Sapphire випустила материнську плату B850M Nitro+ для процесорів AMD AM5

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Skiff93: 17.02.2025 16:42Це по АМ4 тільки статистика особиста.
Вона 3 роки як не актуальна :gigi:
Untegental
Member

Mixx
Тобто зараз MSI не дуже?
Я просто як раз зараз очікую на появу в продажу MSI mag b850m mortar wifi, і сюди зайшов почитати чи не з'явилось ще цікавих аналогів, з моєї точки зори МСІ виглядає найкраще порівняно з конкурентами.
- 8 слоїв
- 3 м2 слоти
- 2 Тайп С позаду
- Оптичний аудіо вихід
- Нормальний слот відяхи, а не як у ТАФ асуса
Які там проблеми з біосом? Підкажіть де почитати що не так зараз з MSI
Skiff93
Member

Mixx: 17.02.2025 17:18
Skiff93: 17.02.2025 16:42Це по АМ4 тільки статистика особиста.
Вона 3 роки як не актуальна :gigi:
Ну а на АМ5 якісь зміни прямо.
Не 3, а рік від сили. З такими цінами па ddr5 нормальну.
Royalfree
Member

Skiff93: 17.02.2025 16:42 Є на LGA 1155 на p67 плата.
Мы вели разговор о том, что Sapphire выпускала материнские платы на чипсетах ATI.
И о том, что Sapphire на чипсетах nVidia материнские платы не выпускала.
О чипсетах Intel мы разговор не вели.

heidfeld: 17.02.2025 15:17
neonglaу: 17.02.2025 15:02
Ну таке собі. EXPO або XMP запустяться. А більше розганяти сенсу не бачу. Не буде того вирішального бусту, що не вистачало
та это понятно. но я еще надеюсь что плата с 2 слотами, будет дешевле такой же но с 4 :gigi: типа в производстве дешевле и вендор ее будет продавать тоже дешевле. ну и плюс 2 слота под ддр5 хватит 99% юзеров, типа 48 гб хватит всем.
Я собі поставив 2х32. І ще два слоти вільні. Колись ще 64гб докуплю.
Ekz0rcyst
Member

Увипадку з 2 слотами, розводка ліній на самій платі краща і це сприяє кращій роботі на вищих частотах, - плати типу ASUS Apex орієнтовані в першу чергу на єнтузіастів які хочуть витиснути максимум з системи пам'яті мають тільки 2 слоти dimm. Також є вплив кількості шарів текстоліту материнської плати на те яку частоту ОЗУ вона зможе "тримати", але більш явно прослідковуються ці "моменти" чим вища частота сигналу.
Also
Існують два основні типи розводки каналів DIMM-слотів на материнських платах:
1. T-type (T-Topology)

Сигнальні лінії від контролера пам’яті розводяться у формі літери "T".
Кожен слот DIMM отримує сигнал із однаковою довжиною траси, що забезпечує симетричний доступ до модулів пам’яті.
Перевага: краща стабільність при встановленні двох модулів пам’яті.
Недолік: гірша продуктивність при використанні всіх чотирьох слотів.

2. Y-type (Daisy Chain)

Сигнальні лінії проходять послідовно від одного DIMM-слота до іншого, подібно до схеми "ланцюжка".
Оптимізована для роботи двох модулів пам’яті, особливо на високих частотах.
Перевага: кращий розгін пам’яті, якщо використовуються два слоти (2 DIMM).
Недолік: погіршена синхронізація при встановленні чотирьох модулів (4 DIMM).

Висновок:

Якщо планується використовувати 2 DIMM, краще обирати Daisy Chain.
Якщо планується 4 DIMM, більш стабільним варіантом буде T-Topology, хоча максимальні частоти можуть бути нижчими.

Залежно від материнської плати та її оптимізації, виробники можуть використовувати одну з цих схем для забезпечення кращої продуктивності та сумісності з пам’яттю.
block_stupid
Member

waryag: 17.02.2025 16:43Вони зайві у мейнстрімі.
Я мав 2 по 16, поставив через 3 роки ще таку саму, отримав 64.
Друг мав 2 по 8, поставив через 3 роки таку саму, отимав 32.
Мейнстрім.

Де тут зайвість, як раз потребувалось більше пам'яті докинули, не купили нову мамку, пам'ять більших об'ємів, не було гемору дівати кудись стару.
Але це про ddr4.
Якщо говорити про ddr5, то зайве воно хіба, для таких задротів як ми з розгоном. Але це не мейнстрім. Для мейнстріму ок 4 слота.
Завжди в мамках 4 слота виручали, де б що не потрібно було апгрейдить. А коли 2 слота, то береш да і викидаєш папку і пам'ять, або просто насобирується, або купуєш новий комплект всього.
waryag
Member

block_stupid: 18.02.2025 12:53Я мав 2 по 16, поставив через 3 роки ще таку саму, отримав 64.
Друг мав 2 по 8, поставив через 3 роки таку саму, отимав 32.
Мейнстрім.

