Последние статьи и обзоры
Новости
Выбор ИБП/UPS
-
LiquidStorm
Member
Як на мене, при потребі в ~800Вт, краще взяти Ecoflow River2 Pro або Bluetti AC70P, ніж бавитися із МРРТ, акумом, дротами і місцем під це все.
-
Tesseract
Member
Зовнішній акум можна підключати замість сонячних панелей. Але заряджати його доведеться окремою зарядкою.West20105: ↑ 06.03.2025 10:48А що можна АС2А купити і підкинути до неї зовнішню батарею ?
-
Filabatya
Member
але тоді треба дивитися на сонячний порт шоб його пропускна спроможність була більша ніж споживання станції(пк) інакше ліфер буде без змісту(якщо станція буде не з топових) або станція малої ємкості
-
West20105
Member
Придивляюсь що АС70Р ціна там не більше ніж АКБ + інвертор,та зарядне. Планую Єті юзати як ДБЖ, чи сильно йому страшно буде якщо він постійно буде туди сюди ганяти відсотки АКБ ?свого. Бо читав що коли на 1% сідає то починає знову зарядку акб навіть якщо там 99Tesseract: ↑ 06.03.2025 23:17Зовнішній акум можна підключати замість сонячних панелей. Але заряджати його доведеться окремою зарядкою.West20105: ↑ 06.03.2025 10:48А що можна АС2А купити і підкинути до неї зовнішню батарею ?
-
GreenMile
Member
Екофло робить так само, підзаряджається, коли заряд падає на 3-5% від ліміту заряджання, але це не страшно. Налаштовуєте ліміт заряджання 80% і все. Для зарядних станцій набагато більше шкоди приносить стояння постійно зарядженими до 100% ніж те, шо вони підзаряджаються в процесі.West20105: ↑ 07.03.2025 08:25Придивляюсь що АС70Р ціна там не більше ніж АКБ + інвертор,та зарядне. Планую Єті юзати як ДБЖ, чи сильно йому страшно буде якщо він постійно буде туди сюди ганяти відсотки АКБ ?свого. Бо читав що коли на 1% сідає то починає знову зарядку акб навіть якщо там 99Tesseract: ↑ 06.03.2025 23:17
Зовнішній акум можна підключати замість сонячних панелей. Але заряджати його доведеться окремою зарядкою.
-
West20105
Member
А Єті мають в додатку обмеження заряджання ? Бо по оглядам в Єті немає такої функції, на відміну від екофлоуGreenMile: ↑ 07.03.2025 10:43Екофло робить так само, підзаряджається, коли заряд падає на 3-5% від ліміту заряджання, але це не страшно. Налаштовуєте ліміт заряджання 80% і все. Для зарядних станцій набагато більше шкоди приносить стояння постійно зарядженими до 100% ніж те, шо вони підзаряджаються в процесі.West20105: ↑ 07.03.2025 08:25
Придивляюсь що АС70Р ціна там не більше ніж АКБ + інвертор,та зарядне. Планую Єті юзати як ДБЖ, чи сильно йому страшно буде якщо він постійно буде туди сюди ганяти відсотки АКБ ?свого. Бо читав що коли на 1% сідає то починає знову зарядку акб навіть якщо там 99

-
GreenMile
Member
Залежно від моделі, треба вивчати конкретні моделі перед покупкою. Раніше AC300, якщо не помиляюсь, мали налаштування ліміту, при цьому у дорогої EP500pro не було, на це жалілись в підтримку. Зараз треба дивитись бо багато часу прошло, нові моделі, нові прошивки... я не в темі вже.West20105: ↑ 07.03.2025 10:55А Єті мають в додатку обмеження заряджання ? Бо по оглядам в Єті немає такої функції, на відміну від екофлоуGreenMile: ↑ 07.03.2025 10:43 Екофло робить так само, підзаряджається, коли заряд падає на 3-5% від ліміту заряджання, але це не страшно. Налаштовуєте ліміт заряджання 80% і все. Для зарядних станцій набагато більше шкоди приносить стояння постійно зарядженими до 100% ніж те, шо вони підзаряджаються в процесі.![]()
-
West20105
Member
