Кабель живлення GeForce RTX 5090 може нагрітися до 150°C навіть за правильного підключення

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

Bomchik: 10.03.2025 09:40
CADR: 10.03.2025 09:36

Не забувайте за напругу.
600Вт/12В=50А
А при чому тут це? Менший вольтаж але більший ампераж...а в кінці маєм ті ж 600 ват. На скільки я розумію фізику, то гріє не вольтаж чи ампераж, а потужність, яка виходить, якщо перемножити ці дві величини. У вас може бути хоч 1 Вольта та 600 ампера це буде те саме, що 600 вольт та 1 ампер.
А тоді навіщо енергетики підіймають напругу для передавання електроенергії на великі відстані?
Ghody
Member

Не забувайте за напругу.
600Вт/12В=50А
А при чому тут це? Менший вольтаж але більший ампераж...а в кінці маєм ті ж 600 ват. На скільки я розумію фізику, то гріє не вольтаж чи ампераж, а потужність, яка виходить, якщо перемножити ці дві величини. У вас може бути хоч 1 Вольта та 600 ампера це буде те саме, що 600 вольт та 1 ампер.
Греют как раз амперы. Если площадь сечения недостаточна, то провод греется
Alexx-wisa
Member

Не забувайте за напругу.
600Вт/12В=50А
Втрати енергії на опір (Втрати в проводах)

Коли електричний струм проходить через провідник, він зустрічає опір (R), що спричиняє нагрівання проводу. Це описується законом Джоуля-Ленца:

P{втрати} = I^2 * R

Ця формула показує, що втрати енергії прямо пропорційні квадрату струму. Тобто, якщо збільшити струм вдвічі, втрати зростуть у чотири рази.

Наприклад, припустимо, що передаємо 600 Вт:

При 12В: 600 Вт = 12В × 50А

При 1В: 600 Вт = 1В × 600А

Якщо в обох випадках використовувати однакові проводи з опором R, то втрати складуть:

Для 12В (50А): 50²*R=
2500R
Для 1В (600А): 600²*R=360000R

Різниця в 144 рази!

Тобто, при зменшенні напруги та збільшенні струму, значна частина енергії просто витрачається на нагрівання проводів замість живлення відеокарти. Це може призвести до перегріву, оплавлення проводів і навіть займання. Тому у комп’ютерних блоках живлення використовують вищу напругу (12В), щоб зменшити струм і, відповідно, втрати енергії.
Последний раз редактировалось Alexx-wisa 10.03.2025 09:57, всего редактировалось 1 раз.
EvhenS
Member

Bomchik
Я думаю там проблема не в перерізі провода, чи ваттах, а в тому що не вдається організувати нормальний контакт між піном та гільзою. Воно там іскрить, пробиває через повітряний прошарок, і відповідно гріється. Була б проблема в проводах вони б грілися по усій довжині, а не тільки в роз'ємі.
Hotspur
Member

Bomchik: 10.03.2025 09:30А яке січення проводів? На скільки я знаю, то 0.75 витримує 6А. 6*230=1380ват енергії.
сходи фізику повчи

Відправлено через 1 хвилину 1 секунду:
EvhenS: 10.03.2025 09:57Була б проблема в проводах вони б грілися по усій довжині, а не тільки в роз'ємі.
воони і гріються всі :lol:
Scoffer
Member

EvhenS
Там проблема в УСЬОМУ. Ну типу а шо ви хтіли, 50 амперами струму можна вільно варити електродом-двієчкою. Згенерити дугу і спалити все до біса як раз плюнути.
Просто треба починати давати лопатою по голові за такі струми в таких пристроях.
fantomrulezz
Member

Enjthesilence: 10.03.2025 09:46 в них у відео був старий шнурок, який до цього юзався дуже багато раз ще й неодноразово робили на цьому акцент, знову повторити 100+ градусів так і не змогли, ніяк. (поки не відрізали майже всі піни)
я в темі трохи розібрався, нічого доводити тут не хочу, конструктиву нема) юзати шнур більше сотні разів, коли воно розраховано на 20-30 і при цьому писати про атх 3.1, коли це 3.0 зі старим 12hwpr, а не 3.1 з 12v-2x6, класичний оверклокерс :-P
Не намагайся їм щось довести, то релігія, вони свято вірять, що всі карти з новим роз'ємом гарантовано горять і все тут.
Аргументи, факти, фізичні процеси, статистика - все не має значення, коли в дію вступає релігія.
Мейк АМД грейт егейн :laugh:
Як завжди, більше за все роз'єми 12VHPWR горять у тих, хто їх в очі не бачив.
P.S. Вже кілька років і друга карта з роз'ємом 12VHPWR.
Нічого не згоріло, не поплавилось і навіть особливо не гріється, хоч і жере півікіловатта через той роз'єм.
Може тому, що вистачає мізків використовувати якісні кабелі без гівняних перехідників? Ні, це фантастика...
Enjthesilence
Member

