Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

alumem
Такаж як у вас щойно глянув tpv-tpm270wf1. Це погана матриця?
alumem
Member

Shultz
Не понятно, очень мало инфы, точнее ее вообще нет :-/.
Свегер
Member

Як на мене, вам зовсім не потрібно особливо приділяти увагу, яка конкретно матриця стоїть в моніторі. Головне - це, як вона налаштована і як працює (відображає зображення) і щоб браку не було.
Якщо в моніторі матриця і сам монітор криво налаштовані, то - до "одного місця", такий монітор і яка там матриця, вам буде всеодно.
Якщо, монітори на однакових матрицях - це зовсім не значить, що це один і той же монітор і потрібно купувати той, який дешевше коштує! Це зовсім різні монітори, що по різному налаштовані, мають різну якість комплектуючих, що працюють і відображають по різному.
Ціни, звісно можуть відрізнятися в рази.
Наприклад, все той же Dell G2724D, на оглядах він на якійсь AUO матриці, а в нас продається на TPV, але це зовсім не значить, що це поганий монітор.
Працівники сайту RTINGS, наприклад із Канади, тому, огляди вони роблять з моніторів, які продаються в основному на їхньому ринку. На нашому ринку, такий же самий монітор може продаватися з іншою матрицею, бо він для нашого ринку.
alumem
Member

Свегер
Это лично мои ожидания и разочарования в реальности
По факту из за засветов меняю, было б все идеально я бы и не думал(наверное)
Да и ты ж смотришь обзоры которые сделаны на одной матрицы и примерно понимание есть что ты получаешь.
А в этом случае? Мне ж никто не дает гарантии что он такой же по охвату и быстроте.
Так шо с одной стороны я согласен с вами а с другой нет)
byaka
Member

Свегер: 10.04.2025 19:38 Як на мене, вам зовсім не потрібно особливо приділяти увагу, яка конкретно матриця стоїть в моніторі. Головне - це, як вона налаштована і як працює (відображає зображення) і щоб браку не було.
Якщо в моніторі матриця і сам монітор криво налаштовані, то - до "одного місця", такий монітор і яка там матриця, вам буде всеодно.
Якщо, монітори на однакових матрицях - це зовсім не значить, що це один і той же монітор і потрібно купувати той, який дешевше коштує! Це зовсім різні монітори, що по різному налаштовані, мають різну якість комплектуючих, що працюють і відображають по різному.
Ціни, звісно можуть відрізнятися в рази.
Наприклад, все той же Dell G2724D, на оглядах він на якійсь AUO матриці, а в нас продається на TPV, але це зовсім не значить, що це поганий монітор.
Працівники сайту RTINGS, наприклад із Канади, тому, огляди вони роблять з моніторів, які продаються в основному на їхньому ринку. На нашому ринку, такий же самий монітор може продаватися з іншою матрицею, бо він для нашого ринку.
Декому з матрицею в Dell G2724D так "пощастило" що iз заявлених 400кандел хлопчина отримав лише 250 :up:
Ось вам i рiзниця,так само могла попастися матриця i з iншими недолiками наприкалад по контрасту.
Свегер
Member

alumem
Знаю, що для ігор всі звикли купувати IPS монітори і навіть по рівню контрастності, вони вже непогано підтягнули, але також і сучасні VA монітори, більш-менш додали в плані швидкості. Можливо вам варто спробувати розглянути VA моделі. Глоу і засвічення на VA менш виражені, тай який не який HDR можна спробувати.
Із недорогих, ось такий, як на мене варіант можна розглянути:
https://ua.gecid.com/disply/asus_tuf_gaming_vg27wq3b/
https://ek.ua/ua/ASUS-TUF-GAMING-VG27WQ3B.htm
Можливо, ще є цікаві варіанти на VA матрицях, треба шукати.
byaka
byaka: 10.04.2025 20:24 Декому з матрицею в Dell G2724D так "пощастило" що iз заявлених 400кандел хлопчина отримав лише 250 :up:
Ось вам i рiзниця,так само могла попастися матриця i з iншими недолiками наприкалад по контрасту.
Дуже цікаво дізнатися, а в яких таких умовах потрібно/можна використовувати яскравість, навіть більше ніж навіть 150-200кд/м²?
byaka
Member