Переглянув відео огляди,та відгуки і кажуть що немає обмеження заряду АКБ. Але ті самі дбж,або інвертори з зарядкой вони теж будуть постійно заряджати.GreenMile: ↑ 07.03.2025 11:06Залежно від моделі, треба вивчати конкретні моделі перед покупкою. Раніше AC300, якщо не помиляюсь, мали налаштування ліміту, при цьому у дорогої EP500pro не було, на це жалілись в підтримку. Зараз треба дивитись бо багато часу прошло, нові моделі, нові прошивки... я не в темі вже.West20105: ↑ 07.03.2025 10:55
А Єті мають в додатку обмеження заряджання ? Бо по оглядам в Єті немає такої функції, на відміну від екофлоу![]()
-
GreenMile
Member
По-перше, в ДБЖ стоять свинцеві АКБ, яким потрібен підтримуючий заряд, що компенсує саморозряд, по-друге, життєвий цикл свинцевих АКБ в ДБЖ 2-3 роки в середньому, по-третє, вони призначені короткочасно витримати відсутність живлення для можливості коректно завершити роботу, і не призначені для тривалої роботи як зарядна станція, перш за все через низький КПД.West20105: ↑ 07.03.2025 12:03Переглянув відео огляди,та відгуки і кажуть що немає обмеження заряду АКБ. Але ті самі дбж,або інвертори з зарядкой вони теж будуть постійно заряджати.GreenMile: ↑ 07.03.2025 11:06 Залежно від моделі, треба вивчати конкретні моделі перед покупкою. Раніше AC300, якщо не помиляюсь, мали налаштування ліміту, при цьому у дорогої EP500pro не було, на це жалілись в підтримку. Зараз треба дивитись бо багато часу прошло, нові моделі, нові прошивки... я не в темі вже.
В інверторах (якщо ви маєте на увазі сонячні/гібридні контролери), методи заряду і порогові значення задаються окремо вручну, ви можете налаштувати там, що завгодно.
-
West20105
Member
Я хотів придбати собі дбж без АКБ,щоб накинути зовнішній lifepo4. Гібридний дбж наче так воно має назву. AGM чи свинець в квартиру не хочу ставити,тим паче ціна така як і lifepo4)GreenMile: ↑ 07.03.2025 12:21По-перше, в ДБЖ стоять свинцеві АКБ, яким потрібен підтримуючий заряд, що компенсує саморозряд, по-друге, життєвий цикл свинцевих АКБ в ДБЖ 2-3 роки в середньому, по-третє, вони призначені короткочасно витримати відсутність живлення для можливості коректно завершити роботу, і не призначені для тривалої роботи як зарядна станція, перш за все через низький КПД.West20105: ↑ 07.03.2025 12:03
Переглянув відео огляди,та відгуки і кажуть що немає обмеження заряду АКБ. Але ті самі дбж,або інвертори з зарядкой вони теж будуть постійно заряджати.
В інверторах (якщо ви маєте на увазі сонячні/гібридні контролери), методи заряду і порогові значення задаються окремо вручну, ви можете налаштувати там, що завгодно.
-
GreenMile
Member
Такі ДБЖ не розраховані на роботу з ліфепо4, там зашитий алгоритм заряду для свинця. Він підходить в принципі для ліфепо4, але можливостей обмежити заряд на рівні 80% у вас не буде.West20105: ↑ 07.03.2025 12:44Я хотів придбати собі дбж без АКБ,щоб накинути зовнішній lifepo4. Гібридний дбж наче так воно має назву. AGM чи свинець в квартиру не хочу ставити,тим паче ціна така як і lifepo4)GreenMile: ↑ 07.03.2025 12:21 По-перше, в ДБЖ стоять свинцеві АКБ, яким потрібен підтримуючий заряд, що компенсує саморозряд, по-друге, життєвий цикл свинцевих АКБ в ДБЖ 2-3 роки в середньому, по-третє, вони призначені короткочасно витримати відсутність живлення для можливості коректно завершити роботу, і не призначені для тривалої роботи як зарядна станція, перш за все через низький КПД.
А саме основне, що в ліфепо4 неможливо визначити ступіть заряду по напрузі, бо умовно 3,4В на комірці - це може бути як 30% так і 80% заряду, тому за визначення заряду відповідає БМС, яка вимірює заряд-розряд, а ще для коригування даних час від часку треба робити повний заряд-розряд.
