А тоді навіщо енергетики підіймають напругу для передавання електроенергії на великі відстані?Bomchik: ↑ 10.03.2025 09:40А при чому тут це? Менший вольтаж але більший ампераж...а в кінці маєм ті ж 600 ват. На скільки я розумію фізику, то гріє не вольтаж чи ампераж, а потужність, яка виходить, якщо перемножити ці дві величини. У вас може бути хоч 1 Вольта та 600 ампера це буде те саме, що 600 вольт та 1 ампер.
Последние статьи и обзоры
Новости
Кабель живлення GeForce RTX 5090 може нагрітися до 150°C навіть за правильного підключення
-
CADR
Member
-
Ghody
Member
Греют как раз амперы. Если площадь сечения недостаточна, то провод греетсяBomchik: ↑ 10.03.2025 09:40А при чому тут це? Менший вольтаж але більший ампераж...а в кінці маєм ті ж 600 ват. На скільки я розумію фізику, то гріє не вольтаж чи ампераж, а потужність, яка виходить, якщо перемножити ці дві величини. У вас може бути хоч 1 Вольта та 600 ампера це буде те саме, що 600 вольт та 1 ампер.
-
Alexx-wisa
Member
Втрати енергії на опір (Втрати в проводах)Bomchik: ↑ 10.03.2025 09:40А при чому тут це? Менший вольтаж але більший ампераж...а в кінці маєм ті ж 600 ват. На скільки я розумію фізику, то гріє не вольтаж чи ампераж, а потужність, яка виходить, якщо перемножити ці дві величини. У вас може бути хоч 1 Вольта та 600 ампера це буде те саме, що 600 вольт та 1 ампер.
Коли електричний струм проходить через провідник, він зустрічає опір (R), що спричиняє нагрівання проводу. Це описується законом Джоуля-Ленца:
P{втрати} = I^2 * R
Ця формула показує, що втрати енергії прямо пропорційні квадрату струму. Тобто, якщо збільшити струм вдвічі, втрати зростуть у чотири рази.
Наприклад, припустимо, що передаємо 600 Вт:
При 12В: 600 Вт = 12В × 50А
При 1В: 600 Вт = 1В × 600А
Якщо в обох випадках використовувати однакові проводи з опором R, то втрати складуть:
Для 12В (50А): 50²*R=
2500R
Для 1В (600А): 600²*R=360000R
Різниця в 144 рази!
Тобто, при зменшенні напруги та збільшенні струму, значна частина енергії просто витрачається на нагрівання проводів замість живлення відеокарти. Це може призвести до перегріву, оплавлення проводів і навіть займання. Тому у комп’ютерних блоках живлення використовують вищу напругу (12В), щоб зменшити струм і, відповідно, втрати енергії.
Последний раз редактировалось Alexx-wisa 10.03.2025 09:57, всего редактировалось 1 раз.
-
EvhenS
Member
Bomchik
Я думаю там проблема не в перерізі провода, чи ваттах, а в тому що не вдається організувати нормальний контакт між піном та гільзою. Воно там іскрить, пробиває через повітряний прошарок, і відповідно гріється. Була б проблема в проводах вони б грілися по усій довжині, а не тільки в роз'ємі.
Я думаю там проблема не в перерізі провода, чи ваттах, а в тому що не вдається організувати нормальний контакт між піном та гільзою. Воно там іскрить, пробиває через повітряний прошарок, і відповідно гріється. Була б проблема в проводах вони б грілися по усій довжині, а не тільки в роз'ємі.
-
Hotspur
Member
сходи фізику повчиBomchik: ↑ 10.03.2025 09:30А яке січення проводів? На скільки я знаю, то 0.75 витримує 6А. 6*230=1380ват енергії.
Відправлено через 1 хвилину 1 секунду:
воони і гріються всіEvhenS: ↑ 10.03.2025 09:57Була б проблема в проводах вони б грілися по усій довжині, а не тільки в роз'ємі.

-
Scoffer
Member
EvhenS
Там проблема в УСЬОМУ. Ну типу а шо ви хтіли, 50 амперами струму можна вільно варити електродом-двієчкою. Згенерити дугу і спалити все до біса як раз плюнути.
Просто треба починати давати лопатою по голові за такі струми в таких пристроях.
Там проблема в УСЬОМУ. Ну типу а шо ви хтіли, 50 амперами струму можна вільно варити електродом-двієчкою. Згенерити дугу і спалити все до біса як раз плюнути.
Просто треба починати давати лопатою по голові за такі струми в таких пристроях.
-
Enjthesilence
Member

-
fantomrulezz
Member
Не намагайся їм щось довести, то релігія, вони свято вірять, що всі карти з новим роз'ємом гарантовано горять і все тут.Enjthesilence: ↑ 10.03.2025 09:46 в них у відео був старий шнурок, який до цього юзався дуже багато раз ще й неодноразово робили на цьому акцент, знову повторити 100+ градусів так і не змогли, ніяк. (поки не відрізали майже всі піни)
я в темі трохи розібрався, нічого доводити тут не хочу, конструктиву нема) юзати шнур більше сотні разів, коли воно розраховано на 20-30 і при цьому писати про атх 3.1, коли це 3.0 зі старим 12hwpr, а не 3.1 з 12v-2x6, класичний оверклокерс![]()
Аргументи, факти, фізичні процеси, статистика - все не має значення, коли в дію вступає релігія.
Мейк АМД грейт егейн