fantomrulezz: 10.03.2025 10:07
Enjthesilence: 10.03.2025 09:46 в них у відео був старий шнурок, який до цього юзався дуже багато раз ще й неодноразово робили на цьому акцент, знову повторити 100+ градусів так і не змогли, ніяк. (поки не відрізали майже всі піни)
я в темі трохи розібрався, нічого доводити тут не хочу, конструктиву нема) юзати шнур більше сотні разів, коли воно розраховано на 20-30 і при цьому писати про атх 3.1, коли це 3.0 зі старим 12hwpr, а не 3.1 з 12v-2x6, класичний оверклокерс :-P
Не намагайся їм щось довести, то релігія, вони свято вірять, що всі карти з новим роз'ємом гарантовано горять і все тут.
Аргументи, факти, фізичні процеси, статистика - все не має значення, коли в дію вступає релігія.
Мейк АМД грейт егейн :laugh:
Як завжди, більше за все роз'єми 12VHPWR горять у тих, хто їх в очі не бачив.
P.S. Вже кілька років і друга карта з роз'ємом 12VHPWR.
Нічого не згоріло, не поплавилось і навіть особливо не гріється, хоч і жере півікіловатта через той роз'єм.
Може тому, що вистачає мізків використовувати якісні кабелі без гівняних перехідників? Ні, це фантастика...
та тут більше почитати місцевих інженерів-фізиків, кожного можна брати у нвідію робити нові коннектори
12vhpwr у амд також використовувався, ще на 7900хтх, нові нітро+ 9070хт також з ним, але то інше)
Conqistador
Member

Enjthesilence
конечно другое, так как разъемы не работают на пределе своих возможностей как на 5090
Enjthesilence
Member

Conqistador: 10.03.2025 10:15 Enjthesilence
конечно другое, так как разъемы не работают на пределе своих возможностей как на 5090
про пєрдєли возможностєй етіх разьомов:
спойлер
ти от чесно звідки знаєш про ці ліміти? почитав розумників на цьому форумі?
Conqistador
Member

Enjthesilence
там были предусмотренные стандартом скачки или всё ровно с лабораторника питая не видеокарту? для меня этот тест ни о чем
Enjthesilence
Member

Conqistador: 10.03.2025 10:19 Enjthesilence
там были предусмотренные стандартом скачки или всё ровно с лабораторника питая не видеокарту? для меня этот тест ни о чем
ти кажеш про коннектор, який працює на межі своїх можливостей. тут наглядно показано наскільки він витравилий, перевзувся вже шановний. та подивись ти відік, не такий вже і довгий
Tetronga
Member

Ну, до температури плавлення не дійшли, значить все нормально :dontknow: :lol:
waryag
Member

Scoffer: 10.03.2025 09:05А я б законодавчо встановив 50 ват на відеокарту і проблема вирішилась би сама собою. Можна під лозугном "врятуємо планету від глобального потепління" :laugh:
300-350Вт. А все, що більше, продавати як професійне. Дивно, що регулятори досі мовчать.
Vlaad13
Member

Хто всрався - невістка :beer:
Половина пише в темі навіть не прочитавши про що в новині розповідають
Я б теж міг взяти старий кабель, нагріти його до 150 та написати про це статтю :lol:
dead_rat
Member

Tetronga: 10.03.2025 10:22 Ну, до температури плавлення не дійшли, значить все нормально :dontknow: :lol:
Саме так, все що треба змінити - зробити конектор з більш тугоплавкого матеріалу.
waryag
Member

Enjthesilence: 10.03.2025 10:21ти кажеш про коннектор, який працює на межі своїх можливостей. тут наглядно показано наскільки він витравилий, перевзувся вже шановний. та подивись ти відік, не такий вже і довгий
Тест показує, що конектор добре працює в ідеальних умовах, далеких від реального ПК.
Enjthesilence
Member

waryag: 10.03.2025 10:31
Enjthesilence: 10.03.2025 10:21ти кажеш про коннектор, який працює на межі своїх можливостей. тут наглядно показано наскільки він витравилий, перевзувся вже шановний. та подивись ти відік, не такий вже і довгий
Тест показує, що конектор добре працює в ідеальних умовах, далеких від реального ПК.
якщо знайдеш відео, де горить коннектор 5090 з БЖ атх 3.1 формату, з новим оригінальним кабелем від гпу чи бж, я погоджусь.
якщо хтось відкрив би оригінал і почитав, що тіп пише про шнурок, який юзався більше сотні разів - це реальне використання?
Scoffer
Member

dead_rat: 10.03.2025 10:31Саме так, все що треба змінити - зробити конектор з більш тугоплавкого матеріалу.
І тугоплавкого людя :shuffle:
Ответить