У мене в ДБЖ зараз стоїть збірка ліфепо4 на 24В, на комірках по 3,44В, БМС вважає при цьому, що акум повністю розряджений, тому що давно не було відключень і розряду, а крапельний заряд та БМС не бачить. Тому треба коригувати розрядом-зарядом. Ну або просто забити, я-то знаю що акум заряджений.
Тому вам треба брати або якийсь екофло, або не морочити задницю і юзати збірку як є і залишити оці намагання зробити як краще - не вийде.
-
West20105
Member
Дякую за відповідь. Зараз вибір впав на ac70p блюху,а потім в подальшому якщо ще треба буде більше ємності докуплю окремий АКБ і зарядку до нього і через роз'єм сонячний панелей буде живити. Поки такий план в голові ) бо 13к за ac70p я вважаю гарна ціна. Хотілось би ac180p але там вже в 2 рази більше ціна. Краще тоді акум купити і зарядку. Хоча по ціні вийде майже те саме,але ємності трошки більше,це якщо 100ah братиGreenMile: ↑ 07.03.2025 12:59Такі ДБЖ не розраховані на роботу з ліфепо4, там зашитий алгоритм заряду для свинця. Він підходить в принципі для ліфепо4, але можливостей обмежити заряд на рівні 80% у вас не буде.West20105: ↑ 07.03.2025 12:44
Я хотів придбати собі дбж без АКБ,щоб накинути зовнішній lifepo4. Гібридний дбж наче так воно має назву. AGM чи свинець в квартиру не хочу ставити,тим паче ціна така як і lifepo4)
А саме основне, що в ліфепо4 неможливо визначити ступіть заряду по напрузі, бо умовно 3,4В на комірці - це може бути як 30% так і 80% заряду, тому за визначення заряду відповідає БМС, яка вимірює заряд-розряд, а ще для коригування даних час від часку треба робити повний заряд-розряд.
У мене в ДБЖ зараз стоїть збірка ліфепо4 на 24В, на комірках по 3,44В, БМС вважає при цьому, що акум повністю розряджений, тому що давно не було відключень і розряду, а крапельний заряд та БМС не бачить. Тому треба коригувати розрядом-зарядом. Ну або просто забити, я-то знаю що акум заряджений.
Тому вам треба брати або якийсь екофло, або не морочити задницю і юзати збірку як є і залишити оці намагання зробити як краще - не вийде.
-
artko
Member
є неабіякі шанси спалити mppt контролер таким підключенням. уважно пошукайте, чи хтось так вже робив - бо в залежності від алгоритму сонячного контролера він може у процессі робити майже КЗ входу (вимірювання панелей) і якщо у вас там акумулятор, здатний віддати великі струми - то такому контролеру буде недобре (сгоритьWest20105: ↑ 07.03.2025 13:05 ... докуплю окремий АКБ і зарядку до нього і через роз'єм сонячний панелей буде живити. Поки такий план в голові ) ...

дуже уважно передивиться специфікації та поради виробника, або обмежте струм з акумулятора до дозволених по входу сонця на станції.
-
GreenMile
Member
Зарядна станція і збірка - це різні сценарії використання, тут треба аналізувати, шо більше потрібно саме вам.West20105: ↑ 07.03.2025 13:05Дякую за відповідь. Зараз вибір впав на ac70p блюху,а потім в подальшому якщо ще треба буде більше ємності докуплю окремий АКБ і зарядку до нього і через роз'єм сонячний панелей буде живити. Поки такий план в голові ) бо 13к за ac70p я вважаю гарна ціна. Хотілось би ac180p але там вже в 2 рази більше ціна. Краще тоді акум купити і зарядку. Хоча по ціні вийде майже те саме,але ємності трошки більше,це якщо 100ah братиGreenMile: ↑ 07.03.2025 12:59 Такі ДБЖ не розраховані на роботу з ліфепо4, там зашитий алгоритм заряду для свинця. Він підходить в принципі для ліфепо4, але можливостей обмежити заряд на рівні 80% у вас не буде.