Де тут зайвість, як раз потребувалось більше пам'яті докинули, не купили нову мамку, пам'ять більших об'ємів, не було гемору дівати кудись стару.
Але це про ddr4.
Якщо говорити про ddr5, то зайве воно хіба, для таких задротів як ми з розгоном. Але це не мейнстрім. Для мейнстріму ок 4 слота.
Завжди в мамках 4 слота виручали, де б що не потрібно було апгрейдить. А коли 2 слота, то береш да і викидаєш папку і пам'ять, або просто насобирується, або купуєш новий комплект всього.
Для ддр5 у мейнстрімі простіше злити стару пам'ять і поставити нову, ніж зловити нестидні режими роботи 4 планок.
2 слота ще й підвищать шанси на відсутність проблем з ХМР.
block_stupid
Member

waryag: 18.02.2025 13:09мейнстрімі
Я знову не можу зрозуміти ваше "мейнстрім", який же XMP?
Ви бачили яку більшість збірок купують "мейнстрім" користувачі? І які там частоти пам'яті, там же з ddr4, де все значно стабільніше було, ніхто цим не грався.
Так і на ddr5.
В ігрових ноутбуках з плашками пам'яті те саме, дефолта по жедеку частота і все, на якій і 4 плашки працюють спокійно.
XMP - це вде Ви і я підемо в цьому злому і страшнмоу бівісі натицяємо, ще будемо дивитись, що працює стабільно не стабільно, ще й з частотами буде гратись В когось з нас вистачить терміння на 1 день в когось на 3.
Але "мейнстрім" користувач, і зборщики про це навіть не думають, точніше не використовують. Користувачі, або не знають або бояться. А збірщикам не треба гарантійні і випадки і той геморой.
waryag
Member

block_stupid: 18.02.2025 13:29 Я знову не можу зрозуміти ваше "мейнстрім", який же XMP?
Той самий ХМР, що є в кожному першому комплекті пам'яті, що схожий на пристойний. Той самий, що просувається всюди: від тих, хто займається збиранням, до продавців, оглядів, тематичних каналів і офіційних матеріалів виробників.

Пересічному Тарасу фізично простіше купити пам'ять з профілями, чим без.
block_stupid
Member

waryag
Я Вас розумію, але бачив купу ноутів та стаціонарних збірок, у яких плашки з XMP, але без включеного профілю в біосі. Працюють на дефолтних частотах.
Я написав чому так можуть робити, але реальність така що це є, але чому точно, то я вже не знаю.
yurius_r
Member

Martix
Колись давно плати їм робили інші виробники. В мене була плата на AM2 від sapphire, виробником був PC Partner. Біоси також були з тої контори. Як там зараз, не знаю, але не думаю що щось мінялося
sensey
Member

Без бордвью і схематікс по воді вилами писано.

Відправлено через 3 хвилини 2 секунди:
А взагалі це добре: одні йдуть як евга інша заходять. Скоріше за все буде невелика пробна партія і все.
Ekz0rcyst
Member

Типова фірма з штаб квартирою в Гонконгу. Робить відяшки на чипах AMD під брендом Sapphire, а на чипах Nvidia під брендом Zotac.
aaleksandrenko
Member

daesz: 17.02.2025 16:42
Martix: 17.02.2025 11:26 Кто в теме, что там с биосами? Научились их сапфайэр делать или все так-же? :gigi:
На англомовних ресурсах після випуску В650 говорили, що їм пишуть біоси у азрока, незнаю наскільки це правда.
https://videocardz.com/newz/sapphire-no ... therboards
Дуже ймовірно. Бо недавно про материнки читав:
Галузеві спостерігачі вважають, що ASRock, ймовірно, бере участь у контрактному виробництві пропозицій материнських плат Sapphire — перша вже давно бере участь у випуску продуктів під маркою NZXT.
daesz
Member

aaleksandrenko: 19.02.2025 15:53
daesz: 17.02.2025 16:42
На англомовних ресурсах після випуску В650 говорили, що їм пишуть біоси у азрока, незнаю наскільки це правда.
https://videocardz.com/newz/sapphire-no ... therboards
Дуже ймовірно. Бо недавно про материнки читав:
Галузеві спостерігачі вважають, що ASRock, ймовірно, бере участь у контрактному виробництві пропозицій материнських плат Sapphire — перша вже давно бере участь у випуску продуктів під маркою NZXT.
Про NZXT також читав, але читав ще й те, що у їхніх біосів були якісь проблеми на АМ4.
Ответить