Вивчаємо будову мобільних процесорів AMD Ryzen AI Max 300 з потужною інтегрованою графікою

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Melofon: 21.02.2025 19:04 как вариант вместо дискретки которая ухудшает ноутбуку живучесть, такой ноут по идее дольше должен прожить чем такой же но с дискреткой сопоставимого уровня.
Ну під ігровим навантаженням тут все супер, при бюджеті в 70 Вт на ГПУ+ЦПУ швидкодія як у дискретних ГПУ з бюджетом в 100 Вт тільки на ГПУ.
Melofon
Member

l-m

Вот именно, и если ещё бы и цена была бы дешевле чем такой же проц (16-ти ядерник) и с соответствующей по мощности дискреткой то это реально был бы хит, система охлаждения была бы проще в исполнении бо не нужно было бы городить отдельные теплотрубки и медную теплосьемную пластину, а только одну пластину и несколько теплотрубок и радиаторов желательно тоже четыре как с дискреткой и тогда бы и проц и встройка были бы холоднее чем он и дискретка с таким же охладом к примеру, плюс что очень важно это энергоэффективность раз это ноут, и тут она была бы выше чем у такого же проца плюс дискретка.
Scoffer
Member

Melofon: 21.02.2025 19:04хотя здесь я бы не сказал что ПСП уж слишком низкая
А я б сказав що низька і душить карту. Беремо мобільні радеони:
7900M 72CU 576GB/s 64MB = 8 GB/sCU 0.89MB/CU
7800M 60CU 432GB/s 48MB = 7.2 GB/sCU 0.80MB/CU
7600M XT 32CU 288GB/s 32MB = 9 GB/sCU 1.00MB/CU
7600M 28CU 256GB/s 32MB = 9.1 GB/sCU 1.14MB/CU

AI Max 300 40CU 256GB/s 32MB = 6.4 GB/sCU 0.80MB/CU і відмінусовуємо ще GB/s, котрі зжере проц в процесі своєї роботи.
І того бачимо що кешу в принципі як в дискретках, не факт що більше допоможе, вони ж з чогось ту величину вигадали, а ПСП сильно менше. Підвищити ПСП можна або каналами (як аплє), або гддр (як треба). На такий чіп треба мінімум 6 каналів лпддр, а краще всі 8 щоб з процом не бились за псп. От, власне, і все.
А чого аплє може в свої мобільні чіпи завезти 8 каналів, а амд ні - питання відкрите.
yurius_r
Member

Scoffer
Розрахунки математично ок, але я посперечаюся із логікою.
По перше проц нікуди не дівся, і для 16 ядер треба гарна пропускна здатність, а не щось там трошки
По друге ніде не було інфо чи ці два контролери пам'яті можуть балансувати навантаження між CPU та iGPU, можливо там взагалі один туди інший туди(хоча Гугл резалтів aida64 каже що Макс випереджає HX370 практично в два рази по пам'яті, тож вроді як балансує, але чи це допоможе?). В будь якому разі в середньому по різних варіантах навантажень iGPU отримає лише половину. А це дуже мало для 40cu
Scoffer
Member

yurius_r
Тому я і написав що навіть 6 мало, з процом треба всі 8.
І ні, ніякого балансування, QoS чи чогось подібного на х86 не передбачено. І це дуже дратує на серверах насправді. Одна особливо упорота віртуалка може увалити увесь хост по пропускній спроможності пам'яті чи і/о :-/
Ответить