У мене, наприклад, є окрема збірка ще зі свинцевих АГМ АКБ плюс інвертор, вона використовується для важких споживачів - чайник, мікроволновка, кавомашина. Ця збірка використовується за необхідності. І є окрема екофло рівер 2 макс, яка включена перманентно і працює як ДБЖ, обмежена на 80% заряду. На неї заведений роутер, монітор, ноут, айпі телефон тощо (для ПК є окремі ДБЖ). Тобто задачі рознесені, щоб кожен девайс працював в найбільш оптимальному стані.
Варіант живити Блюєті через роз'єм сонячних панелей від іншого АКБ - дуже поганий, бо ви цим переливанням втрачаєте купу енергії в нікуди на переливания і подвійне перетворення і, крім того, скорочуєте ресурс станції і АКБ. З окремого АКБ краще зробити окрему збірку і живити пристрої яким не потрібна безперервна робота.
-
West20105
Member
Дивився відео,так багато хто робив,але не факт що це добре) навіть eb3a саму маленьку станцію так живили. Не пам'ятаю скільки вона брала точно але щось в районі 100-200 ват. Ac180p наче від 400-х і більше могла братиartko: ↑ 07.03.2025 13:16є неабіякі шанси спалити mppt контролер таким підключенням. уважно пошукайте, чи хтось так вже робив - бо в залежності від алгоритму сонячного контролера він може у процессі робити майже КЗ входу (вимірювання панелей) і якщо у вас там акумулятор, здатний віддати великі струми - то такому контролеру буде недобре (сгоритьWest20105: ↑ 07.03.2025 13:05 ... докуплю окремий АКБ і зарядку до нього і через роз'єм сонячний панелей буде живити. Поки такий план в голові ) ...)
дуже уважно передивиться специфікації та поради виробника, або обмежте струм з акумулятора до дозволених по входу сонця на станції.
Відправлено через 2 хвилини 39 секунд:
В мене задачі це пк,монітор і можливо роутер з ону. Так приблизно порахував що це 150-250ватGreenMile: ↑ 07.03.2025 13:28Зарядна станція і збірка - це різні сценарії використання, тут треба аналізувати, шо більше потрібно саме вам.West20105: ↑ 07.03.2025 13:05
Дякую за відповідь. Зараз вибір впав на ac70p блюху,а потім в подальшому якщо ще треба буде більше ємності докуплю окремий АКБ і зарядку до нього і через роз'єм сонячний панелей буде живити. Поки такий план в голові ) бо 13к за ac70p я вважаю гарна ціна. Хотілось би ac180p але там вже в 2 рази більше ціна. Краще тоді акум купити і зарядку. Хоча по ціні вийде майже те саме,але ємності трошки більше,це якщо 100ah брати
У мене, наприклад, є окрема збірка ще зі свинцевих АГМ АКБ плюс інвертор, вона використовується для важких споживачів - чайник, мікроволновка, кавомашина. Ця збірка використовується за необхідності. І є окрема екофло рівер 2 макс, яка включена перманентно і працює як ДБЖ, обмежена на 80% заряду. На неї заведений роутер, монітор, ноут, айпі телефон тощо (для ПК є окремі ДБЖ). Тобто задачі рознесені, щоб кожен девайс працював в найбільш оптимальному стані.
Варіант живити Блюєті через роз'єм сонячних панелей від іншого АКБ - дуже поганий, бо ви цим переливанням втрачаєте купу енергії в нікуди на переливания і подвійне перетворення і, крім того, скорочуєте ресурс станції і АКБ. З окремого АКБ краще зробити окрему збірку і живити пристрої яким не потрібна безперервна робота.
Бажано щоб я не мав зайвих рухів з перемиканням живлення пк на АКБ,а воно само все робило коли світло офають. 3-4 години роботи буде думаю достатньо,поки не надовго світло вимикають
-
_VlaD_
Member
Це дуже умовно, бо 3.4В - це заряджена на 100% комірка.GreenMile: ↑ 07.03.2025 12:59А саме основне, що в ліфепо4 неможливо визначити ступіть заряду по напрузі, бо умовно 3,4В на комірці - це може бути як 30% так і 80% заряду

Последний раз редактировалось _VlaD_ 07.03.2025 13:53, всего редактировалось 2 раза.
