Маршрутизатори MikroTik | Обговорення маршрутизаторів компанії MikroTik на платформі RouterOS

Куратор темы: SashkoS
Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

crumd: 31.03.2025 14:48 Зачем человеку покупать Микротик
За тим, що це доволі недороге і стабільне обладнання, туполінк за ту ж ціну не вивезе 15 клієнтів на постійно і ребутай його кожен день, коли мій hap ac lite я навіть не пам'ятаю де стоїть, заходжу деколи оновити прошивку і все (до речі, він у мене вже 4 роки і постійно оновлюється, туполінк так не вміє), зараз замовив ах2, тому що провів собі гігабіт, витрачу на налаштування нехай 2 години і знову буду щасливим.
Avenger80
Member

pelia: 31.03.2025 19:47За тим, що це доволі недороге і стабільне обладнання, туполінк за ту ж ціну не вивезе 15 клієнтів на постійно
pelia: 31.03.2025 19:47зараз замовив ах2
4 тыс. грн... Понятно, что у вас сработало дело привычки, знакомый и привычный бренд. Та за такую цену уже можно интереснее устройство для дома купить для обычного пользователя. :) Я так понял, что вы просто топите за надёжность и особых настроек на нём не делаете или как? Чем он лучше того же Asus за такую же цену именно для дома? - чтоб нормально и потоковое видео смотреть и сотни мегабит по воздуху гонять и флешку подсоединить, вы ж гигабит подключили и чтоб wifi устройства тоже хорошо работали и легко всё настраивалось в два клика? Тот же к примеру Asus AX3000V.2 или чуток добавить тот же Флинт 2 и т.д. и т.п. - и эти устройства будут интереснее для обычного пользователя в обычной квартире, чем тот же Микротик AX2. Но это чисто моё мнение.
Ekz0rcyst
Member

Avenger80
Ніякий ASUS/TP-Link/etc... не дасть вам такої свободи в можливостях керування пристроєм як Mikrotik, виключенням є перешивання в OpenWRT/DD-WRT.
crumd
Member

pelia: туполінк за ту ж ціну не вивезе 15 клієнтів на постійно і ребутай його кожен день
Значит последний ТП-Линк вы видели лет 15 назад. В то время и Микротики надо было перегружать каждый день.
А насчёт 15 клиентов - сравните железо ТП-Линк и Микротика в одном ценовом диапазоне. А если посмотреть железо новых моделей ТП-Линк - у Микротика такого не будет и через 10 лет.
diplo
Member

Ekz0rcyst: 31.03.2025 21:18 Avenger80
Ніякий ASUS/TP-Link/etc... не дасть вам такої свободи в можливостях керування пристроєм як Mikrotik, виключенням є перешивання в OpenWRT/DD-WRT.
О какой свободе речь? Есть примеры?
Avenger80
Member

Ekz0rcyst: 31.03.2025 21:18Ніякий ASUS/TP-Link/etc... не дасть вам такої свободи в можливостях керування пристроєм як Mikrotik
Но большинству этого и не надо, как я понял, например - pelia. Человек топит просто за надёжность и всё и тупую железку, которая просто работает и к которой он не лезет - раз настроил и всё. Но правда он ещё 2 часа что-то будет настраивать там... В общем снова - возвращаемся к тому, что Микротик - для тех кто понимает для чего он берёт и что он будет делать с RouterOS и это не Квиксет, а полноценные настройки, в противном случае по универсальности и возможностям тот же AX3000V.2 или тот же мой роутер сделает тот AX2 по юзерфрендли, лёгкости настройки и возможностям применения без особых знаний и ковыряний. Вот что я хотел сказать.
diplo
Member

Avenger80: 31.03.2025 21:05 Та за такую цену уже можно интереснее устройство для дома купить для обычного пользователя.
Глянул на хотлайне, за такую цену по железу интересней не нашёл.
Avenger80
Member

diplo
Один из отзывов на AX2:
спойлер
Были все предпосылки стать этому роутеру прекрасным выбором для дома, но нет всё запороли. Недостатки превышают преимущества. Я бы проходил мимо этой явно жлобской искалеченной комплектации. И смотрел в сторону HAP AX3 там ровно все то же самое только не искалечено и не урезанно.

