки, якщо Інтел втратить інтерес до дискретних карт та погана ліквідність на вторинному ринку. Ця карта банально не повинна вартувати дорожче за 4060, яка вже виходить на пенсію.
За 11-13к це хороша альтернатива, але не за 15600. Так, карта має свої переваги: 12ГБ ВРАМ, на 6% швидша за 4060, але вона й має свої недоліки: CPU Overhead, необхідність ReBAR, туманні перспективи підтримки, якщо Інтел втратить інтерес до дискретних карт та погана ліквідність на вторинному ринку. Ця карта банально не повинна вартувати дорожче за 4060, яка вже виходить на пенсію.
-
powerpizza
Member
Я взял за 15400 ибо хотел топ и мне 1000 была не принципиальна,карта сейчас на рынке от 14 до 14.7 в зависимости от вендора, по поводу перспектив я бы сказал 4060 загнется быстрее,ибо она уже на пенсии,как-бы линейка А вышла давно,и её по прежнему поддерживают и выходят новые дровишки регулярно ,а и кстати rebar ещё нвидий 3ххх рекомендовано включать самой нвидия,с цп проблем не замечал,может моего i5 12600 достаточноkairo: ↑ 10.04.2025 22:35 powerpizza
-
Volodya811
Member
Апаратне прискорення таймлайну у Адоб Прем'єр Про багато років було лише Інтелівською "фішкою". Інтел роками направляла своїх програмістів в Адоб. І тому, у 2019 році для Адоб Прем'єр Про було краще брати і9 9900К з вбудованим відео, ніж 16-ти ядерний Зен2. Зрозумійте правильно, немає великого значення час рендерингу проєкту, має значення те, що коли ти створюєш проєкт, щоб у тебе не було лагів і дропів. Адже, час створення проєкту значно більший, ніж фінальний рендеринг. Сидіти, щоб у тебе ноги викручувало, коли все фрізить - це таке собі задоволення.bigmonstr666: ↑ 10.04.2025 22:03
Заліз на реддіт, так АРК гарно показує себе з програмою да Вінчі, але з прем'єр про немає ніякої сумісності. Мабуть арки гарний вибір для мідл сегменту хто працює з відео, але там і конкуренція буде не 5080 а 3060/3070 ( По коментарям з реддіту). Ну погодьтесь, випускати карти для невеликого сегменту ринку ( я впевнений, що більшість в монтажці працює з адобе та файнал кат) така собі перспектива...
Я з 2019 року не працюю в Адоб Прем'єр Про. Як там зараз не дуже слідкую за ситуацією. Але знаю, що Адоб додав апаратне прискорення таймлайну для відеокарт Нвідіа та АМД. Тому, можливі певні зміни. Користувачі Реддіта можуть нити і на швидкість роботи плагінів (ефектів), але це інша історія. На будь якому процесорі Інтел, навіть з вбудованим відео можна працювати. І взагалі не витрачати кошти на відеокарту дискретну.
П.С. Якщо із вбудованим відео від Інтела в Прем'єр Про все добре, то що вже говорити про дискретки.
-
russell-ander
Member
6800 XT споживає 5 Вт в простої на 144 Гц, про яку енергоефективність в 57-58 ви говорите? це жестьVolodya811: ↑ 10.04.2025 17:30Моя 2060 Супер, яка в тестах оглядачів дуже енергоефективна, споживає в простої 57-58 Вт. Сумніваюся в рекордах енергоефективності 4060, якщо до неї підключити два монітори. Більшість оглядачів - це просто блогери. Вони ні в ігри не грають, ні робочі завдання не виконують. Тому, їх огляди треба дивитися через пальці.Young: ↑ 10.04.2025 16:42 B580 споживає в простої 40Вт,як весь системник з 4060
https://ibb.co/sdhkcw1j
Последний раз редактировалось russell-ander 11.04.2025 02:37, всего редактировалось 2 раза.
-
daesz
Member
Volodya811: ↑ 10.04.2025 17:30Моя 2060 Супер, яка в тестах оглядачів дуже енергоефективна, споживає в простої 57-58 Вт. Сумніваюся в рекордах енергоефективності 4060, якщо до неї підключити два монітори. Більшість оглядачів - це просто блогери. Вони ні в ігри не грають, ні робочі завдання не виконують. Тому, їх огляди треба дивитися через пальці.Young: ↑ 10.04.2025 16:42 B580 споживає в простої 40Вт,як весь системник з 4060
- спойлер

-
Hotty
Member
Тільки всі забули, що для інтел відеокарт потрібен 9800X3D
- спойлер
-
Donate
Member
Скоріш за все непотрібні і тести криві
Було би дуже гарно якщо б тестери викладали трейси поруч з роликом
-
Grava
Member
Це відео якраз і вийшло після звинувачень у "кривих тестах"Donate: ↑ 11.04.2025 09:49Скоріш за все непотрібні і тести криві
-
Donate
Member
Нам невідомі всі параметри взагалі.Grava: ↑ 11.04.2025 09:59Це відео якраз і вийшло після звинувачень у "кривих тестах"Donate: ↑ 11.04.2025 09:49Скоріш за все непотрібні і тести криві![]()
Як раз відоси у "Pro Hi Tech" та "Мой компьютер" виглядають більш чисто так як там є моніторинг.
Якщо моніторингу немає можна зробити все що завгодно, наприклад просто десь помилитися в налаштуваннях і воно там вилізло.
Якщо проблема є вона повинна легко повторюватися
Added in 13 minutes 49 seconds:
Невідоме навантаження на ГП...
Ось відкриваємо про хай теч...
- спойлер

- спойлер

-
powerpizza
Member
не знаю конечно,но как по мне минимум очень странно наблюдать владельцев цп райзен с картами интелаDonate: ↑ 11.04.2025 11:33Нам невідомі всі параметри взагалі.
Як раз відоси у "Pro Hi Tech" та "Мой компьютер" виглядають більш чисто так як там є моніторинг.
Якщо моніторингу немає можна зробити все що завгодно, наприклад просто десь помилитися в налаштуваннях і воно там вилізло.
Ось відкриваємо про хай теч...Ось відкриваємо HA
- спойлер
МОЖЛИВО, якісь параметри ОС чи системи значно впливають на продуктивність наприклад...
- спойлер
куча обзоров с 12400 12700 13700 вобще проблем нет никаких, все негативные обзоры и коменты почему-то протестированы на райзен
-
Donate
Member
Це все гадання на кавовій гущі. Блогерам як і журна*****м потрібні новини кожні 30 хвилин.powerpizza: ↑ 11.04.2025 11:47не знаю конечно,но как по мне минимум очень странно наблюдать владельцев цп райзен с картами интелаDonate: ↑ 11.04.2025 11:33
Нам невідомі всі параметри взагалі.
Ось відкриваємо про хай теч...Ось відкриваємо HA
- спойлер
МОЖЛИВО, якісь параметри ОС чи системи значно впливають на продуктивність наприклад...
- спойлер
куча обзоров с 12400 12700 13700 вобще проблем нет никаких, все негативные обзоры и коменты почему-то протестированы на райзен
Перевіряти кожен вкид це дні або взагалі неділі роботи, а за той час вони надрукують ще 20 новин, можуть ще вилізти сказати що ваші тести не тести і все такє...
-
Геральт
Active Member
Donate
Кажуть же ж "тестувати там, де є багато NPC", тобто там, де проц ботлнечить, а не в чистому полі. В сапері воно також не вилізе
Кажуть же ж "тестувати там, де є багато NPC", тобто там, де проц ботлнечить, а не в чистому полі. В сапері воно також не вилізе