Свегер: 10.04.2025 22:04 byaka
byaka: 10.04.2025 20:24 Декому з матрицею в Dell G2724D так "пощастило" що iз заявлених 400кандел хлопчина отримав лише 250 :up:
Дуже цікаво дізнатися, а в яких таких умовах потрібно/можна використовувати яскравість, навіть більше ніж навіть 150-200кд/м²?
Питання не в тому кому це треба,а в тому що виробник дурить своїх клиентiв.Яскравiсть 400 кандел це частина вимог при вкористанi в iграх стандарту HDR400 -це як приклад кому це треба.
Свегер
Member

byaka
Згоден! Якщо на офіційному сайті заявлена яскравість 400кд/м², а замірах 250кд/м² - це звісно похибка пристойна і не відповідає нормам відхилення. Але для нормального відображення в HDR, потрібна не тільки яскравість, а й висока контрастність. Тому, до сих пір, звичайний ігровий IPS монітор з (W-LED) підсвічуванням не годиться для використання в HDR. IPS з (LD) підсвічуванням, вже може добре відображати HDR, але тільки, якщо буде достатнья кількість зон підсвічування.
byaka
Member

Свегер: 10.04.2025 23:11 byaka
Згоден! Якщо на офіційному сайті заявлена яскравість 400кд/м², а замірах 250кд/м² - це звісно похибка пристойна і не відповідає нормам відхилення. Але для нормального відображення в HDR, потрібна не тільки яскравість, а й висока контрастність. Тому, до сих пір, звичайний ігровий IPS монітор з (W-LED) підсвічуванням не годиться для використання в HDR. IPS з (LD) підсвічуванням, вже може добре відображати HDR, але тільки, якщо буде достатнья кількість зон підсвічування.
Поки ви тут розповідаєте про правельний HDR на минулi сторiнцi власник r27qe писав що HDR на його монiторi це щось неймовiрне.Не думаю що вiн би писав те саме якощо було 250кандел i картинка була блiдою, а такi монiтори менi траплялися.Так що iнколи достатньо тiльки яскравостi та непоганого контрасту, а далi монiтор накине кольорiв i эффект вау майже гарантовано.
Последний раз редактировалось byaka 10.04.2025 23:47, всего редактировалось 2 раза.
alumem
Member

Свегер
А я думал и над va моником.
Вот бы этот асус еще и ровным был.
Любопытно что они обзоры только на асусы делают.. куплено?)

Відправлено через 12 хвилин 49 секунд:
А вообще хочу минилед пробнуть.
Меня тут один комрад напугал что это худшее
что может быть.
Свегер
Member

byaka
Ось, знайшов відео, щоб ви зрозуміли, як це все виглядає:

Порівняння в HDR, звичаний IPS (W-Led) із звичайним VA.
Якщо, порівняннювати із моніторо з міні-лед (LD) підсвічуванням, або OLED, то різниця буде ще більш вражаюча
byaka
Member

Свегер: 10.04.2025 23:55 byaka

Якщо, порівняннювати із моніторо з міні-лед (LD) підсвічуванням, або OLED, то різниця буде ще більш вражаюча
Я в магазинi це все бачив,але для ти хто не знає рiзницi навiть псевдо HDR буде классный.
А тут щей монiтор вiд LG у якого жахливий контраст 800:1(у R27qe 1600-1700:1), чорний колір та жесть який глоу эффект зато матриця дуже швидка.
Свегер
Member

alumem
Звісно, що виробники платять, щоб робили огляди на їхні монітори!
І це навпаки добре!
Якщо на монітор є детальний огляд з калібруванням, то ви можете використати налаштування з огляду після калібрування, щоб застосувати на своєму моніторі, якщо у вас на моніторі буде погано налаштоване відображення відтінків кольорів. Воно звісно не може ідеально підходити, адже кожен монітор калібрується індивідуально, але іноді це дуже допомагає.
Тому, монітори на які роблять огляди, наприклад тіж самі з RTINGS, вони і будуть коштувати дорожче, адже кожен нормальний виробник, навпаки, хоче щоб на його монітор зробили огляд, якщо, звісно, йому не всеодно на свій монітор і як він буде продаватися.

Відправлено через 8 хвилин 7 секунд:
byaka
Звісно, кожній людині різне подобається і підходить. Я просто хотів запропонувати варіант, який HDR відображає краще. Якщо людину все влаштовує і подобається, то це саме головне. :)
walkman3000
Member

Свегер: 10.04.2025 23:55 byaka

Черговий відос ні про що. Забагато світла в камеру, яка нічого не може з цим зробити. Куди фокус? Всрате освітлення. Та навіть не хочу топити далі цей висер
mult
Member