P.S. Ну бред сделать 1Гб памяти, порезать скорость процессора убрать USB и сделать диск 128Мб, банально даже для Docker места нет, есть вариант припаять NAND на 1Гб но кто и зачем это кому нужно делать и заморачиваться.

Переваги:
RouterOS
Недоліки:
нет USB, нет POE out, маленький размер NAND FLASH, греется как утюг
bes
Member

Ekz0rcyst: 31.03.2025 21:18 Avenger80
а зачем она надо обычному пользователю? потому что ты админ сетевой который судя по тому что я видел толком и сам не знает как его настроить ?

Отправлено спустя 1 минуту 58 секунд:
diplo: 31.03.2025 21:40
Avenger80: 31.03.2025 21:05 Та за такую цену уже можно интереснее устройство для дома купить для обычного пользователя.
Глянул на хотлайне, за такую цену по железу интересней не нашёл.
ну а что ты смотрел? вот у меня например ax3 почему нельзя другой роутер взять который проше в настройках ? или для дома wifi6 не надо :laugh: :lol: Потому что насколько я помню то у микротика то и немного устройств с usb портом и wifi6

Отправлено спустя 3 минуты 35 секунд:
pelia: 31.03.2025 19:47
crumd: 31.03.2025 14:48 Зачем человеку покупать Микротик
За тим, що це доволі недороге і стабільне обладнання, туполінк за ту ж ціну не вивезе 15 клієнтів на постійно і ребутай його кожен день, коли мій hap ac lite я навіть не пам'ятаю де стоїть, заходжу деколи оновити прошивку і все (до речі, він у мене вже 4 роки і постійно оновлюється, туполінк так не вміє), зараз замовив ах2, тому що провів собі гігабіт, витрачу на налаштування нехай 2 години і знову буду щасливим.
чувак просто судя по тому что ты написал у тебя нету денег купить нормальное устройство которое будет постоянно обновляться. Посмотри на те же асусы у них тоже довольно большая поддержка и нету пердолинга с настройками.
diplo
Member

Avenger80: 31.03.2025 22:06 И смотрел в сторону HAP AX3 там ровно все то же самое только не искалечено и не урезанно.
Я и на него отзыв нашел:
Через місяць після закінчення гарантії(1рік всього) роутер глюкнув і злетів бут. Офіційного сервісу немає(негарантійного) і тільки з допомогою сторонніх майстрів(яких ще потрібно пошукати) він був відновлений але з нюансами. Повторююсь, що сервісу мікротік в Україні - немає!
Що до самого пристрою - довго завантажується, вайфай слабкий по силі сигналу, особливо 5 ггц. Для простого користувача є додаток в плеймаркеті, де можна швидко основне налаштувати.
Підсумовуючи все, - в плані користувацькому - так собі і грошей своїх не вартує. Якщо додати ще повну відсутність сервісу до так званого "легендарно надійного" мікротіка, то до покупки не рекомендую. П.С. Прошити сервісною прошивкою не можна. - інакше буде зліт ліцензії Роутер ОС, яка коштує майже як увесь цей маршрутизатор новий ))
bes
Member

Короче топик будет о том что надо покупать микротик потому что мы пользуемся микротик и он обновляется долго. А то что там от обновление до обновление что то работает а что то нет - то такое. Вот недавно самба перестала работать и было не понятно это баг или фича и не у всех ума еще хватит разобраться.
diplo
Member

bes: 31.03.2025 22:17 ну а что ты смотрел?
Что хотлайн выдал, то и глянул.
Изображение
SashkoS
Member