Як завжди, більше за все роз'єми 12VHPWR горять у тих, хто їх в очі не бачив.
P.S. Вже кілька років і друга карта з роз'ємом 12VHPWR.
Нічого не згоріло, не поплавилось і навіть особливо не гріється, хоч і жере півікіловатта через той роз'єм.
Може тому, що вистачає мізків використовувати якісні кабелі без гівняних перехідників? Ні, це фантастика...
-
Enjthesilence
Member
та тут більше почитати місцевих інженерів-фізиків, кожного можна брати у нвідію робити нові коннекториfantomrulezz: ↑ 10.03.2025 10:07Не намагайся їм щось довести, то релігія, вони свято вірять, що всі карти з новим роз'ємом гарантовано горять і все тут.Enjthesilence: ↑ 10.03.2025 09:46 в них у відео був старий шнурок, який до цього юзався дуже багато раз ще й неодноразово робили на цьому акцент, знову повторити 100+ градусів так і не змогли, ніяк. (поки не відрізали майже всі піни)
я в темі трохи розібрався, нічого доводити тут не хочу, конструктиву нема) юзати шнур більше сотні разів, коли воно розраховано на 20-30 і при цьому писати про атх 3.1, коли це 3.0 зі старим 12hwpr, а не 3.1 з 12v-2x6, класичний оверклокерс![]()
Аргументи, факти, фізичні процеси, статистика - все не має значення, коли в дію вступає релігія.
Мейк АМД грейт егейн![]()
Як завжди, більше за все роз'єми 12VHPWR горять у тих, хто їх в очі не бачив.
P.S. Вже кілька років і друга карта з роз'ємом 12VHPWR.
Нічого не згоріло, не поплавилось і навіть особливо не гріється, хоч і жере півікіловатта через той роз'єм.
Може тому, що вистачає мізків використовувати якісні кабелі без гівняних перехідників? Ні, це фантастика...
12vhpwr у амд також використовувався, ще на 7900хтх, нові нітро+ 9070хт також з ним, але то інше)
-
Conqistador
Member
Enjthesilence
конечно другое, так как разъемы не работают на пределе своих возможностей как на 5090
конечно другое, так как разъемы не работают на пределе своих возможностей как на 5090
-
Enjthesilence
Member
про пєрдєли возможностєй етіх разьомов:Conqistador: ↑ 10.03.2025 10:15 Enjthesilence
- спойлер
-
Conqistador
Member
Enjthesilence
там были предусмотренные стандартом скачки или всё ровно с лабораторника питая не видеокарту? для меня этот тест ни о чем
там были предусмотренные стандартом скачки или всё ровно с лабораторника питая не видеокарту? для меня этот тест ни о чем
-
Enjthesilence
Member
ти кажеш про коннектор, який працює на межі своїх можливостей. тут наглядно показано наскільки він витравилий, перевзувся вже шановний. та подивись ти відік, не такий вже і довгийConqistador: ↑ 10.03.2025 10:19 Enjthesilence
-
Tetronga
Member
Ну, до температури плавлення не дійшли, значить все нормально

-
waryag
Member
300-350Вт. А все, що більше, продавати як професійне. Дивно, що регулятори досі мовчать.Scoffer: ↑ 10.03.2025 09:05А я б законодавчо встановив 50 ват на відеокарту і проблема вирішилась би сама собою. Можна під лозугном "врятуємо планету від глобального потепління"
-
Vlaad13
Member
Хто всрався - невістка
Половина пише в темі навіть не прочитавши про що в новині розповідають
Я б теж міг взяти старий кабель, нагріти його до 150 та написати про це статтю

Половина пише в темі навіть не прочитавши про що в новині розповідають
Я б теж міг взяти старий кабель, нагріти його до 150 та написати про це статтю

-
dead_rat
Member
Саме так, все що треба змінити - зробити конектор з більш тугоплавкого матеріалу.
-
waryag
Member
Тест показує, що конектор добре працює в ідеальних умовах, далеких від реального ПК.Enjthesilence: ↑ 10.03.2025 10:21ти кажеш про коннектор, який працює на межі своїх можливостей. тут наглядно показано наскільки він витравилий, перевзувся вже шановний. та подивись ти відік, не такий вже і довгий
-
Enjthesilence
Member
якщо знайдеш відео, де горить коннектор 5090 з БЖ атх 3.1 формату, з новим оригінальним кабелем від гпу чи бж, я погоджусь.waryag: ↑ 10.03.2025 10:31Тест показує, що конектор добре працює в ідеальних умовах, далеких від реального ПК.Enjthesilence: ↑ 10.03.2025 10:21ти кажеш про коннектор, який працює на межі своїх можливостей. тут наглядно показано наскільки він витравилий, перевзувся вже шановний. та подивись ти відік, не такий вже і довгий
якщо хтось відкрив би оригінал і почитав, що тіп пише про шнурок, який юзався більше сотні разів - це реальне використання?
-
Scoffer
Member
І тугоплавкого людяdead_rat: ↑ 10.03.2025 10:31Саме так, все що треба змінити - зробити конектор з більш тугоплавкого матеріалу.