-
GreenMile
Member
Ну, якщо грати не будете на своїй Rx6800 nitro+ то тоді десь так. Але тут не пройде варіант, що спочатку хотів 3-4 години, а тепер потрібно 7 годин, чи тепер потрібно ще холодильник живити від неї - докуплю аккум для підзарядкиWest20105: ↑ 07.03.2025 13:37 В мене задачі це пк,монітор і можливо роутер з ону. Так приблизно порахував що це 150-250ват
Бажано щоб я не мав зайвих рухів з перемиканням живлення пк на АКБ,а воно само все робило коли світло офають. 3-4 години роботи буде думаю достатньо,поки не надовго світло вимикають

Минулого літа доводилося постійно холодильник тримати, бо в спеку він просто не встигав охолонути, а це 70-100Вт в годину.
Відправлено через 8 хвилин 25 секунд:
Це не має жодного значення в контексті цього повідомлення і взагалі залежить від самого акуму, основний посил був в тому, що у випадку ліфепо4 стан заряду напругою не визначається, як у свинця._VlaD_: ↑ 07.03.2025 13:47Це дуже умовно, бо 3.4В - це заряджена на 100% комірка.GreenMile: ↑ 07.03.2025 12:59А саме основне, що в ліфепо4 неможливо визначити ступіть заряду по напрузі, бо умовно 3,4В на комірці - це може бути як 30% так і 80% заряду
![]()
Ось вам, для прикладу, 3,44В, і 0% заряду при цьому
- спойлер
-
_VlaD_
Member
Не може такого бути щоб на банці LiFePO4 була напруга 3.44В і щоб вона мала 0% заряду фактично. Бо, щоб 3.44В на банці досягти, її треба зарядити. Так само, щоб воду зробити теплою - її треба нагріти, як казав один мудрець.
Або акуми дохлі, або програма бреше як Трамп.
Последний раз редактировалось _VlaD_ 07.03.2025 14:17, всего редактировалось 1 раз.
-
West20105
Member
GreenMile: ↑ 07.03.2025 14:00Ну, якщо грати не будете на своїй Rx6800 nitro+ то тоді десь так. Але тут не пройде варіант, що спочатку хотів 3-4 години, а тепер потрібно 7 годин, чи тепер потрібно ще холодильник живити від неї - докуплю аккум для підзарядкиWest20105: ↑ 07.03.2025 13:37 В мене задачі це пк,монітор і можливо роутер з ону. Так приблизно порахував що це 150-250ват
Бажано щоб я не мав зайвих рухів з перемиканням живлення пк на АКБ,а воно само все робило коли світло офають. 3-4 години роботи буде думаю достатньо,поки не надовго світло вимикаютьВзагалі ПК живити при відключеннях - це погана ідея, краще ноут якийсь завести. Тому це потрібно зарання продумувати і купляти відповідне рішення.
Минулого літа доводилося постійно холодильник тримати, бо в спеку він просто не встигав охолонути, а це 70-100Вт в годину.
Та в тій грі що я граю,там навантаження не більше ніж фільм переглядати,або ютуб) Ноут купляти це такий собі варіант,бо це треба тоді і ноут брати і ще станцію до ньогоу одного знайомого стоїть інвертор і ліфепо4 акб і для пк і периферії наче норм,але знову він же постійно гоняє заряд акб. А в іншого знайомого ДБЖ logic power 1000va +2 AGM 100ah 12v. З того що я зрозумів або брати дбж і АГМ акуми,яким не страшно перезаряд,або юзати збірку на lifepo4,але тоді він швидше помре із-за постійного заряду.Требп походу як сковорідку брати на деякий час з розумінням,що через 6-12 місяців треба нову брати,бо ця вже вийшла з ладу )
-
_VlaD_
Member
Знаю що електровелосипедисти деякі ставлять прилади які вимірюють вирату енергії з акумулятора. Кажись, "кулонометр" називається. Знаючи ємність акумулятора та витрачену ємність можна знати яка ємність залишилась.GreenMile: ↑ 07.03.2025 14:00посил був в тому, що у випадку ліфепо4 стан заряду напругою не визначається, як у свинця.