Колись на лекції про телебачення в минулому тисячолітті студент запитав лектора - Ось у Японії мовлення в стандарті ТВЧ (телебачення високої чіткості) розпочато у 1985 року, а чому в нас досі немає? Відповідь лектора ТВЧ це подорожчання системи телебачення приблизно в 4 рази, але суть у тому, що 95% телеглядачів не помітять різниці. Так ось ця цифра в 95% точно так само відноситься і до мережевого обладнання. 95% користувачів поняття не має навіщо їм мікротик, у такому разі він їм і не потрібен
Мікротік це для просунутих користувачів мережами.
А ось коли користувач каже хочу хотілку і шукає, а на якому обладнанні її можна здійснити, то часто йому скажуть: «бери мікротик, на ньому можна все».
Я мережевий інженер зі знаннями мереж і мікротіка вище середнього. Тому в мене вдома, на дачі, у батьків і найближчих знайомих стоять мікротики.
Дивлюся, багато хто ставить запитання, що ж такого можуть мікротики. Ось приклад схема не моя з інтернету, подібну схему я реалізовував минулого тижня тільки ISP в ній було більше.
На цій схемі вирішується таке завдання - блогер, через сучасні обставини, переїхав на дачу і в нього виникла проблема з інтернетом, під'єднати можна тільки мобільний інтернет. Для звичайного серфінгу його цілком вистачає, але коли блогер починає записувати стрім для ютуба, то виникають проблеми з обривами зв'язку. дана схема реалізує високу надійність зв'язку за рахунок використання одночасно двох підключень через двох різних мобільних операторів.
спойлер
Screenshot_17.jpg
bes
Member

diplo: 31.03.2025 22:20
bes: 31.03.2025 22:17 ну а что ты смотрел?
Что хотлайн выдал, то и глянул.
Изображение
ну если тут смотреть то за эту цену лучше взять асус он будет лучше во всем

Отправлено спустя 3 минуты 9 секунд:
SashkoS: 31.03.2025 22:21 «бери мікротик, на ньому можна все».
вот чувак ведет канал тоже вроде сетевой админ и он говорит не берите микротик для дома. Никто не говорит кроме тех кто привык нахвалить все чем они пользуются.

Avenger80
Member

SashkoS
И что, скорость суммируется с двух операторов или поочерёдно как резервирование?

Отправлено спустя 46 секунд:
diplo
Странно вам выдал фильтр... https://hotline.ua/ua/computer/besprovo ... iceTo=5000 и для рядового пользователя даже две первые модели предпочтительнее для дома, т.к. с нуля, с коробки, больше возможностей, чем для неподготовленного пользователя от HAP AX2.
Последний раз редактировалось Avenger80 31.03.2025 22:51, всего редактировалось 1 раз.
SashkoS
Member

Avenger80: 31.03.2025 22:31 И что, скорость суммируется с двух операторов или поочерёдно как резервирование?
SashkoS: 31.03.2025 22:21 високу надійність зв'язку за рахунок використання одночасно двох підключень
Начебто докладно написав...
Це не стандартний кейс. Трансляція йде одночасно по 2-м каналам LTE, обрив зв'язку на одному з каналів не перериває в цілому трансляцію на ютубі
PS Надійність підвищується за рахунок надмірності та зниження швидкості.
PPS
bes: 31.03.2025 22:26 ... не берите микротик для дома. Никто не говорит ...
Я теж відмовляю людей брати свій перший мікротик, для самостійного вивчення і якщо стандартний конфіг не підходить. Завжди кажу, що мінімум 2 тижні він витратить, щоб розкласти по поличках у голові свій новий погляд на те, як працюють мережі. Жодного не відрадив ... :gigi:
pelia
Member