Правильний hdr краще не бачити :) бо коли після нього перемикаєшся на sdr, то разюче бє по сприйняттю картинки і треба звикати до sdr :)
Маю ігровий тєлевізор олед і монітор олед.
На інших матрицях hdr навіть не пробував ніколи, хоча були різні і ips і va і tn.
Для мене загадка чи там нормальне hdr чи ні, жалкую що не спробував в свій час.
Свегер
Member

walkman3000: 12.04.2025 14:52 Черговий відос ні про що. Забагато світла в камеру, яка нічого не може з цим зробити. Куди фокус? Всрате освітлення. Та навіть не хочу топити далі цей висер
Згоден, що це відео не дуже коректно відображає порівняння. Таке тоді під руку попалось. Але суть, думаю, зрозуміла.
mult: 12.04.2025 15:59 Правильний hdr краще не бачити :) бо коли після нього перемикаєшся на sdr, то разюче бє по сприйняттю картинки і треба звикати до sdr :)
Маю ігровий тєлевізор олед і монітор олед.
На інших матрицях hdr навіть не пробував ніколи, хоча були різні і ips і va і tn.
Для мене загадка чи там нормальне hdr чи ні, жалкую що не спробував в свій час.
Але, чому правильний HDR краще не бачити? Кольори і відтінки в HDR більш реалістичні і насичені. HDR розрахований на те, що сучасні екрани можуть відображати більш ширший діапазон відтінків кольорів, яскравості і контрасту.
Звичайно в режимі HDR на SDR контенті (робочий стіл і таке ін.), насиченості не буде. Там, колірне охоплення, що виходить за межі sRGB відсікається, причому, іноді дуже сильно, до ~ 70% sRGB. Гама із себе представляє якусь дикість і кольори, як не крути, правильними, як на відкаліброваному в SDR моніторі ніяк не будуть.
В HDR контенті - все керується через метадані. Контент відображається таким, яким його створили (якщо, звичайно, користувач не накрутив чогось в самому моніторі), тобто він не може бути недонасиченим чи перенасиченим.
walkman3000
Member

Свегер: 12.04.2025 18:46Але, чому правильний HDR краще не бачити?
Тому що цей режим бустить яскравість від звичайного на оледах і починається від 1000 а якщо порівняти oled у hdr сцені з мінілед наприклад QN90D у sdr то більшість скаже та нащо той олед з вигоранням ось диви як самсунг світить. Це ми не беремо до уваги колір, контраст, чорний та все інше.

Отправлено спустя 2 минуты 49 секунд:
Свегер: 12.04.2025 18:46Кольори і відтінки в HDR більш реалістичні і насичені
реалістичні це те що бачить ваше око
mult
Member

Свегер
walkman3000
Краще не бачити правильний hdr, я мав на увазі в плані вау ефекта :)
Тим що дуже красиво, а не тим що там щось погане, а потім перемикаєшся на sdr і все таке неживе і треба трохи часу щоб звикнути :)
Зараз багато є відео де знімають в hdr типу туристичну прогулянку різними містами, людина з камерою просто йде по вулиці, ми з дружиною таке любимо дивитись.
Ну і всяке таке.
Про ігри думаю і так зрозуміло, там картинка стає чудовою, по крайній мірі в тих іграх де я запускав.
SergN
Member

walkman3000: 12.04.2025 19:20
Свегер: 12.04.2025 18:46Кольори і відтінки в HDR більш реалістичні і насичені
реалістичні це те що бачить ваше око
:up:
Народ так ведеться на ту "вирви-око" картинку з перенасиченими кольорами, що вже і сам себе вводить в оману, і в маси розповсюджується та маячня. Тут лише порада вийти надвір, подивитися на реальність, і потім навіть на найпростішому моніторі кольори пригасити захочеться, коли до справжньої реалістичності тяга виникне.
Але маркетологи не дарма свій хліб їдять...

Відправлено через 4 хвилини 19 секунд:
mult: 12.04.2025 19:58Зараз багато є відео де знімають в hdr типу туристичну прогулянку різними містами, людина з камерою просто йде по вулиці, ми з дружиною таке любимо дивитись.
Ну і всяке таке.
Тут бажано самому зняти відео того, що за вікном (нехай і в хорошу погоду), а потім порівняти з реальністю те, що побачиш на моніторі. Ну і зробити висновки, чи маєш бажання, щоб навіть в "документальному" відео твій мозок дурили, перефарбовуючи кольори.
mult
Member

SergN
Ну в таких документалках містами і селами кольори в основному доволі реалістичні.
А от включити якесь hdr про природу, то як на мене занадто все ядовите по кольорам.
Мабуть в цьому hdr можна теж крутити різні налаштування від більш реалістичної картинки до зовсім не реалістичної.
Ответить