Все чудово, але навіщо тоді вантажівки, якщо седан "тоже може"?
Бо фура може при тому вантажі їхати значно швидше. Та інші задачі виконувати швидше.
Всякі оці аналогії з чимсь постійно мають вразливості.
Відправлено через 15 хвилин 52 секунди:
І навіть статка у вас, чи так виріте тому що куртка "сказав".
А може більшість беруть щоб донавчати локальні маленькі LLM, а 5090 вже занадто дорого?
Або робити інші задачі. GPU давно універсальний пристрій, не тільки для ігр. Ігри це просто основна частина маркетингу і "маркетинговий бенч", щоб показати, що новий продукт типу краще і назбирати хом'ячків і хейтерів з обох лагерів які срачами тільки допомомагають маркетингу.
Звичайно, якщо мова йде про «працювати» треба брати залізо для цього.
Я б тут сказав не для цього, а яке краще мені підходить в даних момент часу, по ціні, доступності і як воно буде задачу виконувати і за який час.
Враховуючи що інколи треба паралельну задачу робити. Наприклад бувби якийсь asic під LLM за 100$ і 100 попугаями.
І є карточка за 150$ і 80 попугаями, мабуть виберу не цільове залізо і дорожче. Бо останнє може робити ще цілий ряд задач, а не одну.
Ти ж на орендованій системі в цяцькі не пограєш, от в чому питання.
Чого це? Пограю, купа людей користується хмарним геймінгом, це і собі налаштувати можна.
Короче, порівняння максимально дивне. Типу 5080 - декстопна карта для ігор, яка бонусом може щось в ші, порівнюють з процесором, який спеціально розроблений під ці задачі.
Хто сказав що він спеціально створений під ці задачі, тому що там написали модняве "AI", яке почали ліпити ще під камерою нонейм телефона Nefos в якомусь там 2017-18 році?
Це проц, як раз універсальний і більше про геймінг і портативну робочу станцію, а не про AI, але за рахунок підтримки великого об'єму пам'яті пристрої не від Ануса, можуть за свої гроші бути кращими ніж 5080, виграючи у всьому останню. Бо як писав, більше пам'яті (більшу модель запхаю), це вже готовий пристрій, який робить купу задач. А 5080 просто кірпіч, ще х2 по ціні.
Я десь помиляюсь? підкажіть
Так, рахуючи для 5080 карта для ігор. Ні це карта "також і для ігор". Річ в нюансах.
Останні ігрові карточки були до вибуху майнінгу кріпти. Далі пішли універсальні обчислювачі з асіками, які чомусь досі називають ігровими картками.
На встройках інтела ще 15 років, тому багато народу грало в ігри, але чому ж їх ігровими не називали?.
"Ігровий" це просто маркетиговий ярлик і все.
От в мене "ігрові" монітори, але взяв я їх не для ігр, а для комфортної роботи, бо більша герцовка, приємніше очам, менше втомлюються.
Колеги брати собі "ігрові" ноутбуки, але в ігри ні разу не грали на них. А брали бо портативний потужний пристрій для роботи і часто катаються по різним країнам на різні конфи і зустрічі.
Відправлено через 6 хвилин 42 секунди:
Tiufin
Локально в мене купа тонких налаштувань.
А в сучасних підписках на всякі хмарні LLM, дуже часто трапляєься таке "ой надто довгий контекст, чекай 6 годин, можеш поюзати вже ось ту тупу модель".
Або "ой, все кіькість відповідей закінчилась, чекай тиждень".
З локальними моделями такого немає, а ще я їх можу доналаштувати чітко під задачу.
Дуже дешево для якоїсь задачі піднавчить, потестувати. А потім можна і шерити масштабувати в хмарі і платити за залізо, а не залізо+підписку (всякі chatgpt і подібне).
Розбір якихось даних. Буває грубою силою LLM швидше і дешевше робити, ніж писати і думати над складним алгоритмом обробки якогось банально корявого xml чи json, чи csv. Бо наче все врахував, але ні, знову десь який косяк. А LLM трохи задав попреденього контексту, сказав, шо треба. І вперед.
На підписці, я вперся б в обмеження, в хмарі, я б отримав космічний рахунок. А локально, та тільки почекати і за світло заплатити, значно дешевше все обходиться.