Avenger80: 31.03.2025 21:05
pelia: 31.03.2025 19:47За тим, що це доволі недороге і стабільне обладнання, туполінк за ту ж ціну не вивезе 15 клієнтів на постійно
pelia: 31.03.2025 19:47зараз замовив ах2
4 тыс. грн... Понятно, что у вас сработало дело привычки, знакомый и привычный бренд. Та за такую цену уже можно интереснее устройство для дома купить для обычного пользователя. :) Я так понял, что вы просто топите за надёжность и особых настроек на нём не делаете или как? Чем он лучше того же Asus за такую же цену именно для дома? - чтоб нормально и потоковое видео смотреть и сотни мегабит по воздуху гонять и флешку подсоединить, вы ж гигабит подключили и чтоб wifi устройства тоже хорошо работали и легко всё настраивалось в два клика? Тот же к примеру Asus AX3000V.2 или чуток добавить тот же Флинт 2 и т.д. и т.п. - и эти устройства будут интереснее для обычного пользователя в обычной квартире, чем тот же Микротик AX2. Но это чисто моё мнение.
Ні, це не діло звички, це діло того, що я своїми очима побачив наскільки надійними є мікротіки. Я налаштував його так як хотів 4 роки назад, при чому з хірургічною точністю, все працює з тих пір, було злітав впн через оновлення, але то таке.
Я мав справи з іншими виробниками і скрізь були якісь приколи, 24/365 стабільності я ніде не бачив. Я трішки більше звичайного користувача, хоч і дуже далекий від гуру, налаштування в 2 кліки мені не потрібне, я завжди за те щоб у мене була можливість налаштувати щось додатково, навіть якщо я цим ніколи не скористаюсь.

Відправлено через 53 секунди:
crumd: 31.03.2025 21:28 Значит последний ТП-Линк вы видели лет 15 назад.
Та ну, буквально вчора, роутеру ніби і 3 років немає :rotate:

Відправлено через 4 хвилини 7 секунд:
bes: 31.03.2025 22:17 чувак просто судя по тому что ты написал у тебя нету денег купить нормальное устройство которое будет постоянно обновляться. Посмотри на те же асусы у них тоже довольно большая поддержка и нету пердолинга с настройками.
Тобто щоб у інших отримувати часті оновлення треба відвалити х3 ціну від ах2, чи скільки? У мене і ас лайт досі оновлюється, а брав я його за смішні баксів 60 у той момент. "пердолінг" з налаштуваннями для мене не проблема і за його відсутність я точно не збираюсь переплачувати х3 ціну, це все одно одноразово і я туди більше не полізу, хіба що захочеться екзотики, якої мені ті інші роутери не дадуть

Відправлено через 2 хвилини 37 секунд:
SashkoS: 31.03.2025 22:49 Я теж відмовляю людей брати свій перший мікротик, для самостійного вивчення і якщо стандартний конфіг не підходить. Завжди кажу, що мінімум 2 тижні він витратить, щоб розкласти по поличках у голові свій новий погляд на те, як працюють мережі. Жодного не відрадив ... :gigi:
Я як купив свій ас лайт, то спробував квіксет, ніфіга не вийшло (у мене було специфічне підключення), спробував ще декілька разів, все одно ніфіга, ліг спати, прокинувся на наступний день, відкрив відеоінструкцію на 40 хвилин, за 2 години впорався і норм :D так що ніфіга не 2 тижні)
SashkoS
Member

Я думав, що тема допоможе тим, хто не може впоратися сам із налаштуванням устаткування, а також послужить для обміну досвідом. Але те що слово Мікротік викличе такий ажіотаж ... Три сторінки за 12 годин...

Мої особисті спостереження середній термін роботи роутерів широкого вжитку 5 років. У мікротиків цей термін 8-10 років.
Ще одна перевага пристроїв мікротик в їхній універсальності. Після того як пристрій зняли з поста прикордонного роутера, він переналаштовується і продовжує роботу в мережі як інший мережевий пристрій, або просто переїжджає в інше місце.
diplo
Member

SashkoS: 31.03.2025 22:21 схема не моя з інтернету
спойлер
Screenshot_17.jpg
А есть ссылка? Что там за роутеры, или там ещё и модемы? Видно какой-то vpn организован. Интересно почитать.

Отправлено спустя 1 минуту 13 секунд:
SashkoS: 31.03.2025 23:29 Я думав, що тема допоможе тим, хто не може впоратися сам із налаштуванням устаткування
Ну так не помешает краткий вводный курс на первой странице.
Ekz0rcyst
Member

То, що мікротіки для дому протипоказані? Закриваємо тему і розходимось?
Ответить